Cianews.cz (ČIA)
Makroekonomika  |  11.01.2004 12:09:01

Nejvýznamnější firemní události týdne od 5. do 11. ledna



V týdnu od 5. do 11. ledna se v podnikatelské sféře staly tyto nejvýznamnější události:

Čistého zisku ve výši 1,4 miliardy korun dosáhla v loňském roce podle předběžných výsledků největší tuzemská loterijní společnost Sazka. V meziročním srovnání tak hospodářský výsledek Sazky vzrostl o 200 milionů korun. Tržby společnosti se zvýšily o 500 milionů na více než osm miliard korun. ČIA o tom informoval mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

O prodeji svého podílu v největší tuzemské mlékárně, společnosti Madeta, rozhodlo představenstvo Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Podíl získá společnost Jihlavské mlékárny, která předložila nejvyšší nabídku. Informoval o tom tiskový mluvčí PGRLF Tomáš Vyšohlíd.

V oblasti operativního leasingu působí od 1. ledna nová dceřiná společnost firmy CAC Leasing - CAC Full Service Leasing. Cílem jejího vzniku je doplnění nabídky leasingových služeb CAC Leasing o produkty plnohodnotného operativního leasingu pro firemní klientelu, správu vozového parku a zpětného leasingu vozového parku. ČIA to oznámila mediální zástupkyně CAC Leasingu Kateřina Jelínková.

Novým členem představenstva společnosti Škoda Auto se s platností od 1. ledna stal Fred Kappler. V managementu firmy bude odpovědný za oblast prodeje a marketingu. ČIA to potvrdil mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Kappler v této funkci nahradil Detlefa Schmidt, který v polovině loňského roku odešel na vlastní žádost.

Rodinné domy a pozemky za 2,5 miliardy korun prodala v loňském roce jednička na českém trhu nemovitostí v oblasti nového bydlení, společnost Central Group. Ve srovnání s rokem předchozím to znamená nárůst o půl miliardy korun. ČIA to oznámila Aneta Vojtěchovská z obchodního oddělení této firmy.

Obrat ve výši 7,02 miliardy korun vykázala v loňském roce podle kvalifikovaného předběžného odhadu společnost Automobile Group, provozovatel sítě autobazarů AAA Auto. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 16 procent. Počet prodaných vozů se vyšplhal na 43 012, což je o 10 procent více než v roce 2002, kdy se prodalo 39 150 vozů. ČIA to řekla mluvčí firmy Magdaléna Drsová.

Meziroční nárůst zisku o 42 procent na 550 milionů korun zaznamenala v loňském roce společnost Třinecké železárny (TŽ). Tržby podle předběžného odhadu naopak poklesly o 7,4 procenta na 19,7 miliardy korun. Pro podnikový časopis Třinecký hutník to uvedl generální ředitel TŽ Jiří Cienciala.

Ani 1,6 miliardy korun, které Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) koncem roku vyplatila Česká konsolidační agentura (ČKA) jako vyrovnání pohledávek převážně státních podniků v konkurzu, nepomohly VZP snížit průměrnou délku zpožďování plateb zdravotnickým zařízením. Jak ČIA potvrdil mluvčí VZP Jiří Suttner, v současné době platí VZP průměrně 25 dní po termínu splatnosti.

Na trhu výzkumných subjektů orientujících se primárně na on-line prostředí začala 1. ledna působit společnost United Interactive (UI), která vznikla odštěpením divize TNS Interactive (TNSI) od TNS Factum. Informuje o tom týdeník Marketing & Media.

O zhruba 60 milionů korun se ročně zvýší náklady na provoz dopravních prostředků Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPHMP). Jak na dotaz ČIA uvedl generální ředitel podniku Milan Houfek, vzrůst nákladů zapříčí především zvýšení spotřební daně. "Vliv na konečné navýšení může mít také růst cen nafty," řekl.

Brokerská společnost Global Brokers má od konce prosince nového vlastníka. Stal se jím Pavel Šimon, když koupil 100 procent akcií společnosti od jediného akcionáře a člena představenstva Milana Hrušky. Nového majitele Global Brokers již také schválila Komise pro cenné papíry.

Novým členem představenstva Pojišťovny České spořitelny se od začátku letošního roku stal František Mareš. V důsledku transformace pojišťovny na ústav nabízející pouze životní pojištění z představenstva odchází Karel Veselý. ČIA o tom informovala mluvčí pojišťovny Martina Priegelhofová.

O stažení akcií z veřejných trhů rozhodla mimořádná valná hromada společnosti Aliachem. Akcie poté změní podobu ze zaknihované na listinnou. Akcie Aliachemu se nyní obchodují na pražské burze i RM-Systému. ČIA to sdělil manažer správy majetkových účastí Aliachemu Jaroslav Kraus.

