mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:36

Tunisko - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Využití obnovitelných zdrojů energie v Tunisku postupně roste, vláda má ambiciózní cíl dosáhnout až 30% podíl oproti fosilním palivům do roku 2030. Sektor přitahuje zajímavé investice ze strany zahraničních donorů a investorů, a s nimi také místní poptávku po cenově dostupných technologiích. Žádané jsou především technologie koncentrované solární energie (CSP) a koncentrované fotovoltaiky (CPV). Procento elektřiny vyrobené na bázi zemního plynu však stále tvoří 96 % veškeré produkce. Potenciál má také obměna a modernizace technologického zázemí pro zpracování plynu.

Tuniský energetický sektor je dlouhodobě závislý na plynu a ropě. S vysokou produkcí elektřiny na bázi zemního plynu (min. 96 % veškeré produkce) je spojena také potřeba údržby a rozvoje plynové infrastruktury, např. konstrukce a oprava plynovodů, kompresních a chladících stanic. Česká republika má v této oblasti již vybudované jméno díky předchozím projektům pro státní energetický monopol STEG.

Energetická spotřeba v Tunisku stále roste, sezónně pak hlavně během letních měsíců, kdy je elektřina využívána ke klimatizaci. K pokrytí potřeby Tunisko dokupuje alžírský plyn a zvyšuje vlastní produkci ropy a plynu, která však často čelí výpadkům z důvodu sociálních nepokojů v místech těžby (stávky atd.). V rámci Pařížské dohody o klimatu se navíc Tunisko zavázalo snížit závislost na fosilních palivech do roku 2030 o 41 %. Podmínky pro využití obnovitelných zdrojů energie jsou rozhodně na místě. Tunisko se těší slunečnímu svitu mezi 3 000 až 3 500 h/rok, přičemž jeho intenzita se pohybuje mezi 1 800 kWh/m2/rok a 2 600 kWh/m2/rok. Větrný potenciál Tuniska se odhaduje na 8 GW na využitelné ploše 1 600 km2.

S koncem roku 2021 se produkce energie z obnovitelných zdrojů situovala pouze na 2,3 %, nicméně v rámci politiky energetické transformace má Tunisko cíl dosáhnout 30 % do roku 2030. Produkce větrné energie by v rámci těchto plánů měla dosáhnout 1 755 MW, technologie koncentrované solární energie (CSP) pak dalších 1 510 MW a technologie koncentrované fotovoltaiky (CPV) 450 MW.

Tunisko v roce 2015 přijalo legislativu, která umožňuje rozvoj sektoru i skrze soukromé projekty v režimu státních autorizací nebo koncesí.

Zásadními investory v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů jsou mezinárodní donoři, jako je Evropská investiční banka (EIB), Francouzská rozvojová agentura (AFD), Německá rozvojová banka (KfW) Světová banka (WB) nebo Evropská unie (EU). V roce 2022 bude realizována řada projektů v gesci tuniské Národní agentury pro řízení energetiky (ANME) na podporu energetické transformace země. Patří mezi ně zejména instalace solárních panelů ve většině veřejných institucí, např. nemocnice, ale také v rámci sektoru cestovního ruchu. Dalším zajímavým projektem je SUNREF, do kterého velkou částí přispívá EU, jehož cílem je finančně podpořit soukromé subjekty v instalaci technologií produkce elektřiny na bázi obnovitelných zdrojů. Cílem je také zavést využití obnovitelných zdrojů energie do vodohospodářství.

Tunisko také studuje další možnosti generace energie z biomasy. Technologická řešení pro zařízení na energetické využití odpadů také představují časté téma dotazů ze strany místních úřadů.

Tunisko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688