Škola obchodníka

Škola obchodníka

11. díl Podceňovaná nutnost – obchodní plán

08.10.2007

Bez propracovaného a vyzkoušeného obchodního plánu je na burze téměř nemožné dlouhodobě vydělávat. Pojďme se tedy v dnešním díle podívat na jeho základy a k čemu vlastně slouží.

 

K čemu je obchodní plán dobrý?

 

Obchodní plán představuje seznam pravidel obchodního systému obchodníka a všech dalších pravidel souvisejících s vlastním obchodováním. Neobejde se bez něj nikdo, kdo obchodování na finančních a kapitálových trzích bere vážně. Nezáleží na tom, zda jde o začínajícího, pokročilého nebo profesionálního obchodníka. V obchodním plánu musíme mít kromě jiného stanoveno, co přesně budeme obchodovat, jaký instrument použijeme a za jakých podmínek otevřeme a zavřeme potenciální vybrané obchody.

Obchodní plán pomáhá obchodníkovi důvěřovat svému vybudovanému obchodnímu systému, dodržovat disciplínu a kontrolovat během obchodování své emoce. Pomáhá mu určit si dlouhodobější cíle a soustředit se na ně, dává mu potřebný nadhled nad aktuální situací na trhu a vede ho k trpělivosti. Sestavení obchodního plánu pomáhá i v neburzovním podnikání. Dovedeme díky němu lépe definovat, proč vlastně chceme začít podnikat a čeho chceme dosáhnout. To výrazně přispívá k pochopení, čím se začínající podnik odlišuje od své konkurence, a ukazuje nám to silné i slabé stránky podniku.

 

Co by měl plán obsahovat? Co je důležité při jeho sestavování a používání?

 

V obchodním plánu musíme stanovit minimálně následující pravidla a skutečnosti a zodpovědět si některé otázky:

 

·         Co je důvodem obchodování – je to jen snaha porozumět zákonitostem burzovního byznysu? Je to nutkání v reálu si vyzkoušet obchodování na naší či na americké burze? Je to součást našeho snažení stát se nezávislými? Chceme jen lépe zhodnotit úspory? Nebo se chceme stát slavnými a bohatými?

·         Určení a definování obchodního stylu – bude obchodník obchodovat pozičně, swingtrading, daytrading, scalping?

·         Jaké trhy a instrumenty se budou obchodovat – český trh, americký trh, evropské trhy a jen akcie, nebo i futures, opce, komodity, forex?

·         Jaký je nejvhodnější čas k obchodování – budeme obchodovat celý den, celou seanci, celou seanci s přestávkou uprostřed, či jen vybrané časové úseky?

·         Přesná pravidla a signály ke vstupu do obchodů. Tzn. jasně definovat, co je pro obchodníka platným signálem k zahájení obchodní akce, jaká potvrzení a okolnosti musejí nastat či být splněny apod.

To samé platí pro výstup z obchodů. Kromě ziskového cíle či definování okolností, kdy z obchodu vystoupíme, musíme předem určit i výši rizika na jeden obchod a ošetřit ho ochranným příkazem – tzv. stoploss příkazem.

·         Stanovíme uvažovanou velikost obchodního kapitálu.

·         Podle pravidel řízení peněz a rizika přesně určíme velikost obchodní pozice, tedy kolik procent či kolik peněz vyčleníme na jeden obchod s jediným instrumentem.

·         Dále je potřebné určit, co a jak sledovat na trzích, jak vyhledávat správné obchodní příležitosti.

·         Určíme, s jakým brokerem či brokery budeme spolupracovat.

 

Bude mi plán stačit k úspěchu?

 

Sám o sobě jistě ne, ale vytvoření a striktní dodržování obchodního plánu je jednou z nejdůležitějších součástí úspěšného obchodování. V tomto dokumentu má obchodník stanovena jasná pravidla, která musí dodržovat, pokud chce být úspěšný.

 

Je třeba mít plán na každý den?

Denní obchodní plán je pouze upřesněním obchodního plánu. Na každý obchodní den je dobré se zvlášť připravit. Tedy prohlédnout a analyzovat trhy, vybrat příležitosti a připravit si přesný denní obchodní plán. Tedy plán, co přesně daný den budeme sledovat a obchodovat, co očekáváme a jak se zachováme při očekávaném i neočekávaném scénáři. To nám pomůže získat potřebnou jistotu a důvěru při vlastním obchodování.

 

Liší se nějak obchodní plán a příprava na obchodování u tzv. diskrečního obchodníka a obchodníka, který využívá hotové mechanické systémy?

Pokud obchodník využívá mechanické obchodní systémy, pak není nucen denně sledovat, analyzovat a vyhodnocovat situaci na trzích a na základě toho připravovat svůj denní obchodní plán. Obchodní software obchodníkovi jednoduše ukáže na sledovaných trzích obchodní signály, které pak buď obchodník, nebo computer zobchoduje. Naprogramovaná pravidla obchodního systému tak z velké části nahrazují obchodní plán.

Diskreční obchodník je naopak nucen pečlivě plánovat své obchody. Musí sledovat trhy, neustále vyhodnocovat jejich technický stav a sentiment, sledovat makroekonomická data. Na základě těchto zjištění si obchodník připravuje na každý den obchodní plán, který musí v průběhu obchodování disciplinovaně dodržovat. Vlastní obchodní plán s nastavením obchodů je samozřejmou součástí přípravy a analýz.

Otázka na závěr:

 

Je nutno obchodní plán přesně dodržovat za každých okolností, nebo je i prostor na kreativitu a improvizaci?

Samozřejmě, obchodní plán je nutno přesně dodržovat vždy a za každých okolností. Už jenom proto, že by měl vznikat na základě dlouhodobějšího zkoumání a analyzování grafů i obchodů a zcela jistě tak byly vybrány jen nejlepší a funkční věci. Právě tím obchodník získává výhodu znalosti obchodního systému, a tedy i plné důvěry k němu, což je psychologicky nesmírně důležité. Není proto možné pod vlivem emočního napětí při obchodování tyto fungující a otestované věci měnit. Není přece logický důvod zcela zavrhnout to, co obchodník dlouhou dobu budoval a čemu věří

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.