Makroekonomika  |  03.10.2023 15:17:28

V ČR se spouští se projekt přesného měření inflačních očekávání

Inflační očekávání domácností, významný faktor ovlivňující samotnou inflaci, budou nově modelována na základě propracovaného podrobného šetření. Anglo-americká vysoká škola (AAU) připravila spolu s Fakultou sociálních věd UK a Českou národní bankou (ČNB) projekt, který získal grant Technologické agentury ČR (TAČR) v rámci Programu SIGMA ve výši 2 milionů korun. Na projektu bude pod vedením Jiřího Schwarze ml. pracovat šestičlenný tým ekonomů a dalších výzkumných pracovníků ze všech tří jmenovaných institucí.

„Vývoj inflačních očekávání musí centrální banka pečlivě sledovat. Pokud se tato očekávání začnou od inflačního cíle odchylovat, naznačuje to pokles důvěry ve schopnost centrální banky udržet cenovou stabilitu. Tím roste riziko, že inflace skutečně poroste,“ vysvětlil Jiří Schwarz ml., děkan School of Business Administration na AAU, význam potřeby kvalitní metodiky, dat a jejich zpracování v oblasti inflačních očekávání. „Dosud u nás neexistující detailní šetření tak poskytne výsledky jak k užitku ČNB, tak odborné veřejnosti. Jsem rád, že je AAU v čele této vědecké iniciativy a že i soukromá vysoká škola může vést kvalitní výzkum,“ doplnil Jiří Schwarz ml.

Projekt se umístil na 4. místě pořadí z 379 podaných projektů v rámci této soutěže. TAČR celkem podpořil 68 projektů.

Cílem projektu je pomocí výběrového šetření mezi českými domácnostmi získat data a jejich následným zpracováním modelovat inflační očekávání domácností očištěná o idiosynkratické a systematické odchylky. To nynější šetření neumožňují, což významně snižuje jejich použitelnost pro nastavování parametrů měnové politiky. Mezinárodní zkušenosti ukazují, že problémem zjišťování inflačních očekávání domácností je různé chápání pojmu inflace. Při konstrukci dotazníku budou řešitelé vycházet z nového konceptu nepřímého zjišťování inflačních očekávání a použijí kombinaci přímých a nepřímých otázek k získání nevychýlených a srovnatelných odpovědí. Respondenti budou dotazovaní i na míru nejistoty svých odpovědí a plánované změny spotřebitelského chování. Získaná data budou zpracovaná ekonomickými a ekonometrickými metodami a výsledky budou sloužit jako jeden z důležitých vstupů ekonomických expertů České národní banky pro měnověpolitické rozhodování.

AAU

Anglo-americká vysoká škola, z.ú., užívající v angličtině název Anglo-American University, byla založena v roce 1990. Nabízí studentům ve svých studijních oborech (hospodářská správa, právo, mezinárodní vztahy, humanitní studia, žurnalistika a další) výuku v souladu s americkými vzdělávacími standardy v malých, interaktivně vedených studijních skupinách.

AAU jako první evropská vzdělávací instituce získala v roce 2016 prestižní americkou akreditaci WSCUC, která akredituje takové renomované vysoké školy, jako je Stanford University, University of California, Berkeley, nebo Chapman University, s níž AAU poskytuje společný MBA program.

Více informací na: www.aauni.edu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2024Inflační očekávání na 5-10 let se nemění ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
16.02.2024USA: Inflační očekávání na 5-10 let se nemění ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.12.2023Ranní okénko - ECB se nedaří ukotvit inflační očekávání Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688