Evropský účetní dvůr (op.europa.eu)
Evropská unie  |  23.11.2020 18:41:52

Unie kapitálových trhů – pomalý rozjezd na cestě k ambicióznímu cíli

O zprávě:Reálná ekonomika je v EU financována převážně formou půjček, takže EU se ve velké míře spoléhá na banky. Komise proto v roce 2015 zahájila Akční plán pro vytváření unie kapitálových trhů, jehož smyslem je podpořit rozvoj a integraci kapitálových trhů v EU a zajistit alternativní zdroje financování pro společnosti včetně malých a středních podniků. Akční plán pro vytváření unie kapitálových trhů obsahuje několik opatření, z nichž řada vyžaduje spolupráci mezi účastníky trhu, členskými státy a orgány EU. Celkově jsme zjistili, že Komise učinila ke splnění svého cíle vytvořit unii kapitálových trhů jisté kroky, ale prozatím nedokázala pomocí opatření, která může v rámci své působnosti realizovat, katalyzovat výraznější pokrok. Doporučujeme Komisi navrhnout dobře zacílená opatření k dalšímu usnadnění přístupu malých a středních podniků na kapitálové trhy, podporovat prohlubování a větší integraci místních kapitálových trhů, odstranit hlavní přeshraniční překážky bránící investicím, vymezit konkrétní cíle a zásadní opatření a vypracovat systém pro monitorování provádění unie kapitálových trhů.

Zvláštní zpráva EÚD podle čl. 287 odst. 4 druhého pododstavce Smlouvy o fungování EU.

Tato publikace je k dispozici ve 23 jazycích v tomto formátu:

Shrnutí

I

Unie kapitálových trhů (UKT) je rozsáhlá iniciativa Evropské unie, která byla oficiálně zahájena akčním plánem Komiseroce 2015. Hlavním cílem unie kapitálových trhů je vytvořit jednotný kapitálový trh, na kterém budou mít společnosti, zejména malé a střední podniky, lepší přístup k nebankovním financím a na kterém dojde k prohloubení místních kapitálových trhů a jejich lepší integraci. Unie kapitálových trhů by díky zpřístupnění doplňkového financování z jiných než bankovních zdrojů, posílením sdílení soukromých rizik a celkovým snížením rizika měla vést k vytvoření stabilnějšího finančního systému, který bude mít lepší předpoklady pro podporu růstu, vytváření pracovních míst a zvyšování atraktivity Evropy pro zahraniční investice.

II

Akční plán pro unii kapitálových trhůroku 2015 a jeho přezkum v polovině období z roku 2017 obsahovaly velké množství opatření, která měla ve svém souhrnném účinku vybudovat do konce roku 2019 základy pro vytvoření unie kapitálových trhů. Domníváme se, že vzhledem k tomu, jak velkou prioritu Komise i zúčastněné strany této stěžejní iniciativě přikládají, je tato zpráva dobře načasována tak, aby mohla podpořit další rozvoj unie kapitálových trhů. Naše zpráva se zabývá tím, jak dobře Komise plnila svou úlohu, a upozorňuje na záležitosti, které by mohly ovlivnit úspěch unie kapitálových trhů nyní a v budoucnu.

III

Při auditu jsme zjišťovali, zda jsou opatření Komise zaměřená na vybudování efektivně fungující unie kapitálových trhů úspěšná. S ohledem na tuto celkovou otázku jsme posuzovali, zda Komise dosáhla svých cílů, pokud jde o diversifikaci zdrojů financování společností, zda přijala účinná opatření, která v dostatečné míře podporují větší integraci a prohlubování kapitálových trhů, zda odstranila přeshraniční překážky pro účastníky trhu a zda projekt unie kapitálových trhů vhodným způsobem naplánovala a monitorovala.

IV

Náš celkový závěr je takový, že Komise vynaložila na dosažení náročného cíle vybudování unie kapitálových trhů značné úsilí, ale jeho výsledky se musí teprve dostavit. Řada opatření, která Komise mohla v rámci své působnosti přijmout, se týkala pouze úzkých oblastí na cestě k dosažení unie kapitálových trhů. Tato opatření (například některá „měkká“ opatření, jako je provádění analýz s cílem prosazovat osvědčené postupy) ze své podstaty nedokázala napomoci k výraznějšímu pokroku při realizaci unie kapitálových trhů. Dalším omezením byla pro Komisi skutečnost, že mnoho klíčových opatření může být přijato pouze členskými státy nebo s jejich plnou podporou.

V

Opatření na diverzifikaci zdrojů financování pro společnosti byla zaměřena na záležitosti, které mají příliš úzký záběr na to, aby spustily nebo katalyzovaly strukturální posun směrem k většímu tržnímu financování v EU, a měla jen omezený dopad. Sekuritizační právní předpisy navíc – byť představují pozitivní krok – nepřinesly dosud očekávané oživení evropského sekuritizačního trhu po finanční krizi a nepomohly bankám zvýšit schopnost poskytovat úvěry, mimo jiné pro malé a střední podniky. Transakce jsou i nadále soustředěny v tradičních třídách aktiv (tj. hypotéky, půjčky na automobily) a jen v některých členských státech.

VI

Pokud jde o rozvoj místních kapitálových trhů, Komise využila svou koordinační roli v procesu evropského semestru. Nevypracovala však pro EU komplexní a jasnou strategii a nevydala doporučení, aby všechny členské státy s méně rozvinutými kapitálovými trhy provedly příslušné reformy. K financování projektů souvisejících mezi jiným i s unií kapitálových trhů Komise použila program na podporu strukturálních reforem (SRSP). Ačkoli intervenční logika programu na podporu strukturálních reforem se formálně nezaměřuje na specifické potřeby kapitálových trhů EU, cíle unie kapitálových trhů se řešily na projektové úrovni. Přístup založený na poptávce však nevedl k tomu, aby podpora byla poskytována všem členským státům podle jejich potřeb, ale výsledky tohoto přístupu se teprve ukážou.

VII

Konstatujeme, že akční plán pro unii kapitálových trhů nevedl k žádné průlomové změně, pokud jde o odstranění hlavních překážek bránících přeshraničním kapitálovým tokům. Tyto překážky jsou často důsledkem vnitrostátních zákonů, například v oblasti insolvenčního práva a srážkové daně, nebo nedostatku finančního vzdělávání. V řešení překážek se podařilo dosáhnout jen omezeného pokroku, částečně i kvůli nedostatečné podpoře ze strany členských států.

VIII

Pokud jde o koncepci unie kapitálových trhů, její cíle nebyly vždy dostatečně konkrétní a měřitelné. Před zahájením projektu nebyly navíc stanoveny žádné priority. Komise monitorovala pouze vývoj legislativních opatření, ale pokrok při plnění cílů unie kapitálových trhů pravidelně ani soustavně nesledovala.

IX

Aby se zvýšila účinnost projektu unie kapitálových trhů, doporučujeme Komisi, aby:

  1. navrhla dobře cílená opatření, která v ještě větší míře usnadní přístup malých a středních podniků na kapitálové trhy;
  2. podporovala prohlubování a lepší integraci místních kapitálových trhů;
  3. se zabývala řešením nejvýznamnějších přeshraničních překážek, které brání investicím;
  4. aby stanovila konkrétní cíle, zásadní opatření a monitorování unie kapitálových trhů.
X

Rovněž vyzýváme Radu, aby zvážila, jak zajistit širší dosah návrhu Komise, pokud jde o řešení asymetrického daňového zacházení s vlastním kapitálem a s dluhem.

Úvod

01

Volný pohyb kapitálu je jednou ze čtyř svobod – spolu s volným pohybem zboží, služeb a pracovních sil – a jedním z klíčových cílů Evropské unie. O významu a přínosech vytvoření evropského kapitálového trhu se diskutuje již dlouho. Stačí připomenout Segrého zprávu z roku 1966, Lamfalussyho zprávu z roku 2001 či dřívější sdělení Komise (např. z let 1996, 1998 a 2011). Důrazy, rozměry a výzvy týkající se rozvoje a integrace kapitálových trhů se mění, nicméně EU nikdy nedosáhla dobře fungujících integrovaných kapitálových trhů.

02

Mezi členskými státy existují geografické rozdíly, pokud jde o kapitalizaci, likviditu a hloubku jejich místních kapitálových trhů. Členské státy na západě a severu mají zpravidla hlubší kapitálové trhy a samostatně rostoucí kapitálová centra, zatímco členské státy na východě a na jihu zaostávají (viz obrázek 1). Nejdůležitějším finančním centrem EU byl až doposud Londýn. Vystoupení Spojeného královstvíEU představuje pro projekt unie kapitálových trhů určitou výzvu.

Obrázek 1

Velikost kapitálových trhů podle zemí měřená podle průměrného podílu na celkové aktivitě ve 23 různých odvětvích za tři roky do roku 2019 (průměr) v %

Zdroj: EÚD na základě údajů platformy New Financial, září 2020.

03

Navzdory úsilí, které bylo po finanční krizi vynaloženo, se většina ekonomik členských států EU stále spoléhá ve větší míře na bankovní financování než na financování prostřednictvím kapitálového trhu (např. formou soukromého kapitálu, rizikového kapitálu, dluhopisů). Malé a střední podniky v Evropě dávají přednost financování prostřednictvím bank, které je ve srovnání s jinými způsoby financování levnější a umožňuje jim zachovat si plné vlastnictví. Ačkoli nebankovní financování má v posledním desetiletí vzrůstající význam, v roce 2018 představovaly bankovní úvěry stále asi 45 % celkového dluhového financování nefinančních podniků v eurozóně, což je pokles oproti přibližně 60% podílu v roce 20071. Důležitým činitelem jsou v tomto ohledu tradice a kultura, čehož dokladem je upřednostňování domácích investic (tzv. home bias, čili tendence investovat větší část portfolia do domácích aktiv). Dalšími překážkami, které omezují poptávku investorů po nástrojích kapitálových trhů, je nedostatek snadno dostupných informací o společnostech a malá úroveň finanční gramotnosti.

04

Unie kapitálových trhů (UKT) je rozsáhlá iniciativa Evropské komise. Oficiálně byla zahájena akčním plánem Komiseroce 2015. Tento stěžejní projekt byl vyhlášen jako součást deseti politických priorit Komise a jako jeden z prvků třetího pilíře Investičního plánu pro Evropu, jehož cílem bylo zlepšit investiční prostředí. Unie kapitálových trhů má doplňovat bankovní unii posílením soukromého sdílení rizik a zajištěním celkového snížení rizik a vposled by měla vést i k posílení hospodářské a měnové unie (HMU).

05

Potřeba unie kapitálových trhů nebyla nikdy tak silná jako dnes. Brexit zdůraznil politickou potřebu vybudovat v EU hlubší a integrovanější kapitálové trhy, protože Spojené království, největší a nejhlubší kapitálový trh a nejdůležitější evropské centrum počátečního financování, oficiálně vystoupilo dne 31. ledna 2020Evropské unie. Globální konkurence se nadále zvyšuje, o čemž svědčí mimo jiné i to, že evropské inovativní malé a střední podniky odcházejí z EU, protože hledají lepší možnosti financování a prostředí, které bude příznivější pro financování rychle rostoucích firem. V posledních měsících začala Komise ve svých vyjádřeních používat hospodářskou nejistotu, kterou vyvolala pandemie onemocnění covid-19, jako další faktor ve prospěch unie kapitálových trhů, který by mohl potenciálně mobilizovat soukromé financování a urychlit oživení ekonomiky.

Cíle unie kapitálových trhů

06

Důležitým cílem unie kapitálových trhů je pomoci snížit vysokou závislost na financování bank a snížit náklady na získávání kapitálu, zejména pro malé a střední podniky. Podle Komise by tohoto cíle mělo být dosaženo vybudováním stabilního finančního systému, ve kterém budou hlubší a integrované kapitálové trhy absorbovat větší množství občanských úspor a plnit významnější úlohu při financování podniků. Unie kapitálových trhů má být přínosná rovněž pro bankovnictví EU, protože zahrnuje opatření na oživení evropského sekuritizačního trhu.

07

Tím, že bude doplňovat bankovní unii a rozkládat rizika mezi širší okruh účastníků trhu, by unie kapitálových trhů měla přispět k vytvoření stabilnějšího finančního systému, který bude mít lepší předpoklady pro podporu růstu, vytváření pracovních míst a zvyšování atraktivity Evropy pro zahraniční investice. Integrovanější, likvidnější a hlubší finanční trhyEvropě by pak také nejen zvýšily přeshraniční investiční toky, ale posílily by i mezinárodní význam eura.

08

Akční plán pro unii kapitálových trhůroku 2015 a jeho přezkum v polovině období z roku 2017 obsahovaly soubor legislativních a nelegislativních opatření, která byla rozdělena podle sedmi oblastí intervence a která měla ve svém souhrnném účinku mimo jiné vytvořit z neuspořádaného množství dílčích finančních právních předpisů soudržný regulační rámec. Legislativní rámec a nelegislativní opatření mají za cíl vybudovat investiční ekosystém, který bude stimulovat přístup na kapitálové trhy a hospodářský růst. Tato regulace může ovšem fungování trhu pouze usnadnit, ale sama jej nemůže nastolit.

09

Unie kapitálových trhů je nedokončený projekt, na jehož uskutečňování se stále pracuje. Většina legislativních aktů zatím buď nebyla provedena, nebo byla provedena teprve nedávno. Za účelem zahájení přípravných prací na novém plánu zřídila Komise fórum na vysoké úrovni pro unii kapitálových trhů, které tvoří 28 renomovaných odborníků na kapitálový trh. Závěrečná zpráva fóra byla zveřejněna v červnu 2020 a obsahuje soubor politických doporučení2. Svůj nový akční plán3 zveřejnila Komise v září 2020.

Úlohy a povinnosti v rámci unie kapitálových trhů

10

Podle zásady subsidiarity spadají určité klíčové oblasti týkající se politiky unie kapitálových trhů (např. daně, insolvence a finanční vzdělávání) do působnosti členských států. Úspěch iniciativy unie kapitálových trhů závisí tedy nejen na Komisi, ale také na politické vůli a ambicích Evropského parlamentu, Rady a členských států.

