15.08.2019 ICT odborníci v České republice a jejich mzdy - 2018

Kód: 063010-19
Informace o produktu
Kód: 063010-19
Periodicita: Nepravidelná
Název produktu: ICT odborníci v České republice a jejich mzdy
Poznámka:
Anotace: Statistické údaje o počtu a struktuře ICT odborníků v České republice a o jejich mzdách a platech. Zdrojem dat použitých v analýze jsou výstupy z Výběrového šetření pracovních sil, Strukturální mzdové statistiky a Sdružených informací matrik studentů.
Územní členění: Stát
Kontakt: marketa.pistorova@czso.cz
Nosič: Web
Typ produktu: Analýza
Cena:
Verze: Česká
Typ termínu vydání: Jiný
Datum vydání: 15.08.2019
Rok: 2019

Přílohy

  • 063010-19.pdf

Zveřejněno dne: 15.08.2019
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.



ICT odborníci v České republice a jejich mzdy 

 

Informační a komunikační technologie (ICT) jsou v dnešní době nedílnou součástí každodenního života. S tím souvisí rostoucí potřeba odborníků, kteří by se o ně starali a dále je rozvíjeli. Často je probíraná také výše jejich platů, respektive mezd. Kolik pracovníků v oblasti ICT v Česku je a v jakých částkách se pohybují jejich platy a mzdy, ukazují následující statistiky. 

 

Počty ICT odborníků

V roce 2018 bylo v ČR celkem 206,4 tisíc lidí, kteří se profesně věnovali informačním a komunikačním technologiím (ICT). Z toho 100,8 tisíc bylo manažerů, inženýrů a specialistů a 105,6 tisíc techniků, mechaniků a opravářů[1]. Přestože pracovníků v obou skupinách každý rok přibývá, představují stále „jen“ 3,9 % ze všech zaměstnaných v ČR. Tato hodnota je lehce nad průměrem EU, který v roce 2017 dosáhl 3,7 %. Podobný podíl ICT odborníků mají také v Maďarsku, Francii, Německu či Slovinsku. Nejvíce jich pak najdeme ve Finsku a Švédsku (6,8 % a 6,6 %), nejméně naopak v Řecku (1,6 %).

 

Graf 1: Počet ICT odborníků (v tis. osob), ČR 2018

206,4

100,8

84,1

7,1

3,5

6,2

105,6

8,3

78,5

ICT odborníci celkem

Manažeři, inženýři a specialisté v ICT

Specialisté v oblasti ICT

Řídící pracovníci v oblasti ICT        Specialisté v oblasti prodeje ICT

ICT inženýři

Technici, mechanici a opraváři v ICT

                                    Technici elektronici    

Technici v oblasti ICT

Mechanici a opraváři el. přístrojů a ICT

 

Zdroj: ČSÚ, Výběrové šetření pracovních sil  

 

Počet ICT specialistů za pět let vzrostl o polovinu

Jak již bylo zmíněno v úvodu, ICT odborníci se dělí do dvou širokých skupin, které jsou co do počtu zaměstnaných osob podobně velké. Mezi manažery, inženýry a specialisty v ICT jednoznačně dominuje skupina pracovníků označovaných jako Specialisté v oblasti ICT (dále „ICT specialisté“), která hraje klíčovou roli v samotném vývoji nových či výrazném zlepšení stávajících informačních technologií. V roce 2018 jich v ČR působilo 84,1 tisíc, tj. téměř o polovinu více než před pěti lety (nárůst o 47 %; 26,7 tis.). Ze zhruba dvou třetin jde o Analytiky a vývojáře softwaru a počítačových aplikací a třetinu pak představují Specialisté v oblasti databází a počítačových sítí. Na celkové zaměstnanosti v ČR se ICT specialisté v roce 2018 podíleli 1,6 % oproti 0,8 % v roce 2005.

Graf 2: Vývoj počtu ICT specialistů a jejich podílu na celkové zaměstnané populaci v ČR

 

Zdroj: ČSÚ, Výběrové šetření pracovních sil 

Poznámka: Data do roku 2010 (včetně) nejsou plně srovnatelná s následujícími roky, neboť došlo ke změně klasifikace. 

Mezi Techniky, mechaniky a opraváři v ICT pak převažují Technici v oblasti ICT (dále „ICT technici“), kteří mají nejčastěji v náplni práce monitorování a podporu běžného provozu informačních a komunikačních systémů a sítí či poskytování technické podpory jejich uživatelům. V roce 2018 jich bylo 78,5 tis. Již méně bylo Mechaniků a opravářů elektronických přístrojů a komunikačních technologií (18,8 tis.) a nejméně pak Techniků elektroniků (8,3 tis.).

