Josef Trnka (TPS)
Makroekonomika  |  26.04.2005 07:31:07

Manipulace s veřejným míněním. (Mýty a fakta o penzijní reformě)


V návaznosti na včerejší komentář, inspirovaný nedělními besedami politiků se vracím k problematice důchodové reformy. Činím tak s malou oklikou. Ještě než se budu věnovat samotným penzím, myslím, že neuškodí krátce se zastavit u nemocenského, tedy pojištění, které je podle platné právní úpravy vedle důchodového jedním ze segmentů sociálního zabezpečení. Text je v podstatě výňatkem z rozsáhlejšího pojednání již publikovaného v odborném časopisu (proto se také operuje s daty, které mají určitý odstup).

Od 1. ledna   2004 nabyl v rámci reformy veřejných  rozpočtů České republiky účinnosti  zákon, kterým se  mění zákon  č. 54/1956  Sb.,  o  nemocenském pojištění  zaměstnanců, ve znění  pozdějších předpisů a některé další normy upravující příbuznou problematiku. Opatření v nemocenském pojištění  se týkala stanovení denního vyměřovacího  základu, rozhodného období a  snížení sazby  nemocenského  za  první  tři  dny pracovní neschopnosti.

Rozhodné období pro zjišťování denního vyměřovacího základu bylo prodlouženo z kalendářního  čtvrtletí na 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikl nárok na nemocenské pojištění. Současně byl snížen   denní   vyměřovací  základ   pro   výpočet  nemocenského (a podpory při  ošetřování člena rodiny) za prvních  14  kalendářních  dnů  pracovní  neschopnosti a ještě k tomu byly zmrazeny dosavadní redukční hranice až do roku 2005.

     Od  počátku minulého roku se tak vypočtená částka denního  vyměřovacího   základu   do   první  redukční  hranice započítává  pouze  90 %,  a  to  po  dobu  prvních  14 kalendářních  dnů pracovní  neschopnosti.  Do té doby denní vyměřovací základ zjištěný při  vzniku pracovní neschopnosti platil po celou dobu jejího trvání. U samotného nemocenského  se ještě od uvedeného data vyměřovací základ  stanovuje za  první  tři kalendářní dny pracovní neschopnosti procentní   sazbou,  která  se snížila.  Došlo  k té  změně, že  procentní sazba za první tři  kalendářní dny pracovní neschopnosti  činí 25 % denního vyměřovacího základu, přičemž do 31. prosince  2003 tato sazba činila 50 % denního vyměřovacího základu.

I zachování redukčních hranic samozřejmě znamenalo zhoršení sociální situace občanů. Přitom iniciátoři těchto opatření zcela bezostyšně argumentovali zneužíváním předmětné sociální dávky. Jde o typický politický přístup, kdy se používají konkrétně nedoložené hypotézy jako záminka k realizaci čehokoli. Pokud tedy je odhalen někdo, kdo systém zneužívá, existují nástroje, jak jej postihnout. Pokud však státní správa nedokáže takové podvody odhalit, je buď neschopná nebo účinnou kontrolu neprovádí. Na to odpovědný politik (jehož se novela nedotkla) reaguje rozhodnutím: Ať insuficienci státního orgánu zaplatí občan! (Ostatně i další připravované úpravy v systému mají přenést tíhu - minimálně administrativních - činností na zaměstnavatelské subjekty).

Politik totiž není expert, ale nezřídka si to o sobě myslí , takže ve své samolibosti nejednou rozhoduje sám a většinou samozřejmě volí tu nejprimitivnější cestu. Zároveň má nechuť k provádění skutečných reforem. Velkým problémem nemocenského pojištění je totiž samotný systém, kdy o pracovní neschopnosti „rozhoduje jiný resort a jiný ho financuje.“ Ošetřující lékař není nijak motivován k úsporám v systému a tvrzené podvodné jednání občanů, musí být logicky někým umožněno. Jedna z možných cest ke zlepšení situace – převedení nemocenského pojištění do sféry zdravotnictví – se nesetkává s nadšením, jak ze strany politiků, tak příslušných úředníků. Setrvačnost a pohodlnost vyhrávají – další atak na občana se připravuje.

Takže, podtrženo a sečteno: Zcela zásadní nekorektnost spočívá v tom, že požitky občanů jsou neustále omezovány, aniž se snižuje pojistná sazba! ČSSZ ke 30. listopadu loňského roku oznámila výběr na nemocenské pojištění ve výši 32,1 mld. , tedy o cca 2,2 miliardy více než ve stejném období loňského roku. Výdaje na dávky nemocenského pojištění přitom činily 27,1 mld. , to znamená, že na pojistném na nemocenské pojištění bylo vybráno o 5 mld více, než kolik bylo vyplaceno na dávkách nemocenského pojištění. V  2003 byl činil deficit ke stejnému období (30. listopad) 1,6 mld. . Tento výsledek úřad komentoval: „Vývoj příjmů a výdajů na dávky nemocenského pojištění ukazuje, že změny systému nemocenského pojištění platné od začátku letošního roku byly prospěšné. Příjmy z pojistného na nemocenské pojištění dokonce zcela pokryly výdaje na mimořádný jednorázový příspěvek důchodcům.“

Je ovšem sporné pro koho byly změny prospěšné. Pro ty, kdo pojistné platí určitě ne, navíc zcela jistě je do systému nemocenského pojištění nevkládají proto, aby se z nich financoval, beztak poněkud diskutabilní jednorázový  příspěvek důchodcům. Vláda tak používá platby občanů k jiným účelům, než má. (Je možné pro zvýraznění kontur zmínit další zprávu uvedeného úřadu ze stejného období: „Tzv. účet důchodového pojištění ČSSZ „očištěný“ o výdaje, které souvisejí s jinými obdobími, byl ke konci letošního listopadu v přebytku cca 3,8 mld. korun.“)

Tato politická gesta (slovy představitelů ODS Vlastimila Tlustého: „Šacování kapes občanů.“) nelze naštěstí tak snadno provádět se samotným důchodovým účtem, který je "ze zákona" pro podobné operace "zablokován.".

Snad pohled do oblasti nemocenského pojištění dobře ilustroval nenáročnou cestu generování zavádějících interpretací a snadnost manipulace s veřejným míněním, zdánlivě odůvodňující podobné kroky. Tato manipulace se samozřejmě děje i v oblasti důchodového pojištění, a to za přispění nejrůznějších dalších subjektů, v předmětné oblasti profesionálně nepůsobících, žurnalisty nevyjímaje. Pohnutky nemusí být vždy rafinované, ale bezmyšlenkovité přebírání zkreslených nebo vyloženě vadných konstrukcí úspěšně deformuje pohled na celou materii.  
      
       Další komentáře a postřehy najdete na konzervativním webu, který od svého založení nemění image:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm  v rubrice POLITIKA (Výroky).

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688