Velká rána pro vážně nemocné děti. Stát daň z drahého léku neodpustí.

Maxík, Adámek a Oliverek. Jména tří vážně nemocných chlapečků, jejichž pohnuté osudy v uplynulých týdnech dojaly Česko. Všichni tři trpí svalovou atrofií a naději pro ně představuje jen extrémně drahý lék. Teď musejí jejich rodiny skousnout další špatnou zprávu.

Jako kdyby nestačilo, že zoufalí rodiče potřebují na léčbu sehnat desítky milionů korun, navíc ještě musejí z drahého preparátu platit daň.

 

"Právě mi přišla zamítavá odpověď od premiéra Babiše na mojí žádost, aby vláda rozhodla o odpuštění mnohamilionového DPH na drahý zahraniční lék pro těžce nemocné chlapečky Maxíka a Oliverka. Přitom občané na léky sesbírali veřejnou sbírkou téměř 100 milionů. Je mi z toho smutno," napsal krátce před páteční půlnocí na twitteru předseda SPD Tomio Okamura.

 

"Ono vůbec je hrozně, že se občané musí skládat na ty léky. Tohle by měla být povinnost státu, postarat se o své občany v nouzi," reagoval pod příspěvkem Zdeněk Seidl.

 

"Smutné je rčení, že jediné konstanty v životě občana jsou daně a smrt. Bohužel v tomto případě se propojily," přisadil si uživatel s přezdívkou tvyky.

 

Byl to právě Okamura, kdo se před měsícem a půl obrátil na premiéra Andreje Babiše (ANO) a požádal ho, aby v těchto případech udělal stát výjimku a zdanění odpustil.

 

 

Kromě toho, že je zmiňovaný přípravek extrémně drahý, zhoršuje vše i fakt, že léčbu je možné aplikovat jen do dvou let věku pacienta. A chlapečkům tak nemilosrdně utíká čas.

 

Jedinou dobrou zprávou pro rodiče batolat se spinální muskulární atrofií je tak fakt, že ministerstvo zdravotnictví nedávno povolilo použití přípravku Zolgensma i v Česku - přednostně právě pro dětské pacienty, které tlačí čas.

 

Co je spinální muskulární atrofie?

 

U pacientů s SMA se netvoří dostatek bílkoviny. Ta je nezbytná pro správnou funkci neuronů. Pokud neuronům tento protein chybí, postupně dochází k jejich zániku. Abychom mohli hýbat svaly, musíme vyslat signál z mozku právě pomocí neuronů, které pak pohyb svalů řídí. Pokud tyto neurony chybí, není možné svaly ovládat, a protože svaly není možné používat, dochází postupně k jejich ochabování a úbytku (atrofii). Dítě tak postupně ztrácí schopnost se pohybovat, ale i polykat či dýchat.

 

 

První stupeň je nejtěžší formou a začíná se projevovat velmi brzy po narození, nejpozději v 6. měsíci věku. Děti pak nejsou schopny například samostatně sedět. Brzy se také dostavují dýchací obtíže. Druhý typ je středně těžká forma. Ta se začíná projevovat do 18. měsíce života, děti sice jsou schopny samostatného sedu, nikdy však samostatné chůze.

 

Pusťte si video malého Maxíka:

 


Zařazenoso 25.04.2020 13:04:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/velka-rana-pro-vazne-nemocne-deti-stat-dan-z-draheho-leku-neodpusti.html
Přílohy

Související témata

Petr Adámek

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V