První dodávku 1,2 tisíce litrů odeslal zákazníkům v Austrálii největší výrobce lihovin v České republice, společnost Stock Plzeň-Božkov. V současné době chce Stock otestovat zájem australských zákazníků o jednotlivé produkty.

O čtyři procenta vzrostou v letošním roce mzdy zaměstnanců opavské akciové společnosti Ostroj. Nárůst mezd zaručuje všem 863 pracovníkům při dosažení příznivých ekonomických výsledků kolektivní smlouva.

Tržby ve výši 300 milionů korun očekává za loňský rok společnost Sporten Nové Město na Moravě. Ve srovnání s předchozím rokem je to pokles zhruba o desetinu. Podle vedení společnosti ovlivnila výši tržeb především levnější konkurence. Největší domácí výrobce běžeckých a sjezdových lyží se ale potýká i s dopady silné koruny.

Historicky nejvíce nových osobních automobilů za dobu svého působení v České republice prodala vloni na českém trhu německá automobilka Audi. Konkrétně to bylo 1865 vozů Audi, což proti roku 2002 představuje nárůst o 32 procent.

Outsourcovat mzdovou agendu na firmu Elanor se rozhodla papírenská společnost Frantschach Pulp & Paper Czech. Elanor tak bude externě zpracovávat mzdy pro zhruba 1,2 tisíce zaměstnanců koncernu Frantschach v ČR. ČIA to oznámila Ivana Duchoňová z marketingového oddělení Elanoru.

Novým generálním ředitelem zasilatelské společnosti Čechofracht se od 1. ledna letošního roku stal Jan Sikora. Ten dříve působil ve funkci generálního ředitele pivovaru Radegast. ČIA to potvrdila mluvčí Čechofrachtu Markéta Křížová.

Kontrakt na dodávku dvou tisíc odlitků pro podvozky nákladních železničních vagónů do USA za zhruba 190 milionů korun získala společnost ČKD Kutná Hora. Podle Hospodářských novin se jí tak otevírá cesta na americký trh.

Obchodním ředitelem společnosti Cleverlance se od ledna stal Jiří Bíba. Nahradil tak Jakuba Dosoudila, který nyní zastává nově vzniklou funkci generálního ředitele společnosti. ČIA to potvrdila Alice Červinková z agentury Virklis, která firmu mediálně zastupuje.

Jihokorejský Vrchní soud potvrdil právo Budějovického Budvaru používat ochrannou známku Budějovický Budvar a jméno Budweiser Budvar N. C. "Soulský soud zdůvodnil rozhodnutí tím, že naše právo na obchodní firmu Budweiser Budvar N. C. i ochrannou známku Budějovický Budvar nijak nezasahuje do práv společnosti Anheuser-Busch," řekl ČIA ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Do funkce generálního ředitele České správy letišť (ČSL) byl ministrem dopravy k 1. lednu jmenován Martin Kačur. Od června roku 2002 zastával post generálního ředitele pověřeného řízením státního podniku ČSL. ČIA o tom informovala mluvčí podniku Anna Kovaříková.

Doporučení výběrové komise, aby 20 homologovaných tramvají pro hlavní město dodala plzeňská společnost Škoda Dopravní technika (ŠDT), přijalo představenstvo Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPHMP). Cena dodávky všech 20 souprav bude činit přibližně 1,1 miliardy korun. ČIA o tom informovala tisková mluvčí Michaela Kuchařová.

Meziroční pokles tržeb o zhruba 15 procent na 1,9 miliardy korun vykázal loni největší český exportér bižuterního zboží, akciová společnost Jablonex. Informovala o tom Zdeňka Truhlářová, generální ředitelka koncernu Bijou Terra, který vlastní 85 procent akcí Jablonexu.

Tři nové obchody hodlá v prvním pololetí letošního roku otevřít společnost Steilmann Praha. Jeden z nich by měl být v Praze a druhý v Českých Budějovicích. Umístění třetího zatím ředitelka společnosti Anna Motlíková neupřesnila s tím, že pronájem prodejních prostor je v jednání.

Rozšíření výroby světlometů do automobilů připravuje v severočeském Žatci firma s japonským kapitálem Koito Czech. Podle člena managementu, který si nepřál být jmenován, se uvažuje o výstavbě další továrny v Žatci na výrobu zadních světlometů. Novou práci by v něm mohlo do dvou let najít až 600 lidí.

Manažerkou mezinárodního obchodu německé společnosti CC Holding se od začátku letošního roku stala Dana Tomášková. Doposud působila jako ředitelka marketingu a tisková mluvčí společnosti CCB Finance, která je dceřinou firmou CC Holding. Novým marketingovým ředitelem CCB Finance bude Zbyněk Křesťan, jež čeká na oficiální jmenování do funkce.

