Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  04.01.2024 07:00:00

Zvýšení důchodů v roce 2024: všechny důchody se zvýší jednotně o 360 Kč. V lednovém termínu výplaty přijde důchodcům i jednorázový valorizační doplatek

Všechny důchody přiznané do konce roku 2023 se od 1. ledna 2024 zvýší tak, že základní výměra důchodu vzroste o 360 měsíčně, procentní výměra zůstane stejná. Všem poživatelům důchodu se tedy zvýší důchod v korunové hodnotě o stejnou částku, procentně si polepší nejvíce ti, s nejnižšími důchody.

Které důchody se zvyšují od ledna 2024?

Od lednové splátky důchodu se automaticky zvýší řádný starobní důchod, invalidní důchod ve všech stupních, vdovský, vdovecký, sirotčí a také předčasný starobní důchod. Podmínky pro valorizaci předčasných důchodů se od října 2023 sice zpřísnily v tom smyslu, že nebude docházet k valorizaci procentní výměry předčasného důchodu až do dosažení řádného důchodového věku příjemce, ale vzhledem k tomu, že lednová valorizace je celá realizována zvýšením základní složky důchodu, týká se plně i důchodů předčasných.

O důvodech, proč se od letošního ledna zvyšuje jen základní část důchodu jsme psali již dříve v článku TADY.

Zvýšení důchodů od ledna 2024

Se zvýšením základní složky důchodu souvisí i zvýšení minimálního důchodu, který je od 1. 1. 2024 ve výši 5.170 (základní část 4.400 + minimální procentní část stanovená zákonem 770 ).

O kolik se zvýší váš důchod si lehce spočítejte v naší Kalkulačce valorizace důchodu 2024, kam stačí zadat výši důchodu například z prosince 2023.









 

Valorizace při souběhu důchodů 2024

O souběhu důchodů mluvíme v situaci, kdy příjemce pobírá více důchodů najednou – typicky například starobní a vdovský důchod. Při souběhu důchodů náleží základní výměra vždy jen jednou, nikoli pro každý z vyplácených důchodů. Vzhledem k tomu, že se od ledna 2024 valorizuje výlučně základní výměra o 360 , dojde i při souběhu více důchodů ke zvýšení o tuto částku pouze jednou.

Valorizační doplatek 2024

V lednovém výplatním termínu bude stejným způsobem, jakým je vyplacen důchod (tj. převodem na účet, složenkou apod.), vyplacen i tzv. doplatek valorizace. Ten dorovnává valorizaci pro různé výplatní termíny – jde o doplacení poměrné části valorizace od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dni důchodu.
Pokud má někdo například výplatní den vždy 12. v měsíci, dostane navíc doplatek 131 korun, tedy poměrnou částku za prvních 11 lednových dnů.
 
















Valorizační oznámení 2024

Oznámení o valorizaci konkrétních důchodů bylo rozesíláno výhradně  ve formě dopisu. Nově budou v rámci úspor valorizační oznámení příjemcům jednoho druhu důchodu poukazovaného na bankovní účet zaslána elektronicky prostřednictvím „zprávy pro příjemce“. Majitelům datových schránek pro fyzické osoby bude valorizační oznámení zasláno také jako příloha datové zprávy. Valorizační oznámení zaslané dopisem či datovou schránkou obdrží příjemce nejpozději ve výplatní den svého důchodu.

V papírové formě obdrží valorizační oznámení příjemci důchodu:


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688