Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Makroekonomika  |  05.09.2023 16:31:50

Dluh Spojených států není tak špatný, jak je vykreslován

17. srpna byl zveřejněn zápis z červencového zasedání Federálního výboru pro volný trh neboli FOMC (hlavní orgán měnové politiky amerických Federálních rezerv).

Většina zástupců výboru poukazovala na významná inflační rizika na pozadí silnějších ekonomických vyhlídek USA. To slouží jako argument ve prospěch delšího setrvání v kontrakční měnové politice a případného dalšího zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

Lichva neboli služba "půjčka na úrok" se objevila dávno před vznikem peněz a postoj společnosti k této činnosti byl vždy nejednoznačný. Zpráva o tom, že dluh Američanů na kreditních kartách překročil rekordní hranici 1 bilionu dolarů, se tedy nemohla nedostat mezi hlavní zprávy. Média milují humbuk a s oblibou ho propagují. Na první pohled vypadá situace žalostně: objem dluhů roste, klíčová sazba dosáhla maxima za posledních 20 let, ekonomika neklesá... zatím. Jak reálné je tedy nebezpečí s dluhy obyvatelstva států? Pojďme to zanalyzovat.

Nejprve je třeba se zamyslet nad strukturou dluhu občanů USA: 70 % tvoří dluh typu hypotéky, 9 % půjčky na auto, stejné procento připadá na studentské půjčky, 6 % na kreditní karty, 5 % na vše ostatní. To znamená, že vzhledem ke svému malému podílu nepředstavuje dluh na kreditních kartách strukturální problém americké ekonomiky. Zároveň 88 % spotřebitelských úvěrů bylo pořízeno v době ultra nízkých sazeb, takže úrokové příjmy obyvatelstva rostou pomaleji než klíčová sazba.

Zadruhé, v absolutním vyjádření dosáhla celková struktura dluhu ve druhém čtvrtletí roku 2023 výše 17,06 bilionu dolarů. Tato čísla je však třeba řádně porovnat, aby bylo možné situaci adekvátně posoudit. Jestliže tedy na konci roku 2019 činil dluh Američanů na kreditních kartách 927 miliard dolarů při HDP USA ve výši 21,8 bilionu dolarů, čistém majetku domácností 110 bilionů dolarů a čisté hodnotě nemovitostí 19,4 bilionu dolarů, pak na konci druhého čtvrtletí roku 2023 se tyto údaje zvýšily na 1,02 bilionu dolarů, 27 bilionů dolarů, 141 bilionů dolarů a 28,7 bilionu dolarů.

Za dva a půl roku se tak dluh zvýšil o 8 %, zatímco HDP a majetek domácností vzrostl z 23 % na 48 %. Úrokové výdaje obyvatelstva z disponibilního příjmu jsou nižší než 10 %. Pro srovnání: během globální finanční krize v roce 2008 přesahovaly 13 %.

Investor zkrátka musí být schopen vnímat informace bez emocí, bez ohledu na to, jak moc se je snaží vyvolat křiklavé titulky médií a jak moc k tomu pudy každého z nás vybízejí. Hlavní poznatky z této zprávy jsou, že ekonomika roste rychleji než dluh na kreditních kartách a jejich obsluha spotřebitelů je poměrně pohodlná.

To signalizuje silný trend v oblasti spotřebitelského bankovnictví, takže je možné investovat do finančního sektoru pomocí fondu The Financial Select Sector SPDR Fund (XLF) ETF. Od začátku roku se tento fond obchoduje na nule, což ho činí atraktivním z hlediska relativní hodnoty aktiva. Pokud se podíváme na konkrétní společnosti, jasnými favority sektoru jsou Visa (V) a Mastercard (MA) a také největší banky zaměřené na spotřebitele, Bank of America (BAC) a Wells Fargo (WFC), protože jejich rozvahy jsou mnohem více chráněny před úrokovým rizikem než malé a střední banky.

Timur Turlov, generální ředitel společnosti Freedom Holding Corp. a zakladatel společnosti Freedom Finance Europe


Freedom Finance Europe je mezinárodní online makléř známý pod značkou Freedom24. Zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom Finance Europe je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii a Řecku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.
V roce 2022 převedla společnost Freedom Finance Europe ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688