ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  22.03.2024 09:00:00, aktualizováno 09:00:20

Hrubý domácí produkt (HDP) se v roce 2023 snížil o 0,4 % - výkon ekonomiky ČR 2023

1. Shrnutí

· Hrubý domácí produkt (HDP) se v roce 2023 snížil o 0,4 %[1]. Klesala spotřeba domácností a negativně působila změna zásob. Naopak zahraniční poptávka, investice a vládní spotřeba přispívala k růstu HDP. Ve 4. čtvrtletí se HDP meziročně snížil o 0,2 %, a to především kvůli negativnímu působení zásob, které převážilo ostatní složky HDP. Mezičtvrtletně HDP vzrostl o 0,2 %. Přispíval k tomu vývoj spotřeby domácností, investice i zahraniční poptávka. Většímu oživení HDP ale bránila spotřeba vládních institucí a rovněž změna zásob. Hrubý domácí produkt v EU ve 4. čtvrtletí meziročně rostl o 0,2 % a mezičtvrtletně stagnoval. Mezičtvrtletně stagnovaly ekonomiky v celém středoevropském regionu.

· Hrubá přidaná hodnota (HPH) loni vzrostla o 0,5 %. Přispěl k tomu zejména vývoj ve zpracovatelském průmyslu a informačních a komunikačních činnostech. Naproti tomu se propadala HPH v uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství a ve stavebnictví. V samotném 4. čtvrtletí HPH meziročně vzrostla o 0,3 %. Příznivě opět působil zpracovatelský průmysl a informační a komunikační činnosti. Nejvíce celkový meziroční růst HPH brzdilo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Po dvou předchozích poklesech ve 4. čtvrtletí hrubá přidaná hodnota mezičtvrtletně vzrostla o 0,6 %. Silné bylo oživení ve zpracovatelském průmyslu, ale HPH se propadla ve stavebnictví, ostatních činnostech a v peněžnictví a pojišťovnictví.

· Vývoz zboží a služeb v roce 2023 reálně meziročně vzrostl o 3,1 %[2] a dovoz klesl o 0,4 %. V samotném 4. čtvrtletí export meziročně vzrostl 1,0 % a mezičtvrtletně o 2,2 %. Dovoz naopak klesal meziročně o 4,7 % a mezičtvrtletně o 2,4 %. Bilance zahraničního obchodu se zbožím a službami v běžných cenách loni celkově dosáhla přebytku 378,0 mld. korun a ten se tak meziročně zvýšil o 312,4 mld. Ke zlepšení bilance obchodu se zbožím loni přispělo zejména zmírnění deficitu obchodu s ropou a zemním plynem a zlepšení přebytku obchodu s motorovými vozidly. Zhoršila se naopak bilance obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem.

· Celková cenová hladina (podle deflátoru HDP) loni vzrostla o 8,6 %. Ve 4. čtvrtletí meziročně stoupla o 6,0 % a mezičtvrtletně stagnovala. Spotřebitelské ceny se loni zvýšily o 10,7 %. Jejich meziroční růst postupně během roku zpomaloval a ve 4. čtvrtletí spotřebitelské ceny vzrostly o 7,6 %. Mezičtvrtletně klesly o 0,4 %. Zpomaloval meziroční růst cen většiny oddílů spotřebního koše s výjimkou bydlení a energií. Ve 4. čtvrtletí mírněji rostly také ceny průmyslových výrobců, stavebních prací a tržních služeb. V hlubokém poklesu byly nadále ceny zemědělských výrobců.

· Měnověpolitické úrokové sazby byly na konci roku sníženy. Očekávané snížení bylo patrné na mezibankovních úrokových sazbách s delší splatností již během podzimu, krátkodobé sazby reagovaly až v prosinci. Snížily se úrokové sazby termínovaných vkladů i úvěrů pro domácnosti a podniky.

· Celková zaměstnanost[3] loni vzrostla o 0,8 %. V samotném 4. čtvrtletí byla meziročně vyšší o 0,4 %, zatímco mezičtvrtletně klesla o 0,1 %. V průběhu roku byl patrný mírný růstový trend obecné míry nezaměstnanosti, která se tak v lednu dostala na 3,0 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda ve 4. čtvrtletí nominálně meziročně vzrostla o 6,3 % a dosáhla 46 013 korun. Reálně průměrná mzda klesla o 1,2 %. Mezičtvrtletní nominální navýšení průměrné mzdy činilo 1,5 %.

· Schodek hospodaření státního rozpočtu za rok 2023 dosáhl 288,5 mld. korun. Schodek se meziročně snížil podruhé v řadě a oproti roku 2022 klesl o 71,9 mld. korun. Celkové příjmy meziročně vzrostly o rovných 23 % a mírně předčily rozpočtové očekávání. K růstu přispěly jak daňové příjmy bez pojistného, tak nedaňové a kapitálové příjmy i přijaté transfery. Celkové výdaje se od začátku roku meziročně zvýšily o 12,4 %. Do jejich růstu se promítala jak pomoc státu související s vysokými cenami energií, tak dopady pozvolna doznívající vysoké inflace.

 

    

  



[1] Data o HDP, hrubé přidané hodnotě a jejích složkách jsou vyjádřena ve stálých cenách a v očištění o sezónní a kalendářní vlivy.

[2] Podle metodiky čtvrtletních národních účtů (vývoz a dovoz v ocenění FOB/FOB).

[3] Údaje o zaměstnanosti jsou uvedeny v pojetí národních účtů a očištěny o sezónní vlivy.

Přílohy

Autoři publikace: Mgr. Bc. Karolína Zábojníková
Bc. Jiří Kamenický

 

Všechna data publikace (0,9 MB) ZIP
Celá publikace Word PDF
Shrnutí Word PDF
Souhrnná výkonnost Word PDF
Výkonnost odvětví Word PDF
Vnější ekonomické vztahy Word PDF
Ceny Word PDF
Trh práce Word PDF
Měnové podmínky Word PDF
Státní rozpočet Word PDF
Archiv:
Zobrazit vše Skrýt

Zveřejněno dne: 22.03.2024
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688