Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  17.04.2024 06:20:00

Invalidní důchody - jak je ovlivní reforma? Předpokládané změny, kalkulačka

Jak se dotknou změny v rámci důchodové reformy invalidních důchodů? V současnosti probíhají diskuse nad dalšími plánovanými změnami v systému penzí. Přehledný souhrn stávajících i plánovaných změn v rámci důchodové reformy naleznete ZDE.

O většině změn v důchodech se tedy zatím jedná. Hledá se shoda mezi vládou a opozicí zejména na principu stanovení důchodového věku, aby ani s případnou změnou vládních stran nebyl princip měněn. Vláda zatím změny neprojednávala, a proto ani nejsou známy konkrétní detaily k jednotlivým úpravám.  

Jisté je, že i pro invalidní důchody platí již schválená nová pravidla pro pravidelné a mimořádné valorizace, tak jako pro všechny ostatní důchody. Tato úprava byla schválena na podzim 2023 a podrobnosti najdete TADY.

S vyšší mírou jistoty se dá očekávat i zvýšení minimálního důchodu na 20 % průměrné mzdy u invalidních důchodů pro invaliditu III. stupně (plánovaná účinnost od roku 2026). Zda a jak se invalidních důchodů dotknou pravděpodobné úpravy důchodového věku či změny ve výpočtech nových důchodů (tj. úprava redukce vyměřovacího základu či zápočet za roky pojištění) zatím není známo.

V naší kalkulačce invalidního důchodu 2024 po reformě simulujeme možnou budoucí situaci – kalkulačka počítá se zvýšením minimálního důchodu pro III. stupeň invalidity (hodnoty pro rok 2024) a zároveň umožňuje nastavení procentního zápočtu vyměřovacího základu do první redukční hranice, pokud by došlo u invalidních důchodů ke snížení zápočtu ze současných 100 % na procento nižší (např. 96 %). Kalkulačka zatím nepočítá s úpravou zápočtu za každý rok důchodového pojištění ani s úpravou důchodového věku. Kalkulačka spočítá invalidní důchod podle současných a možných budoucích parametrů.

 

 
















 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

O tom, jaké aktuálně platí podmínky pro invalidní důchody a co je o nich dobré vědět jsme psali v článku TADY.

VÝVOJ INVALIDNÍCH DŮCHODŮ V DATECH

Podívali jsme se na vývoj několika parametrů invalidních důchodů (ID) za posledních deset let, tedy mezi roky 2013 a 2023. V analýzách jsme pracovali s daty k prosinci příslušného roku, jak je uvádí ve statistických datech Ministerstvo práce a sociálních věcí.

» POČET ID: Za posledních deset let došlo k poklesu celkového počtu vyplácených invalidních důchodů o 21.700, tedy o 5 %. V roce 2013 bylo vypláceno celkem 433.414 invalidních důchodů a v roce 2023 pak 411.706. K největšímu poklesu došlo u počtu vyplácených invalidních důchodů v nejvyšším, tedy III. stupni invalidity, a to o 24 %.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

V ČR tedy podle posledních dat (2023) pobírá invalidní důchod zhruba 3,8 % osob ze včech obyvatel. Podívali jsme se, jaká je situace v sousedních a některých vybraných státech podle dat uváděných Eurostatem pro rok 2021:

 

 

 

 

 

 

» POČET ID V JEDNOTLIVÝCH STUPNÍCH: Za poslední dekádu došlo ke změně v počtu vyplácených invalidních důchodů v jednotlivých stupních invalidity (stupeň I. přestavuje nejnižší stupeň invalidity a stupeň III. pak nejvyšší). Jestliže v roce 2013 bylo vypláceno 48 % důchodů v nejvyšším stupni invalidity (III. stupni), v roce 2023 je to už jen 38 % ze všech invalidních důchodů. Naopak se postupně zvyšoval počet vyplácených důchodů v nejnižším stupni invalidity (I. stupni) z 37 % na 43 %. Počet invalidních důchodů ve II. stupni je dlouhodobě nejnižší a během deseti let došlo k mírnému zvýšení podílu z 15 % na 19 %. V prosinci 2023 bylo vyplaceno ze všech invalidních důchodů 43 % pro invaliditu I. stupně, 19 % pro invaliditu II. stupně a 38 % pro invaliditu III. stupně.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

» VÝŠE ID: Výše invalidních důchodů v poslední dekádě rostla. Průměrný invalidní důchod v I. stupni byl v roce 2013 vyplácen ve výši 5.989 a v roce 2023 ve výši 9.685 . Ve III. stupni došlo ke zvýšení z 10.245 na 17.014 . Avšak v roce 2013 představoval průměrný invalidní důchod III. stupně 93 % průměrného starobního důchodu, v roce 2023 už to bylo jen 84 %.

 


 

 

 

 

 

 

 

Graf: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora) 

Pokud vás zajímá vývoj výše invalidních nebo i ostatních důchodů, najdete je ZDE.

» VÝŠE ID MUŽI vs. ŽENY: Průměrné invalidní důchody žen jsou ve všech stupních nižší než důchody mužů. V roce 2013 byl průměrný invalidní důchod žen nižší o 9-10 %, ale rozdíl ve výši invalidních důchodů mužů a žen se v průběhu let pomalu snižoval. V loňském roce byl ženský invalidní důchod nižší o 5-6 % než ten, který je vyplácený mužům.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

» VĚK: Co se za posledních deset let nezměnilo je věková skupina, které je vypláceno nejvíce invalidních důchodů. Nejvíce invalidních důchodů je vypláceno lidem ve věku 55-59 let (23 % v roce 2023),dále lidem ve věku 60-64 let (20 % v roce 2023) a 18 % všech invalidních důchodů bylo v roce 2023 vyplaceno lidem ve věku 50-54 let.

» NEMOCI: Ani skupina nemocí, kvůli které lidé nejčastěji pobírají invalidní důchod se za dekádu nezměnila. Nejčastěji lidé pobírají invalidní důchod kvůli nemocem svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně (27 % v roce 2023), následované duševními poruchami a poruchami chování (26 % v roce 2023) a nemocemi nervové soustavy (9 % v roce 2023), novotvary (8 % v roce 2023) a nemocemi oběhové soustavy (7 % v roce 2023).

» SHRNUTÍ: Celkový počet invalidních důchodů se snižuje. Podíl invalidních důchodů pro invaliditu ve III. stupni (nejvyšší) klesá, roste počet invalidních důchodů v I. a II. stupni. Výše invalidních důchodů roste, ale zvyšuje se rozdíl mezi průměrným starobním důchodem a invalidního důchodem ve III. stupni. Snižují se rozdíly ve výši invalidních důchodů mužů a žen, ale invalidní důchody žen jsou přesto stále nižší. Nejvíce invalidních důchodů přijímají lidé ve věku 50-64 let a nejčastějším onemocněním pro invalidní důchod jsou nemoci svalové a kosterní soustavy a pojivové tkáně spolu s duševními poruchami.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688