B3 Technology (B3 Technology)
Hypotéky  |  26.06.2023 12:04:22, aktualizováno 30.06.2023 00:00:00

Zrušení ukazatele DSTI od července 2023 může mít několik dopadů na nemovitostní trh, říká odborník

Od 1. července 2023 Česká národní banka zmírní podmínky pro poskytování hypoték. Zruší totiž jeden z ukazatelů, na základě, kterých banky hypotéky poskytují. Jedná se o Debt Service to Income neboli DTI, což je procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. Zrušení této podmínky bude mít mnoho dopadů. Jaké to budou, zmapoval Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

1. Zvýšení poptávky

Zrušení ukazatele DSTI může zvýšit poptávku po nemovitostech, protože potenciální kupující budou mít větší flexibilitu při získávání hypotečního úvěru. To může vést ke zvýšení konkurence mezi kupujícími a zvýšení cen nemovitostí.

Větší dostupnost hypotečních úvěrů: S odstraněním ukazatele DSTI mohou být hypoteční úvěry dostupnější pro širší skupinu lidí, zejména pro ty s nižšími příjmy. To může stimulovat poptávku a přinést nové kupující na trh.

2. Riziko zadlužení/předlužení

Bez ukazatele DSTI mohou někteří lidé být náchylnější k nadměrnému zadlužení. Je důležité, aby potenciální kupující pečlivě zvážili svou finanční situaci a možnosti splácení hypotečního úvěru, aby minimalizovali riziko finančních potíží v budoucnosti. V tomto případě může následně docházet k úvěrovým defaultům.

3. Proměnlivost úrokových sazeb

I přes zrušení ukazatele DSTI se úrokové sazby hypotečních úvěrů nadále mohou měnit. Vývoj úrokových sazeb bude důležitým faktorem ovlivňujícím ceny nemovitostí a přístupnost úvěrů.

I přes zrušení ukazatele DSTI, banky a finanční instituce stále budou provádět analýzu finanční schopnosti žadatelů o hypoteční úvěr. Odpovědná půjčování zůstává důležitým aspektem pro bankovní sektor. Zrušením DSTI budou tak jako tak banky každého klienta důkladně prověřovat.

Zrušení ukazatele zadluženosti DSTI ČNB má potenciál ovlivnit trh s nemovitostmi zvýšenou poptávkou a větší dostupností hypotečních úvěrů. Nicméně, je důležité, aby kupující zůstali obezřetní a pečlivě zvážili své finanční možnosti a rizika před nákupem nemovitosti.

Očekáváme nyní zvýšenou poptávku po hypotečním úvěrování. Podle naší prognózy to ale nepovede k tak razantnímu zvýšení poskytnutých úvěrů, banky totiž zůstanou dále obezřetné.

4. Makrookénko

Jak jsem psal v 3Q 2022, máme tady stagflaci. Tedy vysokou inflaci při nulovém růstu ekonomiky. Tím, že ČNB, respektive nová rada nepokračovala ve zvyšování úrokových sazeb tak, jako za guvernerování pana Rusnoka, tak díky tomuto „holubiččímu“ přístupu tady máme stagflaci jak vyšitou. Před jízdou do zatáčky je třeba více brzdit a v polovině můžeme přidávat. Naší ekonomice se stalo, že jsme před zatáčkou brzdili málo a tudíž nyní nemůžeme přidávat. Státy, které šláply na brzdu více (zvýšily sazbynad inflaci) si prošly krátkou hlubší recesí a nyní mohou sazby rychleji snižovat.

Náš případ, tedy ČR je takový, že jsme šlapali na brzdy málo a nyní nás čeká marasmus, v podobě stagnující ekonomiky a dlouhé, pádivé inflace. Zaplatíme to my všichni, klesajícími reálnými příjmy a poklesem hodnot našich úspor. Nemovitostní trh je nejpřehřátější na českém trhu, což pomalu roztáčí mzdově-inflační spirálu. Můžeme jen doufat, zda vyšší nároky na mzdy nedonutí zaměstnavatele tyto zvýšené výdaje promítnout do výstupních cen.

Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688