Škola obchodníka

Škola obchodníka

23. díl Psychologie vás prověří i u trading strategií

03.12.2007

Ač se to možná nezdá, tak i u obchodování trading strategií je psychologie velmi důležitá. Trading strategie dokáží být značnou psychologickou berličkou, nicméně negativní stress, který je součástí každého přístupu obchodování na burze, nedokáží zcela odbourat. I zde většina obchodníků sklouzává k přesvědčování sama sebe, že „koupím si to lépe než strategie nebo „toto určitě bude ten ztrátový obchod tak do něj nepůjdu“. V tomto díle se dočtete, jak psychologie funguje v praxi.

Mnoho zkušených obchodníků vám řekne, že je to právě špatná psychologie při obchodování, co způsobuje nejvíce ztrát obchodníkům a co je odsuzuje k neúspěšnosti na trzích. U trading strategií by měla být tato záležitost aspoň částečně odbourána tím, že obchodní plán je již otestován na historických datech, obchodník již ví jak často a jak velké zisky může očekávat, jaké a jak často může očekávat ztráty a jak rychle budou tyto ztráty kompenzovány.

Pokud obchodník má ještě málo zkušeností, tak jeho primárním cílem by měla být snaha co nejvěrněji dodržovat obchodní strategii a až po získání zkušeností (alespoň jeden rok intenzivního obchodování) a znalosti daného trhu se může pomalu pokoušet o kontrolované zásahy do strategie. Pokud obchodníka napadne v průběhu obchodování, proč by do trhu nevstoupil nebo vstoupil později, je velmi vhodné si tuto myšlenku napsat a po skončení obchodního dne si opět zhodnotit tuto myšlenku na daném obchodu - zda byla správná nebo mylná a pokud je to možné, tak si ji v klidu zkusit zaimplementovat do strategie a následně vyhodnotit, jestli se výkonnost strategie zvedla či nikoliv. Je samozřejmě nutné strategii dodržet a obchod provést, dokud myšlenka není ověřena a zakomponována ve strategii.

Pojďme se podívat, jak může fungovat psychika obchodníka na hypotetickém příkladě při obchodování strategie založené na denních grafech, a to s futures na index Russell 2000 (o trzích a časových pásmech bude řeč v dalších částech seriálu):

Dne 11.7.2007 vstupuje obchodník na otevírací ceně do dlouhé pozice (dále jen long) za kurz 847,4.


Graf ve větším rozlišení Zde

Dne 19.7. se raduje a počítá zisky a zjišťuje, že nyní je + 1500 USD na kontrakt. Do mysli se mu „vkrádá“ myšlenka, co takhle obchod uzavřít a vzít si rychlý zisk. Ale ví, že by to bylo porušení strategie, tak pozici nechává „běžet dál“.


Graf ve větším rozlišení Zde

Dne 24.7.2007 trh po prudkém dvoudenním pádu otevírá gapem (níže než je předchozí zavírací cena). Strategie dává signál nejen na výstup ve ztrátě, ale zároveň i signál na krátkou pozici (short) (viz obrázek níže). Když si to obchodník zrekapituluje, tak zjistí, že pozici zavírá se ztrátou 1400 USD (podotýkám, že tento obchod již byl +1500 USD v zisku, takže psychologicky přichází o 2900 USD na kontrakt) a ještě strategie dává signál na vstup do short pozice po gapu.


Graf ve větším rozlišení Zde

Z hlediska technické analýzy je málo pravděpodobné, že gap (rozdíl předchozí close a aktuálního open) alespoň neuzavřou anebo dokonce nevrátí zpět na hodnoty, kde se obchodovalo předchozí den. Zkuste se nyní zamyslet, jak byste se zachovali vy. Podrželi byste zmíněnou long pozici proti strategii aspoň do vzrůstu ceny na zavírací cenu předchozího dne? Nebo byste longovou pozici uzavřeli a počkali na lepší cenu pro vstup do short pozice? Opravdu byste dodrželi strategii i v této situaci? Dobře, podívejme se, jak dopadl signál na short.

Dne 27.7.2007 již short pozice nejen pokryla předchozí ztrátu, ale i vytvořila velmi zajímavý zisk (viz. obrázek), konkrétně ve velikosti 5500 USD!! (Při odečtení předchozí ztráty je výsledek přes +4000 USD).


Graf ve větším rozlišení Zde

 Nyní si tedy zrekapitulujme vaše odpovědi z předchozího odstavce:

-                          podržení long pozice a ignorování short signálu – tuto variantu zvolí nejvíce začátečníků, protože jednoduše nechce vzít ztrátu a snaží se z ní nějak „vybruslit“. Gap zavřen nebyl a ba co více, cena šla okamžitě prudce dolů. Obchodník je stále v otevřené ztrátě, která je již téměř 7000 USD na kontrakt!! Věřím, že to by pro mnoho obchodníků znamenalo definitivní konec obchodování.

-                          Uzavření long pozice, ale nevstoupení do short pozice – znamená ztrátu 1400 USD, ale následně uniká velký zisk a tím se velmi sníží reálná výkonnost obchodníka vůči strategii.

