Škola obchodníka

Škola obchodníka

24. díl Jaké a na jakých trzích obchodujeme trading strategie

10.12.2007

V dnešním článku se podíváme, jaké máme typy mechanických systémů a jaký je mezi nimi hlavní rozdíl.  Ukážeme si, jaké hlavní otázky si musíme položit při volbě emini futures trhu a jaké jsou ty nejdůležitější z nich.

 

Vznikem elektronického obchodování mini kontraktů na pitové komodity, futures na indexy, futures na měny a mnoho dalších, se v posledních letech velmi zpřístupnily možnosti, nám malým obchodníkům, obchodovat tyto pákové instrumenty. Vlivem zvýšené popularity těchto instrumentů je nejvíce trading strategií vytvořených právě na tyto podkladové aktiva. To ale zdaleka neznamená, že zrovna tyto trhy jsou ty nejvhodnější pro každého.

Ještě před tím, než se budeme zabývat jaký trh zvolit, je nutné si rozdělit trading strategie na dvě základní skupiny:

·        trend-follow strategie – jsou to strategie, jejichž cílem je svézt se na základních trendech. Jejich winning percentage zpravidla nedosahuje ani 50%, protože strategie indikuje spoustu signálů snažících se odhalit nový trend, nicméně pokud se později tento signál ukáže jako falešný, tak je velmi brzy ukončen s malou ztrátou. Pokud se ale trend ukáže jako potvrzený, tak se strategie snaží udržet v trhu co nejdéle. To znamená až do doby dokud trend ochabne. Zde vyvstávají dvě možnosti, buď máme nastavený exit signál a následně čekáme na potvrzení dalšího trendu, anebo nemáme žádné výstupní podmínky a rovnou přecházíme do opačné pozice (reverse obchod). Tento typ strategií musí mít velmi výrazný poměr zisku ku risku a to ve prospěch zisku (payout ratio).

·        Mean reversion strategie – dá se říci, že jde o opačný typ strategií, kdy je stanovena nějaká fair value a my obchodujeme odchylky od této hodnoty. Strategie tohoto typu mají zpravidla win% někde kolem 70%, nicméně velmi mnoho strategií mají negativní poměr zisku/risku. Nejsou výjimkou strategie přesahující i 90% pravděpodobnost úspěchu. Tyto strategie ale dosahují payout ratia kolem 0,2 až 0,4, což je velmi alarmující a při prvním trendu nebo jiném pohybu proti této strategii nám to vymaže zisky i za několik měsíců.

Při výběru trhu si tedy musíme položit otázky, zda daný trh odpovídá našemu typu strategie (nebo naopak) a samozřejmě zda je trh likvidní a zda jsou pohyby plynulé a únosné velikosti našeho účtu. Velmi často se stává, že obchodník se snaží přizpůsobit si velikost drawdownu (maximální propad v minulosti) velikosti svému účtu optimalizací proměnných a pak ho velmi udivuje, že nový drawdown nastává hned v následujícím měsíci. 

Pojďme se podívat na hlavní futures elektronické trhy:

-                          emini Russell 2000 – tento trh je jeden s nejvíce trendových mezi indexovými futures. Je velmi oblíbený mezi začátečníky, protože je nejsnazší na něj „ušít“ strategii. Je to z důvodu toho, že vykazuje velké pohyby během dne a tudíž dává možnost relativně velkých a přitom rychlých zisků. Nicméně POZOR!! Velké zisky bývají velmi často kompenzovány velkou rizikovostí a tento trh není výjimkou. Jeho označení je ER2 (v některých softwarech i ER1-067).

-                          Emini Nasdaq – podobný jako trh předchozí svou „trendovou povahou“ a volatilitou. Nicméně není tak „divoký“ v dolarovém vyjádření a pro obchodování bych ho doporučoval více než trh předchozí. Najdete ho pod označením NQ.

-                          Emini Dow a S&P 500 – jsou to podobné trhy, jejich hlavní charakteristikou je, že mají podobnou volatilitu, která je menší než na zmíněných předchozích trzích a velmi úzce spolu korelují. ES (emini S&P 500) je nejlikvidnější trh z futures.

-                          Futures na Euro a bondy – poslední trhy, o kterých se zde zmíním. Tyto trhy jsou velmi vhodné pro diverzifikaci portfolia s equity futures. Avšak pozor jsou velmi náchylné na fundamentální zprávy (hlavně makroekonomické) a jejich vlivem dochází mnohdy k velkým skluzům v. plnění objednávek.

Na grafu níže můžete vidět cenové křivky Emini Nasdaq, Emini S&P 500, emini Russell 2000, Emini Dow, Futures na Euro a bondy.


Graf ve větším rozlišení Zde

  

V následujícím článku se podíváme výběr správných časových intervalů (time-frame) pro trading strategie. Podíváme se na to, jestli jsou intra-denní strategie opravdu méně rizikové než swingové anebo jestli je to pouze marketingový trik brokerů získat co nejvíce na poplatcích. Zaměříme se hlavně na psychologii, riziko a časovou náročnost.

Ludvík Turek M.A.A. a  ing. Roman Dvořák

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.