Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  26.05.2003 17:49:34

Ekonomické události týdne od 18. do 24. května



V týdnu od 18. do 24. května informovala ČIA o těchto významných ekonomických událostech:

neděle 18. května

PRAHA - Získávání kvalitních zaměstnanců a spolupracovníků označuje 43 procent podnikatelů za největší problém, se kterým se během své činnosti setkali. Vyplývá to z odpovědí účastníků minulých ročníků soutěže Podnikatel roku. ČIA výsledky poskytla Jana Kloudová z Ernst & Young, která soutěž organizuje. Financování jako problém při podnikání je až na druhém místě s 25 procenty odpovědí.

MOST - S dokončením privatizace Severočeských dolů (SD) a Sokolovské uhelné počítá do konce prvního čtvrtletí roku 2004 ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Při své víkendové návštěvě Mostu ČIA řekl, že nejvýhodnější variantou by byl prodej obou důlních společnosti jednomu strategickému zájemci. Výběr investora by přitom měl skončit do konce letošního roku.

pondělí 19. května

PRAHA - Celkem 20 milionů korun na financování kultury nabídl před svým sesazením bývalý generální ředitel televize Nova Vladimír Železný ministru kultury Pavlu Dostálovi. Podle ministra spočívala nabídka v tom, že by komerční televize peníze uvolnila, kdyby dokázal prosadit postupné odebrání reklamy veřejnoprávní České televizi.

PRAHA - Již v průběhu letošního roku převezme CzechInvest od Agentury na podporu podnikání (ARP) a Agentury pro rozvoj průmyslu CzechIndustry projekty financované z fondu Phare a ze strukturálních fondů EU. Definitivní sloučení se uskuteční k 1. lednu roku 2004. ČIA to oznámila PR manažerka agentury CzechInvest Jana Víšková.

PRAHA - Návrh na mimosoudní náhradu škody ve výši 200 milionů korun podali právní zástupci společnosti Mediaprint & Kappa (M&K) do rukou ministra financí Bohuslava Sobotky. Na dotaz ČIA to uvedl jednatel společnosti Ivan Kaufmann s tím, že se tak stalo v pátek 16. května. Doručení návrhu potvrdila rovněž Eva Nováková z ministerstva financí, které se jím bude standardně zabývat.

PRAHA - Zájem o účast při rekonstrukci Iráku projevilo do 15. května více než 600 českých společností. Uvedený den byl poslední možností pro registraci. ČIA to oznámila mluvčí agentury CzechTrade Michala Tučková. Všechny obdržené dotazníky CzechTrade předává ministerstvu průmyslu a obchodu.

úterý 20. května

PRAHA - Kampaně o Evropské unii (EU), které běží na prvním programu České televize (ČT) a na Nově, si obě televize platí samy. Celkové náklady zatím odhadují na 130 milionů korun. Přestože vláda vyčlenila na propagaci vstupu státu do EU zhruba 200 milionů korun, dvě největší tuzemské televize z této částky nezískaly nic. Náklady ČT na kampaň dosáhly podle ředitele výroby Petra Erbena výše kolem 37 milionů korun. ČT proto hodlá šetřit na hudební zábavě, takže z obrazovky od září zmizí některé pořady.

PRAHA - Již od příštího roku by na regionálních tratích České republiky mohly jezdit moderní nízkopodlažní motorové jednotky typu DESIRO. České dráhy (ČD) totiž plánují nákup několika kusů těchto jednotek, další by na české území mohly zajíždět v rámci partnerské spolupráce ČD a německé soukromé dopravní společnosti Vogtlandbahn - GmbH. Vyplynulo to alespoň z prezentace této motorové jednotky na pražském Hlavním nádraží.

PRAHA - Ručitel České správy letišť (ČSL) za úvěr ve výši devíti miliard korun od Evropské investiční banky (EIB), určený na výstavbu nového letištního terminálu, bude znám přibližně v polovině června tohoto roku. Zájem o garanci podle mluvčí ČSL Anny Kovaříkové projevily prakticky všechny české banky a další bankovní ústavy z deseti evropských zemí. Přesný počet bank však Kovaříková na dotaz ČIA neupřesnila.

PRAHA - Celkem 712 milionů korun vyplatilo v prvním čtvrtletí letošního roku ministerstvo financí na příspěvcích penzijnímu připojištění. V meziročním srovnání se jedná o 4,9procentní nárůst. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo ministerstvo financí. Počet účastníků penzijního pojištění, kterým byl státní příspěvek vyplacen, vzrostl oproti prvnímu čtvrtletí roku 2002 o jedno procento a dosáhl přibližně 2,5 milionu.

PRAHA - Vládní balík zákonů harmonizujících oblast pojišťovnictví s právem Evropských společenství v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Konkrétně se jedná o zákon o penzijním připojištění, zákon o pojistné smlouvě, zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích, zákon o pojišťovnictví a zákon o pojištění odpovědnosti za škodu z provozu vozidla. Balíček novel zákonů o pojišťovnictví schválila vláda 31. března.

