Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.04.2022 16:33:29

Státní rozpočet bude pod tlakem války na Ukrajině


Od 21. března se státní kasa dostala ze zajetí rozpočtového provizoria a nová vláda tak má volné ruce. Na saldo ovšem nově bude dopadat válka na Ukrajině. Za první tři měsíce roku 2022 dosáhl deficit 59,1 mld. . Výsledek je lepší než byl ve stejném období během předchozího roku, ale o něco horší než během první vlny pandemie.

Březnové příjmy jsou meziročně vyšší o 4,9 % (+16,5 mld. ), kde kladný příspěvek lze pozorovat napříč drtivou většinou položek. Výrazně se snížily naopak výdaje, když klesly stejně jako v únoru meziročně o 10,7 % (-49,5 mld. ). To je způsobeno především výplatami protipandemické pomoci v minulém roce.

 
 
Příjmová strana je ovlivněna loňskou aukcí kmitočtů (5,6 mld. ) a úpravami u daní z příjmů. Druhý efekt ale začíná pomalu mizet a meziročně tak výběry ze zdanění příjmu fyzických osob poklesly o 9,5 % (-2,1 mld.), ve srovnání s více než 20 % v minulém měsíci. Kromě plateb z Evropské unie tak všechny ostatní složky stoupaly. Skrze DPH se vybralo o 22,9 % více (+13,5 mld. ), ještě před měsícem to bylo přitom 16,6 %. To, kromě slabé pandemické základny, ukazuje kombinaci vysoké inflace a silnější spotřeby. Podobný výsledek ukazuje i dynamika spotřebních daní (+14,5 %, +4,3 mld. )

Na straně výdajů svítí položka v podobě transferů podnikatelským subjektům, kde stát proti minulému roku ušetřil 25,2 mld (-65,3 %). To je dáno především covidovými kompenzacemi v minulém roce. Prozatímně se uspořilo i na transferech příspěvkovým organizacím nebo na kapitálových výdajích, které obvykle rostou až v druhé části roku. V důsledku valorizace naopak rostly o 7,5 miliardy výdaje na důchody (+5,6 %). Nelze opomenout ani rostoucí výdaje na obsluhu dluhu, které pro rozpočet znamenaly meziročně o 3,7 mld. (+88,5 %) větší náklad.

Letošní rozpočet s plánovaným 280 miliardovým schodkem se beze sporu dostane pod tlak. Existuje hned několik kanálů, skrze které do něj budou prosakovat dodatečné výdaje. Od začátku války přišlo do Česka již přes 250 tisíc uprchlíků. Dodatečné finance stát vynaloží na jejich ubytování (ať už přímo, či skrze podporu domácnostem), na humanitární dávky, nebo třeba i skrze takové kanály jako je zdravotní pojištění. Na státní pojištěnce – mezi které uprchlíci patří – přispívá rozpočet zhruba 2 tisíce měsíčně a při aktuálním počtu to jednoduchou matematikou znamená (jen skrze tento kanál) 500 milionů každý měsíc. Nelze proto vyloučit, že aktuální rozpočet se ještě dočká novelizace. My očekáváme za celý rok 2022 negativní saldo ve výši 320 miliard .


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688