Nejvíce ICT odborníků najdeme v Praze

V rámci České republiky je největší koncentrace ICT odborníků mezi zaměstnanými s trvalým bydlištěm v Praze (56 tisíc), kde také tvoří největší podíl na zaměstnaných (7,9 %). Dále v Jihomoravském kraji (29 tisíc osob; 4,9 %), Středočeském kraji (27 tisíc osob; 4 %) a Moravskoslezském kraji (23 tisíc osob; 4 %). 

Pokud se zaměříme na výše zmíněné ICT specialisty, zjistíme, že největší zastoupení ICT specialistů je mezi ICT odborníky s trvalým bydlištěm v Praze, a to 47 %, dále ve Středočeském (45 %) a Plzeňském kraji (44 %). Nejmenší zastoupení ICT specialistů bylo v roce 2018 mezi ICT odborníky s trvalým bydlištěm v Ústeckém kraji (22 %).

Graf 3: Počet ICT odborníků a jejich podíl na zaměstnaných v kraji, ČR 2018

 

Zdroj: ČSÚ, Výběrové šetření pracovních sil

Poznámka: Rozložení dle krajů je podle trvalého bydliště ICT odborníků, nikoliv podle místa pracoviště.

 

Ženy jsou v menšině, střední generace převažuje

 

Mezi ICT odborníky mají dlouhodobě výraznou převahu muži nad ženami, v roce 2018 byl poměr mužů a žen 9 ku 1. V průběhu sledovaných let narůstá počet ICT odborníků mužů, zatímco počet takto zaměstnaných žen stagnuje. Stejný nepoměr mužů a žen nacházíme i mezi ICT specialisty. 

 

Nejvíce osob zaměstnaných jako ICT odborníci bylo v roce 2018 ve věku 30–39 let, konkrétně 36 %. Nejméně jich pak bylo ve věkové skupině 50 a více let (18 % ze všech ICT odborníků). V případě ICT specialistů je struktura podle věkových skupin podobná jako u ICT odborníků. 

 

U ICT odborníků převažuje terciární vzdělání (vysokoškolské nebo vyšší odborné), které má více než polovina z nich (54 %), 40 % má vzdělání střední s maturitou a 5 % vzdělání nižší. ICT specialisté jsou oproti ICT odborníkům obecně více vzdělaní, neboť terciární vzdělání má 82 % ICT specialistů, 18 % má pak vzdělání střední s maturitou a zastoupení osob s nižším vzděláním je mezi ICT specialisty zanedbatelné. 

 

Více než polovina ICT odborníků pracuje ve firmách zaměřených na činnost v rámci informačních a komunikačních technologií (54 %; 111 tisíc). Necelá čtvrtina ICT odborníků pracuje v průmyslu a stavebnictví (23 %; 48 tisíc) a ve veřejné správě, vzdělávání a zdravotnictví je zaměstnáno 6 % všech ICT odborníků.

             

Graf 4: ICT odborníci – základní charakteristiky, ČR 2018

Zdroj: ČSÚ, Výběrové šetření pracovních sil 

Nedostatek ICT odborníků

V roce 2017 uvedlo 6,4 % firem s 10 a více zaměstnanci, že mělo problém obsadit pozice ICT odborníků. Mezi malými podniky s 10 až 49 zaměstnanci bylo takových firem 4,1 %, u středních firem (50–249 zaměstnanců) se jednalo o 11 %, zatímco u velkých podniků (s více než 250 zaměstnanci) mělo problém najít vhodného ICT odborníka 31,5 % firem. Pokud se ale zaměříme pouze na firmy, které již nějaké ICT odborníky zaměstnávají a současně nové ICT odborníky hledali, dokonce 79 % z nich mělo problém vhodného odborníka najít. Při přepočtu na všechny podniky zaměstnávající ICT odborníky byl podíl firem, kterým činilo problém sehnat vhodného kandidáta, 33 %. Poptávka po ICT odbornících rok od roku roste. Mezi roky 2014 a 2017 stoupl podíl firem, které již nějaké ICT odborníky zaměstnávají a zároveň mají problém najít další vhodné kandidáty, o 12 procentních bodů.

 

Graf 5: Podniky mající problém najít ICT odborníky, ČR

Zdroj: ČSÚ, Šetření o využívání ICT v podnicích Poznámka: Jedná se o podniky s 10 a více zaměstnanci.