PRAHA - Spotřební daň u cigaret by se od 1. ledna příštího roku měla zvýšit ze současných 40 na 47 procent, u lihoviny pak ze současných 234 korun za jeden litr ethylalkoholu na 265 korun. Počítá s tím vládní návrh zákona o spotřební dani, který v prvním čtení schválila Poslanecká sněmovna. Ačkoli se jedná o zákon harmonizující oblast spotřebních daní s právem Evropských společenství, jeho přijetím ještě nedojde v případě cigaret k úplnému sjednocení daňových sazeb.

PRAHA - První z českých subdodavatelů by mohl získat zakázku při obnově Iráku. Její jméno nicméně nechtěl dnes při setkání s novináři český velvyslanec ve Washingtonu Martin Palouš uvést. Dodal, že identitu společnosti zveřejní až po podepsání příslušné smlouvy. Zmíněná česká společnost získala podle Palouše kontrakt od amerického koncernu Bechtel, který má na starosti obnovu irácké infrastruktury.

PRAHA - Navýšení rozpočtu Prahy o 1,251 miliardy korun schválila Rada hlavního města Prahy. Finance, které jsou čerpány z úvěru od Evropské investiční banky, půjdou na proplácení faktur, které Dopravní podnik hlavního města Prahy vystavil v souvislosti s rekonstrukcí a obnovou pražského metra v důsledku loňských povodní. Na tiskové konferenci o tom informoval náměstek primátora Jiří Paroubek.

středa 21. května

PRAHA - Plán bývalého ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka na sloučení všech vládních agentur na podporu investic do jedné bude zřejmě obměněn. Rusnok před odchodem z funkce navrhoval sloučit agentury CzechInvest, CzechIndustry a Agenturu pro rozvoj podnikání. Tento svazek měl následně splynout s CzechTradem.

PRAHA - Na vyřešení takzvaných kajmanských struktur po bývalé Investiční a Poštovní bance se se státem dohodla Československá obchodní banka. Banka by tak měla v nejbližší době obdržet 47 miliard korun a následně začne kajmanská aktiva převádět na stát.

PRAHA - Městský soud v Praze vyhověl v předběžném opatření žádosti společnosti ECM Airport Center a nařídil České správě letišť (ČSL), aby se zdržela jakéhokoli jednání s francouzskou developerskou společností Bouygues Batiment. Opatření má zabránit případnému pronájmu pozemků za účelem výstavby a provozování hotelu na ruzyňském letišti do doby, než kauzu kolem nejasného ukončení spolupráce ČSL a ECM vyřeší soud. ČIA to řekla mluvčí společnosti ECM Markéta Collins.

PRAHA - Zřízení vyšetřovací komise v souvislosti s arbitrážním řízením mezi CME a Českou republikou schválila Poslanecká sněmovna. Úkolem vyšetřovací komise je objasnění postupu státu, jednotlivých konkrétních osob a subjektů v této věci. Komise se má zabývat především tím, do jaké míry vzniklou situaci ovlivnila legislativa, rozhodování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a postup vlády v době arbitrážního řízení.

PRAHA - S vyčleněním dalších 800 milionů korun do Zajišťovacího fondu družstevních záložen počítá poslanecký návrh novely zákona o státním dluhopisovém programu, který nepřímo schválil Senát. Horní komora při projednávání využila institutu "nezabývat se", čímž s návrhem vyslovila souhlas. Díky této poslanecké iniciativě byl v zákoně odstraněn defekt, který poslanci sami do zákona vložili.

PRAHA - Ztráty ve výši stovek milionů korun způsobil českým společnostem silný kurz koruny vůči americkému dolaru. Potíže mají zejména vývozci investičních celků, jejichž cena se často určuje v dolarech. "Ztráty u investičních celků bych odhadl na 100 milionů korun, další ztráty se budou týkat nestrojírenských oborů," uvedl v tiskové zprávě viceprezident Hospodářské komory ČR Josef Cílek.

PRAHA - Počet call center by se měl v České republice do roku 2007 zvýšit ze současných 287 na 506. Počet pracovních míst v těchto centrech se pak zvýší o 4600 na 12 700. Česká republika je tak nejrychleji rostoucím trhem call center v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA). Vyplývá to ze studie společnosti Datamonitor.

PRAHA - Přesunutím části příspěvku na státní politiku zaměstnanosti na důchodové pojištění chce vláda zajistit vyrovnanost penzijního systému. Z příspěvku na politiku zaměstnanosti se na důchody převede více než polovina sazby - dva procentní body. "Po provedení přesunu budeme mít vyrovnaný důchodový účet do roku 2008," uvedl vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v pořadu Interview na stanici BBC.

čtvrtek 22. května

PRAHA - Návrh na výstavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE) se objevil na ministerstvu průmyslu a obchodu. S výstavbou celkem čtyř bloků JETE přitom počítal i původní projekt z 80. let. "Řeknu to diplomaticky. Temelín prostě ještě není dostavěn," uvedl ministr Milan Urban.