11

V rámci Komise má plánování, celkovou realizaci a koordinaci projektu unie kapitálových trhů na starost Generální ředitelství pro finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů (GŘ FISMA), ale podílejí se na něm i některé další útvary Komise. Generální ředitelství Komise pro podporu strukturálních reforem (GŘ REFORM), které bylo zřízeno v roce 2020 namísto Útvaru na podporu strukturálních reforem (SRSS), poskytuje technickou podporu v rámci programu na podporu strukturálních reforem4, jejímž účelem je mimo jiné posílit kapacity domácích kapitálových trhů jednotlivých členských států. S fungováním unie kapitálových trhů není spojen žádný konkrétní rozpočet.

12

Dalšími klíčovými orgány, které jsou pro fungování unie kapitálových trhů důležité, jsou tři evropské orgány dohledu (ESA):

  • Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), který je regulátorem trhu s cennými papíry v EU a který navrhuje prováděcí opatření a stanovuje technická pravidla,
  • Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění,
  • Evropský orgán pro bankovnictví.

Rozsah a koncepce auditu

13

Vzhledem k významu unie kapitálových trhů jsme prověřovali její koncepci, realizaci a efektivitu. Záměrem naší zprávy je informovat zúčastněné strany a poskytnout Komisi doporučení, a podpořit tak další vývoj unie kapitálových trhů.

14

Opatření, jimiž jsme se zabývali, se týkají čtyř ze sedmi oblastí intervence uvedených v akčním plánu pro unii kapitálových trhů, a sice: i) financování inovací, začínajících podniků a nekotovaných společností, ii) usnadnění vstupu podniků na veřejné trhy a získávání kapitálu na těchto trzích, iii) posílení bankovní kapacity na podporu hospodářství obecně a iv) usnadnění přeshraničních investic.

15

Předmětem auditu byla obecná otázka, zda opatření Komise zaměřená na vybudování efektivně fungující unie kapitálových trhů jsou úspěšná. S ohledem na řešení této celkové otázky jsme posuzovali, zda Komise:

  1. napomohla diverzifikovat financování společností, zejména malých a středních podniků;
  2. napomohla rozvoji hlubších a lépe integrovaných místních kapitálových trhů;
  3. přijala účinná opatření k odstranění hlavních přeshraničních překážek;
  4. vytvořila pro unii kapitálových trhů přesvědčivý výkonnostní rámec.
16

Pro účely našeho auditu jsme prozkoumali dokumentaci dostupnou v informačních materiálech Komise a provedli rozhovory s příslušnými pracovníky Komise. Přezkoumali jsme vzorek deseti z 54 projektů souvisejících s unií kapitálových trhů, které byly financovány z programu podpory strukturálních reforem a v rámci jeho přípravné akce na období 20162019. Vzorek jsme vybrali na základě svého profesionálního úsudku (viz příloha I, kde je uveden seznam projektů), přičemž jsme se zaměřili na projekty realizované v členských státech s méně rozvinutými kapitálovými trhy (viz obrázek 1). Vybrané projekty byly v poměrně pokročilé fázi realizace, takže bylo pravděpodobnější, že jejich výsledky již bude možné vidět.

17

Při shromažďování informací jsme se navíc setkali s orgány a zúčastněnými stranami z devíti vybraných členských států, tj. Bulharska, České republiky, Estonska, Itálie, Litvy, Lucemburska, Nizozemska, Polska a Rumunska. Provedli jsme také rozhovory s pracovníky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy (ESMA), Evropské investiční banky, Evropského investičního fondu a odborníky a zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), řady obchodních a investorských sdružení a burzy cenných papírů.

18

Ve všech členských státech jsme prováděli šetření u orgánů odpovědných za regulaci a dohled nad místními kapitálovými trhy (ministerstva financí, příslušné vnitrostátní orgány a centrální banky), u evropských a národních obchodních sdružení, asociací investorů a bank i na burzách cenných papírů v EU.

19

Auditní práci jsme prováděli od září 2019 do února 2020. Jelikož tato práce byla dokončena ještě před rozšířením onemocnění covid-19, není v ní zohledněn nový vývoj opatření či další změny, k nimž došlo v rámci odezvy na pandemii.

Připomínky

Opatření Komise směřující k diverzifikaci možností financování malých a středních podniků neměla dosud žádný katalytický účinek

20

EU byly bankovní půjčky vždy hlavním zdrojem finančních prostředků pro financování společností, zejména malých a středních podniků. Hlavním cílem iniciativy unie kapitálových trhů bylo zpřístupnit nové zdroje financování pro malé a střední podniky, a to doplněním bankovního financování o tržní financování (tj. rizikový kapitál, soukromý kapitál).

21

V posledních desetiletích vzniklo v Evropě mnoho inovativních začínajících podniků, takzvaných „jednorožců“, tedy začínajících podniků s vysokým růstem, jejichž hodnota přesahuje miliardu dolarů (viz obrázek 2). Stále větší počet společností tohoto typu se poté, co projdou počáteční růstovou fází, přesouvá kvůli možnostem dalšího růstu mimo EU. Komise se snaží tento trend zastavit tím, že prostřednictvím několika opatření v rámci unie kapitálových trhů podporuje kotaci malých a středních podniků.

Obrázek 2

Přehled evropských jednorožců, 20002020

Zdroj: Dealroom.co.

22

V populaci malých a středních podniků existuje velká různorodost co do velikosti, odvětví, stáří, činnosti a vlastnictví, a je mezi nimi i řada přeshraničních rozdílů. Rychle rostoucí malé a střední podniky tvoří přibližně 11 % z 25 milionů společností5 v EU. Usnadňovat rychle rostoucím malým a středním podnikům přístup k různým zdrojům financování je pro Komisi dlouhodobou politikou, která začala už v roce 1998 akčním plánem Komise pro rizikový kapitál6. Na problémy financování malých a středních podniků, které se liší rovněž v závislosti na fázi jejich růstu (viz obrázek 3), se zaměřila také řada politik Komise, jako například akční plán z roku 2011 ke zlepšení přístupu malých a středních podniků k financování7. Na výše uvedené iniciativy pak navázal akční plán pro unii kapitálových trhůroku 2015 (viz příloha II).

Obrázek 3

Zdroje financování pro jednotlivé fáze růstu společnosti

Zdroj: Evropská komise.

23

V akčním plánu pro unii kapitálových trhůroku 2015 a v jeho aktualizovaném znění z roku 2017 si Komise klade za cíl zlepšit přístup malých a středních podniků k financování, přičemž se zaměřuje na dvě intervenční oblasti: i) financování inovací, začínajících podniků a nekotovaných společností a ii) usnadnění vstupu podniků na veřejné trhy a získávání kapitálu na těchto trzích. Navrhované regulační změny spočívaly především v revizi předchozích pravidel (prospekt, trhy pro růst malých a středních podniků, evropské fondy rizikového kapitálu (EuVECA)).

24

Další intervenční oblastí Komise bylo iii) posilování schopnosti bankovního sektoru podporovat celé hospodářství, což zahrnovalo kryté dluhopisy a sekuritizaci. Toto opatření přímo nesouvisí s financováním malých a středních podniků, ale je zaměřeno na možnost snižovat zadluženost bank (tj. snižování jejich bilance) bez omezení možností poskytovat úvěry soukromému sektoru.

25

Abychom zjistili, zda opatření v rámci unie kapitálových trhů dosáhla cíle diverzifikovat financování malých a středních podniků, posuzovali jsme, zda Komise:

  1. posílila možnosti společností financovat vlastní expanzi ve fázi růstu před vstupem na veřejné trhy (viz obrázek 3 včetně rizikového kapitálu a soukromého kapitálu);
  2. zlepšila přístup malých a středních podniků na veřejné trhy (tj. ve fázi uvedení na veřejný trh);
  3. zmenšila informační bariéry bránící malým a středním podnikům nalézat zdroje financování a potenciálním investorům objevovat investiční příležitosti;
  4. umožnila bankám uvolnit vlastní úvěrové kapacity na podporu malých a středních podniků.

Dílčí výsledky v oblasti podpory rizikového kapitálu a kapitálové financování

26

V rámci svého akčního plánu pro unii kapitálových trhů začala Komise uplatňovat balíček opatření na podporu rizikového kapitálu a kapitálového financování v EU. Tato opatření zahrnují reformu právních předpisů, zřízení celoevropských fondů fondů a podporu osvědčených postupů v oblasti daňových pobídek (viz tabulka 1).

Tabulka 1

Vybraná kontrolovaná opatření v rámci unie kapitálových trhů, která se zaměřují na podporu rizikového kapitálu a kapitálového financování

OpatřeníDruhOpatření dokončeno na úrovni KomisePřipomínky EÚD
Zřízení celoevropských fondů fondů rizikového kapitálu Poskytnutí financování ANO Financování a investiční operace uskutečněné za pomoci třech fondů fondů; investovaná částka sočekávaným pětinásobným pákovým efektem (kterého Komise zatím nedosáhla)
Změny nařízení oevropských fondech rizikového kapitálu a oevropských fondech sociálního podnikání Legislativní opatření ANO
Vplatnosti od března2018
Registrace fondů rizikového kapitálu se zvýšila pouze v členských státech, které již nyní mají atraktivní, integrovaný a dobře rozvinutý trh rizikového kapitálu.
Analýza a propagace osvědčených postupů voblasti režimů daňových pobídek pro rizikový kapitál a andělské investory. Nelegislativní opatření ANO Prezentace studie na dvou seminářích zaměřených na šíření výsledků mezi správci daně vjednotlivých členských státech; žádný další dopad na úrovni členských států
Legislativní návrh společného konsolidovaného základu daně zpříjmů právnických osob Legislativní opatření ANO Společný konsolidovaný základ daně zpříjmů právnických osob, který byl navržen vroce 2011 a který byl příliš ambiciózní na to, aby sním členské státy souhlasily, byl vroce 2016 znovu navržen, zatím se však nepodařilo dosáhnout žádné dohody.

Zdroj: EÚD.

27

EU vykazují trhy s rizikovým kapitálem a soukromým kapitálem stále značné rozdíly mezi jednotlivými členskými státy, pokud jde o rozsah deficitu financování malých a středních podniků i dostupnost zdrojů financování, zejména v případě institucionálních investorů. Trhy v centrálních a okrajových oblastech EU jsou fakticky velmi nejednotné, pokud jde o rizikový kapitál a kapitálové investování (tj. z hlediska umístění portfoliových společností, které prostředky tohoto druhu přijímají). Tyto investice jsou soustředěny především v několika málo členských státech (ve Francii, Německu, Nizozemsku, Dánsku a Švédsku).

28

Přezkum nařízení o evropských fondech rizikového kapitálu a o evropských fondech sociálního podnikání byl v rámci akčního plánu pro unii kapitálových trhů prvním legislativním opatřením, jehož cílem bylo podporovat přeshraniční společnosti zaměřené na využívání rizikového kapitálu a vytvářet příznivé podmínky pro rozvoj méně rozvinutých oblastí na evropském trhu rizikového kapitálu. Toto opatření však fakticky pouze zvýšilo počet registrací fondů v rámci evropských fondů rizikového kapitálu v členských státech s rozvinutými trhy rizikového kapitálu (např. ve Francii a v Nizozemsku).

29

Naše analýza údajů o nově registrovaných evropských fondech rizikového kapitálu a evropských fondech sociálního podnikání i rozhovory s účastníky trhu a zúčastněnými stranami ukázaly, že značky EuVECA a EuSEF se ve většině fondů rizikového kapitálu dosud neujaly a pro expanzi na trhu a financování malých a středních podniků nebyly rozhodující. Výsledky našeho průzkumu provedeného mezi veřejnými orgány EU ukazují, že 22 % respondentů se nedomnívá, že by změny nařízení o evropských fondech rizikového kapitálu, k nimž došlo v roce 2017, zvýšily v EU úroveň investic do podniků s rizikovým kapitálem, a 45 % respondentů se domnívá, že na hodnocení je příliš brzy.

30

Zřízení celoevropských fondů fondů rizikového kapitálu představuje potenciální tržní injekci ve výši 410 milionů EURrozpočtu EU8. Toto opatření je v rámci akčního plánu pro unii kapitálových trhů jako jediné zaměřeno na financování. Mimo tento akční plán je Komise také aktivní v oblasti financování malých a středních podniků, kterým poskytuje značné finanční prostředky prostřednictvím programů s centrálním i sdíleným řízením. Přestože se zatím nenaplnilo očekávání, že od soukromých nebo veřejných investorů se podaří získat 2,1 miliardy EUR (tzn. že částka vložená do fondu se zpětinásobí), operace zaměřené na získávání prostředků a investiční operace využívající tří fondů fondů postupují vpřed a jejich prostřednictvím se daří získávat soukromé investice a zvětšovat trh rizikového kapitáluEU.

31

V rámci podpory trhů soukromého a rizikového kapitálu Komise rovněž zveřejnila zprávu o režimech daňových pobídek pro rizikový kapitál a investice tzv. andělských investorů (business angels) včetně osvědčených postupů a představila tuto zprávu na dvou seminářích. V členských státech na ni nenavazovaly žádné další kroky.

32

Komise předložila legislativní návrh, který se zabýval problémem zvýhodňování dluhů oproti vlastnímu kapitálu (debt-equity bias). Ve většině členských států se s úroky z dluhů a s návratností vlastního kapitálu zachází různě, což brání rozvoji a integraci trhů. Vzhledem k tomu, že úroky jsou odečitatelné od základu daně z příjmu právnických osob, zatímco výnosy z vlastního kapitálu nikoliv, dluhové financování je daňově zvýhodňováno, což ovlivňuje finanční rozhodování společností a investorů. Podle odhadů kapitálové náklady na vlastní kapitál jsou z tohoto důvodu o 45 % vyšší než kapitálové náklady na dluh9.

33

Komise se snažila řešit tento problém v rámci unie kapitálových trhů tím způsobem, že ve svém návrhu společného konsolidovaného základu daně z příjmů právnických osob navrhla zavedení odpočtu daně z příjmu právnických osob pro emisi vlastního kapitálu. Navrhované řešení však zatím nebylo realizováno, protože nebylo schváleno Radou, která jediná odpovídá za problematiku zdanění.

