Škola obchodníka

Škola obchodníka

41. díl Jak si efektivně zanalyzovat trhy před obchody

21.04.2008

Možností jak zanalyzovat trh a udělat si tak obrázek o jeho chování je celá řada a někteří říkají, že analýz je stejné množství jako obchodníků. Už z tohoto je patrné, že některé analýzy jsou dobré a situaci na trhu nám zpřehlední a naopak jiné nám obraz o trhu pokřiví. Z tohoto prvotního špatného náhledu na trh není možné utvořit reálná očekávání natož dělat správná obchodní rozhodnutí.


Proto si v tomto dílu ukážeme na aktuálním grafu, jak může také vypadat taková korektní analýza. Použili jsme k tomu určení hlavního trendu pomocí důležitého klouzavého průměru, dále pak určení hladin přeprodanosti a překoupenosti pomocí indikátoru a také supportů a resistencí, pomocí předchozích úrovní konsolidací nebo pivot pointů.

Uvádíme dva příklady analýzy. První je provedena na populární index Russell 2000, konkrétně na jeho ETF (IWM) a druhá je na 20 a více leté americké dluhopisy a to konkrétně na ETF TLT. Vždy je nejdříve shrnut současný stav a následně očekávání budoucího vývoje.

Akciový index Russell 2000 (IWM) BŘEZEN 2008


Obrázek ve větším rozlišení Zde
 
Aktuální Stav
Na výše uvedeném grafu vidíme analýzu indexu Russell 2000 a to konkrétně ETF na tento trh IWM. Když si ji rozebereme blíže tak rozeznáme strmý pokles v posledních měsících, který byl příznačný pro všechny akciové indexy. V poslední době však nastala konsolidace, kdy IWM již dále neklesal a aktuální známé hodnoty recese US ekonomiky již jsou v ceně zahrnuty. Z technického hlediska IWM prorazil důležitý klouzavý průměr a pak se od něj následně odrazil až do úrovní silné resistence označené oranžovým pruhem. Pokud se podíváme na potvrzení růstu z hlediska dluhopisů (fialový graf níže), tak vidíme pokles z historických maxim, což potvrzuje růst.


Očekávání
Trh se aktuálně nachází u důležité resistence, která bude bránit dalšímu růstu, nicméně aktuálně se spíše kloníme ke konsolidaci nebo růstu než k poklesům. Důležitá data, která nás budou zajímat, budou o inflaci, která při rychlém vzestupu budou působit proti růstu IWM a samozřejmě i potenciální problémy s kreditní krizí.


20+ Treasure bond (TLT) BŘEZEN 2008
 


Obrázek ve větším rozlišení Zde

Aktuální Stav
Pro analýzu dlouhodobých Treasure Bond (20 a více letých dluhopisů) a to konkrétně ETF na tento trh jsem použil opět důležitý klouzavý průměr pro hlavní určení trendu. Tento klouzavý průměr mi objektivně určuje, že se trh nachází v postraní fázi a proto jsem si pro range analýzu vybral ještě měsíční pivoty. Aktuálně tedy vidíme, že se TLT pohybuje na své střednědobé fair value a je zde identifikován důležitý support a resistence.


Očekávání
Střednědobě budu sledovat jakákoliv odchýlení od této fair value k nějaké důležité úrovni, což budu považovat za střednědobý signál k nákupu nebo prodeji. Do těchto úrovní zahrnují i zmíněné pivot pointy.


Pokud budete mít zájem se dozvědět, jakým způsobem analyzují trhy další obchodníci, navštivte diskusní fórum soukromých traderů na adrese
http://www.czechwealth.cz/forum

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.