Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.11.2006 10:13:33

Česko dostane modrý dopis z Bruselu

Oprávněnost bruselského pohledu uznala i vláda, která minulou středu schválila zprávu ČNB a ministerstva financí, která předpovídá na příští rok schodek 4,0% hrubého domácího produktu, tedy přes 120 miliard. Češi tak oficiálně přiznali, že nedodrží konvergenční program, který měl zemi dovést k přijetí eura v roce 2010. Ten předpokládá, že schodek rozpočtu v příštím roce dosáhne 3,3% HDP. Vláda rezignaci potvrdila ještě tím, že přijala doporučení ČNB odložit vstup do eurozóny nejméně o rok.

Důsledky pro Čechy však mohou být tvrdší, než odklad eura. Přijetí společné měny záleží na rozhodnutí členských států, konvergenční program je však především nástrojem tzv. procedury při nadměrném schodku. Tuto proceduru vede Evropská komise s každou zemí s více než tříprocentním deficitem. Má také nástroje, aby členské státy k rozpočtové kázni donutila.

Projekce na roky 2007 2009 jsou předběžné odhady MF. V letech 2008 2009 se mechanicky počítá s tím, že Česko dodrží závazek Paktu stability a růstu a bude snižovat deficit o půl procentního bodu ročně. Zatím však neexistují návrhy úsporných opatření, která snížení schodku umožní. Komisař pro ekonomiku Joaquín Almunia zatím nechce na zprávy o českém schodku reagovat, ani sdělit, kdy se chystá "modrý dopis" poslat. Může tak ovšem učinit už příští pondělí, kdy bude komentovat ekonomické perspektivy Evropské unie včetně jejích dluhů a deficitů, případně v prosinci při pravidelném ročním hodnocení rozpočtů členských zemí. "To bude lepší příležitost komentovat vývoj národních veřejných financí, než reakce na údaje, které jsou nutně povrchní," sdělila Aktuálně.cz Almuniova mluvčí Amelia Torresová.

„Česko může čekat, že dostane z Bruselu tzv. modrý dopis, kde bude komise varovat před vývojem rozpočtu," doplňuje expert na evropské finance Petr Zahradník z České spořitelny.

Modrý dopis může přijít už v prosinci jako reakce na zprávu českého ministerstva financí o plnění konvergenčního programu. Podle Zahradníka však těžko může přijít později, než na jaře 2007, kdy proběhne pravidelné hodnocení rozpočtů členských zemí pokud mezitím česká vláda nedomluví s Evropskou komisí náhradní konvergenční program.

„Země, která varování přehlíží, dostane do půl roku doporučení, jak stav veřejných financí zlepšit," popisuje další postup komise Zahradník. Když do dalších šesti měsíců nezačne zadlužená země navržené úsporné kroky provádět, předá komise případ Evropské radě.

„Při neplnění má Rada možnost rozhodnout o pozastavení financování z Kohezního fondu," popisuje nejzazší možné důsledky citovaná zpráva ČNB a ministerstva financí. Z Kohezního fondu má Česko v letech 2007-2013 čerpat 220 miliard korun. Ministerstvo financí se už snaží dopady zmírnit. "Jednáme s Evropskou komisí o možných variantách dalšího postupu," říká Veronika Hovorková z tiskového oddělení ministerstva a dodává: "Komise se bude rozhodovat na základě konvergenčního programu předloženého novou vládou." Nový program má Česko předložit v březnu.

Také experti upozorňují, že doporučení nepřijde dříve, než bude mít Česko vládu s důvěrou sněmovny. "Česká republika se také může proti případným sankcím ohradit s tím, že nebyly uplatněny proti Německu a Francii, když jejich deficity překračovaly Pakt stability a růstu," říká Zahradník.

Co po nás chtějí

Čeští úředníci a diplomaté budou muset vysvětlovat především důvod, proč Česko zvyšuje deficit, když roste ekonomika. Brusel také zaujala zpráva Českého statistického úřadu, který přepočítal státní závěrečný účet za rok 2005 a zvýšil deficit rozpočtu z 2,6 na 3,5 procenta. Češi tedy budou muset vysvětlit, kam se najednou ztratilo 30 miliard. Dosavadní výklad, že se zhoršil výběr daní, prý nestačí.

