Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  04.12.2023 11:36:41

Reálné mzdy ještě klesají, ale trend se již brzy obrátí

Panovaly naděje, že ve druhé polovině roku reálné mzdy českých zaměstnanců začnou růst, ale zatím se tak ještě nestalo. Průměrná nominální mzda v Česku rostla ve třetím čtvrtletí tohoto roku o 7,1 %, ale vzhledem k 8% inflaci reálná mzda tudíž poklesla o 0,8 %. Tento výsledek odpovídá predikcím trhu, zatímco náš odhad i ČNB byl mírně pesimističtější. Bezprostřední reakce na finančních trzích byla takřka nezaznamenatelná, kdy koruna ztratila jen pár haléřů.
V absolutním vyjádření se průměrná mzda ve třetím kvartálu dostala na úroveň 42 658 a oproti druhému čtvrtletí tak mírně poklesla (43 193 ). Po očištění o sezónní vlivy ovšem mzda rostla i na mezičtvrtletní bázi, a to o 1,5 %, tedy stejně jako v předchozím čtvrtletí. Mediánová hodnota se zvýšila z 36 816 na 37 492 , ale stále většina společnosti nedosáhne ani na průměrný výdělek v tuzemsku.

Podíváme-li se na jednotlivá odvětví, tak opět nejvyšší nárůst mezd byl zaznamenán v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (+13,7 %). Následují odvětví, ve kterých se také podařilo překonat tempo inflace, jako informační a komunikační činnosti (9,0 %), ubytování, stravování a pohostinství (8,8 %) či činnosti v oblasti nemovitostí (8,6 %). Naopak téměř nulový nárůst (0,9 %) mezd je evidován u ostatních činností.
Z geografického pohledu i nadále zůstává Praha místem, kde si Češi mohou zdaleka nejvíce vydělat. V průměru lidé pracující v hlavním městě pobírají necelých 52 tisíc, zatímco na druhém místě ve Středočeském kraji lidé dosáhnou v průměru na takřka 43 tisíc. Nejnižší mzdu inkasují lidé stále v Karlovarském kraji (37 164 ), zatímco v často propíraném Ústeckém kraji průměrná mzda již atakuje hranici 40 tis. Kč.
I dnešní výsledek růstu mezd potvrzuje, že čeští zaměstnanci ani v situaci velmi napjatého trhu práce a vysoké inflace nedokázali pro sebe vyjednat lepší mzdové ohodnocení. Reálné mzdy tak i nadále klesají, což se odráží na spotřebě domácností, která se propadla v rámci Evropské unie ze všech nejvíce. To se muselo zákonitě projevit na výkonu české ekonomiky, která jako již jediná v EU nedokázala stále ještě dosáhnout předcovidové úrovně. Z pohledu ČNB se ovšem jedná o relativně povzbudivý údaj, protože panovaly obavy ohledně možného vzniku mzdově-inflační spirály, ale od té jsme na míle vzdáleni. Další argument pro přísnější měnovou politiku tak odezněl a bankovní rada může přistoupit ke snížení sazeb ještě v tomto roce.


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

 

Mzdy ve 3. čtvrtletí 2023

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688