Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  18.03.2024 06:20:00

Vdovský důchod a vdovecký důchod: jak jej ovlivní důchodová reforma?

Letos se bude projednávat a schvalovat důchodová reforma. Některé dílčí změny byly již schváleny na podzim roku 2023 (změny v řádné a mimořádné valorizaci důchodů a v předčasných důchodech), ale hlavní změny (tj. věk odchodu do důchodu, výpočet nových důchodů atd.) se budou řešit během roku 2024. Změna se plánuje i pro vdovské a vdovecké důchody, a to od roku 2025.

Úprava vdovských a vdoveckých důchodů spočívá v prodloužení lhůty pro obnovu vyplácení tohoto důchodu z 2 let na 5 let.
Standardně se totiž vdovský či vdovecký důchod vyplácí jen po dobu jednoho roku od úmrtí manžela/manželky, poté nárok zanikne. Déle je vdovský či vdovecký důchod vyplácen jen ve specifických případech, pokud vdova/vdovec:

  • pečuje o nezaopatřené dítě,
  • pečuje o dítě závislé na pomoci jiné osoby ve stupni II-IV,
  • pečuje o svého rodiče nebo o rodiče zemřelého manžela/manželky, který je závislý na pomoci jiné osoby ve stupni II-IV,
  • je sama/sám v invalidním důchodu třetího stupně,
  • dosáhl/a zákonem stanoveného věku, tj. alespoň věku o 4 roky nižšího, než je důchodový věk muže stejného data narození.

Po uplynutí roční výplaty se nárok na vyplácení vdovského či vdoveckého důchodu může obnovit v případě, že některý z výše vypsaných specifických případů nastane do 2 let od zániku nároku. Nově by se tato lhůta měla prodloužit na 5 let, s účinností od roku 2025.

Úprava se dotkne lidí, kteří pobírají vdovský důchod už během aktivní pracovní kariéry. Lidí v seniorském věku, kteří berou vdovský či vdovecký důchod souběžně se starobním důchodem, se změna nijak nedotkne.

Situační příklad:
Paní Jana ovdoví ve věku 50 let. Požádá o vdovský důchod, který je jí přiznán, a pobírá ho po dobu jednoho roku. Poté nárok na výplatu vdovského důchodu zanikne, protože paní Jana dále nesplňuje žádnou z podmínek pro nárok na vdovský důchod. Za 3 roky po tom, co jí byla výplata vdovského důchodu ukončena, začne paní Jana pečovat o svého otce, který byl uznán závislým na pomoci druhé osoby ve II. stupni závislosti.
Podle současné legislativy paní Janě nárok na obnovení výplaty vdovského důchodu nevznikne (protože podmínka pro obnovení výplaty nastala až po v současnosti platné lhůtě 2 let), ale podle navrhované úpravy a prodloužení „ochranné lhůty“ na 5 let, bude paní Janě na základě žádosti výplata vdovského důchodu obnovena po dobu, kdy pečuje o svého rodiče.

V rámci důchodové reformy je v plánu několik dalších úprav, které budou mít na vdovské a vdovecké důchody také nepřímý dopad – úprava valorizací všech důchodů, plánovaná změna výpočtu nových důchodů, změny v důchodovém věku, zrušení výchovného atd. Všechny tyto plánované kroky shrnujeme na stránce Reforma důchodů. 

Více podrobností o podmínkách vdovských a vdoveckých důchodů najdete ZDE.


Nejdůležitější, co je potřeba o vdovských důchodech vědět:

  • Pro nárok na vdovský či vdovecký důchod je podmínkou trvání manželství ke dni úmrtí jednoho z manželů; společné bydliště manželů podmínkou není. Po družce či druhovi nárok na vdovský/vdovecký důchod nevzniká. V současnosti nárok nevzniká ani v registrovaném partnerství, i když novela zákona o registrovaném partnerství, která je v současnosti projednávána, nejspíš tento bod upraví.
  • V případě, že vdova/vdovec uzavře nové manželství, nárok na vdovský/vdovecký důchod zaniká dnem uzavření tohoto manželství. V případě, že osoba po uzavření nového sňatku znovu ovdoví, může jí vzniknout nárok na vdovský důchod po druhém manželovi či manželce.
 
     












 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688