Zájem o studium ICT oborů se nemění, absolutní počet studentů ICT ale klesá

Stávající situaci na trhu práce pravděpodobně výrazně nezmění ani posily čerstvých absolventů a studentů ICT oborů vysokých škol. Popularita ICT oborů je v čase více méně stabilní. Podíl jejich studentů a absolventů na celkovém počtu všech studentů, resp. absolventů VŠ se pohybuje kolem 6,6 %. Vzhledem k tomu, že na VŠ nyní studují a absolvují početně slabší ročníky, tak i přes mírně rostoucí procentuální zastoupení celkový počet studentů a absolventů ICT oborů klesá. Konkrétně v roce 2018 studovalo ICT obory na VŠ 20,1 tisíc studentů, což je o 5,7 tisíc méně než v roce 2011, kdy počet ICT studentů dosáhl maxima. Počet absolventů poklesl za posledních 5 let o 1,1 tisíc, z necelých 5 tisíc na 3,8 tisíc. 

Graf 6: Vývoj počtu studentů a absolventů ICT oborů na vysokých školách v ČR

 

Zdroj: MŠMT, Sdružené informace matrik studentů

Co se ale v čase zvyšuje, je podíl studentů ICT oborů s cizím státním občanstvím. Zatímco v roce 2011 představovali 14 % všech studentů ICT oborů, v roce 2018 to bylo již 26 %. Nutno dodat, že z 61 % se jednalo o studenty se slovenským občanstvím. Obdobná situace je v případě absolventů. V roce 2011 činil podíl absolventů mající cizí státní občanství 13 % ze všech absolventů ICT oborů, zatímco v roce 2018 už 23 %. Jedná se o relativně vysoká čísla nejen z hlediska vývoje v čase, ale i v porovnání s podílem zahraničních studentů a absolventů v ČR celkem. Mezi studenty jich bylo v roce 2018 nehledě na obor 16 %, mezi absolventy pak 13 %.

 

V roce 2018 bylo mezi studenty ICT oborů 83 % mužů a 17 % žen a téměř stejný poměr byl i mezi absolventy. Studium ICT oborů probíhalo nejčastěji v rámci bakalářských studijních programů a ze skupin podoborů se největší oblibě těšily studijní programy zaměřené na vývoj a analýzy softwaru a aplikací.

 

Graf 7: Studenti a absolventi ICT oborů na vysokých školách v ČR, 2018

tisíce osob

 

 Zdroj: MŠMT, Sdružené informace matrik studentů

 

 

Mzdy ICT odborníků

Vzhledem k nedostatku ICT odborníků na trhu práce i snižujícímu se počtu ICT studentů na vysokých školách firmám výrazně neusnadní obsazování volných pozic ani nadprůměrné platy ICT odborníků. Pokud se zaměříme na dvě nejčastější skupiny ICT odborníků – ICT specialisty a ICT techniky (dále ve mzdové statistice jen „ICT odborníci“), zjistíme, že v roce 2018 byl medián jejich hrubých měsíčních mezd[2] 45 877 Kč, což představuje 157 % mediánu mezd všech zaměstnaných v ČR. ICT specialisté jsou pak na tom s 52 498 Kč výrazně lépe než ICT technici s 36 932 Kč. Některé skupiny ICT specialistů mají mzdu ještě výrazně vyšší. U specialistů v oblasti bezpečnosti dat, systémových analytiků či vývojářů webu a multimédií byl medián mezd v roce 2018 (téměř) dvakrát vyšší, než jaký byl mezi všemi zaměstnanými v ČR (58 657 Kč, 57 736 Kč a 57 542 Kč vs. 29 184 Kč). 

             

Graf 8: Vývoj mediánu mezd ICT specialistů a techniků (v Kč), ČR

2013              2014      2015

 

Zdroj: Strukturální mzdová statistika (ISPV)

Poznámka: Procento představuje podíl na mediánu mezd všech zaměstnanců v ČR.

Mzdy v ČR postupně rostou, v roce 2018 byl medián mezd v ČR vyšší oproti roku 2015 o 23 procentních bodů, což představuje nárůst o bezmála 5 500 Kč. Mzdy ICT odborníků rostou procentuálně o něco méně než mzdy v ČR celkem (o 18 procentních bodů, tj. o více než 7 000 Kč mezi roky 2015 a 2018). Platy ICT odborníků ve státním sektoru rostly, i díky plošnému zvýšení platů, relativně více než v soukromém sektoru (o 22 % v platové sféře a o 18 % ve mzdové sféře mezi roky 2015 a 2018). Státní platy však stále mají co dohánět. Medián platů ICT odborníků ve státní sféře byl v roce 2018 o téměř 11 000 Kč nižší než medián mezd ICT odborníků v soukromé sféře (36 220 Kč vs. 47 121 Kč). Z celorepublikového pohledu je přitom situace opačná a medián platů je obecně vyšší než medián mezd, přičemž rozdíl byl v roce 2018 necelých 5 000 Kč.

