mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  26.07.2023 16:07:08

Sněmovna dala zelenou klíčové úpravě předčasných důchodů a valorizací

Poslankyně a poslanci dnes ve třetím čtení schválili návrh MPSV, který upravuje navyšování důchodů a podmínky odchodu do předčasného důchodu. Zákon teď projedná Senát. Navrhované změny jsou nezbytné pro dlouhodobou udržitelnost a spravedlivé nastavení důchodového systému.
✅ Návrh obsahuje zavedení dočasného příspěvku jako náhrady za valorizaci důchodů v mimořádném termínu. 
Důchody budou stále pravidelně navyšovány od prvního ledna. Toto navýšení bude plně kompenzovat inflaci a také třetinu růstu reálných mezd
✅ Návrh počítá i s tím, že bude umožněno odejít do předčasného důchodu maximálně tři roky před dosažením důchodového věku
✅ Zároveň dojde ke zvýšení intenzity krácení procentní výměry na 1,5 % výpočtového základu za každých 90 dní, které budou chybět do dosažení důchodového věku
✅ K tomu, aby byl přiznán předčasný důchod, bude vyžadována doba pojištění trvající minimálně 40 let
Procentní výměry předčasných starobních důchodů se poprvé zvýší až od ledna kalendářního roku následujícího po roce dosažení důchodového věku.

Sněmovna dala zelenou klíčové úpravě předčasných důchodů a valorizací Poslankyně a poslanci dnes ve třetím čtení schválili návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který upravuje navyšování důchodů a podmínky odchodu do předčasného důchodu.Zákon teď projedná Senát. Koalice trvá na jednotném stanovisku, že navrhované změny jsou nezbytné pro dlouhodobou udržitelnost a spravedlivé nastavení důchodového systému.

Důchody budou nadále pravidelně každoročně navyšovány, senioři tak zůstanou nadále chráněni před inflací. Hlavní změna spočívá v revidovaném způsobu valorizace důchodů, který má být spravedlivější a zejména udržitelný. „Důchody jsou nyní v poměru vůči průměrné mzdě nejvyšší v celé historii. Po červnové valorizaci dosáhl průměrný starobní důchod částky 20 200 korun měsíčně. Přepokládáme, že v lednu to bude dokonce 20 700 korun. Cílem nového systému je také předejít prohlubování rozdílů mezi bohatšími a chudšími důchodci,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Návrh obsahuje zavedení dočasného přídavku k důchodu jako nové formy valorizace důchodů v mimořádném termínu. Důchody budou ale stále pravidelně navyšovány od prvního ledna. Toto navýšení bude plně kompenzovat inflaci a také třetinu růstu reálných mezd, stejně jako tomu bylo do konce roku 2017. „V koalici panuje jednoznačná shoda ohledně schválených opatření. Tento směr podporují i ekonomové, kteří varují před neudržitelností současného systému valorizací. Stojíme pevně za tím, že navržené změny jdou správným směrem,“ dodal ministr Jurečka.

Návrh počítá i s tím, že bude umožněno odejít do předčasného důchodu maximálně tři roky před dosažením důchodového věku. Zároveň dojde ke zvýšení intenzity krácení procentní výměry na 1,5 % výpočtového základu za každých 90 dní, které budou chybět do dosažení důchodového věku. K tomu, aby byl přiznán předčasný důchod, bude vyžadována doba pojištění trvající minimálně 40 let. Procentní výměry předčasných starobních důchodů se poprvé zvýší až od ledna kalendářního roku následujícího po roce dosažení důchodového věku.

Cílem těchto změn je omezit vysoký počet odchodů do předčasného důchodu a zajistit, aby byla tato možnost využita pouze ve specifických případech, nikoli jako standardní volba pro vysoké procento žadatelů o důchod. Zabrání se také tomu, aby odchod do předčasného důchodu byl výhodnější než odchod do důchodu řádného,“ připomněl ministr Jurečka.

Opatření budou účinná nejpravděpodobněji od 1. září 2023. Opatření spočívající v zavedení podmínky získání 40 let pro nárok na předčasný důchod bude mít účinnost odloženu o jeden rok z důvodu nezbytné přípravy plátců důchodu na jeho implementaci.

Návrh představuje jeden ze stěžejních kroků důchodové reformy. Je nezbytný pro nastavení dlouhodobě udržitelného systému, který zajišťuje důstojné a spravedlivé penze nejen současným seniorům, ale především budoucím generacím. Na webu MPSV jsou dostupné veškeré klíčové informace týkající se důchodové reformy.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688