Mise českého obranného a bezpečnostního průmyslu do Džibutska a Etiopie

Mise českého obranného a bezpečnostního průmyslu do Džibutska a Etiopie

17.02.2020 / 07:13 | Aktualizováno: 17.02.2020 / 07:58

Ve dnech 8. – 12. 2. 2020 navštívili představitelé českých výrobců a vývozců firem bezpečnostního a obranného průmyslu v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie Džibutsko a Etiopii. Misi vedl náměstek Ministerstva obrany ČR pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný. V obou zemích představily firmy svůj výrobní a exportní program zástupcům ministerstev pro ozbrojené složky a příslušným státním armádním a bezpečnostním institucím. V Etiopii podepsal náměstek Kopečný Memorandum o porozumění o spolupráci mezi ministerstvy obrany České republiky a Etiopie.

V Džibutsku se jednalo o první hromadnou misi českého obranného a bezpečnostního průmyslu vůbec. Zaměřena byla komplexně na státní ozbrojené složky. Cílem bylo navázání přímých osobních kontaktů českých firem, na setkáních s relevantními džibutskými představiteli předvést výrobní programy a zaujmout potenciálního odběratele. S ohledem na ohlasy během prezentací lze říci, že tyto cíle byly splněny. Současně proběhlo firemní jednání o prohloubení spolupráce ve vojenském letectví.

Firmy představily své výrobní a exportní programy generálnímu štábu džibutské armády. Byla zde diskutována možnost odběru vzorků a návštěvy vybraných českých podniků s cílem konkretizace následné reálné spolupráce. Zástupce náčelníka generálního štábu gen. Taher Ali Mohamed vyjádřil zájem o uskutečnění džibutské mise do České republiky v nejbližším možném termínu.

Proběhly firemní prezentace před zastoupením letectva, na generálním ředitelství džibutské národní policie a na velitelství četnictva.

c DJ Gendarmery

c DJ Gendarmery

Zástupci českých podniků byli přítomni setkání náměstka Kopečného s ministrem obrany Hassanem Omarem Mohamedem a s ministrem vnitra Mouminem Ahmeden Cheickem. Džibutská strana prostuduje předaný návrh memoranda o porozumění o spolupráci mezi ministerstvy obrany České republiky a Džibutska.

Uskutečnilo se jednání vedení mise s velitelem džibutské pobřežní stráže plk. Waissem Omarem Bogorehem. Pobřežní stráž byla založena teprve v roce 2010 a velmi rychle se rozvíjí. Jde o polovojenskou státní organizaci, která má svůj vlastní rozpočet v rámci ministerstva dopravy. Také zde české firmy prezentovaly svá výrobní portfolia.

Závěrem pobytu v Džibutsku měli členové mise možnost navštívit místní výcvikové centrum pro somálskou policii.

c DJ SO police training

c DJ SO police training

Spolupráce České republiky a bývalého Československa s Etiopií v obranném sektoru má hlubokou tradici a mise se stala její integrální částí a důležitým pokračováním.

Náměstek Kopečný podepsal s etiopským protějškem, náměstkem pro průmyslovou spolupráci etiopského ministerstva národní obrany Fisehou Woldesenbetem, Memorandum o porozumění o spolupráci mezi ministerstvy obrany obou zemí. Aktu podpisu byla přítomna také celá obchodní část mise.

c ET sign MoU between MO CZ and MoND ET

c ET sign MoU between MO CZ and MoND ET

Firmy aktivní v oblasti leteckého průmyslu navštívily etiopskou vojenskou leteckou základnu ve městě Bishoftu/Debre Zeyitu. Po vřelém přijetí vedení mise velitelem letectva generálmajorem Yilmou Merdefou se uskutečnily podrobné firemní prezentace s konkrétní diskusí. Kromě technické a technologické podpory projevil etiopský partner zájem o transfer know-how využitelných při samostatné výrobní a opravárenské činnosti.

c ETAF HQ presentation

c ETAF HQ presentation

Významné bylo přijetí celé mise generálem Mollou Hailemeriemem, velitelem pozemních vojsk, a následné prezentace podniků. Ředitel Vojenského historického ústavu generál Knížek zopakoval nabídku české podpory na vytvoření etiopského vojenského muzea. Znovu požádal etiopskou stranu o pomoc při vyhledání tanků typu AH-IV, nebo jejich pozůstatků, s cílem rekonstrukce a zařazení do sbírek ústavu. Tyto malé tanky byly vyrobeny v roce 1948 a zařazeny do výzbroje tehdejší císařské etiopské pozemní armády.

Náměstek Kopečný byl přijat vrchním ředitelem etiopské federální policie Endashawem Tasewem. České firmy pak vedení policie představily svou nabídku.

Mise v Etiopii umožnila po nedávné restrukturalizaci ve vedení místních ozbrojených složek osobní navázání nových kontaktů. Současně byla upevněna a podpořena běžící spolupráce, zejména s vojenským letectvem. Cesty do Etiopie se zúčastnily mimo jiné firmy, které zde s cílem průniku na trh zahájily konkrétní administrativní kroky.

Závěrem mise uctili náměstek Kopečný, generál Knížek a přidělenec obrany při velvyslanectví České republiky v Nairobi podplukovník Abonyi na addis abebském katolickém hřbitově památku plukovníka Rosíka, který působil v Etiopii jako poradce císaře Haile Selassieho I.

Velvyslanec České republiky Pavel Mikeš uspořádal u příležitosti cesty zástupců českých výrobců obranného a bezpečnostního průmyslu, vedených náměstkem ministra obrany České republiky Tomášem Kopečným, v Džibuti a Addis Abebě společenské podniky, kterých se zúčastnili významní představitelé místních ozbrojených složek.

Martin Lubojacký, velvyslanectví České republiky v Addis Abebě



Zařazenopo 17.02.2020 08:02:00
ZdrojMZv ČR v Addis Abeba
Originálmzv.cz/addisababa/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_aktuality/mise_ceskeho_obranneho_a_bezpecnostniho...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.