Přístup malých a středních podniků na veřejné trhy je nutné zlepšit

34

Získávání prostředků kapitálového financování na veřejném trhu je pro malé a střední podniky obtížnější než pro větší společnosti, protože se obávají ztráty vlastnictví a nemají stejné kapacity pro plnění požadavků na zveřejňování a pokrytí nákladů, které s tím souvisejí (a které mohou tvořit až 15 % získané částky). Komise vytyčila cíl usnadnit vydávání dluhopisů a akcií na veřejných trzích a snížit s tím spojené náklady, ale zároveň také zajistit ochranu investorů. Za tímto účelem vydala balíček opatření (viz tabulka 2).

Tabulka 2

Vybraná kontrolovaná opatření zaměřující se v rámci unie kapitálových trhů na posílení přístupu společností na veřejné trhy

OpatřeníDruhOpatření dokončeno na úrovni KomisePřipomínky EÚD
Nařízení opřezkumu pravidel pro vydávání prospektů Legislativní opatření ANO
Vplatnosti od července2019
Návrh zamítnutý vprvním stupni Výborem Komise pro kontrolu regulace sohledem na zdůvodnění očekávané úspěšnosti druhé revize během pěti let; návrh přijatý po jeho urychleném opětovném předložení; prospekt se stále jevil jako nákladný a pro malé a střední podniky příliš složitý; pro sekundární emise nebyla stanovena žádná výjimka; od července 2019 nebyl zaznamenán žádný významný nárůst primárních veřejných nabídek akcií (IPO).
Nová regulační pravidla na podporu trhů pro růst malých a středních podniků, kterou zavedla směrnice MiFID II Legislativní opatření ANO
Vplatnosti od ledna2020
Pozitivní zpráva pro ekosystém malých a středních podniků, že tvůrci politik EU jsou připraveni ve svých návrzích zohledňovat proporcionalitu ve prospěch malých a středních podniků
Sledování pokroku vplnění závazku Rady pro mezinárodní účetní standardy (IASB), pokud jde ozlepšení zveřejňování mezinárodních standardů finančního výkaznictví (International Financial Reporting Standards – IFRS) a jejich použitelnosti a přístupnosti Probíhající nelegislativní opatření ANO Žádný hmatatelný výsledek monitorovací činnosti na trhu

Zdroj: EÚD.

35

Makroekonomické podmínky, jako je likvidita na trhu, zájem investorů, výše úrokových sazeb, očekávaná míra hospodářského růstu, očekávané zdanění a míra inflace, mohou mít větší dopad než náklady na zveřejnění prospektu a mohou být určující z hlediska toho, zda se společnost rozhodne pro primární veřejnou nabídku akcií či nikoli. Po finanční krizi počet primárních veřejných nabídek v EU kolísal: v roce 2019 dosáhl celkového počtu 90, od roku 2009 se však nezotavil (viz obrázek 4). Nejvyšší celkový počet primárních veřejných nabídek byl v EU zaznamenán v roce 2011, kdy jich bylo zaznamenáno 41510.

Obrázek 4

Celkový počet primárních veřejných nabídek akcií v Evropě v období 20092019

Zdroj: EÚD na základě PwC, IPO Watch Europe 20092019.

36

Jak dokládají naše rozhovory a průzkumy, přístup malých a středních podniků na veřejné trhy se dosud výrazně neposílil ani nezlevnil. Náklady spojené se zveřejněním prospektu se snížily jen mírně a celý proces je stále zatěžující a zdlouhavý. Kromě toho náklady na poradenské služby vztahující se na vydávání prospektu tvoří podstatnou část nákladů spojených s jeho zveřejněním, což opatření Komise mohou jen těžko ovlivnit.

37

V souvislosti se změnami v nařízení a chybějící harmonizací vnitrostátních pravidel pro emise nacházející se pod mezní hodnotou, kdy už prospekt není vyžadován, vzniká navíc prostor pro regulatorní arbitráž. Společnosti, které plánují získat prostředky do výše 8 milionů EUR – a jsou usazeny v zemi, kde povinnost vydávat prospekt vzniká při překročení hranice 1 milionu EUR –, mohou využít možnosti přeshraniční emise vlastního kapitálu online (tj. podílové skupinové financování) prostřednictvím platformy zřízené v jiné zemi, kde se na emise do výše 8 milionů EUR povinnost vydávat prospekt nevztahuje.

38

Poukazujeme rovněž na to, že při přípravě akčního plánu na rok 2015 Komise neuvažovala o poskytování finančních prostředků na podporu primárních veřejných nabídek akcií malých a středních podniků, například ve formě fondu soukromého a veřejného sektoru. V březnu 2020 však Komise oznámila záměr zřídit fond soukromého a veřejného sektoru zaměřený na primární veřejné nabídky akcií11.

39

Dalším opatřením akčního plánu pro unii kapitálových trhů bylo nařízení o trzích pro růst malých a středních podniků, které zahrnovalo změny nařízení o zneužívání trhu a další změny pravidel pro prospekty a které mělo malým a středním podnikům usnadnit emise kapitálových a dluhových cenných papírů na trzích pro růst malých a středních podniků. Komise rovněž navrhla doplňující pravidla, která mají usnadňovat registraci mnohostranných systémů obchodování jako trhů pro růst malých a středních podniků a podpořit likviditu akcií veřejně kótovaných malých a středních podniků s cílem zvýšit atraktivitu těchto trhů pro investory, emitenty a zprostředkovatele. Toto legislativní opatření bylo přijato v roce 2019 a vstoupilo v platnost v lednu 2020. Přijetí tohoto opatření vyslalo do ekosystému malých a středních podniků pozitivní signál, že tvůrci politik EU jsou připraveni provádět změny ve prospěch malých a středních podniků.

Omezený dopad v oblasti překonávání informačních bariér

40

Informační bariéry představují jednu z hlavních překážek, které ovlivňují poptávku a nabídku na trhu financování malých a středních podniků. Na straně poptávky se malé a střední podniky potýkají s obtížemi při zjišťování dostupných možností financování. Na straně nabídky narážejí investoři na potíže s posuzováním úvěruschopnosti malých a středních podniků. Komise se snažila řešit oba tyto problémy (viz tabulka 3).

Tabulka 3

Vybraná kontrolovaná opatření zaměřující se v rámci unie kapitálových trhů na překonání informačních bariér pro financování malých a středních podniků

Opatření Druh Opatření dokončeno na úrovni Komise Připomínky EÚD
Podpora dohody mezi bankovními federacemi a sdruženími malých a středních podniků orámcových zásadách, podle nichž banky poskytují zpětnou vazbu kzamítnutým žádostem o úvěry pro malé a střední podniky Nelegislativní opatření ANO Uplatňování rámcových zásad na straně bankovních federací Nezávazná dohoda pro banky
Podpora celoevropského informačního systému pro investory Nelegislativní opatření ANO Komise dospěla kzávěru, že nenajdou-li místní a celostátní orgány řešení jako první, nebude mít intervence EU přidanou hodnotu.

Zdroj: EÚD.

41

Na straně poptávky podpořila Komise nezávaznou dohodu mezi bankovními federacemi a sdruženími malých a středních podniků o rámcových zásadách, podle nichž banky poskytují zpětnou vazbu k zamítnutým žádostem o úvěry pro malé a střední podniky. Je zřejmé, že tato iniciativa zcela závisí na tom, jak ji přijmou banky. Zásady nejsou dosud známy celému bankovnímu sektoru a zmíněná zpětná vazba nebude mít patrně na žádosti malých a středních podniků o půjčky rozsáhlejší dopad, protože v eurozóně bylo v roce 2019 zamítnuto pouze 6 % těchto žádostí.

42

Na straně nabídky existovaly pokusy o vytvoření celoevropského informačního systému, který by obsahoval informace o malých a středních podnicích, ale byly zastaveny, protože kvůli nedostatku rozpočtových prostředků a odborných znalostí se ukázaly jako neuskutečnitelné. Komise dospěla k závěru, že nenajdou-li místní a celostátní orgány řešení jako první, nebude mít intervence EU přidanou hodnotu.

43

Od přijetí směrnice o transparentnosti v roce 2013 probíhá diskuse o zřízení celoevropské digitální platformy – jednotného evropského přístupového místa –, která by společnostem umožňovala přístup k veřejným finančním a nefinančním informacím. I když by projekt mohl být pro unii kapitálových trhů kvůli překonávání informačních bariér velmi důležitý, Komise jej nezahrnula do svého akčního plánu a pověřila jeho prováděním Evropský orgán pro cenné papíry a trhy. Orgán ESMA přisoudil tomuto projektu v roce 2017 kvůli nedostatečnému rozpočtu, nedostatečné srovnatelnosti údajů o společnostech z členských států a chybějícímu mandátu k ověřování údajů o společnostech předkládaných členskými státy nižší prioritu.

Opatření pro vytváření nových bankovních úvěrů pro malé a střední podniky neměla žádný viditelný účinek

44

Prostřednictvím svých opatření přijatých v rámci unie kapitálových trhůintervenční oblasti zaměřené na posílení kapacity bankovního sektoru se Komise snažila usnadnit bankám financování společností a hospodářství obecně. Zkoumali jsme, zda opatření Komise týkající se rámce pro sekuritizaci, krytých dluhopisů a evropských cenných papírů vedla k posílení schopnosti bankovního sektoru podporovat společnosti v EU (viz tabulka 4).

Tabulka 4

Vybraná kontrolovaná opatření zaměřující se v rámci unie kapitálových trhů na posílení kapacity bankovního sektoru

OpatřeníDruhOpatření dokončeno na úrovni KomisePřipomínky EÚD
Nařízení osekuritizaci Legislativní opatření ANO
Vplatnosti od roku2019
Dlouhý legislativní proces (2 roky); značně zpožděný proces případného zahrnutí syntetické sekuritizace; zpoždění vpřijímání sekundárních právních předpisů a pokynů, která měla krátkodobý negativní dopad na emise jednoduché, transparentní a standardizované sekuritizace (STS)
Směrnice okrytých dluhopisech Legislativní opatření ANO
Bude prováděno od roku2022.
Příliš brzy na posouzení
Evropské cenné papíry Nelegislativní opatření ANO Zpráva Evropského orgánu pro bankovnictví oevropských cenných papírech zveřejněna bez následných opatření

Zdroj: EÚD.

45

Vzhledem k tomu, že malé a střední podniky obvykle nemají přímý přístup na kapitálové trhy, fungující sekuritizační trh umožňuje přeměnu nelikvidních úvěrů na obchodovatelné cenné papíry. Lze jej proto považovat za nástroj nepřímého financování malých a středních podniků. Nový rámec pro jednoduchou, transparentní a standardizovanou sekuritizaci (STS), jedno z opatření přijatých jako součást akčního plánu pro unii kapitálových trhů, byl iniciativou, kterou podporoval regulační orgán i průmysl a jejímž cílem bylo v podstatě vytvořit „zlatý standard“, který by označoval sekuritizace nejvyšší kvality.

46

I když se Komise domnívala, že v rámci akčního plánu pro unii kapitálových trhů nebude tento její návrh obtížné uskutečnit, legislativní proces si vyžádal více než dva roky. Zatímco nařízení o jednoduché, transparentní a standardizované sekuritizaci platí od ledna 2019, většina sekundárních právních předpisů a pokynů, které jsou nezbytné pro výklad a zajištění souladu s nařízením, vstoupila v platnost až v září 2020.

47

Je třeba poznamenat, že Komise ve svém posouzení dopadů nařízení o sekuritizaci neuvedla žádné údaje či odhad týkající se otázky, jaká část evropského sekuritizačního trhu by splňovala nová kritéria STS. Nedostatečná právní jasnost, kterou způsobilo zpoždění při přijímání sekundárních právních předpisů a pokynů, měla krátkodobě negativní vliv na transakce STS12 (první transakce STS byla provedena 21. března 2019, tedy téměř tři měsíce ode dne podání žádosti), ale situace se postupně zlepšovala, takže ještě v témže roce se podařilo uskutečnit 143 sekuritizací. Do června 2020 bylo podáno dalších 165 oznámení, takže jejich celkový počet dosahuje 308.

48

roce 2019 se nové označení STS vztahovalo téměř na polovinu trhu EU (46 %, což odpovídalo přibližně 100 miliardám EUR, viz obrázek 5), ale sekuritizační trh jako celek nevykazoval známky růstu. Sekuritizační transakce jsou i nadále z velké části soustředěny v tradičních třídách aktiv, jako jsou hypotéky a úvěry na automobily.

Obrázek 5

Evropské emise sekuritizací, 20102019 (v miliardách EUR)

Zdroj: EÚD na základě údajů Asociace pro finanční trhy v Evropě a tržních odhadů.

49

Pokud jde o dosažené výsledky, je třeba konstatovat, že emise sekuritizací malých a středních podniků jsou stále poznamenány důsledky finanční krize v letech 20072008 a zůstávají na nízké úrovni (10,6 % celkových emisí v roce 2019, viz obrázek 6). V roce 2019 se celkový objem emisních transakcí malých a středních podniků (23 miliard EUR) nacházel pod úrovní v letech 20072008 a v období před vznikem unie kapitálových trhůroce 2014/2015, přičemž k červnu 2020 tvořila sekuritizace úvěrů pro malé a střední podniky pouze 1 % transakcí STS. Sekuritizace malých a středních podniků se navíc soustřeďuje v několika málo členských státech (v Belgii, Itálii a Španělsku, posuzujeme-li podle objemu nesplacených úvěrů k červnu 2020).

Obrázek 6

Emise sekuritizací evropských malých a středních podniků, 20002019 (objem v miliardách EUR a podíl v % z celkové sekuritizace)

Pozn.: v prvním čtvrtletí roku 2020 sekuritizace malých a středních podniků neprobíhaly.

Zdroj: EÚD na základě údajů Asociace pro finanční trhy v Evropě a OECD.

