Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  30.11.2023 12:16:02

Bankovní statistika - říjen 2023: naděje na oživení hypotečního trhu

Celková aktiva bankovního sektoru přidala v říjnu necelých 30 mld. , tj. 0,3 % meziměsíčně, a vzrostla na konečných 10 235 mld. . Meziroční tempo růstu lehce zpomalilo na 6,4 %. Za mírným růstem, ve srovnání se zářijovým, stojí slabší výsledek úvěrových obchodů na mezibankovním trhu (+8,4 mld. m/m) i nižší nárůst v položce dluhové cenné papíry v držení banky (+11,8 mld. m/m). Klientské úvěrové obchody udržely srovnatelné tempo (+27,4 mld. m/m).

Celkový objem vkladů dosáhl v říjnu hodnoty 6 905 mld. , což je ve srovnání s koncem září o 0,4 % méně. V meziročním srovnání pak tempo růstu vkladů zpomalilo na 5,4 %. Do celkového objemu v říjnu opět výrazně zasáhly vklady vládních institucí (-94 mld. m/m). Bez tohoto velmi volatilního segmentu by se celkové vklady zvýšily o 1,1 % meziměsíčně. Po čtyřech měsících poklesu vzrostly v říjnu vklady nefinančních podniků, a to o 2,9 %, vklady obyvatelstva mírně ubraly na tempu (+0,4 % m/m). Celkový objem tzv. nad-vkladů se v říjnu vyhoupl zpět nad hranici 400 mld. , a to právě díky nárůstu firemních vkladů. Hodnota „finanční rezervydomácností zůstala na zářijové úrovni zhruba 290 mld. .

Celkové úvěry se v říjnu zvýšily o 0,6 % meziměsíčně a dosáhly hodnoty 4 317 mld. . V meziročním srovnání zůstává tempo růstu relativně vysoko na 5,4 %. Mírné říjnové zpomalení tempa jde na vrub segmentům finančních a vládních institucí, segmenty firem i obyvatelstva naopak vykázaly mírné zrychlení. Ve firemním sektoru zatím nedochází k výraznějšímu oživení úvěrové aktivity, ale ani k prohlubování propadu poptávky. V říjnu bylo poskytnuto o něco více čistě nových úvěrů než v předchozích několika měsících, konkrétně 37,5 mld. , přesto celoroční produkce nových firemních úvěrů zůstává hluboko pod tou loňskou. V celkovém objemu o 36 %, v korunových úvěrech o 41 % a v eurových o 30 %. Nové spotřebitelské úvěry nadále udržují svižné tempo růstu, kdy v říjnu bylo poskytnuto 9,8 mld. čistě nových úvěrů. Zároveň však roste i objem „nových“ úvěrů řazených do kategorie ostatní nová ujednání, která zahrnuje úvěry se změnou stávající smlouvy. Může to být signál, že dochází k úpravám například ve splátkovém kalendáři a domácnosti začínají mít potíže se splácením. Podíl nesplácených spotřebitelských úvěrů se zatím zvýšil jen nepatrně z loňských 3,8 % na letošních 3,9 %. U hypotečních úvěrů vidíme nadějné známky mírného oživení. V říjnu bylo poskytnuto 11,6 mld. čistě nových úvěrů, a to pomohlo snížit propad letošní produkce ve srovnání s loňským rokem na 35,4 %. ČNB ve snaze rozpohybovat hypoteční trh deaktivovala s účinností od 1. ledna 2024 horní hranici ukazatele DTI. Pro žadatele o úvěr tak zůstává aktivní jen poslední limit – LTV s horní hranicí 80 %, resp. 90 % pro žadatele do 36 let.

Autor: Lenka Kalivodová, analytička
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688