Primulus Group (Primulus Group)
Zdraví  |  15.01.2024 16:36:03

5 mýtů o otužování, nevěřte všemu, co se traduje

otužování

Otužování, jednoduchý a přirozený způsob, jak posílit tělo a mysl. Ale pozor! Za legendárními příběhy o mrazivých koupelích a polárních výstupech se skrývají mýty, které vás mohou zmást. Odhalíme, proč studená sprcha nemusí být jen pro odvážné, a jak otužování může posílit nejen tělo, ale i mysl. Připravte se na ledový závan reality a přestaňte věřit legendám o otužování – vaše tělo vám poděkuje!

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra

Často lidi slyšíte říkat, že není dobré odkládat věci v čase a pokud s něčím můžete začít už dnes, proč to nechávat na jindy? U otužování by tohle nemělo platit. Pokud cítíte, že uvnitř vás převažuje nucený tlak začít se otužovat, ale ve skutečnosti se na to necítíte připraveni, dejte si na čas.

Otužování si žádá postupné přizpůsobení těla na chlad a často i změnu životního stylu. Pokud se do toho vrhnete po hlavě a tzv. „se vyhecovali“, může to mít negativní účinky jak na vaše tělo, tak zároveň i na mysl. Je důležité nalézt rovnováhu mezi stimulací a šetrností, aby se tělo a mysl nevystavovali nadbytečnému stresu, který by v krajních případech mohl vést k negativním psychickým stavům, jako nadměrný stres, podrážděnost nebo dokonce úzkost.

Čím studenější, tím lepší

Otužování má mnoho podob a nemusí vždy nutně zahrnovat ledovou koupel. Věděli jste, že i pravidelné cvičení nebo běhání v zimních měsících na čerstvém vzduchu jsou jednou z forem otužování? Fyzická aktivita v nízkých teplotách totiž stimuluje cirkulaci krve a díky tomu se zvyšuje tělesná odolnost proti nízkým teplotám. Dalším způsobem je metoda kontrastní sprchy, kdy střídáte teplý a studený proud vody a výslednou je pocit svěžesti.

„U otužování platí jediné heslo – vytrvalost. Dobrým tipem, jak začít s otužováním je i koupání se v přírodě během léta, kdy nejsou nejteplejší dny a venku je chladno. Důležité ale je po tomto koupání vysušení a zahřátí těla. K otužování nepotřebujete nic speciálního. Vystačíte si s obyčejnou domácí sprchou,“ vysvětluje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS GROUP.

Ty se otužuješ? Tak já taky

Při aktivitách, které mají cíleně stimulovat naše tělo, je potřeba brát na vědomí, že každý organismus na ně reaguje individuálním způsobem. Zejména pokud trpíte nějakou srdeční nebo respirační chorobou, popřípadě jiným chronickým onemocněním, tak byste se měli konzultovat se svým lékařem před zahájením jakéhokoliv otužovacího režimu.

Otužujete nejen své tělo, ale i ducha

Občas může panovat mylný dojem, že otužování je pouze fyzickou praxí. Naopak, tento druh aktivity je mnohem komplexnější, než se zdá. Bez psychické odolnosti nemůžete posilovat tu fyzickou a o tom to celé je. Když vkročíte do studené koupele, řeky, jezera, dáváte tím sami sobě najevo, že jste připravení překonat pocity nepohodlí a posílit svého ducha. Účinnou pomůckou při překonávání vlastních limitů mohou být různá meditační a dechová cvičení.

Podle metody světoznámého Wim Hofa, známého pod přezdívkou Iceman, zvyšuje dýchání energii v těle, snižuje hladinu stresu a posiluje imunitní systém. Vědomé dýchání při procesu otužování vyžaduje trpělivost a odhodlání. Nejprve musíte navnímat své tělo, naslouchat mu a v druhé fázi zvládnout i svou mysl.

Nejde o kvantitu, ale o kvalitu

Existuje názor, že čím déle vydržíte v ledové koupeli nebo ve studené vodě, tím efektivnější bude proces otužování. Tento mýtus ovšem může vést k nebezpečným situacím. Skutečnost je taková, že každý má jinou míru odolnosti a délka setrvání ve studené vodě se může u jednotlivců výrazně lišit. Proto je důležité, abyste svému tělu v první řadě naslouchali a prodlužovali čas strávený ve vodě podle jeho reakce.

„Tento proces je dobrým bojovníkem proti bolestem zad, vysokému krevnímu tlaku či alergiím. Vedle toho, že slouží jako dobrá forma prevence proti nachlazení, chřipce a angíně, působí otužování pozitivně i na lidskou psychiku. Říkáte si – hurá valím pod ledovou sprchu nebo ještě lépe napustím si ledovou vanu. Pozor, to by byla největší chyba,“ upozorňuje David Buchta , propagátor zdravého životního stylu ze společnosti PRIMULUS GROUP . Otužování může být zajímavou výzvou pro vaše tělo i mysl, pokud je praktikováno s rozumným a informovaným přístupem.

Primulus Group s.r.o.

Společnost Primulus se zaměřuje na výrobu vlastních kvalitních doplňků stravy pro ženy a muže. V současné době rozšířila své portfolio i na kosmetiku. Díky tomu, že výroba a vývoj probíhá pod jednou střechou, vyrábí produkty přesně podle svých představ a odlišuje se tak od konkurence. Od začátku projektu v květnu 2015 prodala přes 100 000 kusů doplňků stravy.

Díky tomu, že se zaměřuje na ruční výrobu v malých šaržích, nabízí zajímavé možnosti i malým firmám nebo jednotlivcům, kteří by rádi uvedli vlastní kosmetické produkty na trh.

Více informaci na: www.primulus.cz, www.feminus.cz nebo www.kloubus.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688