Rodiče nemusí platit dětem sešity. Učitelé se dostávají do pasti

Stále více rodičů si stěžuje, že musí dětem platit pracovní sešity na základních školách. Rodiče mnohdy ani nevědí, že nákup sešitu pro dítě mohou odmítnout a škola nesmí dítě znevýhodnit. Na tuto možnost však negativně reagují učitelé, kterým se pak stíží podmínky pro výuku. Ti tvrdí, že na vině nejsou školy, ale ministerstvo školství.

"Obvykle rodiče před nákupem pracovních sešitů podepisují informovaný souhlas. Pokud s tím má rodič problém, měl by řešit situaci s třídním učitelem svého dítěte, případně s vedením školy," uvádí učitelka Magdaléna, která reagovala na článek TN.cz o tom, že rodiče pracovní sešity dětem platit nemusí.

 

Ta dále uvedla, že školy, které nakupují dětem učební pomůcky, na pracovní sešity jednoduše nemají peníze. "O tom, že je školství podfinancované, se mluví celkem dlouho. Učitel si pro sebe na daný rok také musí zaplatit všechny sešity ze svého, stejně jako spoustu dalších věcí a doplňkových knih, které ke své práci potřebuje," uvedla na pravou míru.

 

 

Rodiče každého žáka mají právo požadavek na zaplacení odmítnout, aniž by žák byl znevýhodněn. "I když zbytek třídy bude mít zakoupené učebnice a učební texty, škola musí i jemu pořídit adekvátní náhradu, například okopírovat materiál atd," upozornil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

 

Tomu však paní Magdaléna oponuje s tím, že kopírování materiálů bylo donedávna zakázáno kvůli autorským právům a stále se jedná o "luxus", který si nemůže dovolit každý učitel. Zároveň se obává, že pokud by rodiče začali odmítat platit pracovní sešity, výrazně se sníží úroveň výuky.

 

Paní Magdaléna také upozornila na další faktory, které stěžují učitelům výuku. Za posledních deset let se rapidně zhoršily podmínky pro výuku. "Kromě volné výchovy a s tím související problémy s chováním žáků, jde o nárůst žáků se specifickými vzdělávacími potřebami a zvýšenou potřebu péče ze strany učitele, dále stoupající agresivitu rodičů nebo důraz na práva s potlačením osobní zodpovědnosti a povinností," vyjmenovala učitelka.

 

Jde především o zhoršené chování žáků ve školách a omezení pravomocí škol a učitelů jako takových. "Doplácí na to ti slušní, poctiví a pracovití žáci a rodiče. Nakonec i učitelé, pro které to znamená vyšší nároky, větší zátěž a větší nespokojenost zúčastněných, protože není v lidských silách vyhovět všem."

 

 

"Pro kvalitní výuku musí být vytvořené podmínky. Učitel je jen malá částečka v tomto velkém řetězci, s omezenými právy. Věnovat se tomuto povolání je stále náročnější. Za poslední století na společenském žebříčku klesl od vážené osoby do statutu na úrovni pomocného dělníka. Slouží jako hromosvod za věci, které nemůže ovlivnit," dodala na závěr paní Magdaléna.

 

Máte podobný názor jako paní Magdaléna? Jste pedagog a dostáváte se během výuky do bezvýchodných situací? Nebo jste naopak rodičem a máte negativní zkušenosti s přístupem škol? Ozvěte se nám na redakční email zpravy@nova.cz a sdílejte svůj příběh.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

ODHALENO: Narodilo se vaše dítě v létě? Pak vás čekají tyto problémy!

VIDEO: Žáci dali učiteli netradiční dárek. Jeho reakce je pro ně už navždy nezapomenutelná!


Zařazenočt 12.10.2017 18:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/nemuzeme-za-zpoplatnene-pracovni-sesity-brani-se-ucitele.html
Přílohy

Související témata




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.