EKOSPOL (EKOSPOL)
Hypotéky  |  01.06.2023 18:57:20

Hypotéky budou o něco dostupnější, ČNB zrušila jedno limitující kritérium pro žadatele

Dobrá zpráva pro zájemce o vlastní bydlení přišla z dnešního zasedání Bankovní rady České národní banky (ČNB). Ta zrušila s platností od 1. července jeden z limitujících požadavků na žadatele o hypotéku, konkrétně ukazatel DSTI (debt-service-to-income). Banky tak už nebudou muset posuzovat výši všech měsíčních splátek vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele. To přitom znemožnilo získat hypotéku desítkám tisíc lidí, kteří by ji dříve získali. Nyní se nemusí bát, že by o hypotéku jen kvůli tomuto jednomu kritériu přišli. V platnosti naopak zůstávají zbývající dvě kritéria – LTV a DTI.

Hypoteční trh se loni propadl na nejhorší čísla za posledních dvacet let. Objem nově poskytnutých hypoték byl loni meziročně o 57 procent menší. Mohl za to částečně růst hypotečních sazeb, zásadnější vliv však měla právě přísná pravidla pro žadatele, která ČNB opět zavedla loni na jaře.

Propad hypotečního trhu s sebou ke dnu strhnul také trh realitní, prodeje nemovitostí zamrzly. Například prodeje nových bytů v Praze byly loni nejhorší za poslední dvě dekády, když se podle dat Ekospolu propadly o 63 procent. Zatímco dříve se každý druhý nový byt v hlavním městě prodal na hypotéku, loni se podíl kupujících financujících byt pomocí hypotečního úvěru propadl až na méně než jednu desetinu.

Zájem o nový byt přitom přetrvával, lidé toužící po vlastním bydlení však častěji než dříve naráželi právě na limitující opatření ČNB. Hlavně ukazatel DSTI jim dělal tlustou čáru přes rozpočet. Od dubna 2022 nemohl poměr mezi celkovou výší všech splátek žadatele na jeho čistém měsíčním příjmu přesáhnout 45 procent. Pro nemovitost za 4,5 milionu korun to znamenalo, že žadatel musel mít čistý měsíční příjem minimálně 51,5 tisíce korun. A to pouze v případě, že už žádnou další splátku (například leasing auta či kontokorent) nesplácel. Pak se nutný čistý příjem ještě navyšoval.

Tato dnešní změna znamená, že na hypotéku od července opět dosáhne více zájemců, což by mohlo opět alespoň trochu rozhýbat trh s nemovitostmi. Více lidí opět dosáhne na splnění snů o vlastním bydlení. A to i přes to, že zbylá dvě omezující kritéria zůstávají na stejných hodnotách. Banky budou moci (až na malé výjimky) půjčit maximálně 80 procent ceny nemovitosti a celkové zadlužení žadatele nad 36 let nebude smět překročit 8,5násobek jeho čistého ročního příjmu. Stále tak budou domácnosti, které na vlastní bydlení nedosáhnou. Jen úplné zrušení všech těchto limitujících faktorů by ještě více zlepšilo dostupnost bydlení.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

01.06. 23:18  A co ukazatel IQ ten se zájemcům měřit nebude? (Lopata_z_wall_street)
01.06. 21:55  nedekujeme drahá ČNB. (Vědma)
01.06. 21:55  nedekujeme drahá ČNB.. (Vědma)
01.06. 21:54  nedekujeme drahá ČNB (Vědma)
01.06. 21:46  marný (Vědma)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)

Přečtěte si také:

19.05.2021Hypotéka pro dva žadatele – na co se připravit? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688