Škola obchodníka

Škola obchodníka

32. díl Jak obchodovat volatilní trhy bez jasného směru – Strategie Inside view

18.02.2008

Jakou metodu zvolit když je trh nerozhodný a pohybuje se pouze v cenovém rozpětí předchozího dne? Jak si připravit další obchody? Na tyto otázky budeme hledat odpověď v tomto článku pomocí metody založené na „Inside Bars“

V předchozí části našeho seriálu jsme si popsali metodu založenou na proražení cenového rozpětí první svíčky obchodního dne. Dnes se podíváme na další metodu, která zkoumá „Inside svíčky“ a snaží se nalézt nějaké zákonitosti chování trhu po této svíčce.

Nejdříve si ale definujme co je to Inside bar. Jak ukazuje obrázek níže, jedná se o svíčku, která je „uvnitř“ svíčky předchozí. To znamená, že její vrchol se nachází níže než vrchol svíčky předchozí (lower high) a zároveň dno se nachází výše než u předchozí svíčky (higher low).

 

Pro obchodní metodu, kterou chceme backtestovat, budeme tuto formaci chápat tak, že trh konsoliduje před dalším pohybem a při proražení LH nebo HL bude následovat výraznější pohyb směrem, který trh svíčku prorazí. V případě, že následuje více inside bars po sobě, tak čekáme na proražení vždy poslední svíčky. Pojďme se tedy podívat na tuto metodu v grafu:

 

Jak již všichni jistě poznáme podle popisu z minulých článků o trading strategiích, jedná se o čárkový graf, kdy žluté čárky ukazují inside bars a modrá šipka znázorňuje long pozici a červená krátkou pozici. Pokud je šipka plná, tak to značí vstup a prázdná znázorňuje výstup. Ještě poznamenejme, že se jedná o denní graf na emini futures na akciový index S&P 500 (ES). Vlevo tedy vidíme, že se vytvořila inside bars. Následně jsme si zakreslili úrovně, kde vstupujeme do pozice pomocí stop pokynu. Byl tedy aktivován long pokyn, který následně ukončujeme pomocí profit targetu o pět dnů později. Identicky postupujeme u short pozice znázorněné šipkou červenou.

Pro testování základní funkčnosti myšlenky byly využity statické výstupy, tedy dolarový stop loss a profit target. Nicméně pro reálné obchodování je lepší se přiklonit k výstupům logicky vycházejícím ze vstupní myšlenky nebo aspoň použít volatilní výstupy. Pokud přesto zvolíme výstupy statické, tak je neustále třeba přizpůsobovat systém aktuálnímu stavu na trhu a volatilitě.

 

Z tohoto reportu (2004 – 2007) je zřejmé, že metoda vykazuje pozitivní očekávání, aniž bychom jakýmkoliv způsobem filtrovali nebo optimalizovali vstupy. Později si i ukážeme, že metoda vykazuje robustnost na ostatních trzích.

Opět je potřeba podotknout, že se jedná o základní koncept, který je určen k zamyšlení a je potřeba tuto metodu dále rozpracovat.

V tomto článku jsme si ukázali další z metod tentokrát založenou na inside bar. V příštím díle se podíváme na outside bar.

 

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.