-                          Dodržení strategie – realita byla popsána výše, a kdo z vás řekl: „Dodržím i za této situace strategii“, tak tomu nezbývá než pogratulovat.

Z tohoto příkladu lze vydedukovat následující poučení:

-                          ve většině případů se vyplatí spolehnout se na strategii, nijak do ní nezasahovat a pouze „dodržovat signály jako cvičená opice“

-                          a přece jen, byla by ještě vhodnější varianta? Mnohé z vás napadlo vzít dle signálu více kontraktů a postupně vystupovat na daných úrovních, což se zdá pro tento konkrétní případ správné.

Na tomto příkladu lze vidět, že psychologie při obchodování trading strategií nemusí být vždy jednoduchá, a je dobré se podívat nejen na výsledky zpětného testování ale i na graf a zkusit se zamyslet, jak byste se cítili, až následně vstoupíte do reálných obchodů.           

            Možná se ptáte, jaká je tedy vhodná psychologie při vytváření strategií? Na co klade důraz začátečník a na co zkušený obchodník? Začátečník inklinuje převážně k tomu, že pokud se ocitne v malém zisku (100 až 200 US), tak chce obchod uzavřít a radovat se jak skvěle předpověděl trhy a jak všechny přechytračil. Když se naopak ocitne ve ztrátě, tak ji nechce uzavřít, protože to bere jako osobní záležitost (přece není tak hloupý, aby přiznal, že se mýlil) a nastavuje velké stop-lossy (výstup ve ztrátě). Pokud se pak trh stále nehýbe v jeho směru, tak přikupuje pozice a tím se snaží snížit cenu, při které je tzv. „na nule“. To má za následek, že prahne po vysokém procentu úspěšnosti, což ve finále vede k příliš vysoké rizikovosti vzhledem k ziskům.

            Naopak úspěšného obchodníka tolik nezajímá abnormálně vysoké procento úspěšnosti (kolem 70 – 80% bohatě postačuje v závislosti na typu strategie), ale spíše klade důraz na poměr průměrných zisků k risku, protože si je vědom toho, že nemá věšteckou kouli a nikdy nebude schopen kontrolovat všechny faktory pohybu trhu. A proto vyžaduje poměr průměrného zisku ke ztrátě 1:1 a více. Potřebuje si být vědom, že pokud do obchodu vstoupí, má větší potenciál získat než ztratit a když se vyvíjí obchod jeho směrem, tak ho pouze kontroluje a neukončuje. Když se ale naopak začne obchod vyvíjet proti němu, tak ho zavčasu ukončuje a jde hledat jinou obchodní příležitost. 

Je-li již jasná důležitost správného psychologického přístupu, tak se můžeme zaměřit na druhy trading strategii a na trh, kde je možné je obchodovat.

Ludvík Turek M.A.A. a  ing. Roman Dvořák

www.czechwealth.cz 

***************************************************************************

Jak vydělávaly Trading strategie za měsíc listopad

 Uběhl právě měsíc, co jsme na specializovaném portálu - http://www.czechwealth.cz/trading-strategie, prezentovali základní studijní koncepty trading strategií zdarma. Můžeme tedy bilancovat, zda splňují pozitivní očekávání a zda se nevychýlili jejich reálné výsledky od historických zejména v negativním slova smyslu z důvodu abnormální tržní volatility a nadměrným emocím na trhu.

Na portálu prezentujeme tři koncepty - Dynamic Pattern, Inside view a Power break. Každý je založený na jiných pravidlech a obchoduje se na jiném futures trhu. (podrobné informace najdete na výše zmíněném portálu)

Nyní si shrňme a zanalyzujme dosažené výsledky:

Dynamic Pattern, který je založený na cenové formaci na emini futures na Euro FX dosáhl kladného výsledku ve výši 1953 USD. Tento výsledek naplnil naše očekávání

Inside View, který je založen na vnořených nebo přesahujících svíčkách, vzhledem k svíčkám předchozím rovněž dosáhl zisku, a to přesně 1805 USD. Tento koncept sledujeme zejména na emini futures na S&P 500.

Power break, ten je postaven na základě proražení nejvyšší nebo nejnižší hodnoty první minutové svíčky na emini futures na NASDAQ měl jeden z nejúspěšnějších měsíců v historii a zakončil listopad se ziskem 3915 USD!!

Pokud výsledky shrneme dohromady, dostaneme sledované portfolio studijních konceptů, jehož výsledky značně přesáhli naše očekávání svým ziskem 7673 USD.

Na těchto výsledcích můžeme vidět, že strategie si s divokým trhem poradili a dokonce jim tento trh nadmíru vyhovoval.

Z pohledu statistiky jsme se dostali výsledkově nad normál, a tudíž lze nyní očekávat návrat k průměrným dlouhodobým hodnotám formou nižší ziskovostí nebo dokonce sérií ztrát (zejména u strategie Power Break).

Proto tyto koncepty budeme i nadále pozorně sledovat. V případě, že máte na těchto konceptech postaveny vlastní strategie, tak doporučujeme snížení množství kontraktů a sledování i ostatních trhů, kde může být vyšší potenciál zisku pro nadcházející měsíc.

***************************************************************************

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.