Makroekonomika  |  25.03.2024 15:21:14

Vláda USA prosadila finanční balíček za 1,2 bilionu dolarů

Americké vládě se podařilo protlačit zbylou část rozpočtového balíčku, který slibuje investovat do USA 1,2 bilionu USD do konce září. To podpoří americkou ekonomiku a finanční trhy,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Prezident Joe Biden v sobotu podepsal výdajový balíček v hodnotě 1,2 bilionu dolarů, čímž zajistil financování americké vlády po celý fiskální rok (tj. do konce září). Biden balíček, který Kongres drtivou většinou schválil, označil za investici do Američanů a za posílení ekonomiky a národní bezpečnosti. Klíčové federální úřady včetně ministerstev vnitřní bezpečnosti, spravedlnosti, zahraničí a financí tak mají zajištěné financování do 1. října 2024. Kongres již dříve v březnu schválil 459 miliard dolarů pro prvních šest návrhů zákonů o rozpočtových prostředcích, které se týkaly agend, jež byly méně stranické a snáze se vyjednávaly.

Tento balíček však nezahrnuje financování převážně vojenské pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu nebo Izraeli, které jsou zahrnuty v jiném návrhu zákona schváleném Senátem, který Sněmovna reprezentantů vedená republikány dosud ignorovala. Podnikatelská komunita přijetí návrhu nového balíčku uvítala a zavázala se, že bude i nadále spolupracovat s politiky na prosazení legislativy, která by posílila daňové úlevy pro podniky a rodiny s nízkými příjmy. Konzervativní republikánská poslankyně Marjorie Greene pohrozila, že si vynutí hlasování o odvolání předsedy sněmovny Mikea Johnsona, svého republikánského kolegy, za to, že umožnil přijetí tohoto balíčku. Pravicovým republikánským reprezentantům nedají spát mimořádně vysoké fiskální útraty vlády Spojených států v posledních letech. Odpůrci označují návrh zákona za příliš drahý. "Je to bezohledné. Vede k inflaci. Je to přímé hlasování o krádeži vaší výplaty," řekl senátor Rand Paul, člen skupiny republikánů, kteří se obecně staví proti většině výdajových zákonů. Ovšem McCarthyho (předchůdce Johnsona) sesazení zastavilo činnost Sněmovny na tři týdny, kdy se republikáni snažili dohodnout na novém lídrovi, což je zkušenost, kterou mnozí členové strany podle svých slov nechtějí opakovat, protože se blíží listopadové volby.

Přijetí balíčku se uskutečnilo v poměru hlasů 286-134, které mělo podstatně větší podporu demokratů než republikánů. Po většinu uplynulých šesti měsíců byla vláda USA financována čtyřmi krátkodobými provizorními opatřeními, což bylo známkou opakovaného briskního jednání, které, jak varovaly ratingové agentury, může poškodit úvěruschopnost federální vlády, jejíž dluh dosahuje téměř 34,6 bilionu dolarů. "Návrh zákona odmítá extrémní škrty republikánů a rozšiřuje přístup k péči o děti, investuje do výzkumu rakoviny, financuje péči o duševní zdraví a užívání návykových látek, podporuje americké vedoucí postavení v zahraničí a poskytuje prostředky na zabezpečení hranic. To jsou dobré zprávy pro americký lid." Uvedl prezident Joe Biden. "Tento zákon je ve skutečnosti zákonem o národní bezpečnosti - 70 % finančních prostředků v tomto balíčku je určeno na naši národní obranu, včetně investic, které posilují naši vojenskou připravenost a průmyslovou základnu, zajišťují zvýšení platů a dávek pro naše statečné vojáky a podporují naše nejbližší spojence," uvedla republikánská senátorka Susan Collinsová.

Co je obsahem vládního balíčku?

Legislativa by zajistila financování federálních agentur do konce fiskálního roku, který končí 30. září. Kongres na začátku tohoto měsíce schválil financování ministerstev zemědělství, obchodu, spravedlnosti, záležitostí veteránů, energetiky, vnitra, dopravy a bydlení a rozvoje měst, jakož i Úřadu pro potraviny a léčiva, vojenských staveb a dalších federálních programů.

Obrana: toto je největší částí celého balíčku, kam má přitéct celkem 824 mld. USD. Jedná se o financování rekordního navýšení platů a bonusů vojenského personálu za poslední dekády. Mimo jiné balíček financuje i menší pomoc Ukrajině a Taiwanu (každé zemi 0,3 mld. USD).

Zdravotnictví a sociální služby: 117 mld. USD z toho 9 mld. na podporu dětí nízkopříjmových rodin, 12 mld. na školní přípravu pro nízkopříjmové rodiny. 49 mld. USD obdrží národní zdravotní ústavy (výzkum ohledně rakoviny, Alzheimera, demence apod.). Dalších 9 mld. USD budou určeny pro účely kontroly a prevence nemocí.

Vzdělání: 79 mld. USD, z nichž 44 mld. bude určeno pro veřejně podporované primární a sekundární vzdělávání. Dalších téměř 25 mld. USD připadne federálním programům podpory studentů.

Vnitřní bezpečnost: balíček poskytne 62 mld. USD za účelem zajištění vnitrostátní bezpečnosti. 20 mld. USD se vynaloží na celní správu a ochranu hranic USA, imigrační a celní správa USA dostane 10 mld. USD a federální agentura pro řízení mimořádných událostí (FEMA) by získala více než 25 miliard dolarů. Celkově tak dojde k intenzivnějšímu financování ochrany hranic Spojených států, včetně snah deportovat ilegální přistěhovalce a bojovat proti nelegálnímu převozu běženců.

Zahraniční politika: 58 mld. USD se vynaloží na zahraniční operace. Sem spadá například pomoc Israeli ve výši 3 mld. USD, 9 mld. USD na boj proti narkotikům, terorismu a za účelem mírových operací. Další 2 mld. USD se poskytne na boj proti čínskému vlivu v rozvojových státech a 10 mld. USD na globální zdravotnické inciativy (pomoc při nemoci AIDS, programy na mateřskou péči a v boji proti infekčním onemocněním). Mimo jiné Spojené státy v rámci tohoto návrhu poskytnou 12 000 imigračních víz pro Afghánce, kteří „podpořili USA“.

Finanční služby a vláda: 26 mld. USD, z toho 12 mld. USD pro daňový úřad (IRS), přičemž demokraté slíbili, že se aktivity daňového úřadu zintenzivní především u vysokopříjmových domácností a větších korporací. 9 mld. USD bude náležet soudnictví.

Ve shrnutí se vládě USA podařilo protlačit dlouho táhnoucí se rozpočtový balíček, čímž podpoří ekonomickou aktivitu Spojených států a vyhne se finančním obtížím do 1. října 2024. Dominantní částí tohoto balíčku jsou finance pro armádu Spojených států, jež zvýší kompenzaci armádního personálů a případné dávky a bonusy. To bude mít stimulační účinek na ekonomiku USA a mělo by to představovat postupný přítok nové likvidity do finančních trhů. To je v zájmu současné vlády v čele s Joe Bidenem, neboť silné kapitálové trhy obzvlášť ve Spojených státech je silným faktorem ovlivňující subjektivní pocit spotřebitelů z ekonomiky. Pokud to přetrvá, voliči budou mít tendenci před listopadovými volbami to připsat spíše demokratům než republikánům.

 

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka, který si již poslechly statisíce lidí. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.





BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688