50

V prosinci 2019 požádala Rada Komisi, aby posoudila možnost zavedení unijních značek „sekuritizace MSP“, „evropské cenné papíry MSP“, „investiční fondy MSP“ a fondy pro poskytování úvěrůcílem zlepšit podmínky financování malých a středních podniků13. Komise navíc ve spolupráci se skupinou EIB zavedla sekuritizační nástroje, jejichž účelem je napomáhat financování malých a středních podniků, většinou v regionu střední, východní a jihovýchodní Evropy. Tyto transakce však nevedly ke zvýšení soukromé účasti.

Nedostatky ve snahách o rozvoj místních kapitálových trhů

51

Dobře fungující místní trhy nabízejí podporu financování a investic v soukromém sektoru, což ve svém konečném důsledku vede k hospodářskému růstu a k tvorbě pracovních míst14. Kapitálové trhy EU zůstávají heterogenní a koncentrují se v západní a severní Evropě (viz obrázek 1).

52

Cílem akčního plánu pro unii kapitálových trhů je rozvoj místních kapitálových trhů posilováním jejich specifických kapacit a usnadňováním jejich integrace. Přijatá opatření však musí plně respektovat zásadu subsidiarity. Za rozvoj místních trhů nesou odpovědnost především celostátní a regionální orgány.

53

Komise rovněž poskytuje zdroje financování (například rizikový kapitál nebo úvěrové záruky) na pomoc malým a středním podnikům, ať už prostřednictvím centrálně řízených programů Evropské komise (jako je Program pro konkurenceschopnost podniků a malé a střední podniky – COSME), nebo prostřednictvím evropských strukturálních a investičních fondů v rámci sdíleného řízení (tj. fondů, na jejichž řízení se podílejí EU a její členské státy). Tato opatření nespadají do akčního plánu pro unii kapitálových trhů. Podpora EU zahrnuje celou řadu různých finančních nástrojů (kapitálové a dluhové nástroje, úvěrové záruky a rizikový kapitál, budování kapacit a nástroje pro sdílení rizik)15.

54

Dalším způsobem, jak může Komise podpořit rozvoj místních kapitálových trhů, je evropský semestr, což je roční cyklus pro koordinaci hospodářské a fiskální politiky zavedený v roce 2010cílem zlepšit hospodářskou a sociální udržitelnost EU. Komise každoročně provádí analýzu plánů jednotlivých zemí v oblasti rozpočtových, makroekonomických a strukturálních reforem a následně vydává pro jednotlivé země doporučení na příštích 12 až 18 měsíců, která schvaluje a formálně přijímá Rada.

55

V rámci programu na podporu strukturálních reforem poskytuje EU členským státům technickou podporu zaměřenou na institucionální, administrativní a prorůstové reformy, včetně rozvoje jejich kapitálových trhů. Program na podporu strukturálních reforem je řízen poptávkou, jinými slovy, členské státy se samy rozhodují, zda Komisi předloží návrhy projektů na financování.

56

Posuzovali jsme, zda:

  1. Komise komplexní strategii na podporu rozvoje místních kapitálových trhů;
  2. byl evropský semestr využit jako prostředek podpory reforem týkajících se unie kapitálových trhů v členských státech;
  3. technická podpora poskytovaná v rámci programu na podporu strukturálních reforem účinně napomohla rozvoji kapitálových trhů.

Chybí komplexní strategie rozvoje místních kapitálových trhů

57

V rámci přezkumu unie kapitálových trhů v polovině v roce 2017 Komise plánovala, že připraví ucelenou strategii EU pro rozvoj místních a regionálních kapitálových trhů v celé EU. V plánu unie kapitálových trhů se jednalo o jedno z devíti nových prioritních opatření. Komise přitom nevydala zvláštní strategickou zprávu, jak učinila například v březnu 2018 v případě financování udržitelného růstu a akčního plánu pro finanční technologie16. S devítiměsíčním zpožděním pouze informovala17 o opatřeních, která by za účelem rozvoje kapitálových trhů bylo možné přijmout na celostátní a regionální úrovni. Tento krok nesplnil očekávání, která vyvolal přezkum v polovině období (viz příloha III). Nejednalo se o strategii ve smyslu dlouhodobější perspektivy, která by uceleně pokrývala všechny segmenty kapitálového trhu, a nezahrnovala ani konkrétní opatření, která má Komise přijmout.

58

Na základě námi provedeného šetření se ukázalo, že podle názoru většiny orgánů členských států se v akčním plánu pro unii kapitálových trhů do značné míry prosadil univerzální přístup, který nezohledňoval specifika jednotlivých států a který zřetelně nepodporoval rozvoj místních trhů (viz tabulka 5).

Tabulka 5

Připomínky členských států k přístupu uplatňovanému v rámci unie kapitálových trhů ve vztahu k místním a regionálním kapitálovým trhům

Západní a severní EvropaJižní EvropaStřední a východní Evropa
  • „Akční plán pro unii kapitálových trhů byl zaměřen spíše na podporu sbližování kapitálových trhů EU a usnadnění přeshraničního toku kapitálu než na podporu rozvoje místních trhů. Podle našeho názoru je jeho cílem zvyšovat likviditu a hloubku trhu vglobálním měřítku.“
  • „Této otázce se podle našeho mínění nevěnovala žádná zvláštní pozornost. Některé návrhy by dokonce ohrozily dobře zavedené a fungující celostátní nebo regionální segmenty kapitálových trhů.“
  • „Jednalo se spíše ouniverzální přístup, který nezohledňoval místní specifika.“
  • „Mohli jsme očekávat další opatření pro místní kapitálové trhy.“
  • „Legislativní opatření přijatá vrámci unie kapitálových trhů nebyla přiměřená a nebrala v úvahu velikost méně rozvinutých kapitálových trhů.“
  • „Zájmy malých a méně rozvinutých trhů mohly být zohledněny ve větší míře.“
  • „Domníváme se, že cílem iniciativy na podporu unie kapitálových trhů je ve skutečnosti centralizace, a jejím hlavním těžištěm jsou proto nejrozvinutější trhy.“
  • „Iniciativa pro unii kapitálových trhů se více zaměřovala na větší a rozvinuté trhy. Pro menší a méně rozvinuté trhy byla méně prospěšná. Také malé společnosti (mikropodniky) se nedočkaly očekávaných přínosů (vpodobě menší regulační zátěže).“
  • Opatření musí být koncipována tak, aby znich měla prospěch nejen finanční centra, která jsou ibeztak silná, ale ikapitálové trhy menších ekonomik vEU“.
  • „Do praktických řešení se zásada zohledňování místních potřeb nepromítla.“

Pozn.: deset ilustrativních reakcí od 17 ministerstev financí, která odpověděla na náš průzkum. Podobné odpovědi poskytly vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž a centrální banky.

Zdroj: průzkum provedený EÚD.

Potenciál evropského semestru k podpoře reforem kapitálových trhů není plně využit

59

Zkoumali jsme, zda ve zprávách pro jednotlivé země byla identifikována významná rizika pro vývoj kapitálových trhů a zda Komise adresovala doporučení pro jednotlivé země členským státům s nedostatečně rozvinutými kapitálovými trhy.

60

V našem vzorku jsme zjistili, že ve zprávách pro jednotlivé země byla identifikována významná rizika a že tyto zprávy sloužily jako dobrý základ pro formulaci doporučení pro jednotlivé země, jejichž cílem byl rozvoj kapitálových trhů a lepší přístup společností k alternativním zdrojům financování. Vyskytly se však případy, kdy některé problémy, například v oblasti rozvoje trhu, jeho správy a dohledu nad trhem, mohly být ve zprávách pro jednotlivé země z let 2018 nebo 2019 lépe zohledněny. Navíc žádná ze zpráv pro jednotlivé země, které byly zahrnuty v našem vzorku, neuváděla konkrétní ukazatele týkající se domácích kapitálových trhů.

61

Zjistili jsme, že devět členských států bylo v období 20162019, tj. po přijetí akčního plánu pro unii kapitálových trhů, vyzváno k provedení reforem zaměřených na kapitálové trhy a zlepšení přístupu k nebankovním zdrojům financování. Příloha IV obsahuje seznam doporučení, ke kterým jsme přihlíželi.

62

Naše analýza méně rozvinutých kapitálových trhůEU ukázala (viz příloha V), že Komise nejméně čtyři po sobě následující roky nevydala pro deset členských států doporučení provést příslušné reformy, přestože tyto členské státy mají i v současnosti ve srovnání s průměrem EU méně rozvinutý kapitálový trh. V pěti z těchto případů (Bulharsko, Chorvatsko, Lotyšsko, Řecko a Slovensko) navrhla Komise doporučení týkající se obecnějších problémů ovlivňujících finanční sektor, jako je dohled nad finančními službami nebo soudnictví, které mohou mít dopad na místní kapitálový trh, i když většinou nepřímý. Pro pět členských států s méně rozvinutým kapitálovým trhem tak nebyla vydána žádná doporučení pro jednotlivé země, která se přímo nebo nepřímo týkala cílů unie kapitálových trhů18.

63

Jakkoli uznáváme, že téma kapitálových trhů je pouze jednou z mnoha politik, které je třeba v rámci evropského semestru řešit, kritéria a důvody určující prioritní oblasti, na které se mají vztahovat doporučení pro jednotlivé země, Komise jasně nedokumentuje19. Nenašli jsme navíc konkrétní doporučení, která by se zaměřovala na podporu přeshraniční integrace místních kapitálových trhů a týkala se koncepce příslušných reforem a jejich provádění.

64

V souladu se zvláštní zprávou Evropského účetního dvora o evropském semestru20 jsme rovněž konstatovali, že v rámci jednoho doporučení pro jednotlivé země byly reformy týkající se unie kapitálových trhů pojednány společně s jinými oblastmi politiky, ačkoli s nimi nesouvisejí (např. zaměstnanost, sociální začleňování). V doporučeních pro jednotlivé země týkajících se kapitálových trhů nebyly navíc uvedeny cíle, podle kterých by bylo možné srovnávat pokrok dosažený na základě jasného harmonogramu provádění těchto doporučení21.

65

Pokud jde o doporučení pro jednotlivé země z let 2016, 2017 a 2018, která se týkala unie kapitálových trhů, Komise podle našich zjištění ve svém hodnocení konstatovala, že pokrok dosažený do konce roku 2019 byl částečný. Žádný ze zúčastněných členských států neuskutečnil doporučené reformy v plném rozsahu nebo v podstatné míře, z čehož lze soudit, že lhůta pro jejich provedení byla příliš krátká nebo že členským státům se nedařilo převzít za provádění doporučení pro jednotlivé země vlastní odpovědnost.

Technická podpora je převážně oceňována, ale její výsledky nejsou dosud známy

66

Posuzovali jsme, zda členské státy s méně rozvinutými trhy mají prospěch z projektů realizovaných v rámci programu na podporu strukturálních reforem a zda tyto projekty mají přidanou hodnotu a vedou v členských státech k pozitivním výsledkům.

67

V akčním plánu pro unii kapitálových trhů se Komise zavázala vypracovat strategii poskytování technické podpory členským státům na posílení kapacity kapitálových trhů do III. čtvrtletí roku 2016 jako dodatečné opatření ke komplexní strategii EU pro místní a regionální kapitálové trhy (viz bod 57). V září 2016, když ještě nebylo přijato nařízení o programu na podporu strukturálních reforem, Komise nicméně oznámila, že vytvořila zdroje pro poskytování technické podpory a že bude s členskými státy spolupracovat na vymezení prioritních oblastí, ale že nezveřejnila žádné strategické dokumenty.

68

Podpora z programu na podporu strukturálních reforem se řídí poptávkou a nevyžaduje spolufinancování ze strany členských států. Vztahuje se na celý proces od přípravy a vypracování návrhu až po realizaci projektu. V období od roku 2016 do roku 2019 bylo v rámci programu na podporu strukturálních reforem a jeho přípravné akce financováno ve 20 členských státech 54 projektů týkajících se unie kapitálových trhů, a to s rozpočtem 14,31 milionu EUR.

69

Co se týče odůvodnění, které ke svým žádostem o technickou podporu připojily vnitrostátní orgány, všech deset žádostí obsažených v našem vzorku se týkalo provádění unie kapitálových trhů jako jedné z priorit Unie. V polovině případů (pět žádostí) orgány tvrdily, že žádost je v souladu s jejich vlastním programem reforem. Pouze jeden členský stát z našeho vzorku (Litva) obdržel v rámci doporučení pro jednotlivé země doporučení, které se týkalo unie kapitálových trhů, a projektová žádost odkazovala na toto doporučení jako na relevantní okolnost. Další dva členské státy (Bulharsko a Itálie) obdržely v rámci doporučení pro jednotlivé země obecnější doporučení (která se týkala platební neschopnosti a dohledu), jejich žádosti však s těmito doporučeními nesouvisely.

70

Obrázek 7 znázorňuje počet schválených projektů a jejich rozpočet v jednotlivých členských státech. Z obrázku je zřejmé, že mezi zeměmi s méně rozvinutými kapitálovými trhy existují značné rozdíly (např. Chorvatsko a Rumunsko oproti Bulharsku, Maďarsku a Slovensku).

Obrázek 7

Počet schválených projektů významných pro unii kapitálových trhů a jejich rozpočet v jednotlivých členských státech, 20162019

Zdroj: EÚD na základě údajů Útvaru na podporu strukturálních reforem.

71

Útvaru na podporu strukturálních reforem se podařilo podpořit více než jeden projekt týkající se unie kapitálových trhů v devíti členských státech. Zjistili jsme však, že šest členských států s méně rozvinutými kapitálovými trhy (Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Řecko, Kypr a Rakousko) nerealizovalo žádný nebo pouze jeden projekt významný z hlediska unie kapitálových trhů. Tři z nich podaly malý počet žádostí (Slovensko a Bulharsko po jedné), anebo nepodaly žádnou (Rakousko).

