Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  08.04.2022 08:00:00

Zvýšení životního a existenčního minima od 1. 4. 2022 a sociální dávky: na porodné u 1. dítěte teď dosáhnete při čistém příjmu do 25.950 Kč.

Od 1.4.2022 se zvyšuje částka životního a existenčního minima o 10%. Životní minimu se tedy zvýší z 3.860 na 4.250 a existenční minimum vzroste z 2.490 na 2.740 .

  • Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.
  • Existenční minimum je hranicí peněžních příjmů, která je nezbytná k zajištění výživy a ostatních základních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Životní a existenční minimum jsou důležité údaje především proto, že se od nich odvíjí nárok či výše na některé sociální dávky a také hrají roli při stanovení nezabavitelné částky při exekuci či insolvenci.

Pro životní a existenční minimum není stanoven mechanismus pravidelné valorizace; o jeho úpravě rozhoduje vláda svým nařízením. Podle zákona může částky valorizovat od ledna, pokud náklady na výživu a osobní potřeby za příslušné období rostly aspoň o pět procent. Může je upravit ale i v mimořádném termínu.
Vláda navýšení minim od 1.4.2022 schválila v souvislosti s vývojem inflace, která v únoru 2022 dosáhla už 11,1% (meziročně) a očekává se její další růst a kulminace mezi 13-14%. Inflace dosáhla úrovně přes 11% v meziročním srovnání, jenže naposledy se minima navyšovala před dvěma roky - od 1. dubna 2020 (o 13,2%) a tehdy se zohledňoval růst cen do konce září 2019. Pro další valorizaci minim (tu současnou) by se tak měl posuzovat cenový vývoj od října 2019.

Jak se vyvýjely částky životního a existenčního minima uvádíme v následujícím přehledu:




 

 

 

 

 

 

Vliv zvýšení životního a existenčního minima na sociální dávky

Vyšší životní minimum přímo navýší dvě sociální dávkypříspěvek na živobytí a příspěvek při pěstounské péči.
Zvýšením životního minima dojde k rozšíření okruhu osob, které mohou dosáhnout na pomoc od státu kvůli vysokým cenám zboží a služeb. Jedná se o tyto dávky: přídavek na dítě, porodné, příspěvek na péči a doplatek na bydlení.
Zvýšením životního a existenčního minima se zvýší limit čerpání u příspěvku na zvláštní pomůcku a u mimořádné okamžité pomoci.
Vyšší životní minimum také zvýší nezabavitelnou částku při srážkách ze mzdy u exekuce či insolvenci.

Nejrozšířenější sociální dávka, rodičovský příspěvek, na výši životního minima navázán není a v této chvíli se tedy nijak nemění. Příspěvek na bydlení je na výši životního minima navázán jen okrajově, nicméně u tohoto příspěvku došlo pro rok 2022 také k rozšíření okruhu osob, které na něj dosáhnou, a to především zákonným a pak i mimořádným zvýšením normativních nákladů pro rok 2022.
Ministr práce a sociálních věcí zmiňoval jako možná další cílená opatření proti inflaci a zvýšeným cenám energií právě navýšení rodičovského příspěvku a daňové slevy na poplatníka a děti.

Výpočet životního minima od 1.4.2022

Při výpočtu životního minima rodiny je rozhodující počet osob v rodině (ve společné domácnosti), u dětí hraje roli i jejich věk. Životní minimum rodiny se spočítá, jako součet částek, které připadají na jednotlivé členy rodiny (členy společné domácnosti). Výpočet si usnadníte použitím naší KALKULAČKY ŽIVOTNÍHO MINIMA OD 1.4.2022.

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688