Nejvyšší růst českých reálných mezd za posledních jedenáct let (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Politické události budou nadále dominovat vývoji na trzích. Investoři budou sledovat především vývoj ohledně celní politiky USA a reakce ostatních zemí. V Itálii bude nová vláda žádat o důvěru parlamentu. V Česku se dočkáme nové várky makroekonomických údajů. Růst průměrných reálných mezd pravděpodobně v Q1 18 zrychlil a dobré zprávy přinesou i dubnové měsíční indikátory.

Německý průmysl i objednávky v dubnu vzrostly

Ekonomický kalendář bude v tomto týdnu hrát až druhotnou roli. Německý průmysl zřejmě v dubnu vzrostl i díky solidním objednávkám, podporuje ho navíc i stále solidní důvěra v odvětví. Ta je nadále vysoká i v celé eurozóně, což by měl potvrdit konečný květnový kompozitní PMI. Ve Spojených státech je ekonomický kalendář poloprázdný a představitelé Fedu jsou navíc pod mediální karanténou kvůli zasedání FOMC příští týden.  

Dobré zprávy z české ekonomiky

Dubnové ukazatele z české ekonomiky by měly ukázat na pokračující dobrý stav ekonomiky. Podle našich odhadů se dařilo především maloobchodníkům a sektoru stavebnictví, ale vyšší počet pracovních dní prospěl v meziročním vyjádření i dynamice průmyslové produkce. Tempo růstu reálných mezd zřejmě zrychlilo na jedenáctileté maximum, což je odrazem extrémní situace na trhu práce. Podíl nezaměstnaných se v květnu pravděpodobně snížil na 3 %. Polská centrální banka ponechá na svém středečním zasedání měnovou politiku beze změn a pravděpodobně potvrdí záměr nezvyšovat úrokové sazby ještě několik měsíců. Guvernér Glapinski dokonce v květnu řekl, že sazby by mohly zůstat stabilní ještě v roce 2019.

Zaostřeno na dnešek: Dobrá dynamika českých mezd a prázdný kalendář klíčových statistik ve světě

Na světových trzích dnes nebudou zveřejněny žádné klíčové indikátory. Z domácí ekonomiky se dočkáme statistiky mezd v Q1 18. Očekáváme zrychlení růstu reálných mezd, konsenzus trhu je přitom ještě optimističtější.

Dolar posílil díky dobrým údajům z trhu práce

Dolar proti euru v pátek mírně posílil k úrovni 1,165 USD/EUR. Americké měně prospělo zveřejnění květnových statistik z trhu práce, podle kterých zrychlil růst mezd a míra nezaměstnanosti se snížila na nové minimum od roku 2000. Fed tak zřejmě bude mít tento měsíc volné ruce ke zvýšení úrokových sazeb.

Růst reálných výdělků zrychlil

Průměrná reálná hrubá měsíční mzda se podle našeho odhadu zvýšila v Q1 18 o 5,9 % y/y vyjádření, tedy nejvyšším tempem za posledních 11 let. Přispěl k tomu celkově utažený trh práce, nárůst platů ve veřejném sektoru a zpomalení inflace oproti závěru loňského roku. Nominální průměrná mzda pravděpodobně vzrostla o 7,9 % y/y na 30,100 CZK. Oproti Q4 17, kdy dosáhla 31,600 CZK, je nižší kvůli prémiím, které tradičně navyšují mzdy na konci roku.

Koruna minulý týden uzavřela nad 25,80 CZK/EUR

Koruna v pátek opět testovala úroveň 25,80 CZK/EUR, ale celotýdenní obchodování uzavřela nad touto úrovní. Oproti předchozímu pátku tak koruna ztratila téměř půl procenta. Pohyby kurzu byly v pátek výrazně menší než v předchozích dnech. Stejně tomu bylo i na ostatních středoevropských měnách i na trhu eura s dolarem. Investoři vyčkávali, jak dopadne dohadování ohledně amerických cel a recipročních opatření ostatních zemí. Ekonomická data neměla na kurzy výraznější vliv, a to i v Česku, kde HDP i PMI zaostaly za očekáváním.

Autor: Marek Dřímal

Zařazenopo 04.06.2018 08:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/69af9b09_nejvyssi_rust_ceskych_realnych_mezd_za_poslednich_jed...

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.