mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  04.11.2022 14:47:00

Záchranáři mohou jít do důchodu dříve, na výchovné dosáhne více lidí - Sněmovna potvrdila úpravu důchodů

Sněmovna dnes schválila návrh zákona, který snižuje důchodový věk  zdravotnickým záchranářům. Úprava začne platit od 1. ledna 2023. Současně  se rozšířil i nárok na zvýšení starobního důchodu o výchovné ve výši 500 korun například pro všechny, kteří pobírali invalidní důchod a ten se změnil na starobní.  Sněmovna také odsouhlasila návrh ministra Jurečky na snížení důchodů  komunistických prominentů. Jedná se o další dílčí krok v rámci prvního  legislativního balíčku důchodové reformy.  

 

Snížení důchodového věku pro záchranáře 

První návrh reaguje na prodlužování důchodového věku, který se v Česku postupně  zvyšuje až k 65 letům. Vychází z logiky, že lidé v těžkých profesích nebudou schopni  tak dlouho pracovat, zároveň u nich není v důsledku celoživotní fyzické zátěže účelná  další rekvalifikace. „Profese zdravotnického záchranáře je fyzicky, ale hlavně psychicky  neobyčejně náročná. Vyžaduje bezchybný zdravotní stav, proto je správné jim časnější  odchod do důchodu umožnit,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka  (KDU-ČSL). 

Snížení důchodového věku se zatím bude týkat členů výjezdové záchranářské skupiny,  operátorů zdravotnických operačních středisek a záchranářů horské služby. Celkem  se jedná o zhruba 6 500 zaměstnanců. Dřívější nárok na starobní důchod je však vázán  na zvýšené pojistné placené zaměstnavateli za dobu výkonu práce zdravotnického  záchranáře. Ostatní zaměstnanci, kteří tyto výhody nemají, tak nebudou na snížený  důchodový věk vybrané skupiny doplácet. 

Obecné řešení snižování důchodového věku u ostatních tzv. náročných profesí bude  součástí komplexních změn, které by měly být předloženy příští rok

Změny v nároku na výchovné 

Už od 1. září bylo možné žádat o zvýšení starobního důchodu za vychované dítě (tzv. výchovné). Na výchovné ve výši 500 korun bude mít od 1. ledna 2023 nárok ten  z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu. 

Cílem je ocenit zásluhy pečujících osob o výchovu nového přispěvatele do důchodového  systému a zároveň paušálně kompenzovat snížení důchodu, které nastalo v důsledku  kariérních výkyvů souvisejících s výchovou. Docílí se zároveň snížení statistického  rozdílu mezi průměrným starobním důchodem žen a mužů. 

„Oceňuji, že poslanci napříč politickým spektrem podpořili mé pozměňovací návrhy,  které umožní čerpat výchovné i těm osobám, u kterých se transformuje invalidní důchod  na starobní. Umožní také čerpat výchovné u vdovských důchodů," uvedl předseda  výboru pro sociální politiku Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).  

Výchovné bude na základě této úpravy přiznáno i příjemcům starobních důchodů, které  vznikly transformováním z invalidních důchodů. Na nekrácené výchovné budou mít  nárok i vdovy, které pobírají krácený starobní důchod v souběhu s vyšším  pozůstalostním důchodem. Úpravy bude muset ještě schválit Senát a podepsat  prezident.

Snížení důchodů komunistických prominentů 

Snížení důchodů lidem, kteří před rokem 1989 působili ve vysokých politických funkcích,  či v řadách STB, SNB, u Pohraniční stáže nebo v Hlavním štábu Lidových milicí, navrhl  předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jde o narovnání s totalitní minulostí, stejně jako  to udělali v jiných postkomunistických zemích. „Funkcionáři byli před rokem 1989  nadstandardně odměňováni a současně požívali i různé další výhody. Z toho profitují i při následném pobírání starobního důchodu, který je často nadprůměrný,“ zdůvodnil  návrh Marian Jurečka. 

Starobní důchody by se podle něj měly krátit paušální částkou 300 za každý i jen  započatý rok doby, po kterou dotyčná osoba zastávala post vysokého funkcionáře a těžila z přímé podpory tehdejšího režimu. „Úprava nepřinese výraznou úsporu  státnímu rozpočtu, má ale důležitý symbolický rozměr,“ dodává ministr. 

Snížení starobního důchodu se poprvé promítne do splátky důchodů v březnu 2024.  Krácení se nebude provádět u osob, které jsou aktuálně v invalidním důchodu. Návrh  se dotkne jednotek tisíc osob. Konkrétní seznam dotčených osob sestaví ÚSTR  ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688