Evropští úředníci budou chtít záruky, aby se podobný výkyv neopakoval také u rozpočtu za rok 2006.

Ekonomové dosud věří, že se Česko může bruselským výtkám vyhnout. "Šlo by to, kdyby vznikla vláda s reformním mandátem, jehož jediným cílem by bylo prostě prokázat, že politická reprezentace České republiky je zodpovědná. Ta by měla mít ve vládním prohlášení balíček legislativních opatření na snížení rozpočtového schodku a získat podporu velké většiny sněmovny," doporučuje poradce ministra financí Miroslav Zámečník.

Okamžité škrty ve výdajích rozpočtu 2007 a plán zásadních reforem pracovního trhu, penzí a zdravotnictví do příštích let by umožnily, že se Česko může dokonce vrátit do mantinelů dosavadního konvergenčního programu.

Ministerstvo financí se tímto směrem skutečně vydalo. "Jednáme s Evropskou komisí o možných variantách dalšího postupu," říká Veronika Hovorková z tiskového oddělení ministerstva a dodává: "Komise se bude rozhodovat na základě konvergenčního programu předloženého novou vládou." Nový program má Česko předložit v březnu. Ministerstvo financí doporučuje, aby program nové vlády obsahoval nutné reformy. Bez jejich návrhu by nové verzi konvergenčního programu nikdo nevěřil.

Maďarsko negativním vzorem

Zámečník vyzývá politiky, aby české poměry zásadně odlišili od těch maďarských. Maďarsko dostalo první varování už počátkem letošního roku. Záhy po dubnových parlamentních volbách přiznal staronový premiér Ferenc Gyurcsány, že schodek rozpočtu letos překročí plánovaná 4 procenta a dosáhne 10 procent. V červnu přijal maďarský parlament úsporné balíčky, především zvýšil o deset procent daň podnikům a o pět procent horní sazbu daně z přidané hodnoty. Tím premiér získal dostatečný kredit, aby mohl s Evropskou komisí uzavřít nový konvergenční program. Komisaři ho v září doprovodili seznamem doporučení, jak má Maďarsko šetřit. Hlavní podmínkou je snížit deficit na 3 procenta do roku 2009. Maďaři tak už budou provádět reformy pod hrozbou, že se zastaví výplaty dotací z Kohezního fondu. "Průběh reforem budeme sledovat co nejpozorněji, abychom se ujistili, že vláda ohlášená opatření prosazuje dostatečně energicky," komentoval dohodu ekonomický komisař Joaquín Almunia.

 

SROVNÁNÍ: MAĎARSKÁ CESTA K OBŘÍMU DEFICITU

Jak Maďaři dospěli v roce 2006 k deficitu 10,2 % HDP?

Zvýšením výdajů především pro zdravotnictví, penze a mzdy ve veřejném sektoru. Též započtením výdajů na stavbu dálnic (1,1 procenta HDP) a nákup vojenských letadel, výpadků daní a nákladů na penzijní reformu.

  • Gyurcsányův červnový balíček

- Zvýšit sazbu DPH z 15% na 20 % (a zachovat sníženou 5%)
- Zvýšit zjednodušenou podnikatelskou daň (EVA) z 15 na 25 %.
- Zavést poplatek za studium na vysoké škole.
- Zvýšit hodinové zatížení učitelů veřejných škol.
- Zdražit až 194 položek u léků.
(Pozn.: v důsledku opatření se od srpna zvýšily ceny plynu o 25-37 procent, elektřiny o 14,5 procenta.)

  • Co doporučuje Evropská rada

Snížit deficit do roku 2009 na 3,2 procenta HDP. Okamžitě začít s reformou veřejné správy, zdravotnictví, penzí a vzdělávacího systému.

Zdroj. Evropská komise a Mezinárodní politika

(Petr Holub, Aktuálně.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688