72

I když se intervenční logika programu na podporu strukturálních reforem (SRSP) formálně nezaměřovala na specifické potřeby kapitálových trhůEU, cíle unie kapitálových trhů byly zohledněny v každém jednotlivém projektu. Vybrané projekty navíc vykazovaly jasnou souvislost se zjištěnými potřebami daného členského státu. Zohledňovaly také většinu priorit stanovených pro politická opatření Vídeňskou iniciativou v roce 201822. Zjistili jsme, že ve skupině zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy byl z šesti podaných žádostí vybrán pouze jeden projekt (Česká republika), který se týkal finanční gramotnosti, což je pro méně rozvinuté kapitálové trhy klíčové téma (viz bod 82). Ostatní byly zamítnuty, zčásti kvůli nedostatečné připravenosti projektu.

73

Útvar na podporu strukturálních reforem se rozhodl, že při stanovení posloupnosti jednotlivých intervencí bude uplatňovat třístupňový/fázovaný přístup, tzn. že nejprve bude provedena komplexní analýza současného stavu vývoje kapitálového trhu, následně bude poskytnuta pomoc, která umožní zajistit lepší přístup k tržní infrastruktuře, a nakonec bude podpořeno úsilí o prohloubení a rozšíření přístupu na kapitálové trhy. Za tímto účelem stanovil sedm obecných oblastí a 26 druhů projektů souvisejících s unií kapitálových trhů, na které lze poskytovat podporu23. Dokument, v němž je tento přístup představen, byl vybraným členským státům poskytnut během návštěv na místě v letech 2017 a 2018.

74

V šesti ze třinácti členských států s relativně méně rozvinutými kapitálovými trhy (Litva, Slovinsko, Slovensko, Maďarsko, Řecko a Kypr) Útvar na podporu strukturálních reforem tento přístup neuplatňoval důsledně. To ovšem neznamená, že by vybrané projekty nebyly relevantní nebo že by nepodporovaly rozvoj kapitálových trhů. Pro tyto členské státy sice nebyla k dispozici žádná diagnostika nebo strategie kapitálového trhu, Útvar na podporu strukturálních reforem nicméně z jejich navržených projektů schválil ty, které se týkaly konkrétních odvětví jejich kapitálových trhů.

75

Do března 2020 byly členskými státy podány pouze dvě žádosti zahrnující více zemí – v obou případech se jednalo o projekty Estonska, Lotyšska a Litvy (viz rámeček 1). Útvar na podporu strukturálních reforem tyto žádosti schválil. I přes značné problémy s koordinací takových projektů ve všech zúčastněných členských státech mohou být jejich potenciální výsledky a regionální dopady významné.

Rámeček 1

Kryté dluhopisy – právní a regulační reformy

Útvar na podporu strukturálních reforem (nyní GŘ REFORM) v součinnosti s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) podporují pobaltské státy zavedením všebaltského rámce pro kryté dluhopisy, čímž přispívají k budování dobře fungujících a rozsáhlejších kapitálových trhůregionu, otevírají bankám možnosti dlouhodobého financování a zvyšují objem úvěrů pro hospodářství. Počítá se s tím, že každý pobaltský stát bude mít vlastní zákon o krytých dluhopisech a sekundární právní předpisy, a emise baltských krytých dluhopisů tak budou probíhat na základě tohoto celkového rámce. V Estonsku byl zákon o krytých dluhopisech přijat parlamentem v únoru 2019, ale zákon bude nutné dále novelizovat, aby zohledňoval zmíněný všebaltský rozměr a aby byl v souladu se souborem legislativních předpisů EU v oblasti krytých dluhopisů. Následující schéma znázorňuje, jak bude rámec krytých dluhopisů fungovat:

Zdroj: EBRD:

76

Pokud jde o plnění termínů realizace a dodržování milníků, zjistili jsme, že projekty zahrnuté v našem vzorku vykazují několik nedostatků. Téměř u všech těchto projektů trvaly fáze uzavírání smluv a realizace déle, než se původně odhadovalo, a oproti původnímu harmonogramu uvedenému v analýze Útvaru na podporu strukturálních reforem byly konečné výstupy oznamovány se zpožděním. Dokončení pěti projektů si vyžádalo (nebo si podle očekávání vyžádá) značnou dobu od podání žádostí (30 až 40 měsíců), většinou v důsledku výše uvedených zpoždění.

77

Pokud jde o dosažené výsledky, závěr ještě není možný učinit, protože většina projektů se v době uzávěrky auditu stále ještě realizovala. Podobně se v našem průzkumu většina orgánů členských států (57 %) nevyjádřila k významu technické podpory, která jim byla poskytnuta, neboť se domnívají, že k serióznímu posouzení této otázky bude zapotřebí více času. Zaznamenali jsme nicméně, že dosavadní výsledky byly v našem vzorku smíšené. U poloviny z osmi dokončených projektů i) nebyla všechna doporučení, která dodavatel původně navrhl, nakonec zahrnuta do závěrečné zprávy nebo přijata vnitrostátními orgány k realizaci a ii) celková míra realizace doporučení uvedených ve studiích je spíše nízká.

78

V souladu s požadavkem uvedeným v nařízení o programu na podporu strukturálních reforem monitoruje Útvar na podporu strukturálních reforem výsledky technické podpory, kterou poskytuje. V této souvislosti rozesílá přijímajícím orgánům dva dotazníky. Účastníci trhu, kteří se nepodílejí na realizaci projektu, o zpětnou vazbu žádáni nejsou, přestože právě oni jsou v postavení, v němž mohou poskytnout nezávislou, praktickou a obecnější zpětnou vazbu.

Komise přijala v rámci svých pravomocí určitá opatření, ale odstraněním hlavních přeshraničních překážek se v plné míře nezabývala

79

Přeshraniční investice jsou brzděny rozdrobeností evropského trhu na trhy jednotlivých členských států. Nedostatečná integrace trhů se odráží v malém podílu aktiv v držení fondů kolektivního investování (SKIPCP a alternativních investičních fondů), které jsou registrovány k prodeji ve více než třech zemích. Statistiky svědčí o tom, že zatímco trh s fondy kolektivního investováníEvropě roste, tržní aktivita se koncentruje v několika málo zemích24. K červnu 2017 bylo přibližně 70 % všech spravovaných aktiv v držení investičních fondů registrováno k prodeji pouze na příslušném domácím trhu25.

80

Komise a členské státy ve své zprávě ze dne 24. března 201726 uvádějí tři druhy překážek, které brání přeshraničním kapitálovým tokům v různých fázích investičního cyklu. Výsledkem této zprávy byl společný plán opatření, který zahrnoval pouze ty překážky, které byly členské státy připraveny řešit. V rámci akčního plánu pro unii kapitálových trhů zřídila Komiseroce 2016 expertní skupinu – Evropské poobchodní fórum (EPTF) – s cílem provést rozsáhlý přezkum pokroku dosaženého v oblasti poobchodních služeb pro transakce s cennými papíry a při odstraňování překážek uvedených ve zprávě Giovanniniho skupiny (neefektivní postupy v rámci přeshraničního zúčtování a vypořádání, které byly zjištěny v letech 2001 a 2003)27. Na některé z překážek, které Komise a členské státy zjistily, upozornilo ve své následné zprávě ze dne 15. května 2017 i Evropské poobchodní fórum28. Z obou zpráv vyplývá, že mnohé z překážek, které brání přeshraničním kapitálovým tokům, existují už desítky let, aniž se je podařilo odstranit.

81

Na základě těchto dvou zpráv Komise navrhla legislativní i nelegislativní opatření, jejichž účelem je zmírnit překážky bránící přeshraničním kapitálovým tokům. Prověřovali jsme opatření přijatá v rámci unie kapitálových trhů, která se týkala finanční gramotnosti investorů, zejména malých a středních podniků, insolvenčního práva a srážkových daní (viz obrázek 8).

Obrázek 8

Opatření přijatá k odstranění překážek přeshraničních investic

Zdroj: EÚD.

Komise mohla udělat více pro podporu finanční gramotnosti v malých a středních podnicích

82

Průzkumy OECD týkající se finanční gramotnosti potvrzují, že úroveň finanční gramotnosti měřená finančními znalostmi, chováním a postoji je v celé EU i nadále velmi různá. Ukazují také, že finanční gramotnost se liší podle pohlaví, věku, digitálních dovedností a finanční odolnosti29. Výše zmíněná různá míra finanční gramotnosti je patrná i mezi malými a středními podniky. Průzkum Komise a Evropské centrální banky o přístupu podniků v eurozóně k financování (SAFE)30 svědčí o tom, že většině manažerů malých společností chybí důvěra k tomu, aby se o financích bavili spíše s poskytovateli soukromého a rizikového kapitálu než s bankami. Zdá se, že to platí výrazněji ve střední a východní Evropě než jinde v EU.

83

I když akční plán pro unii kapitálových trhů neobsahoval žádný konkrétní závazek, pokud jde o řešení problému finanční gramotnosti, Komise a členské státy označily nedostatečnou úroveň finanční gramotnosti za překážku, která investory odrazuje od udržování nebo zvyšování vlastní přeshraniční expozice. Ve společném plánu opatření se zavázaly k tomu, že zahájí „výměnu osvědčených postupů týkajících se programů finanční gramotnosti se zřetelem k přeshraničnímu rozměru“.

84

V souladu s tímto závazkem se tohoto úkolu ujala podskupina 18 členských států, které předsedá Chorvatsko, a v roce 2018 vypracovala pracovní dokument, který byl schválen společnou expertní skupinou Komise a členských států pro překážky volného pohybu kapitálu. V tomto pracovním dokumentu se mimo jiné doporučuje, aby členské státy měřily úroveň finanční gramotnosti a realizovaly přístupné a fakticky podložené programy finančního vzdělávání. Poukazuje se v něm také na nedostatek iniciativ, které by se zabývaly přeshraničním rozměrem malých a středních podniků. A dále uvádí, že „přeshraniční rozměr týkající se finanční gramotnosti malých a středních podniků je obtížně řešitelný, protože na vnitrostátní úrovni ještě zbývá učinit hodně práce“. Některé členské státy vyzvaly EU, aby se touto důležitou otázkou zabývala.

85

V oblasti finančního vzdělávání mají hlavní pravomoc členské státy. Otázka, jak by EU měla vykonávat svou pravomoc podporovat členské státy v rozvíjení finanční gramotnosti, a to i mezi malými a středními podniky, zůstává v doporučeních tohoto neoficiálního dokumentu otevřená. O svém dalším postupu Komise zatím nerozhodla. V našem průzkumu veřejných orgánů zastávalo 73 % respondentů názor, že Komise měla spolu s členskými státy navrhnout a v rámci iniciativy pro unii kapitálových trhů financovat konkrétní opatření zaměřená na zvyšování finanční gramotnosti drobných investorů a podnikatelů. Zároveň však chyběla podpora ze strany členských států, a činnost expertní skupiny pro překážky volného pohybu kapitálu byla proto v roce 2018 pozastavena31.

86

Konstatujeme, že v dokumentu expertní skupiny pro finanční gramotnost se systematicky neuvažuje o tom, jak jsou stávající programy a platformy EU pro financování, včetně sítí Enterprise Europe Network a Evropského centra pro investiční poradenství, využívány již nyní k podpoře finanční gramotnosti a jak by případně mohly být k tomuto účelu využívány účinnějším způsobem. Například síť Enterprise Europe Network, kterou Komise zřídila v roce 2008, má podnikům pomoci inovovat a růst v mezinárodním měřítku mimo jiné tím, že poskytuje poradenství v oblasti financí a financování. Také služby, které nabízí Evropské centrum pro investiční poradenství (EIAH), zahrnují finanční poradenství zaměřené na zlepšování schopnosti společností získávat přístup k potřebným zdrojům financování32.

Opatření Komise pravděpodobně nepovedou k výraznému sblížení v oblasti insolvenčních řízení

87

Silné a účinné insolvenční rámce vytvářejí příznivé prostředí pro přeshraniční transakce na kapitálových trzích. Podle akčního plánu pro unii kapitálových trhů je kvůli neúčelnosti a nejednotnosti insolvenčních zákonů v současnosti pro investory obtížné posuzovat úvěrová rizika, zejména u přeshraničních investic. Komise uvádí, že sbližování insolvenčních a restrukturalizačních řízení by přeshraničním investorům umožnilo získat větší právní jistotu, a mohlo by se tak stát impulsem k většímu oživení přeshraniční činnosti.

88

Komise v souladu s tím, co bylo oznámeno v akčním plánu pro unii kapitálových trhů i v jeho přezkumu v polovině období, navrhla dvě legislativní iniciativy a jedno nelegislativní opatření v oblasti insolvenčního řízení.

  • Směrnice o včasné restrukturalizaci a druhé šanci33 stanoví především minimální normy pro postupy, které umožňují restrukturalizaci životaschopných společností před jejich úpadkem, a pro postupy, které umožňují oddlužení.
  • Návrh nařízení o právu rozhodném pro účinky postoupení pohledávek na třetí strany34 usiluje o zavedení jednotných kolizních norem, které vyjasňují, jakými zákony se postupník musí řídit, má-li získat právní nárok na postoupené pohledávky.
  • Sdělení35 o právu rozhodném pro majetkové účinky transakcí s cennými papíry objasňuje různé způsoby, jak určit, kde je veden nebo umístěn účet cenných papírů, a uvádí, že pro účely určení toho, které kolizní normy se použijí v případě platební neschopnosti nebo jiného sporu, mají všechny definice stejnou platnost.
89

Oba tyto legislativní akty stále čekají na to, až je Rada schválí nebo až budou provedeny ve vnitrostátním právu, nicméně ani jedno z těchto opatření nezajistí podstatné sblížení insolvenčních řízení, neboť se z velké části týkají otázek, kterým čelí účastníci trhu před zahájením insolvenčního řízení, jako je restrukturalizace životaschopných společností a vyjasnění vlastnických práv. Poskytují také účastníkům trhu podporu, pokud jde o důsledky vyplývající z platební neschopnosti, jako je převis dluhu a problém začít znovu podnikat. Přestože sbližování insolvenčních řízení nepatří mezi hlavní cíle unie kapitálových trhů, Komise vyjádřila svůj záměr takové sbližování podpořit v akčním plánu pro unii kapitálových trhů36.