Graf 9: Medián mezd ICT odborníků (v Kč), ČR 2018

ICT specialisté a technici ? celkem

Specialisté v oblasti ICT ? celkem

Analytici a vývojáři softwaru a počítačových aplikací

Specialisté v oblasti databází a počítačových sítí

Technici v oblasti ICT – celkem

Technici provozu a uživatelské podpory ICT

Technici v oblasti telekomunikací a vysílání

Zdroj: Strukturální mzdová statistika (ISPV)

ICT odborníci muži a zaměstnaní v podnikatelské sféře mají vyšší mzdy

Pravděpodobně nepřekvapí, že mezi ICT odborníky je, jak již bylo řečeno, mnohem více mužů (91 %) než žen. I v tomto progresivním a moderním oboru ovšem stále přetrvává v ČR tradiční nerovnost platů mezi muži a ženami. Medián mezd ICT odborníků byl v roce 2018 u mužů 47 065 Kč, zatímco ženy pracující na obdobných pozicích dostávaly 39 973 Kč měsíčně, což představuje 85 % platu mužů. Pokud se zaměříme na státní sektor, zjistíme, že platy mužů a žen na pozicích ICT odborníků jsou o něco vyrovnanější. V platové sféře dosahuje výdělek žen 95 % platu mužů. Pozitivní zpráva je to ale jen částečně. Vzhledem k celkově nižším platům ICT odborníků v platové sféře muži pobírali o 11 463 Kč a ženy o 6 229 Kč nižší plat než jejich kolegové a kolegyně ve sféře soukromé.

Graf 10: Vývoj mediánu mezd ICT odborníků podle sféry (v Kč), ČR

 

 

Zdroj: Strukturální mzdová statistika (ISPV)

 

Pohlaví není jediný faktor, který výrazně ovlivňuje výši platu ICT odborníků. Velký vliv má například i kraj, věk nebo odvětví, v jakém daný odborník pracuje. Nejvíce si vydělají ICT odborníci pracující v oblasti peněžnictví a pojišťovnictví. Medián jejich mezd v roce 2018 byl 63 091 Kč, což je 138 % mediánu mezd ICT odborníků celkem a 216 % mediánu mezd v ČR. V krajích jsou platy ICT odborníků relativně vyrovnané, vyčnívá nepřekvapivě Praha, kde byl v roce 2018 medián jejich mezd 53 557 Kč (117 % mediánu mezd ICT odborníků celkem a 184 % mediánu mezd v ČR) a Jihomoravský kraj, kde byl medián mezd ICT odborníků 46 480 Kč. Nejvyšší plat měli v roce 2018 ICT odborníci ve věku 35 až 44 let (51 239 Kč).

 

             

Graf 11: Medián mezd ICT odborníků podle sféry a pohlaví (v Kč), ČR 2018

 

Zdroj: Strukturální mzdová statistika (ISPV)

 

 

 

Zdrojem dat pro tuto analýzu bylo Výběrové šetření pracovních sil, Strukturální mzdová statistika a Sdružené informace matrik studentů.

Více informací o ICT odbornících a metodiku této statistiky naleznete na: https://www.czso.cz/csu/czso/ict-odbornici

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Mgr. Markéta Pištorová

Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti

E-mail: marketa.pistorova@czso.cz

 



[1] Definice jednotlivých podskupin ICT odborníků vychází z klasifikace zaměstnání CZ-ISCO.

 Více o klasifikaci se dozvíte na https://www.czso.cz/csu/czso/klasifikace_zamestnani_-cz_isco-

[2] Výši mzdy uvádíme jako medián mezd. Nejedná se o průměrnou mzdu (aritmetický průměr). Medián mezd ukazuje výši mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení a vypovídá tak mnohem lépe o skutečné mzdové úrovni v konkrétní kategorii.


Zařazenočt 15.08.2019 02:08:00
ZdrojČSÚ - Analýzy
Originálczso.cz/csu/czso/cri/ict-odbornici-v-ceske-republice-a-jejich-mzdy-2018

Výpocet cisté mzdy v roce 2023



Více zpráv k tématu Mzdy



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V