Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  05.04.2024 06:20:00

Předčasný důchod 2024: kalkulačka, změna od října 2024, žádost bez výplaty

Pro přiznání předčasného důchodu je v současnosti nutné odpracovat (resp. získat dobu důchodového pojištění) minimálně 35 let a zároveň mít věk, který je maximálně o 3 roky nižší než řádný důchodový. Za každých 90 dní před řádným důchodem se výše předčasného důchodu krátí. A od října 2024 dojde ještě ke zpřísnění minimálních odpracovaných let pro vznik nároku na předčasný důchod.

Pokud jsou podmínky délky pojištění a věku splněny, může být předčasný důchod přiznán. Předčasný starobní důchod je vždy nižší než řádný, jelikož se krátí za „předčasnost“, konkrétně o 1,5 % výpočtového základu za každých (i započatých!) 90 dnů před řádným důchodem. Čím dříve do předčasného důchodu odejdete, tím více se sníží – např. půjdete-li do předčasného důchodu o 360 dní dříve, sníží se výše výpočtového základu o 6 %, pokud půjdete o tři roky dříve, krácení bude 18 %. A snížení důchodu je trvalé, jelikož po přiznání předčasného starobního důchodu již nemůžete později získat řádný starobní důchod.

Modelový příklad:
Žadatel o důchod získal 35 let důchodového pojištění a jeho výpočtový základ (tj. zjednodušeně průměrný měsíční výdělek zredukovaný podle redukčních hranic) je 20.000 .

1. Žadatel dosáhl letos důchodového věku a požádal o řádný starobní důchod (pozn.: počítáme, že žadateli nenáleží výchovné):
Důchod byl vypočítán na 14.900

2. Žadatel ještě nedosáhl řádného důchodového věku a požádal o předčasný starobní důchod (pozn.: počítáme, že žadateli nenáleží výchovné):

Předčasný důchod přiznán 90 dní před dosažením důchodového » výše = 14.600
Předčasný důchod přiznán 360 dní před dosažením důchodového věku
» výše = 13.700
Předčasný důchod přiznán 720 dní před dosažením důchodového věku
» výše = 12.500
Předčasný důchod přiznán 1.080 dní před dosažením důchodového věku
» výše = 11.300

Další konkrétní situace si můžete orientačně spočítat na naší Kalkulačce předčasného důchodu do 30. 9. 2024.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Výše popisované situace i naše kalkulačka počítá s aktuálními podmínkami předčasného důchodu, které budou platit do konce září 2024.

! Od 1. října 2024 však dojde k další změně, neboť nově bude pro nárok na předčasný důchod vyžadováno nejméně 40 let důchodového pojištění. Věk pro nárok na předčasný důchod se nemění.

V minulých letech způsobovaly změny v předčasných důchodech (zejména řádné a mimořádné valorizace) ve specifických obdobích (typicky na konci roku) zvýšený zájem o předčasné důchody a zahlcení úřadů. Tyto speciální situace nastaly v roce 2022 a 2023, v důsledku vysoké inflace a následných mimořádných valorizací důchodů. Pro některé žadatele bylo výhodnější žádat o důchod nebo (pokud nedosáhl důchodového věku) i předčasný důchod bez výplaty v končícím roce, jelikož se tento důchod ještě dovalorizoval, než žádat o důchod v roce novém (viz. např tisková zpráva MPSV z 18.10.2022). Tyto situace vedly k nežádoucímu dřívějšímu odlivu lidí z pracovního trhu do předčasného důchodu. I to byl jeden z důvodů, proč vláda na podzim 2023 schválila úpravu valorizací důchodů a zároveň zpřísnila podmínky odchodu do předčasného důchodu.

Předčasný důchod – shrnutí změn platných od října 2023:  


Předčasný důchod – shrnutí změn platných od října 2024:


Předčasný důchod – shrnutí plánovaných změn od roku 2025:

Dříve v článku jsme zmínili možnost žádat o předčasný důchod bez výplaty. Jak se o předčasný důchod žádá a co je jinak u žádosti o důchod bez výplaty?

Žádost o předčasný důchod s výplatou 

Tato žádost se podává, pokud požadujete přiznání předčasného důchodu i výplatu ke stejnému datu. Jak žádat a na co si dát pozor:


Žádost o předčasný důchod bez výplaty, tzv. výpočtová zamítačka 

Žádost o předčasný důchod bez výplaty můžete podat, pokud požadujete rozdílné datum přiznání důchodu a jeho výplaty. Kdy je vhodné tuto žádnost použít?

Nejčastěji se této možnosti využívá u předčasného důchodu, který je možné přiznat, i když pojištěnec v době do dosažení důchodového věku pracuje (zaměstnání či OSVČ, zakládající účast na sociálním pojištění). Z důvodu pokračující výdělečné činnosti žadateli nenáleží výplata předčasného důchodu, ale samotný důchod je přiznán (při splnění podmínek na nárok) a tím se i „zafixují“ podmínky ke dni přiznání důchodu.
K využití výpočtové zamítačky primárně dochází v době, kdy je výpočet důchodu ke dni přiznání důchodu výhodnější než v dalším období. Zároveň je možné pokračující výdělečnou činností částečně či plně „odmazat“ krácení za předčasnost, pokud žadatel získá další celý odpracovaný rok. Důchod totiž může být  k datu výplaty přepočítán včetně nově získané doby pojištění.

O předčasný důchod bez výplaty se žádá podobně jako o ten s výplatou, viz. výše.
Při sepisovaní žádosti o tento předčasný důchod uvedete buď možnost bez výplaty důchodu, pokud nevíte přesné datum nebo s udáním požadovaného data přiznání výplaty důchodu, které ale musí nastat do 4 měsíců od žádosti o důchod. V tomto případě o uvolnění výplaty již žádat nemusíte. V případě, že neuvedete přesný termín v žádosti, budete muset ČSSZ později požádat o uvolnění výplaty důchodu a jeho úpravu. Tedy například po dosažení důchodového věku nebo po ukončení výdělečné činnosti opět sepíšete žádost o úpravu důchodu a uvolnění výplaty na OSSZ.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688