mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  05.09.2023 11:32:00

Důchody v lednu znovu porostou. V průměru se navýší o bezmála 400 korun, průměrný starobní důchod tak dosáhne 20 700 korun

V lednu 2024 se opět zvýší všechny důchody, kromě starobních tedy i invalidní a pozůstalostní. Na základě dat ČSÚ půjde celkem v průměru o 360 korun. Průměrný starobní důchod tak v lednu dosáhne 20 693 korun. Mírně navíc meziročně vzroste reálná hodnota důchodu. Platí, že penze budou pravidelně valorizovány i nadále. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale v otázce penzí přichází s některými úpravami, které jsou součástí důchodové reformy.

 

 „V poslední době jsme představili řadu změn, které reformují důchodový systém tak, abychom zajistili důstojné a férové důchody nejen dnešních seniorů, ale i příštích generací. Každoroční navýšení penzí nicméně bude inflaci nadále kompenzovat. Důchody tedy neustále rostou a růst budou také v budoucnu. Do lednové valorizace se promítne nad rámec inflace také jedna třetina růstu reálných mezd, jak tomu bylo do konce roku 2017,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Díky červnové mimořádné valorizaci a nadcházející pravidelné lednové valorizaci by mělo dojít k mírnému růstu reálné hodnoty důchodu, a to o 0,9 % v porovnání s rokem 2023. Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne v lednu úrovně 44,9 %. Lednová řádná valorizace bude znamenat výdaje státního rozpočtu ve výši 12,3 miliardy korun. „Je také třeba připomenout, že důchody už letos kromě lednové řádné valorizace jednou vzrostly i mimořádně. V červnu průměrný důchodce dostal o 750 korun více a průměrný důchod poprvé překročil 20 tisíc korun. Zároveň platí, že většina příjemců nyní pobírá penzi ve výši zhruba mezi 18 a 26 tisíci. Takových důchodců je 70 %. Není tedy pravda, co slyšíme od opozice, že důchodce okrádáme. Za naší vlády důchody narostly průměrně o 5 240 ,“ připomněl ministr Jurečka. „Úpravy v systému mimořádných valorizací jsme museli udělat hlavně proto, aby se nerozevíraly nůžky mezi bohatšími a chudšími seniory. K tomu v dosavadním nastavení mimořádných valorizací docházelo,“ dodal.

Struktura příjemců starobního důchodu podle jeho výše (červen 2023)

 

 

11.09. 06:35  k důchodcům (Jitka)
07.09. 10:16  Důchody (fx)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688