Novou manažerkou externí komunikace společnosti GE Cosumer Finance se od začátku ledna letošního roku stala Eva Chaloupková, která dosud působila jako ředitelka společnosti B.I.G. Public Relations. Petra Kopecká, která v této funkci dosud působila, ze společnosti odchází.

Ředitelkou komunikace České národní banky (ČNB) se stane Pavlína Bolfová. Rozhodla o tom bankovní rada centrální banky. Bolfová v centrální bance nahradí Alici Frišaufovou, která z postu ředitelky komunikace ČNB odešla na konci září loňského roku.

Tiskovou mluvčí HVB Bank se od začátku letošního roku stala Petra Kopecká. Nahradí tak Olgu Přibilovou, která z HVB Bank odešla v loňském roce. Kopecká dosud pracovala jako manažerka externí komunikace GE Consumer Finance.

Celkem 9632 nových osobních a 1217 nových užitkových vozů prodala v loňském roce na českém trhu francouzská automobilka Renault, což je o 1,58 procenta více než za celý rok 2002. Firmě patří na trhu druhé místo za bezkonkurenčně vedoucí společností Škoda Auto. Její tržní podíl se pohybuje kolem 6,5 procenta. Na tiskové konferenci to oznámil generální ředitel zastoupení automobilky v ČR, společnosti Renault ČR Phillipe Cornet.

Tržeb ve výši 1,5 miliardy korun dosáhla v loňském roce společnost Euromednet, která se zabývá provozem zdravotnických zařízení. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 500 milionů korun. ČIA o tom informovala tisková mluvčí společnosti Simona Součková.

Distributorem nového modelu Solenza rumunské automobilky Dacia v České republice bude společnost Renault ČR. Tento vůz totiž vznikl ve spolupráci obou automobilek. Na tiskové konferenci to řekl obchodní ředitel exportů firmy Dacia Antoine Herteman.

Novým generálním ředitelem a zároveň i předsedou představenstva Leasingu České spořitelny (Leasing ČS) se od začátku letošního roku stal Wilfried Elbs. Ten měl dosud ve společnosti na starost obchod a marketing. Dosavadní šéf Leasingu Vladimír Kozák odešel po sedmi letech působení ve společnosti do důchodu.

Hospodaření firmy Alhold Czech Republic za rok 2002 skončilo ztrátou 491 milionů korun při tržbách 29 miliard korun. Ztráta byla údajně způsobena expanzí do nových prodejních prostor. Finanční údaje za rok 2002 zveřejnila firma teprve nyní, i když tak měla učinit do poloviny minulého roku.

Do nové společnosti značkových potravin Alima se sloučily tři potravinářské společnosti z holdingu Agrotrade - Jemča, Nanuk, Boneco. Alima působí na českém trhu teprve od počátku letošního roku. Jak psalo Právo, o fúzi rozhodli akcionáři jednotlivých společností loni v listopadu.

O téměř 70 tisíc na 1,332 milionu vzrostl v loňském roce počet klientů Komerční banky. Nejvyšší dynamiku zaznamenala banka v přílivu zákazníků z občanského segmentu, na konci roku jich bylo celkem 1,035 milionu. Klientů z korporátní sféry obsluhuje v současné době 297 tisíc.

Členem představenstva eBanky byl zvolen marketingový ředitel banky Petr Pištělák. Doplnil tak počet členů na pět. ČIA o tom informoval mluvčí banky Pavel Makovský.

Celkem 4,4 miliardy korun zaplatila státu Československá obchodní banka za převzetí někdejší Investiční a poštovní banky (IPB). Samotná platba dosáhla 3,6 miliardy korun, přibližně 800 milionů korun činí úrok. ČIA to řekl ředitel komunikace banky Milan Tománek.

Po osmi letech na českém trhu přestal vycházet anglicky psaný týdeník Prague Business Journal (PBJ). Informoval o tom Jeffrey Osterroth z PBJ. Bezprostřední příčinou bylo zmrazení účtů PBJ finančním úřadem pro Prahu 2 kvůli nedoplatkům na DPH z období říjen 2001 až květen 2002. Dluhy vznikly v důsledku špatného vedení společnosti a nevhodného obchodního modelu v počátcích firmy.

Meziroční nárůst počtu zákazníků o 31,1 procenta na 1,547 milionu lidí zaznamenal v loňském roce Český Mobil. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2003 si Oskara aktivovalo 109 tisíc nových uživatelů, za celý rok získala firma celkem 367 tisíc nových klientů. ČIA to sdělil mluvčí Českého Mobilu Petr Šindler.

Kolektivní smlouvu podepsalo vedení těžební společnosti OKD s odboráři a ostatními zaměstnanci. Mzdy pracovníků OKD se oproti loňsku v průměru zvýší o čtyři procenta. ČIA to oznámil mediální zástupce OKD Jiří Hrabovský.

-joh-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688