Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.01.2022 09:09:00

Rozbřesk: Prosincová inflace zrychlí, pro trhy už by to ale nemělo být velké překvapení

Dnes české trhy vyčkávají na jedno hlavní číslo - prosincovou inflaci. Počítáme s tím, že růst cen opět zrychlí a meziroční dynamika výrazně překoná 6 %. Hlavní inflační skok však přijde až v lednu, ve chvíli kdy se opět vrátí na původní úroveň DPH na energie a současně značná část domácností dostane nové vyšší zálohy na elektřinu a plyn (část již přirozeně pocítila vyšší ceny energií ke konci roku).

V prosincové inflaci však kvůli prominuté DPH zatím energie budou nadále přispívat k inflaci negativně. Motorem inflačního zrychlení bude na jedné straně opět imputované nájemné (a tím pádem i celá sekce bydlení), dále pak rychlejší meziroční růst cen potravin a pohonných hmot. Naopak trochu zvolnit může inflace v rekreaci a v kultuře. Pokud prosincové číslo nakonec skončí okolo 6,5 % (jak naznačují naše modely), nebude to tentokrát pro trhy velké překvapení.

A klíčové pro další pohyb tržních sazeb zůstane únorové zasedání ČNB a lednová inflace, která svým způsobem nastaví laťku pro dynamiku inflace v průběhu celého roku. V tomto kontextu byly velice zajímavé poslední výroky Tomáše Holuba z bankovní rady ČNB - ten hovořil o inflačním vrcholu na začátku roku 2022 a relativně rychlém poklesu inflace ke 2 % na konci tohoto roku. My souhlasíme s tím, že inflačního vrcholu můžeme dosáhnout na konci prvního kvartálu - nejistota ohledně míry průsaku energetické inflace do CPI zůstává vysoká. Pak ale počítáme s o poznání pozvolnějším útlumem inflace s tím, že k inflačnímu cíli se budeme blížit až v roce 2023.

I proto věříme, že sazby zůstanou na svém vrcholu v průběhu celého roku 2022 (v základním scénáři 4,5 % s rizikem vychýleným směrem k vyšším sazbám). Na druhou stranu tržní sazby dnes odráží ještě utaženější měnovou politiku (2leté sazby nad 4,60 %) a příliš velký prostor pro jejich další nárůst již nevidíme…


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna se zastavila v okolí 24,40 EUR/CZK a jako by neměla sílu rozšiřovat své zisky… a to nehledě na slabší dolar a silnější akcie. Dnešní nárůst inflace by ji teoreticky měl potěšit, nepůjde však pravděpodobně o velké překvapení a důležitější pro ni bude únorová prognóza ČNB a lednová inflační čísla (viz úvodník).

Zahraniční forex

Dolar dále proti euru ztrácí, neboť se zdá, že američtí centrální bankéři již nedokážou trh překvapit dostatečně jestřábím výrokem. Tak lze charakterizovat i včerejší vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Senátu, který sice neohrozil názor trhu, že sazby se začnou zvedat již v březnu (neboť vysoká inflace ohrožuje trh práce), ale zároveň zůstal v lehce holubičím módu, pokud jde o kvantitativní uvolňování, resp. utahování.
Nejdůležitější makro-údaj týdne - americká prosincová inflace - bude zveřejněn dnes odpoledne. Jak celková, tak jádrová inflace se v meziročním srovnání posunou výše (možná až na 7 %, resp. 5,4 %). Pro trh však již nemusí jít o takové překvapení. Naopak do hry se může dostávat omicron, který si prorazil cestu ve striktně jednající Číně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688