EKOSPOL (EKOSPOL)
Makroekonomika  |  11.03.2024 11:23:47

Inflace v ČR klesla na dvouprocentní hranici, náklady na bydlení ale stále rostou

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na rovná dvě procenta, což je o 0,3 procentního bodu méně než v lednu. Inflace je tak nejnižší od prosince 2018. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle statistiků za zpomalení meziročního cenového růstu může hlavně vývoj cen potravin, nealkoholických i alkoholických nápojů a tabáku. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v únoru meziročně vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 5,2 procenta.

Náklady vlastnického bydlení v únoru meziročně vzrostly o rovné jedno procento. Rostou i ceny nájemného bytů (meziročně o 6,8 procenta), výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu (+ 4,8 procenta), vodného (+ 10,9 procenta), stočného (+ 10,5 procenta), elektřiny (+ 13,1 procenta) a tepla a teplé vody (+ 3,5 procenta). Naopak ceny zemního plynu klesly 5,5 procenta a tuhých paliv o 3,7 procenta. Náklady na bydlení i energie tak stále z rodinných rozpočtů ukrajují více než před rokem.

Pozitivně na snižování inflace působí ceny potravin, u kterých v únoru došlo k prohloubení cenového poklesu. Zásadně se na tom podílela hlavně zelenina, jejíž cena z lednového růstu o 13,3 procenta přešla k únorovému poklesu o 0,1 procenta. Nejvíce zlevnila mouka (- 22,8 procenta), drůbeží maso (- 16,4 procenta), polotučné trvanlivé mléko (- 23,4 procenta), vejce (- 30,7 procenta) a cukr (- 21,1 procenta).

Podle předběžných výsledků vzrostl v únoru harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v Česku meziročně o 2,2 procenta. To je pod průměrem zemí eurozóny (+ 2,6 procenta) i sousedního Německa (+ 2,7 procenta) či Slovenska (+ 3,7 procenta). Ještě v prosinci přitom bylo Česko s meziročním růstem HICP o 7,6 procenta nejhorší ze všech zemí EU.

Nižší inflace by měla přimět centrální bankéře k rychlejšímu a razantnějšímu snižování základních úrokových sazeb, které drželi nepřiměřeně dlouho na rekordních úrovních. To zcela zmrazilo hypoteční a v návaznosti na něj i realitní trh a jen ještě více zhoršilo dostupnost vlastního bydlení. Aktuální data o vývoji inflace ukazují, že by mohly zlevnit i hypotéky. Jejich osud však mají v rukou centrální bankéři.

 

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688