PRAHA - O 15 až 20 procent se od konce srpna zvýší náklady českých přepravních společností za cestování po německých dálnicích. Ještě výraznější zdražení je pak čeká od ledna 2004 v Rakousku. Náklady na jeden kilometr cesty kamionem po dálnici v Německu se v souvislosti se zavedením elektronického mýtného zvýší o čtyři koruny, v Rakousku dokonce o osm korun.

PRAHA - Čistý příjem České republiky z členství v Evropské unii by měl v příštím roce být o 100 milionů eur (zhruba tři miliardy korun) vyšší než se původně počítalo. Důvodem je nižší objem plateb, které do společného evropského rozpočtu česká strana odvede. Novinářům to sdělila komisařka EU pro rozpočet Michaela Schreyerová.

PRAHA - Záměr české vlády vstoupit do eurozóny v letech 20092010 považuje evropská komisařka pro rozpočet Michaela Schreyerová za reálný. "Termín vstupu si však musí každá členská země rozhodnout sama," uvedla před novináři.

PRAHA - Důchodové pojištění zřejmě podraží o dva procentní body. O zhruba stejnou částku se ale sníží příspěvek na státní politiku nezaměstnanosti. Vyplývá to ze zásad pro novelu zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, kterou ČIA poskytlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

PRAHA - Daň z přidané hodnoty (DPH) se u většiny služeb pravděpodobně zvýší z pěti na 22 procent. Poslanecká sněmovna totiž v rámci třetího čtení projednávání novely zákona o DPH schválila pozměňující návrh poslance Michala Krause (ČSSD), který tuto sazbu u většiny služeb zvyšuje. Pokud návrh schválí také Senát a podepíše prezident republiky, zvýší se od účinnosti zákona od 1. ledna 2004 ceny všech služeb kromě oprav a údržby motorových vozidel, lékařského zařízení, obuvi, brýlí, invalidních vozíků a drobných oprav.

PRAHA - Zkrátit výdaje na starobní důchody o 13,3 miliardy korun chce v roce 2012 ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšením věkové hranice pro odchod do důchodu. Příjmy z důchodového pojištění by se naopak měly ve stejném roce zvýšit o 4,9 miliardy. V roce 2008, což má být první rok účinnosti novely, by měly úspory činit 1,4 miliardy, příjmy mají stoupnou o téměř miliardu. Vyplývá to z materiálu, který ČIA poskytlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

PRAHA - Nejméně čtyři miliardy korun chce vláda v příštím roce ušetřit díky chystaným úpravám v nemocenském pojištění. Celkové výdaje by v roce 2004 se měli snížit kvůli změnám parametrů nemocenského pojištění zhruba o 4,06 miliardy korun. Další úspory se pak očekávají od snížení krátkodobé nemocnosti, k němuž mají změny v pojištění také vést. Vyplývá to z návrhu zásad pro novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou ČIA poskytlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

pátek 23. května

PRAHA - Dalších 200 milionů korun možná získá Praha z Fondu Solidarity (FS) od Evropské unie. Finanční prostředky poslouží jako náhrada peněz, které Praha vynaložila ze svých zdrojů na obnovu dvou povodněmi nejpostiženějších pražských čtvrtí - Karlína a Libně. Na tiskové konferenci po jednání s náměstkem primátora Jiřím Paroubkem to oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka.

PRAHA - Zhruba půl miliardy ročně získá státní pokladna díky novele zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), která stanovuje snížení výše obratu nutného k registraci pro platbu daně z přidané hodnoty ze tří na dva miliony za 12 po sobě jdoucích měsíců. "Dotkne se to asi tisícovky podnikatelů," oznámil na tiskové konferenci ministr financí Bohuslav Sobotka.

PRAHA/CHOMUTOV - Při výstavbě sítě větrných elektráren v Krušných horách bude společnost Proventi spolupracovat s britským investorem, společností Virtual Utility. Zmíněné společnosti založily ve čtvrtek 22. května společný podnik s názvem Czech Venti, který bude investorem stavby "Větrný park Chomutov". ČIA to oznámil předseda představenstva společností Proventi a Czech Venti Antonín Rais.

PLZEŇ - Vznik dceřiné společnosti, která by zajišťovala dopravu podél česko - německé hranice zvažují České dráhy (ČD). Provoz společného podniku by ČD zajišťovaly společně s německou firmou Vogtlandbahn, jejímž majoritním vlastníkem je bavorský stát. Novinářům to v Plzni potvrdil náměstek Obchodně - provozního ředitelství ČD v Plzni Václav Kůžel.

sobota 24. května

PRAHA - O šest až osm procent příjmů přijdou operátoři díky zvýšení sazby DPH podle zkušeností z Evropské unie (EU). Stát věří, že mu chystaná změna daně z přidané hodnoty u telekomunikačních služeb přinese okolo šesti miliard korun. Zkušenosti z EU však přehnaná očekávání chladí. Lidé totiž na zdražení reagují tak, že omezí telefonování.

-joh- -jh




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688