mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  17.07.2023 14:50:00

Důchody v lednu znovu porostou, průměrná starobní penze se navýší na 20 700

Od začátku příštího roku se opět zvýší všechny důchody, kromě starobních tedy i invalidní a pozůstalostní. Podle odhadu na základě aktuální inflace a růstu mezd půjde přibližně o 400 korun.Jedná se o řádnou valorizaci, přesné číslo bude známé v září. Průměrný starobní důchod by měl v lednu přesáhnout 20 700 korun. Už nyní jsou důchody nejvyšší v historii. Zároveň probíhá příprava a schvalování důležitých opatření, která jsou součástí důchodové reformy. Penze budou pravidelně navyšovány i nadále. Měníme ale systém tak, aby byl spravedlivější a udržitelný.

Na základě zveřejněné míry inflace za únor až červen letošního rokuMPSV k dispozici první odhad toho, jak od ledna porostou důchody. „Nyní odhadujeme, že valorizace v lednu 2024 bude u všech příjemců důchodů provedena stejně, a to zvýšením základní výměry o částku zhruba 380 korun. Přesný údaj budeme znát až začátkem září, kdy bude znám růst mezd za 1. pololetí,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Je třeba znovu připomenout, že už nyní jsou důchody nejvyšší v historii. Po červnové valorizaci přesáhl průměrný starobní důchod 20 200 korun měsíčně, v lednu by to tedy mohlo být 20 700 korun. To znamená růst za 5 let o 7 200 ,“ dodal ministr.

I přes řadu změn, které jsou součástí důchodové reformy, budou penze stále navyšovány v řádném termínu od prvního ledna. „Každoroční navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu. Není tedy pravda, co neustále omílá opozice, že okrádáme důchodce. Ne, důchody neustále rostou a růst budou. Do valorizace bude také promítána nad rámec inflace jedna třetina růstu reálných mezd, jak tomu bylo do konce roku 2017,“ vysvětlil ministr Jurečka. „Nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil důchod polovinu toho, co dnes. Celkově za naší vlády důchody narostly zhruba o třetinu. Nesmíme zapomenout také na výchovné, kterým jsme důchody zvýšili o pětistovku za každé vychované dítě,“ dodal.

V Poslanecké sněmovně aktuálně probíhá projednávání důležitých opatření v rámci důchodové reformy. Jejím cílem je přibrzdit další zadlužování nás všech, nastavit vyvážený a udržitelný systém a zamezit rozevírání nůžek mezi chudšími a bohatšími seniory.

Ve třetím čtení bude tento týden Sněmovna projednávat návrh na úpravu předčasných důchodů a valorizací. „Skutečně nyní taháme za záchrannou brzdu. Důvodem změn, které chceme přijmout co nejdříve tak, aby účinnost byla už od tohoto září, jsou značné negativní dopady nárůstu předčasných důchodů a mimořádných valorizací důchodů na státní rozpočet. Na těchto principech máme v koalici jednoznačnou shodu a obdobně se vyjadřují také ekonomové,“ zdůraznil ministr Jurečka. Veškeré informace týkající se navrhovaných opatření včetně předpokládané účinnosti jsou přehledně k dispozici na webu MPSV.

Ohledně důchodové reformy nyní probíhá intenzivní příprava novel zákonů, dokončujeme analýzy a diskutujeme otevřené body se sociálními partnery. Do konce roku 2023 by měla návrh změn projednat vláda. Legislativní proces by mohl být ukončen do poloviny roku 2024 tak, aby účinnost většiny opatření byla od roku 2025. 

Originál dokumentu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688