90

V oblasti harmonizace základních prvků insolvenčních řízení Komise nepodnikla zatím žádné další kroky. Důvodem je skutečnost, že hmotné právo úpadkové zůstává ve výlučné pravomoci členských států a úloha EU se omezuje na rozvoj soudní spolupráce v občanskoprávních věcech s přeshraničním dopadem. Podle rozhovorů s Komisí bylo během jednání Rady o návrhu směrnice o restrukturalizaci a platební neschopnosti i během konzultačních schůzek se zástupci členských států, které předcházely předložení stávajícího návrhu, zcela zřejmé, že na straně členských států není ochota zabývat se hlavními oblastmi insolvenčního práva.

91

Ze srovnávací studie o hmotném insolvenčním právu v EU37, jejíž vypracování Komise zadala v roce 2016, nicméně vyplynulo, že prostor pro harmonizaci různých stránek úpadkového řízení existuje. Studie na jedné straně odhalila, že mezi jednotlivými vnitrostátními insolvenčními rámci jsou velké rozdíly a že v důsledku toho je obtížné najít společný přístup, na jehož základě by bylo možné tyto rámce harmonizovat. Na druhé straně však tato studie nastolila otázky, které by měl normotvůrce EU vzít v úvahu, jako je otázka kvalifikací a školení insolvenčních správců, stanovení pořadí pohledávek a pořadí priorit, odpůrčí a opravné žaloby i procesní otázky související s formálním insolvenčním řízením.

92

výsledků našeho průzkumu mezi veřejnými orgány vyplývá, že více než 50 % respondentů se domnívá, že pro Komisi by mělo být prioritou nalezení společného postoje zejména v těchto oblastech: a) podmínky zahájení insolvenčního řízení, b) definice platební neschopnosti a c) stanovení pořadí insolvenčních pohledávek (viz obrázek 9). Celkem 23 % respondentů uvedlo, že by Komise měla stanovit jednotný základ pro odpůrčí žaloby.

Obrázek 9

Otázka položená v rámci průzkumu EÚD ohledně harmonizace insolvenčního práva

Zdroj: EÚD.

Komise vydala dobře vypracovaný kodex chování týkající se srážkové daně, tento kodex však není závazný

93

Srážkovou daní se rozumí přímá daň vybíraná z pasivních příjmů, jako jsou příjmy z úroků, dividend, licenčních poplatků a kapitálových zisků. Srážku daně provádí země daňové rezidence nebo země původu nebo obě země a investor musí požádat o vrácení daně nebo vyplacení náhrady. Komise a členské státy ve své zprávě o přeshraničních překážkách (viz bod 80) označily diskriminační a zatěžující postupy pro uplatnění úlevy ze srážkové daně za překážku, která brání přeshraničním investicím. Podobně Evropské poobchodní fórum označilo neefektivní postupy výběru srážkové daně jako jednu z priorit pro opatření zaměřující se na zlepšování poobchodního prostředí v EU38.

94

V rámci řešení těchto otázek uveřejnila Komise dne 11. prosince 2017 kodex chování týkající se srážkové daně. Doporučuje zejména, aby vlády podnikly kroky k zavedení zjednodušených postupů vracení daní, mezi jiným i standardizovaného a harmonizovaného systému pro poskytování daňových úlev u zdroje, aby se smluvní nároky a výjimky uplatňovaly přímo. Kodex je však nezávazný a některá pravidla, která stanoví, nejsou dostatečně pevná, například pokud jde o lhůty, v nichž musí správci daně v členských státech vyřídit žádosti o vrácení daně.

95

Komise sice aktivně prosazuje zjednodušení postupů týkajících se srážkové daně v rámci EU, ale prozatím nevydala víc než návrh nezávazného kodexu chování, protože právní a politické překážky by při jiném postupu byly příliš vysoké. Vzhledem k obtížným jednáním na mezinárodní úrovni nenavrhla ani směrnici na základě článku 115 SFEU, protože pokud by tak měla učinit, vyžadovalo by to:

  • aby prokázala, že její nečinnost má přímý vliv na řádné fungování vnitřního trhu,
  • jednomyslnost v Radě a zvláštní legislativní postup.
96

Komise se od roku 1975 snaží nalézt společné řešení v otázce srážkové danědividend na základě článku 115 SFEU, ale zatím bezúspěšně. Nedávné sdělení, ve kterém Komise navrhla, aby se při hlasování o daňových otázkách postupně přešlo k rozhodování na základě kvalifikované většiny39, většina členských států odmítla.

97

Komise se místo toho rozhodla monitorovat uplatňování kodexu chování prostřednictvím dotazníku a seminářů s členskými státy. V obou případech se mimo jiné ukázalo, že ke zlepšení by mělo dojít v následujících oblastech:

  • digitalizace podávání žádostí o vrácení daně,
  • zavedení možnosti uznávání alternativních dokladů o daňové rezidenci.
98

V rámci summitu EU o daňové správě se dále členské státy v květnu 2020 dohodly, že Komise zorganizuje souvislou řadu činností zaměřených na toto téma s cílem prozkoumat stávající legislativní a nelegislativní iniciativy k řešení současných výzev v oblasti postupů týkajících se srážkové daně, včetně možného systému poskytování úlevy u zdroje.

99

Dne 15. července 2020 vydala Komise akční plán pro spravedlivé a jednoduché zdanění40. Vzhledem k tomu, že daňové překážky komplikující přeshraniční investice bez ohledu na kodex chování týkající se srážkové daně i nadále přetrvávají, Komise oznámila, že navrhne legislativní iniciativu pro zavedení společného a standardizovaného celoevropského systému úlev ze srážkové daně u zdroje a spolu s tím i mechanismu pro výměnu informací a spolupráci mezi daňovými správami. Komise má v úmyslu vypracovat v roce 2022 posouzení dopadů, které by mohlo vést k vytvoření návrhu směrnice Rady o zavedení systému úlev u zdroje.

Unie kapitálových trhů postrádá přesvědčivý výkonnostní rámec

100

Prověřovali jsme, zda Komise:

  1. stanovila konkrétní, měřitelné, dosažitelné, přiměřené a vhodně načasované cíle a zda těmto opatřením přisoudila dostatečnou prioritu;
  2. na téma unie kapitálových trhů poskytovala jasné informace veřejnosti;
  3. zavedla komplexní monitorovací systém.

Cíle unie kapitálových trhů byly dosti neurčité a priority byly stanoveny pozdě

101

V souvislosti s akčním plánem pro unii kapitálových trhů a jeho přezkumem v polovině období byla vypracována podrobná ekonomická analýza. Pokud jde o konzultační proces, který probíhal v souvislosti s přípravou zelené knihy Komiseunii kapitálových trhůroku 2015 a její aktualizaci z roku 2017, Komise tento proces dobře zorganizovala a dobře informovala o jeho výsledcích, což potvrdil i náš průzkum. Unie kapitálových trhů vyvolala hlavně zájem ve finančním sektoru a ve čtyřech velkých členských státech. Slabší zájem byl naopak mezi podniky z jiných odvětví či malými a středními podniky a v členských státech s méně rozvinutými kapitálovými trhy.

102

Akční plán pro unii kapitálových trhů staví na třech úrovních cílů: dvou zastřešujících, třech strategických a třech operačních. Na úrovni operačních cílů je akční plán rozdělen do sedmi intervenčních oblastí, které jsou následně rozděleny podle 25 specifických cílů. Plnění těchto specifických cílů má zajistit celkem 71 opatření. Tato intervenční logika (tj. hierarchie cílů; viz obrázek 10) byla ve své obecné podobě prezentována až v přezkumu v polovině období. Vzájemné souvislosti mezi čtyřmi prověřovanými intervenčními oblastmi, jejich četnými specifickými cíli, příslušnými opatřeními a jejich vzájemnými dopady nebyly vysvětleny v žádném dokumentu Komise, přestože je to v rámci zlepšování právní úpravy vyžadováno41.

Obrázek 10

Hierarchie cílů akčního plánu pro unii kapitálových trhů

Zdroj: Evropská komise.

103

Od samého počátku bylo pro tento projekt důležité stanovení priorit a posloupnosti opatření, protože jak akční plán, tak přezkum v polovině období jich obsahovaly velké množství. Všechna opatření neměla stejnou váhu: některá měla přípravný, správní nebo kontrolní charakter, zatímco jiná se týkala legislativních návrhů nebo jiných nelegislativních opatření a jejich záměr byl strategický. Komise pro jednotlivá opatření akčního plánu z roku 2015 nestanovila explicitní priority. Priority byly stanoveny pouze implicitně: byly zjevné pouze z načasování jednotlivých opatření, které odráželo proveditelnost a potřebu přípravných prací.

104

Bylo to způsobeno tím, že akční plán vznikal z naléhavé potřeby, a nebyla tudíž provedena žádná předchozí analýza, která by ukázala, zda některá opatření budou mít výraznější účinek než jiná. Devět prioritních opatření bylo stanoveno až v rámci přezkumu v polovině období v roce 2017. Z našeho průzkumu a rozhovorů vyplynulo, že projekt unie kapitálových trhů postrádal jasnou koncepci a že byl viditelný pouze pro specializované publikum. Neurčité a neměřitelné byly navíc i specifické cíle jednotlivých oblastí intervence.

105

Na odůvodnění cílů unie kapitálových trhů použila Komise v některých případech obecné odhady (viz rámeček 2).

Rámeček 2

Příklad odhadu sekuritizace použitého pro účely unie kapitálových trhů

Pokud jde o sekuritizaci, Komise odhadovala, že v roce 2015 dojde na sekuritizačním trhu zemí EU‑28 k oživení ve výši 100–150 miliard EUR, a že emise tak budou opět dosahovat předkrizového průměru42. Tento odhad, který Komise od té doby nikdy nepřezkoumala, považovali účastníci trhu v dubnu 2020 za neodpovídající s ohledem na současné potřeby EU‑27 (např. s ohledem na předpokládaný dopad třetího basilejského rámce (Basel III) a s ohledem na cíle EU v oblasti udržitelného financování). Konkrétněji řečeno docházeli k závěru, že samotný cíl EU‑27 by měl být podstatně vyšší, tzn. že roční přírůstek nových sekuritizací by se měl pohybovat na úrovni 235–240 miliard EUR43.

106

Akční plán pro unii kapitálových trhů nutně neobsahoval všechna opatření, která Komise provádí nebo o nich uvažuje a která odpovídají cílům projektu. Příkladem je jednotné evropské přístupové místo (viz bod 43).

Nebylo realistické, že opatření v rámci unie kapitálových trhů splní vysoká očekávání, která vzbudila Komise

107

Účastníci trhu vnímali vytvoření unie kapitálových trhů a komunikaci spojenou s tímto stěžejním projektem ze strany Komise jako zásadní příslib významných pozitivních dopadů. Komunikace Komise o tomto projektu vzbudila větší očekávání, než jaké mohla prostřednictvím opatření, jež v rámci své působnosti navrhla, reálně naplnit.

108

Svým akčním plánem z roku 2015 chtěla Komise do roku 2019 položit základy dobře fungující unie kapitálových trhů. Skutečnost, že společnosti v EU se spoléhají na bankovní financování a že rozvoj kapitálových trhůEU není dostatečný, jsou výsledkem působení různých strukturálních faktorů, které nelze zmírnit ani změnit během několika let v rámci jednoho akčního plánu. V březnu 2019 Komise nicméně ve své zprávě o pokroku oznámila, že svůj slib ve stanovené lhůtě splnila.

109

Analýza veřejných subjektů (Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka), soukromých sdružení (Asociace finančních trhůEvropě, Evropská bankovní federace), odvětvových iniciativ (Market4Europe) a expertních skupin (Bruegel, Středisko evropských politických studií, Eurofi) však nasvědčuje tomu, že projekt unie kapitálových trhů není ani zdaleka dokončen a že je na něm třeba odvést ještě mnoho práce. Lze tak soudit i na základě rámcových tržních ukazatelů, jako jsou ukazatele Evropské centrální banky týkající se finanční integrace, poměr dluhu a bankovních půjček nebo skladba finančních aktiv domácností. Ve skutečnosti se tyto ukazatele v porovnání s dobou před zahájením akčního plánu pro unii kapitálových trhů příliš nezměnily.

110

otázce, zda akční plán pro unii kapitálových trhů a jeho aktualizace byly příliš ambiciózní, nebo naopak málo náročné a zda byly dobře promyšlené a v souladu se svými cíli, se názory respondentů našich průzkumů rozcházejí. Ti, kteří projekt unie kapitálových trhů kritizovali jako příliš náročný, poukazovali především na její složitost, která měla nepříznivý dopad na její proveditelnost. Dále uváděli, že Komise podcenila, kolik času bude zapotřebí k tomu, aby opatření navržená v rámci unie kapitálových trhů a přezkumu v polovině období schválili spolunormotvůrci. Zúčastněné strany, které jsme oslovili, se opakovaně zmiňovaly o tom, že projekt unie kapitálových trhů by měl být ambiciózní a že Komise by tyto vysoké ambice měla prosazovat, ale zároveň by měl být dostatečně realistický a proveditelný, aby bylo možné dosáhnout pokroku.

111

Klíčová opatření a hlavní páky však mají ve svých rukou jiní aktéři, zejména spolunormotvůrci a členské státy. Jak již bylo výše řečeno (např. v bodech 8590 a 96), v oblastech spadajících do vnitrostátní působnosti má zásadní význam podpora členských států. Komise ve svém akčním plánu pro unii kapitálových trhů i v jeho přezkumu v polovině období uvedla, že unii kapitálových trhů nemůže budovat sama a že úspěch projektu závisí také na politické vůli členských států a na jeho přijetí ze strany příslušného odvětví.

112

Pokud jde o legislativní opatření, Komise se zaměřila na poměrně omezený legislativní program zahrnující 13 iniciativ (viz příloha VI). V několika případech však Komise musela své původní ambice výrazně omezit, aby dosáhla dohody se spolunormotvůrci, jako například v případě přezkumu evropských orgánů dohledu, nebo musela vypustit politicky kontroverzní otázky, které s sebou unie kapitálových trhů přinesla, jako je například otázka evropského bezpečného aktiva.

