Makroekonomika  |  01.12.2020 17:01:42

Rozpočtový deficit mocně finišuje

Po několika poměrně nadějných měsících, kdy se rozpočet vzhledem k okolnostem vyvíjel spíše nečekaně dobře, přichází vystřízlivění. Do konce listopadu narostl nepoměr mezi výdaji a příjmy státu na 341,5 mld. , což oproti předchozímu měsíci představuje skok o úctyhodných 67,5 miliardy. Netřeba asi dodávat, že se jedná o tuzemský rekord. I přesto se zdá být zřejmé, že ačkoliv původně schválený deficit ve výši 500 mld. ještě ani nepočítal s druhou vlnou pandemie, která nakonec dorazila, bude jeho rámec dostatečný i na její pokrytí a byl tak evidentně citelně nadsazený. 

Na příjmové straně se státní pokladně nadále daří poměrně dobře, když se ji podařilo naplnit více než úměrně uběhlým 11 měsícům. Oproti loňsku sice došlo k poklesu daňových příjmů o zhruba 61 mld. , ovšem rozpočet počítal s ještě výraznějším propadem. Největší manko je ve srovnání s předchozím rokem zřetelné u daní z příjmů právnických osob (17,4 mld.), které je ovšem ovlivněno prominutím červnové zálohy. Následuje pak výběr pojistného na sociální zabezpečení (-12,7 mld.) a daně z příjmů fyzických osob (-10,1 mld.). Snížená spotřeba se pak podepsala na výběru daně z přidané hodnoty (-3,1 mld.) či spotřební daně (-5,6 mld.). V opačném směru pak působily hlavně příjmy z Evropské unie, které oproti loňsku zesílily o 6,1 mld. .

Mezi výdaji, které meziročně vyskočily o 265 mld. , dominuje nárůst sociálních dávek (65,3 mld.), které táhne letošní zvýšení důchodů (30,7 mld.), rodičovského příspěvku (13 mld.) a nárůst výplat dávek nemocenského pojištění (15,1 mld.). Výraznou položkou jsou dále vyšší neinvestiční transfery podnikatelským subjektům (42,5 mld.), pod které spadají mimo jiné programy Antivirus A a B, COVID nájemné, COVID Ubytování a další. Narostly i transfery územním celkům (40,6 mld.), za čímž lze hledat zvýšení platů ve školství či kompenzaci ušlých daňových příjmů obcím ve výši 13,4 mld. . Zvýšily se i kapitálové výdaje (25,4 mld.), přičemž největší část těchto prostředků šla do Státního fondu dopravní infrastruktury (13,9 mld.).

Za výdaje bezprostředně související s epidemií Covid-19 ministerstvo označuje celkem 180,5 mld. ze státního rozpočtu, přičemž největší roli zde hrají kompenzace pro města a obce či OSVČ a zvýšení plateb za zdravotní pojištěnce. Ministerstvo pak do stejné kategorie řadí i např. zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, jehož dopad odhaduje na 9,4 mld. .

Navzdory zrychlené dynamice v závěru roku platí, že letošní deficit, byť rekordní, podle nás dopadne ještě poměrně střídmě. Nebýt druhé vlny epidemie, byl by zřejmě na hony vzdálen schválenému půl bilionu. Pozornost naši i finančních trhů tak bude nyní mnohem více poutat jednání o fiskální politice v příštích letech. Zatímco většina jiných evropských zemí již plánuje rozpočtovou konsolidaci, v Česku se nadále operuje s nápady na další stamiliardové schodky.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:13  Inflace zůstává v USA hlavním problémem (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   6:18  Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste ČSÚ (ČSÚ)

Přečtěte si také:

08.01.2018Český průmysl s koncem roku mocně finišuje (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.11.2007MF: 1% rozpočtový deficit bude dosažen až v roce 2013 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.10.2007Vláda snížila odhad rozpočtového deficitu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688