Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  23.03.2023 06:20:00

Valorizace důchodů od června 2023: nově schválená pravidla červnové valorizace zvýší současný důchod 8.000 Kč o 6 % a současný důchod 20.000 Kč o 4 %.

V lednu 2023 proběhla řádná valorizace všech důchodů, při které se navýšily obě části důchodu, tedy jak základní, tak procentní výměra. Základní výměra důchodu, která je pro všechny důchody stejná, vzrostla na 4.040 a procentní (zásluhová) část důchodu se zvýšila o 5,1 %. Dále bylo důchodcům, kteří vychovávali dítě či děti a byli hlavní pečující osobou, připočteno k procentní výměře 500 za každé vychované dítě. V průměru se starobní důchody valorizovaly o 825 a průměrný starobní důchod dosáhl výše 19.500 . Valorizovaly se i invalidní a pozůstalostní důchody.

Ovšem zákon kromě řádné valorizace myslí i na mimořádnou, která může nastat, pokud ceny vzrostou o více než pět procent oproti měsíci, který byl zohledněn předchozí valorizací. Díky rekordně vysoké meziměsíční inflaci v lednu, která dosáhla 6 %, se tak stalo hned v prvním měsíci roku 2023. Meziměsíční inflace od posledního měsíce zohledněného valorizací dosáhla v lednu hodnoty 11,5 %. O tolik se procentní část důchodu ještě nikdy nezvyšovala a v průměru to mělo znamenat zvýšení důchodu o 1.770 . Pro všechny příjemce důchodů by se jednalo o dobrou zprávu, ale je třeba si uvědomit, že na takto vysokou mimořádnou valorizaci by si stát musel půjčit a že každá další valorizace z takto vysokého základu bude prohlubovat schodek důchodového účtu. Dále je třeba vědět, že mimořádná valorizace se dosud počítala jinak než řádná a o inflaci se zvyšovala jen procentní výměra důchodu. To způsobovalo, že nižší důchody rostly pomaleji než vysoké a s každou další mimořádnou valorizací se rozdíl prohluboval.

Vláda proto navrhla úpravu valorizace důchodů, která má růst důchodů zpomalit a navýšit je spravedlivěji. Změnu na začátku března schválila Poslanecká sněmovna, následně Senát, a nakonec ji podepsal i prezident. Opozici zejména vadí, že byl zákon projednáván ve stavu legislativní nouze a plánuje se proto obrátit na Ústavní soud.

Podle schválené úpravy valorizace má být od června 2023 každý důchod zvýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 %. Průměrný důchod by tak měl vzrůst o 760 korun. 

V následujícím přehledu uvádíme, jak se od června 2023 měly zvýšit důchody podle původní valorizace, jak se důchody zvýší podle nově schválené úpravy valorizace a jaký to představuje rozdíl pro různé úrovně důchodů.



O kolik se zvýší váš konkrétní důchod si můžete spočítat na naší kalkulačce valorizace důchodu od června 2023. Do kalkulačky stačí vložit současnou výši vašeho důchodu, ať už se jedná od starobní, invalidní či pozůstalostní důchod.


Důchody se budou valorizovat automaticky od červnové splátky důchodu. Mimořádná valorizace se týká všech důchodů přiznaných do termínu valorizace, ale i všech nově přiznaných důchodů od termínu mimořádné valorizace do konce roku 2023.

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688