113

V některých jiných případech trval legislativní proces déle, než se očekávalo, i když Komise předložila své legislativní návrhy opatření pro unii kapitálových trhů z velké části včas (viz bod 46). Podobně se v Radě zdržel i Komisí předložený návrh směrnice o společném konsolidovaném základu daně z příjmů právnických osob, který je důležitý pro překonání problému zvýhodňování dluhů oproti vlastnímu kapitálu (viz bod 33). Celkově již bylo přijato a vstoupilo v platnost 12 (ze 13) právních opatření, většinou ke konci stanovené lhůty. Pouze pět z těchto opatření, která vstoupila v platnost, je již plně nebo částečně uplatňováno. Zbývajících sedm se má začít uplatňovat postupně a nabude účinnosti v polovině roku 2022 nebo ještě později (viz příloha VI).

114

Většina nelegislativních opatření (tj. odborné studie, osvědčené postupy, konzultace) byla užitečná pro vytváření a sdílení znalostí o konkrétních segmentech trhu a v některých případech vedla k legislativnímu návrhu (např. skupinové financování, kryté dluhopisy). Vzhledem k jejich přípravné a nezávazné povaze však nemohla přivodit skutečnou změnu. Příkladem je sdělení Komise o právu rozhodném pro majetkové účinky transakcí s cennými papíry, které ve srovnání s tehdejším stavem právní jistotu výrazně nezlepšilo.

Komise pravidelně nemonitorovala celkový pokrok při plnění cílů unie kapitálových trhů

115

Monitorování je nezbytné kvůli tomu, aby tvůrci politik a zúčastněné strany mohli kontrolovat, zda je provádění dané politiky „na dobré cestě“, a aby mohli vytvářet informace, které pak mohou být využity k posouzení toho, zda bylo dosaženo jejích cílů44. Monitorování může probíhat na různých úrovních (tj. na strategické úrovni nebo na úrovni jednotlivých politických opatření), v různých časových fázích (v době zahájení, během provádění politiky nebo po jejím provedení) a s různou četností (ročně, čtvrtletně atd.).

116

Prověřovali jsme, zda Komise zavedla odpovídající opatření pro monitorování celkového provádění unie kapitálových trhů. Součástí toho je i výběr ukazatelů používaných pro monitorování vývoje unie kapitálových trhů a údaje používané k jeho vykazování.

117

K přezkumu a vykazování opatření přijatých v rámci unie kapitálových trhů i vývoje na kapitálových trzích využívala Komise dosud řadu nástrojů (viz obrázek 11). Žádný z nich však není přímo určen k pravidelnému monitorování celkového pokroku v sedmi intervenčních oblastech unie kapitálových trhů.

Obrázek 11

Zprávy Komise o unii kapitálových trhů

Zdroj: EÚD.

118

Komise sice ve své Zprávě o evropské finanční stabilitě a integraci z roku 2016 – což je obecně zaměřená publikace, která začala vycházet v roce 2007 – začala posuzovat vývoj na kapitálovém trhu související se sedmi intervenčními oblastmi unie kapitálových trhů45, tento rámec však dále neaktualizovala. Pro řadu klíčových ukazatelů Zprávy o evropské finanční stabilitě a integraci (EFSIR) z roku 2016 nebyl navíc stanoven referenční stav a cílové hodnoty.

119

Hlavním důvodem, proč Komise nezachovala systém monitorování zavedený v rámci EFSIR z roku 2016, byla skutečnost, že unie kapitálových trhů byla teprve ve stadiu zrodu, kdy mnohá z opatření byla teprve přijímána, a dále značná časová prodleva, během níž se změny ve finančních strukturách projevují v kvantitativních statistikách. Tyto okolnosti však neměly Komisi zabránit v tom, aby na začátku stanovila určitá monitorovací opatření a průběžně je pak rozvíjela.

120

roce 2020, tj. pět let po zahájení činnosti unie kapitálových trhů, zadala Komise na vyzvání Rady studii, která měla vést k vypracování souboru klíčových ukazatelů výkonnosti pro sledování pokroku v oblasti unie kapitálových trhů. V souladu s návrhem se zhotovitel studie pokusil zavést intervenční logiku založenou na průkazných faktech. V rámci tohoto přístupu se dodavatel snažil zjistit, jak změny bezprostřednějších výsledků opatření přijatých v rámci unie kapitálových trhů (např. náklady na kótování) ovlivňují plnění hlavních cílů unie kapitálových trhů (např. relativní podíl nefinančních podniků na financování kotovaného kapitálu a dluhu v poměru k bankovním úvěrům).

121

Konzultant ve svém návrhu závěrečné zprávy navrhl více než 50 ukazatelů týkajících se čtyř oblastí46, které mohou být zařazeny do výsledného souboru ukazatelů, a doporučil Komisi, aby při sestavování souboru klíčových ukazatelů výkonnosti věnovala větší pozornost účelu, skupině uživatelů, struktuře a údržbě. Komise mezitím podnikla kroky k vypracování dalších ukazatelů, týkajících se například integrace trhu, neboť dodavatel ve své práci ukázal, že mnohé ukazatele bezprostřednějších výsledků potřebných pro intervenční logiku buď nejsou k dispozici, nebo nejsou vhodné v tom smyslu, že překročily jedno ze tří mezních kritérií47.

122

K vykazování plnění ukazatelů musí být k dispozici potřebné údaje. Je třeba poznamenat, že údaje potřebné ke sledování pokroku v realizaci jednotlivých opatření pro unii kapitálových trhů nebyly někdy k dispozici nebo nebyly k dispozici v dostatečné kvalitě a členitosti. Mohou tím být omezeny i možnosti měřit celkový pokrok v provádění unie kapitálových trhů. Dobře známým problémem v oblasti dostupnosti údajů, na který během našeho auditu poukázal Evropský orgán pro cenné papíry a trhy, je zejména nedostatek spolehlivých informací o přeshraniční distribuci investičních fondů.

123

Ve fázi zakládání unie kapitálových trhů se Komise snažila získat za dané situace to nejlepší, co mohla, a shromažďovala proto údaje z několika zdrojů, mimo jiné i údaje, které měl k dispozici orgán ESMA. Orgán ESMA tak například uchovává informace o počtu registrovaných evropských fondů rizikového kapitálu a evropských fondů sociálního podnikání, ale další údaje, jako například údaje o vybraných prostředcích a uskutečněných investicích, byly získávány ze zdrojů mimo Komisi, jako je například sdružení Invest Europe. Orgán ESMA se navíc ve svých odhadech týkajících se sekuritizačního trhu nezahrnujícího jednoduchou, transparentní a standardizovanou sekuritizaci (STS) do značné míry opírá o soukromé zdroje (např. BAML). Spoléhat se takto na soukromé poskytovatele údajů může být problematické, protože shromažďování údajů je časově náročné a často i finančně nákladné a Komise nemusí být schopna posoudit jejich kvalitu.

124

Komise učinila kroky, aby příslušné právní předpisy týkající se unie kapitálových trhů obsahovaly doložky o údajích, s cílem zajistit shromažďování informací potřebných pro účely monitorování a hodnocení, nejsou-li tyto informace dostupné a přístupné z jiných zdrojů. Například nové právní předpisy týkající se unie kapitálových trhů48 ukládají Evropskému orgánu pro cenné papíry a trhy od roku 2022 povinnost provozovat celoevropský registr s údaji o přeshraniční distribuci ve vztahu k subjektům kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP), správcům alternativních investičních fondů (AIFMD) a dalším fondům. Komise zdůraznila, že mají-li být průmyslu uloženy dodatečné požadavky na podávání zpráv, musí být pečlivě odůvodněny.

Závěry a doporučení

125

EU má finanční systém založený převážně na půjčkách, který je tedy silně závislý na bankovním financování. Komise se zasazuje o to, aby se v EU ve větší míře využívalo tržního financování a aby vedle bankovní unie existovala i unie kapitálových trhů, která by ji doplňovala. Mezi hlavní cíle unie kapitálových trhů patřilo podpořit rozvoj a integraci kapitálových trhů EU a zvýšit podíl alternativního financování pro malé a střední podniky. Náš celkový závěr je takový, že Komise učinila první kroky na cestě k dosažení tohoto náročného cíle, ale výsledky se musí teprve dostavit.

126

Mnoho opatření, jež mohla Komise v rámci své působnosti přijmout, představuje dílčí kroky k dosažení cílů, které si vytyčila, avšak tato opatření nedokázala zatím v EU zapůsobit jako katalyzátor změn. Nezávazná „měkká“ opatření, jako jsou zprávy nebo osvědčené postupy, přispěla sice k získávání znalostí o konkrétních segmentech kapitálového trhu, ale řada z nich měla vzhledem ke své povaze spíše omezený dopad. Komise byla však zároveň omezena tím, že mnoho klíčových opatření může být přijato pouze členskými státy nebo s jejich plnou podporou.

127

Akční plán pro unii kapitálových trhůroku 2015 byl vypracován v návaznosti na předchozí plány: byly do něj převzaty především dřívější myšlenky a již připravovaná opatření nebo byla v jeho rámci navrženo přizpůsobení stávajících nařízení (tj. nařízení o prospektu, nařízení o evropských fondech rizikového kapitálu), přičemž cílem bylo dosáhnout pokroku v konkrétních segmentech kapitálových trhů. Řada opatření v rámci unie kapitálových trhů na diverzifikaci zdrojů financování pro malé a střední podniky byla zaměřena na záležitosti, které mají příliš úzký záběr na to, aby spustily nebo katalyzovaly strukturální posun směrem k většímu tržnímu financování v EU (viz body 2039).

128

Navzdory úsilí, které Komise v rámci akčního plánu pro unii kapitálových trhů vynaložila, měla její opatření zaměřená na odstraňování informačních bariér na trhu financování malých a středních podniků velmi omezený dopad, pokud jde o vytvoření možností snazšího hledání souladu mezi zájmy různých účastníků trhu. Významný projekt jednotného evropského přístupového místa, o kterém se jednalo ještě před vytvořením unie kapitálových trhů, Komise do svého akčního plánu pro unii kapitálových trhůroku 2015 nezařadila. V důsledku toho na straně poptávky i nabídky stále existují informační bariéry (viz body 4043).

129

Co se týče otázky bankovního financování, Komise podnikla kroky k posílení schopnosti bank poskytovat úvěry společnostem v EU. Iniciativa pro jednoduchou, transparentní a standardizovanou sekuritizaci (STS) byla sice pozitivním krokem, na evropském sekuritizačním trhu však dosud nepřinesla očekávaný účinek a financování malých a středních podniků neusnadnila. Sekuritizační transakce jsou i nadále z velké části soustředěny v tradičních třídách aktiv (tj. hypotéky, úvěry na automobily) a jen v některých členských státech (viz body 4450).

Doporučení 1 – Navrhnout dobře cílená opatření dále usnadňující přístup malých a středních podniků na kapitálové trhy

Komise by měla stanovit:

  1. opatření pro zvýšení atraktivity kapitálového financování a veřejných emisí pro společnosti, zejména pro malé a střední podniky;
  2. opatření pro snížení dopadu informační asymetrie mezi poskytovateli a uživateli kapitálu, zejména pokud jde o malé a střední podniky (např. zřízením jednotného evropského přístupového místa);
  3. po náležitém zvážení možných rizik změny v právním rámci, které zvýší atraktivitu emisí sekuritizací malých a středních podniků.

Časový rámec: 1. čtvrtletí 2022

130

Komise prohlásila, že chce v členských státech podporovat rozvoj jejich kapitálových trhů, a to zejména v zemích, kde je velký potenciál odstranění stávajících nedostatků. Komise za tímto účelem využila širší koordinační procesy, které v EU probíhají (evropský semestr), a finanční nástroje, jako je program na podporu strukturálních reforem, nikoli však v rámci konkrétní, komplexní a jasné strategie EU (viz body 5158).

131

Problémy, které s unií kapitálových trhů souvisejí, jsou v rámci evropského semestru většinou identifikovány. Navzdory přijetí akčního plánu pro unii kapitálových trhůroce 2015 a rostoucímu významu tohoto tématu po brexitu však Komise nevydala doporučení pro deset členských států s méně rozvinutými kapitálovými trhy, aby přímo provedly příslušné reformy (viz body 5965).

132

Komise sice v rámci programu na podporu strukturálních reforem poskytuje technickou podporu, která je pro členské státy spojena jen s nízkou finanční a administrativní zátěží, avšak tato podpora není ukotvena v konkrétní strategii. Model technické podpory založený na poptávce nevedl k poskytování podpory členským státům, která by odpovídala jejich potřebám. Projekty, kterých se účastní více zemí, jsou navíc v rámci programu na podporu strukturálních reforem stále výjimkou. Většina projektů stále probíhala nebo byla nedávno dokončena. Náš vzorek nicméně ukazoval, že pokud jde o rozsah a pokrok reforem, výsledky jsou smíšené. Ve většině případů navíc nebyl dodržen původní harmonogram provádění a analýza, kterou provedl Útvar na podporu strukturálních reforem, neodrážela rizika provádění náležitým způsobem (viz body 6678).

Doporučení 2 – Podporovat prohlubování a větší integraci místních kapitálových trhů

Komise by měla:

  1. vypracovat komplexní strategii pro řešení potřeb místních kapitálových trhů;
  2. vydat doporučení pro jednotlivé členské státy, které potřebují dosáhnout pokroku v oblasti tržního financování;
  3. zdokonalit stávající model technické podpory založený na poptávce, aby byla poskytována těm členským státům, které ji nejvíce potřebují, ale s důrazem na výsledky.

Časový rámec: 4. čtvrtletí 2022

133

Mnohé z překážek, které brání přeshraničním kapitálovým tokům, existují už desítky let, aniž se je podařilo odstranit. Komise zjistila, že tyto překážky jsou často důsledkem vnitrostátních zákonů, včetně zákonů v oblasti insolvenčního práva a srážkové daně, nebo nedostatku finančního vzdělávání. Z tohoto důvodu a také na žádost Rady společně s členskými státy vypracovala plán jejich odstraňování, který však zahrnoval pouze překážky, jimiž se členské státy byly ochotny zabývat (viz body 7981).

