Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)
Zdravotnictví  |  10.01.2024 13:41:53

Plány zdravotních pojišťoven letos budou v mínusu o 10 miliard. Rezervy se téměř vyčerpají, další deficit už nebude z čeho krýt

zdravotnictví

Nově předložené návrhy zdravotně pojistných plánů, kterými se budou v roce 2024 pojišťovny řídit, určují po úpravě mezd náklady 512 miliard korun, příjmy dle prognóz ministerstva financí a platné valorizace plateb za státní pojištěnce pak 502 miliard. Výdajovou stranu určuje v naprosté většině úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Další deficit zmenší základní fondy a prakticky vymaže rezervy, což bude zásadní problém pro rok 2025.

„Smluvní dodatky k úhradám zdravotní péče jsou tentokrát trochu komplikovanější. Pro zdravotní pojišťovny je sice úhradová vyhláška v případě nedohody na jiném způsobu závazná, ale u všech pojišťoven narušuje vyrovnané hospodaření. Naopak některé segmenty se ještě pokoušejí vyjednat výhodnější dodatky. Na počátku roku tak asi většina cenových dodatků ještě uzavřena nebude. Předběžné úhrady nepochybně financování zajistí a zbytek ukáže čas,“ říká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Pokud se bude financování vyvíjet podle zdravotně pojistných plánů, lze očekávat největší výdaje vůči nemocnicím (s nárůstem o 9,9 % proti roku 2023). Jednoznačně největší nárůst opět tvoří tzv. centrová péče a v ní náklady na inovativní léčivé přípravky s nárůstem nejméně o 13 %.

„Jedním z mála pozitiv růstu nákladů na segment nemocniční péče a snahy o omezení přesčasů je, že snad budou moci pojišťovny brzy zahájit seriózní diskusi, jak zde zvýšit nákladovou efektivitu systému revizí smluvní sítě akutní lůžkové péče,“ podotýká Friedrich.

Objemově sice menší, ale co do rychlosti zvyšování nákladů rychle rostoucí, by dle ZPP měly být segmenty:

Zdravotnická dopravní služba s nárůstem 16,3%

Zdravotní péče v sociálních ústavech 15,1%

Zubní lékařství 13,8%

Praktičtí lékaři pro děti a dorost 10,9%

Léky na recept v nemocnicích 9,9%

Naopak relativně nejmenší nárůsty jsou plánovány pro:

Ambulantní specializovanou péči s nárůstem 4,6%

Zdravotnickou záchrannou službu 4,6%

Zdravotnické prostředky na poukazy 4,4%

Celkově by hospodaření zdravotních pojišťoven mělo být deficitní o zhruba 10 miliard korun a Základní fondy opět poklesnou, a to z 20,8 na 13,9 miliardy. Současně již pojišťovny čerpají i ze zůstatků ostatních fondů. Po doplatku za konečné vyúčtování za rok 2024 v roce 2025 už budou u většiny pojišťoven rezervy prakticky vyčerpány.

Pro cenová jednání na rok 2025, která začnou již v únoru, tak vzniká téměř neřešitelný úkol a otevřené otázky:

- Má vůbec jednání smysl, když o úhradách (a to zcela jinak) stejně rozhodne Ministerstvo zdravotnictví?

- Objektivní bilance zdrojů povede k nabídce navýšení o 1–2 %. Můžeme se na takovém snížení růstu nákladů s poskytovateli dohodnout?

- Může dojít k celkové dohodě, když současný systém přerozdělení vytváří velké rozdíly v možnostech jednotlivých pojišťoven?

„Cenová jednání snad mohou být příležitostí k diskusi, ale při současných kompetencích ministerstva zdravotnictví asi větší roli mít nemohou. Pokud chceme mít udržitelné zdravotnictví, pak bychom měli právě v tom systém co nejdříve změnit, jinak se nedostaneme ze spirály raketově rostoucích nákladů, které si ekonomika prostě nemůže dovolit,“ uzavírá Friedrich.

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v České republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty . Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro více než 4,5 mil. pojištěnců v ČR.

Svaz zdravotních pojišťoven České republiky

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v České republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro cca 4,7 mil. pojištěnců.

Více informaci na: www.szpcr.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688