Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.05.2024 08:01:05

Vývoj evropských mezd potvrdí očekávání, že ECB sníží sazby již v červnu (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Data z amerického trhu nemovitostí ukážou, že své dno má již za sebou. O závratném oživení ale hovořit nelze. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v důsledku nižších nákupů letadel skončí zřejmě v záporu. Naopak evropské indexy PMI podle našeho odhadu přinesou další mírné zlepšení, stejně tak i spotřebitelská důvěra. Co očekávat od centrálních bank, by mohl napovědět zápis z minulého zasedání Fedu a průzkum ECB ohledně výsledků mzdových vyjednávání. Ten by mohl finanční trhy utvrdit v tom, že ECB skutečně sníží sazby již v červnu letošního roku. K jednacímu stolu zasedne tento týden maďarská centrální banka. Ta pravděpodobně zredukuje klíčovou úrokovou sazbu o dalších padesát bodů. Na domácí půdě budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců. Ty podle našeho odhadu meziměsíčně mírně poklesly. Naopak český konjunkturální průzkum zřejmě ukáže na další zlepšování nálady tuzemských spotřebitelů.

Evropské indexy PMI se mírně zlepší

Ve Spojených státech budou tento týden zveřejněna data z trhu nemovitostí. Hypoteční úrokové sazby za poslední týden výrazně poklesly, což naznačuje, že by se prodeje stávajících nemovitostí již mohly začít odrážet od svého dna. K výraznějšímu oživení však bude třeba ještě silnější pokles úrokových sazeb. Prodeje nových domů jsou na tom sice o něco lépe, což je dáno i neochotou majitelů prodávat stávající nemovitosti, ani zde ale nelze očekávat výraznější nárůsty prodejů. To dokládá i indikátor důvěry Asociace stavitelů domů (NAHB), který v dubnu opět klesl pod padesátibodovou hranici na 45 bodů. Kromě dat z trhu nemovitostí se dozvíme i jak se vyvíjely objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Ty po očištění o nákupy dopravních prostředků od počátku letošního roku stagnují. Vzhledem k tomu, že objednávky letadel v dubnu poklesly, může celkový indikátor vykázat pokles.

Zveřejněn bude tento týden i zápis z posledního zasedání americké centrální banky. To vyznělo méně jestřábím tónem, než trhy očekávaly. Na tiskové konferenci šéf Fedu J. Powell zopakoval, že klíčem k načasování prvního snížení úrokových sazeb jsou nová data, která nejprve budou muset jasně ukazovat na udržitelný návrat inflace k 2% cíli. Zvýšení sazeb ale vyloučil. My první snížení sazeb očekáváme až v březnu příštího roku.

V eurozóně bude tento týden pozornost směřovat na květnové odhady ukazatelů PMI, na výsledky průzkumu ECB v oblasti mzdových vyjednávání, spotřebitelskou důvěru a zpřesněný odhad německého HDP za první kvartál. Evropské PMI podle našeho odhadu vykáží v průmyslové oblasti další mírné zlepšení, ačkoli stále zůstanou pod padesátibodovou hranicí, zatímco ukazatel z oblasti služeb se bezpečně udrží nad ní. Ukazatel ECB o výsledcích mzdových vyjednávání za Q1 (zveřejněný ve čtvrtek) by mohl ukázat na zpomalování mzdové dynamiky a zesílit tak očekávání červnového snížení úrokových sazeb. Spotřebitelská důvěra se vzhledem k utaženému trhu práce a rostoucím reálným mzdám zřejmě v květnu dále zvýšila.

Předběžné údaje za první čtvrtletí přinesly vyšší než očekávaný růst německého HDP, a to o 0,3 % q/q. Tyto výsledky však byly zkresleny dočasnými výkyvy v zásobách a čistých exportech, zatímco teplé počasí podpořilo stavební aktivitu. Výdaje domácností však zůstaly překvapivě utlumené, přičemž rostoucí reálné příjmy skončily spíše ve vyšších úsporách než ve spotřebě. Přestože již zmiňované mimořádné faktory pravděpodobně odezní, měla by německá ekonomika v nadcházejících čtvrtletích vykázat jistou odolnost, a to právě díky očekávanému oživení spotřeby domácností a investic.

V Česku nás čekají dubnové ceny průmyslových výrobců a konjunkturální průzkum. Ceny průmyslových výrobců podle našeho odhadu poklesly o 0,1 %, po sezonním očištění se však jednalo o nárůst o +0,25 %, tedy 3 % anualizovaně. Do vývoje cen českých zpracovatelů se budou zřejmě propisovat nižší ceny energií, kompenzovat je ale bude dražší ropa, kde se odráží její vyšší ceny i oslabení koruny vůči dolaru. Cenový vývoj zůstane zřejmě utlumený i vzhledem ke slabší poptávce. Konjunkturální průzkum za květen by pak měl přinést další zlepšení spotřebitelské důvěry. Ta se již vyhoupla nad svůj dlouhodobý průměr a signalizuje oživení spotřeby domácností.

V regionu k jednacímu stolu zasedne maďarská centrální banka. Ta zřejmě sníží úrokové sazby o 50 bb na 7,25 %.

Úspěšný týden pro českou korunu i euro

Česká koruna na začátku minulého týdne posílila pod hladinu 24,80 CZK a zde kurz zůstal i po jeho zbytek. Na silnější úrovně koruně pomohlo zveřejnění domácí inflace, která překvapila ve směru nahoru. Detailnější pohled na dubnovou statistiku však ukázal, že signály jsou smíšené. Zatímco celková inflace výrazně zrychlila (na 2,9 % y/y), její jádrová složka dále zpomalila, a to z březnových 2,7 % na 2,6 % v dubnu. Nárůst celkové inflace tak byl citelně nad prognózou ČNB (2,5 % y/y), její jádrová složka však byla plně v souladu s odhadem centrální banky. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/CPI_Apr24_CZ. Z dalších domácích dat byl zveřejněn výsledek běžného účtu. Ten vykázal díky bilanci zboží a služeb a přílivu peněz z EU vysoký přebytek ve výši 64,3 mld. CZK. Za první čtvrtletí byl přebytek dokonce nejvyšší od roku 2016. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/4dHJPBq.

K silnějším úrovním pomáhala v minulém týdnu koruně i nálada v regionu a vývoj kurzu eura. Maďarskému forintu zkraje týdne vylepšilo náladu prohlášení viceguvernéra maďarské centrální banky Virága, že banka sníží do konce června sazby zřejmě na úroveň 6,75-7,00 % ze stávajících 7,75 %, tedy méně, než původně zamýšlela. O své zisky (na 385,5 HUF/EUR) nicméně forint v průběhu týdne přišel a v pátek se obchodoval za necelých 388 HUF/EUR. Kdo naopak vyšel z minulého týdne vítězně, to byl polský zlotý. Ten zpevnil o 0,9 % na 4,26 PLN/EUR.

Společné evropské měně prospěla o něco lepší než očekáváná data (ZEW index, evropská průmyslová produkce) a také horší data ze Spojených států, která vedla ke zvýšení sázek na dvojí snížení úrokových sazeb již v letošním roce. Inflace sice skončila v souladu s tržním konsenzem, některé složky cen průmyslových výrobců však signalizovaly zmírnění inflačních tlaků, přičemž maloobchodní tržby za očekáváními zaostaly, mírně hůře skončila i průmyslová produkce. Euro tak v průběhu týdne posílilo o 0,6 % (na pátečních 1,084 USD/EUR).

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688