mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  13.09.2023 15:42:00

Poslanecká sněmovna dala zelenou on-line žádosti o důchod, novela sjednotí i výplatní termíny důchodů

Poslanecká sněmovna dala zelenou on-line žádosti o důchod, novela sjednotí i výplatní termíny důchodů Poslankyně a poslanci dnes schválili novelu zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, která přináší změny ve zpracování a výplatě důchodů. Zásadním bodem novely je možnost elektronického podání žádosti o důchod, a to od 1. prosince tohoto roku. Další významnou změnou bude postupné zúžení okruhu výplatních termínů a od července 2025 přechod na výplaty v rámci kalendářního měsíce pro pojištěnce, kteří dostávají důchod od ČSSZ. Novela bude nyní předána k projednání Senátu.

Zavedení možnosti podání žádosti o důchod on-line se bude týkat všech typů důchodů, tedy jak starobních, tak i invalidních a pozůstalostních. „Jde o další velký posun v digitalizaci v rámci celého resortu MPSV. To je naší dlouhodobou prioritou. Lidé budou moci vyřídit celou žádost o důchod velmi pohodlně – bez nutnosti osobní návštěvy úřadu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Jsem rád, že se nám konečně daří ve velkém digitalizovat státní správu a usnadnit tak život občanům. I nadále chceme zlepšovat služby pro klienty ČSSZ,“ dodal.

Formulář on-line žádosti o důchod bude dostupný na ePortálu ČSSZ. K přihlášení bude možné využít některý ze způsobů elektronické identity, jako je například Bankovní identita. Jde o bezpečný a ověřený způsob, jak klienta na dálku ztotožnit. Tuto formu ověření využívá ePortál již nyní, třeba pro přihlášení do Informativní důchodové aplikace, která klientům umí vypočítat mimo jiné aktuální odhad výše starobního důchodu.

Po vyplnění formuláře bude žadatel vyzván opět elektronicky k případnému doplnění údajů. V případě potřeby nebo zájmu klienta lze domluvit i osobní schůzku na pobočce. Pro ty, kdo nebudou chtít využít podání žádosti o důchod on-line, zůstane samozřejmě zachována možnost sepsání žádosti přímo na okresní správě sociálního zabezpečení.

Schválená novela také snižuje počet výplatních termínů důchodů. Nyní se vyplácejí od 2. do 24. dne v měsíci. Postupně bude během dvou let zúžen jejich rozsah do zhruba jednoho týdne. V současné době jsou důchody ze strany ČSSZ vypláceny na tzv. klouzavý měsíc, tedy na období počínající vždy stanoveným datem splatnosti důchodu. Na základě novely budou od července 2025 důchody nově vypláceny na běžný kalendářní měsíc. „Sjednotí se tak výplata důchodů všem příjemcům a systém bude srozumitelnější,“ vysvětlil ministr Jurečka.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688