Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  29.01.2024 08:55:46

Opravdu byla loňská lednová meziměsíční inflace vysoká až tak nečekaně, že se v šoku z ní musela narychlo ponižovat valorizace? Co říkají data

Opravdu byla loňská lednová meziměsíční inflace vysoká až tak nečekaně, že se v šoku z ní musela narychlo ponižovat valorizace? Podívejme se na expertní odhady, jak je zveřejnil Bloomberg ve dnech 2. a 3. února 2023 (viz obrázek níže). Tedy ještě předtím, než 5. února ministr práce a sociálních věcí Jurečka znovu veřejně jednoznačně uvedl, že na mimořádné valorizaci se nic měnit nebude.

V grafu Bloombergu zachycuje sloupec se žlutým kosočtvercem hodnotu, která 10. února skutečně byla statistickým úřadem zveřejněna (6,0 %). Je vidět, že dva expertní odhady cílily znatelně výše, a to na hodnoty 7,1 % a 7,2 %. Tyto odhady zveřejnili experti Komerční banky, resp. UniCredit Bank ČR.

Takže ona údajně šokujícím způsobem vysoká lednová meziměsíční inflace byla pořád znatelně nižší, než na kolik ji viděly některé expertní odhady. Jak ale může být šokujícího něco, s čím část expertů předem počítá?

Pravdou je, že mimořádná valorizace se odvíjí od inflace důchodcovské, je-li tato vyšší než inflace obecná, jejíž prognózy zachycuje uvedený graf Bloombergu. Pokud však hrozila extrémně vysoká inflace obecná, bylo nabíledni, že ta důchodcovská může být ještě vyšší, neboť na seniory více než na běžnou populaci dopadá zdražení energií.

Skoro se nechce věřit, že s tímto experti ministerstva práce a sociálních věci, či Jurečkovi poradci, nemohli jako s jedním ze scénářů počítat. Vždyť přece jaký jiný zásah ministerstva mohl loni budit – a také budil – tak plodnou veřejnou diskusi a tolik kontroverzí?

Sečteno, podtrženo, je extrémně málo pravděpodobné, že by kompetentní experti při ministerstvu práce a sociálních věcí mohli být opravdu v šoku. Pokud v šoku byli, pak těžko mohou být kompetentní.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688