Broker Consulting Index hypotečních úvěrů: Hypoteční trh v době koronavirové

V březnu se průměrná sazba hypotečního úvěru dále zvyšovala, a to na 2,66 % p. a., od konce loňského roku se jedná o nárůst o 0,15 procentního bodu. Průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla v březnu hranice         2 462 418 korun. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů za březen 2020.

„Měsíc březen přinesl dramatické změny, a to nejenom na tuzemském hypotečním trhu. Kvůli zavedeným omezením se česká ekonomika může dostat do recese. Pro takovou ekonomiku jsou typické celkový pokles ekonomické aktivity, zvyšování nezaměstnanosti, úpadky firem a s tím související růst nesplácených úvěrů. Česká národní banka proto již nyní přišla s několika kroky, které mají nejhorší scénář odvrátit. Prvním bylo dvojí snížení úrokových sazeb, druhým uvolnění omezení hodnocení bonity žadatelů o úvěr,“ shrnuje situaci Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting, a pokračuje: „Za běžné situace, která byla v roce 2019, bychom po krocích ČNB očekávali rozvolnění úvěrové politiky jednotlivých poskytovatelů hypotečních úvěrů a snížení úrokových sazeb. V roce 2020 je ale situace jiná, tudíž můžeme sledovat jen velmi mírnou nebo žádnou korekci oficiálních úrokových sazeb a spíše zpřísnění podmínek v hodnocení bonity klientů.“

Je patrné, že jednotlivé bankovní domy a poskytovatelé úvěrů vyčkávají na další ekonomický vývoj a s ním související vývoj nezaměstnanosti. Situaci na českém trhu také komplikuje vládní návrh na možnost odložení splátek, které banky a poskytovatelé úvěrů musí schválit jen na základě podané žádosti.

Martin Novák dodává: „V nejbližší době proto neočekáváme výrazné změny u úrokových sazeb u hlavních hráčů na trhu, ani žádné „přetahování“ o klienty. Jsme přesvědčeni, že stávající stav vydrží do doby uvolnění socio-ekonomických opatření. Poté bude záležet, jak velké ekonomické dopady budou a jaká bude nezaměstnanost. Pokud se opravdu česká ekonomika propadne do recese a bude výrazně růst nezaměstnanost, můžeme se dočkat i zvyšování úrokových sazeb, jako tomu bylo v roce 2008.“

Broker Consulting Index hypotéčních úvěrů je analytický nástroj, který ukazuje průměrnou úrokovou sazbu u hypotéčních úvěrů, jež zprostředkovali konzultanti Broker Consulting a pobočky OK POINT u kteréhokoli poskytovatele hypotečních úvěrů. Jedná se o vážený aritmetický průměr, kdy hlavní vahou je objem úvěru. Tedy čím vyšší úvěr, tím jeho sazba do indexu vstupuje větší vahou. Výhodou metody výpočtu je skutečnost, že se do statistiky dostávají pouze skutečně schválené úvěry a to bez výjimky všechny. Nemůže dojít ke zkreslení informací a index není závislý na dodávkách třetích stran. V principu se index počítá ze sazeb, které jsou v danou chvíli pro daného klienta nejnižší na trhu nebo se nejnižší hranici přibližují, neboť klient si vybírá z mnoha možností, které mu trh v danou chvíli nabízí. A většinou si vybírá právě nejnižší sazbu úvěru, který i v jiných parametrech splňuje jejich podmínky. Broker Consulting ročně zprostředkuje úvěry v objemu přesahující 11 miliard korun. FIXIndex sleduje procentuální podíl jednotlivých fixací úrokových sazeb (3, 5, 7 a 10 let) v celkovém objemu hypotéčních úvěrů.

Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting index hypotéčních úvěrů). Více informací najdete též na webu https://www.bcas.cz/onas/pro-media/.

Proč je dobré index sledovat: Broker Consulting Index hypotečních úvěrů zachycuje vývoj úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Je praktickým indikátorem toho, zda hypoteční úvěry pro českou veřejnost zlevňují, stagnují, nebo zdražují. Na rozdíl od jiných podobných indexů vychází ze skutečně sjednaných úvěrů napříč bankovními poskytovateli a zohledňuje výši úvěru. Obecně lze říci, že klesající trend indexu vede k vyššímu zájmu o nemovitosti a růstu jejich cen. Dlouhodobě rostoucí trend pak může předznamenávat zejména ochlazení poptávky po nemovitostech. Vzhledem k nedostatku nemovitostí v Česku ale nemusí být růst sazeb spojen s poklesem cen nemovitostí. Broker Consulting index hypotéčních úvěrů důvěryhodným podkladem pro média při komunikaci praktického a pro sta tisíce lidí zajímavého vývoje.      

V případě zájmu o další komentáře, doplnění či další dotazy se neváhejte ozvat na níže uvedené kontakty Broker Consulting.

Viola Baštýřová, specialistka externí komunikace, tel.: 776 210 599 , e-mail: viola.bastyrova@bcas.cz

Jan Lener, ředitel komunikace a PR, tel.: 608 770 955 , e-mail: jan.lener@bcas.cz

Martin Novák, hlavní analytik, tel.: 731 537 220, e-mail: martin.novak@bcas.cz

Broker Consulting je jednou z největších společností na českém a slovenském trhu, která poskytuje služby v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Distribuci služeb zajišťuje přibližně 2 000 konzultantů (profesionální konzultanti, zaměstnanci, konzultanti v zapracování v ČR i SR) ve více než 100 kancelářích a téměř 50 franšízových pobočkách OK POINT. Společnost uvedla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Bankovní, finanční a realitní služby společně, to je OK POINT, který přináší společnost Broker Consulting ve spolupráci s mBank a MONETA Money Bank. Více na www.bcas.cz, www.okpointy.cz a na www.realityspolu.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIN OK POINTů.

The post Broker Consulting Index hypotečních úvěrů: Hypoteční trh v době koronavirové appeared first on Broker Consulting, a. s..


Zařazenoút 21.04.2020 14:04:00
ZdrojBroker consulting
Originálbcas.cz/pro-media/broker-consulting-index-hypotecnich-uveru-hypotecni-trh-v-dobe-koronavirove/
KategoriePro média

Zprávy a clánky k hypotékám

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V