Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  16.08.2023 06:20:00

Reforma předčasných důchodů 2023 ze dne na den: zpřísnění podmínek se má schvalovat na konci srpna a platit bude nejspíš už od září

Vláda předložila v rámci důchodové reformy návrh na změny v důchodech, které mají snížit penzijní schodek po roce 2040 o více než polovinu. Navrhován je souhrn několik opatření počínaje změnou předčasných odchodů do důchodu, změnou mimořádných a řádných valorizací, úpravou výpočtu nových důchodů až po postupný posun věku odchodu do důchodu. Konkrétně o úpravách předčasných důchodů by měl ke konci srpna jednat Senát a je možné, že úprava vstoupí v platnost již od září 2023. K orientačnímu propočtu, jak nově navžené podmínky ovlivní výši předčasného důchodu (dle parametrů v roce 2023) použijte Kalkulačku předčsného důchodu před a po reformě 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výdaje na důchody představují největší výdajovou položku státního rozpočtu. Dlouhodobě je důchodový systém v deficitu a dokrývá se z jiných zdrojů. Kladných čísel dosáhl jen v letech 2018 a 2019, díky velmi dobré kondici české ekonomiky, malé nezaměstnanosti a růstu mezd. Poslední čísla z června 2023 hovoří o rekordním deficitu důchodového účtu přes 40 mld. korun.


 

 

 

 

 

 

 

 

Jedním z důvodů, proč vláda navrhuje zpřísnění předčasných důchodů je zvyšující se počet předčasných důchodců. V červnu 2023 tvořily předčasní důchodci už 30 % všech důchodců a díky současnému systému nastavení valorizací se zvýšila i výše vyplácených předčasných důchodů v porovnání s výší řádných důchodů



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paradoxně k žádosti o předčasný důchod vyzvalo na podzim roku 2022 samo MPSV když poukázalo na situaci, kdy díky dvěma mimořádným valorizacím důchodů v roce 2022 je výhodnější zažádat o předčasný důchod bez výplaty v roce 2022 než odejít do řádného důchodu v roce 2023. To vyvolalo v posledním čtvrtletí loňského roku extrémní zvýšení počtu žádostí o důchod, a především předčasný důchod. Čísla říkají, že v roce 2021 bylo vyřizováno 32.000 žádostí o předčasný důchod a v roce 2022 to bylo už celkem 80.309 žádostí. Lidé, kteří si pojistili podmínky předčasného důchodu z roku 2022 použitím tiskopisu Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění a zažádají o důchod v letošním roce se započítají až do letošních statistik. Příval nových žádostí znamenal nápor pro pracoviště ČSSZ a pro žadatele o důchod dlouhé čekání na vyřízení žádostí, které často přesáhlo zákonnou lhůtu 90 dní.

Ale ani na začátku roku 2023 se situace příliš nezlepšila, když v dubnu 2023 byla reportována průměrná lhůta řízení žádosti o důchod 99 dní. Důvodem byla jednak dobíhající vlna žádostí z konce loňského roku a současně stále pokračující zvýšený zájem o předčasné důchody, kdy za prvních sedm měsíců tohoto roku bylo podáno již celkem 68.887 žádostí o předčasný důchod.

Dá se také předpokládat, že zvýšený zájem o sepisování předčasných důchodů bude opět kulminovat v těchto měsících, jelikož vláda plánuje výrazné zpřísnění podmínek pro přiznávání předčasných důchodů. Novela již prošla sněmovnou a 23.8.2023 by ji měl projednávat senát. Pokud bude návrh rychle schválen, je možné, že některé nové podmínky začnou platit již od září 2023.

Podívejte se také - MPSV: Máme odvahu dotáhnout důchodovou reformu, pamatujeme na rodinu, revidujeme systém sociálních dávek 

Co se má v podmínkách předčasných důchodů změnit?
Nejspíš od září 2023 (záleží na datu vyhlášení novely) má platit:

Nejspíš d podzimu 2024 (záleží na datu vyhlášení novely) má platit:

 

Vzhledem k tomu, že na předčasné důchody s datem přiznání od září 2023 se již nejspíš budou vztahovat přísnější podmínky, dá se opět předpokládat, že v srpnu bude enormní zájem o podání Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění – předčasný starobní důchod. V půlroční lhůtě po podání tohoto formuláře pak může žadatel sepsat standardní žádost o předčasný důchod a rozhodnout se, od kdy si nechá přiznat důchod. Pokud se pak rozhodnete do předčasného důchodu skutečně odejít, dostanete podmínky platné k datu podání formuláře, i když už třeba mezitím už začnou platit jiná pravidla.

Novele, která zpřísňuje podmínky předčasného důchodu je nejvíce vytýkána absence přechodného období a zavedení zásadních změn skoro ze dne na den, místo pozvolného náběhu zpřísňujících opatření.
Stávajících předčasných důchodců se novela zákona nijak nedotkne. Změny nejvíce zasáhnou osoby, které plánovaly odchod do předčasného důchodu v nejbližších měsících. Nejenže budou muset svém plány odchodu do předčasného důchodu posunout, ale jejich předčasný důchod bude nižší (přísnější krácení za předčasnost), než předčasný důchod člověka, který při stejném příjmu a době pojištění odešel do předčasného důchodu v loňském roce. Zároveň se tento rozdíl v důchodech bude zvyšovat, jelikož loni přiznaný předčasný důchod se standardně valorizuje, zatímco nově přiznaný předčasný důchod nikoliv. Proto jistě není s podivem, že se lidé budou snažit získat výhodnější stávající podmínky předčasného důchodu.

Situační příklad: Pan Jiří se narodil 1.12.1963 a podle současných podmínek může odejít do předčasného důchodu (za předpokladu splněných požadovaných let pojištění) 1.12.2023. Pokud ale nabude účinnost novela zákona o důchodovém pojištění s upravenými podmínkami předčasných důchodů od září 2023, pan Jiří podmínku věku nesplní a bude moci do předčasného důchodu odejít až v srpnu 2025. A tuto zásadní změnu se dozví nejspíš na konci letošního srpna, tedy jen několik měsíců před plánovaným předčasným důchodem.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688