134

Expertní skupina pro odstraňování vnitrostátních překážek kapitálových toků doporučila v roce 2018 členským státům, aby měřily úroveň finanční gramotnosti a realizovaly přístupné a programy finančního vzdělávání založené na zásadách OECD. Komise dosud nesdělila, zda a jak bude podporovat členské státy v jejich úsilí, například tak, že přezkoumá příslušné programy financování EU, aby umožňovaly lépe podporovat finanční gramotnost spotřebitelů, investorů a malých a středních podniků v celé Evropě (viz body 8286).

135

Opatření Komise týkající se problematiky platební neschopnosti mohou vyjasnit otázku vlastnických práv, usnadnit včasnou restrukturalizaci a nabídnout podnikatelům druhou šanci. Není však pravděpodobné, že povedou ke sbližování insolvenčních řízení. Vzhledem k tomu, že hmotné právo úpadkové zůstává ve výlučné působnosti/pravomoci členských států, má Komise bez jejich podpory jen minimální prostor pro další postup (viz body 8792).

136

Komisí vypracovaný kodex chování týkající se srážkové daně obsahuje osvědčené postupy umožňující řešit problémy spojené se zatěžujícími postupy pro podávání žádostí o daňovou úlevu a vrácení daně. Tento kodex však spoléhá na dobrovolné závazky členských států a závaznější sbližování vnitrostátních postupů na základě doporučení kodexu vyžaduje jednomyslný postoj Rady. Předchozí pokusy reformovat na tomto základě postupy v oblasti srážkové daně nebyly úspěšné (viz body 9399).

Doporučení 3 – Zabývat se odstraněním hlavních přeshraničních překážek bránících investicím

Komise by měla:

  1. posoudit, jak by mohla lépe podporovat finanční gramotnost, včetně gramotnosti mezi malými a středními podniky, a snahy členských států v této oblasti;
  2. posoudit, do jaké míry lze sblížit nebo sladit prvky vnitrostátních insolvenčních řízení, jako jsou kritéria pro zahájení insolvenčního řízení, stanovení hierarchie pohledávek a pořadí priorit a odpůrčích žalob, a podpořit související reformy;
  3. v závislosti na výsledku posouzení dopadů navrhnout Radě směrnici o systému pro úlevu od srážkové daně u zdroje.

Časový rámec: 4. čtvrtletí 2022

137

Cíle Komise v oblasti unie kapitálových trhů byly v mnoha případech neurčité. Priority byly stanoveny teprve se zpožděním. Komunikace Komise o tomto projektu vzbudila větší očekávání, než jaké mohla prostřednictvím svých vlastních opatření naplnit. V některých případech spolunormotvůrci výrazně omezili ambice původních návrhů Komise nebo se návrhy zastavily v Radě, kde nezískaly potřebný souhlas (viz body 100114).

138

Komise se při monitorování omezila na pokrok legislativních opatření, ale zda se daří naplňovat hlavní cíle unie kapitálových trhů, pravidelně a soustavně nesledovala. V současné době není navíc schopna ani posoudit, do jaké míry k pokroku v plnění cílů unie kapitálových trhů přispívají její politická opatření – legislativní i nelegislativní. Shromažďování údajů potřebných ke sledování pokroku v plnění cílů unie kapitálových trhů je navíc časově náročné, často finančně nákladné a Komise nemusí být schopna posoudit jejich kvalitu. Některé údaje nejsou snadno dostupné v dostatečné kvalitě a nejsou dostatečně podrobné. Tyto nedostatky jsou obzvláště nežádoucí vzhledem k zahájení druhého akčního plánu pro unii kapitálových trhů v září roku 2020 (viz body 115119).

139

Po pěti letech od zřízení unie kapitálových trhů se Komise zasadila o vypracování praktického souboru ukazatelů. Tento soubor může sloužit k posuzování pokroku unie kapitálových trhů jako celku. Jeho základem by měla být intervenční logika založená na průkazných faktech a výběr vhodných ukazatelů. Měly by být zpřístupněny údaje pro sestavování ukazatelů, přičemž je třeba mít na paměti, že zátěž spojenou s vykazováním je nutné omezit na nezbytné minimum (viz body 120124).

Doporučení 4 – Stanovit konkrétní cíle, zásadně důležitá opatření a monitorování unie kapitálových trhů

Komise by měla:

  1. vymezit konkrétní cíle a zaměřit se na zásadně důležitá opatření, která umožní včas splnit cíle unie kapitálových trhů;
  2. provádět pravidelné monitorování celkového pokroku při plnění cílů unie kapitálových trhů;
  3. vybrat ukazatele, které jsou vhodné a založené na spolehlivých, včasných a dostupných údajích.

Časový rámec: 4. čtvrtletí 2021

Tuto zprávu přijal senát IV, jemuž předsedá Alex Brenninkmeijer, člen Účetního dvora, v Lucemburku na svém zasedání dne 20. října 2020.

Za Účetní dvůr

Klaus-Heiner LEHNE
předseda

Přílohy

Příloha I – Přehled prověřovaných projektů programu na podporu strukturálních reforem (SRSP) významných z hlediska unie kapitálových trhů, 20172018

Členský státID SRSSProjekt SRSPHlavní výstup kbřeznu 2020Rozpočet vEUR
Bulharsko SRSP 2017/445 Vytvoření jednotného kontaktního místa pro zpřístupňování a šíření informací účastníky trhu („jednotné kontaktní místo“) Návrh technické specifikace a operační plán systému jednotných kontaktních míst (21.února2020) 425000 
Česká republika SRSP 2017/360 Analýza českých andělských investorů a jejich podpora Studie mapující stav investičních aktivit andělských investorů vzemi (16.října2018) 70000 
Česká republika SRSP 2017/446 Příprava vnitrostátní strategie rozvoje českého kapitálového trhu Zpráva spřipomínkami kvnitrostátní strategii rozvoje českého kapitálového trhu vobdobí 20192023 (schválena vbřeznu 2019) 62000 
Estonsko SRSP 2017/344 Diagnostika kapitálového trhu Diagnostická zpráva oestonském kapitálovém trhu (15.února2019) 100000 
Estonsko SRSP 2017/39 Reforma právního a regulačního rámce pro kryté dluhopisy a sekuritizaci Návrh zákona okrytých dluhopisech a důvodová zpráva (přijatý dne 13.února2019) 150000 
Itálie SRSP 2017/508 Italské kapitálové trhy a unie kapitálových trhů – přístup kfinancím – diagnostika Přezkum stavu kapitálového trhu vItálii vroce 2020 (31.ledna2020) 550000 
Litva SRSP 2017/444 Zlepšení investičního prostředí pro institucionální investory Diagnostická studie (červenec 2018) a prezentace (září 2018) 150000 
Polsko SRSP 2017/42 Vypracování strategie rozvoje kapitálového trhu Strategie rozvoje kapitálových trhů vPolsku (přijatá dne 1.října2019) 150000 
Rumunsko SRSP 2017/44 Založení Rumunské národní podpůrné banky – Rumunská rozvojová banka – EximBank S.A. Prováděcí studie pro rumunskou rozvojovou banku (18.července2019) 448125 
Litva SRSP 2018/31 Kapitálový nástroj na podporu MSP Návrh legislativy a prováděcího plánu, včetně provozních změn (7.srpna2019) 65000 

Pozn.: příjemcem bylo ve všech případech státní ministerstvo financí nebo podobné ministerstvo (v Itálii Ministerstvo hospodářství a financí, v Rumunsku Ministerstvo státních financí).

Zdroj: EÚD na základě SRSS.

Příloha II – Akční plán Komise pro unii kapitálových trhůroku 2015 a předchozí politiky – vybraná opatření zaměřená na přístup k financím

Akční plán pro rizikový kapitál zroku 1998Akční plán ke zlepšení přístupu malých a středních podniků kfinancování zroku 2011Akční plán pro unii kapitálových trhů zroku 2015
Prospekt – postupy pro zavedení jednoho pasu pro velké společnosti a malé a střední podniky Změna směrnice oprospektu zavádějící režim přiměřeného poskytování informací pro malé a střední podniky Nařízení oprospektu EU (vplatnosti od července 2019)
Podrobná analýza nákladů společností na získávání dluhového a kapitálového financování vcelé Evropě Označení „trh pro růst malých a středních podniků“ podle směrnice otrzích finančních nástrojů Nařízení otrzích pro růst malých a středních podniků, kterým se mění nařízení ozneužívání trhu
Fondy rizikového kapitálu: právní předpisy Společenství týkající se konkrétních uzavřených investičních fondů První legislativní návrh nařízení oEuVECA/EuSEF (nebyl přijat) Přezkum nařízení oEuVECA/EuSEF (přijat a vplatnosti od roku 2018)
Zdanění fondů rizikového kapitálu – vyjasnění daňového prostředí Analýza daňových překážek pro přeshraniční investice rizikového kapitálu Studie odaňových pobídkách pro rizikový kapitál a andělské investory
Provést analýzu zdanění dluhového kapitálu Žádná opatření Legislativní návrh společného konsolidovaného základu daně zpříjmů právnických osob, který se zabývá problémem zvýhodnění dluhu ve zdanění právnických osob
Žádná opatření Jednotný přístupový bod umožňující získávat regulované informace na úrovni EU Prozkoumat možnosti vytvoření celoevropských informačních systémů
Žádná opatření Kapitálové financování pro MSP: kapitálový finanční nástroj vrámci programů COSME a Horizont 2020fondy fondů, sekuritizace portfolia pohledávek MSP ze strany EIB/EIF Celoevropský program pro fondy fondů rizikového kapitálu, evropský rizikový kapitál vrámci EIB/EIF
Žádná opatření Posílit síť Enterprise Europe Network, aby malým a středním podnikům poskytovala lepší informace
Žádná opatření Přezkum úvěrového trhu pro malé a střední podniky, včetně mechanismu transparentnosti Evropské rámcové zásady pro zpětnou vazbu poskytovanou bankami malým a středním podnikům, jimž odmítly žádost o úvěr

Zdroj: EÚD.

Příloha III – Opatření unie kapitálových trhů pro rozvoj místních kapitálových trhů

Rámeček 3

Výstupy Komise ve vztahu k místním a regionálním kapitálovým trhům

Prioritní opatření č. 9 v rámci přezkumu v polovině období: „Do druhého čtvrtletí 2018 navrhne Komise ucelenou strategii EU, pokud jde o kroky, které by bylo možno podniknout na unijní úrovni, aby se v celé EU podpořil rozvoj místních a regionálních kapitálových trhů. Tato strategie bude vycházet ze zprávy pracovní skupiny pro unii kapitálových trhů zřízené v rámci Vídeňské iniciativy a bude zohledňovat zkušenosti získané v souvislosti s rostoucím poskytováním vyžádané technické podpory v rámci Programu na podporu strukturálních reforem.“

Kromě opožděného zveřejnění výsledků (březen 2019) oproti akčnímu plánu pro unii kapitálových trhů (září 2015) výstup Komise mimo jiné:

  • nepředstavuje strategii ve vlastním smyslu, tj. podrobný dlouhodobý plán, ale spíše orientační a neúplný seznam možných opatření49,
  • nevymezuje konkrétní potřeby kapitálových trhů členských států na základě předchozí analýzy daného stavu na vnitrostátní úrovni50,
  • nepokrývá uceleným způsobem všechny segmenty kapitálového trhu a témata či možnosti, které přicházejí v úvahu,
  • nestanovuje prioritní oblasti reforem s největším potenciálem pro zlepšení místních kapitálových trhů a neposkytuje pokyny ke stanovení sledu jednotlivých opatření (prováděcí kroky),
  • neanalyzuje možné dopady opatření a neukazuje potenciálně vysoké fiskální náklady konkrétních možností (viz např. používání investičních spořicích účtů ve Švédsku51),
  • nenabízí osvědčené postupy, které se uplatňují na globálnější úrovni (například v zemích s vyspělými finančními trhy, jako jsou USA, Kanada, Japonsko, Švýcarsko, Austrálie nebo Singapur), nýbrž pouze v rámci EU,
  • nebere v úvahu významné vnější faktory (např. brexit, měnovou politiku, hospodářský cyklus),
  • neobsahuje ustanovení o vlastním přezkumu nebo hodnocení po uplynutí určitého období, která by mohla odhalit přetrvávající nedostatky a ukázat způsob jejich řešení,
  • neobsahuje zvláštní unijní rozpočet pro účely unie kapitálových trhů a rozvoje místních a regionálních kapitálových trhů vedle již existujících finančních nástrojů financovaných Evropskou unií a v rámci programu na podporu strukturálních reforem, které však nespadají do působnosti GŘ FISMA, přestože má pro unii kapitálových trhů nejdůležitější mandát.

Zdroj: EÚD.

Příloha IV – Přehledný souhrn přímých doporučení pro jednotlivé země vydaných pro všechny členské státy, 20142019

Stav před vytvořením unie kapitálových trhůPo schválení akčního plánu pro unii kapitálových trhů (září 2015)
20142015ČS2016201720182019
Belgie x x
Bulharsko
Česká republika
Dánsko
x Německo x x x
Estonsko
x Irsko x
Program Program Řecko Program Program Program
x Španělsko
x Francie
Chorvatsko
x Itálie x x
Program Program Kypr x x x x
Lotyšsko
Litva x
Lucembursko
x x Maďarsko
x x Malta
x x Nizozemsko
Rakousko x x x
Polsko
x x Portugalsko x x x
Rumunsko
x Slovinsko x x x x
Slovensko
Finsko
x x Švédsko
x Spojené království
10 z26
38%
7 z26
27%
ČS sdoporučením pro jednotlivé země, významným zhlediska unie kapitálových trhů 6 z27
22%
6 z27
22%
7 z27
26%
4 z28
14%
157  102  Celkem doporučení pro jednotlivé země 89  78  73  97 

Zdroj: EÚD na základě databáze CESAR, EGOV Briefing Evropského parlamentu, doporučení pro jednotlivé země: přehled, září 2019.

Příloha V – Souhrn přímých a širších doporučení pro jednotlivé země vydaných pro méně rozvinuté členské státy na období 20162019

Pořadí ČS Přímá doporučení pro jednotlivé země Obecnější doporučení pro jednotlivé země
28  Litva Přístup kfinancování (2016) ŽÁDNÉ
27  Rumunsko ŽÁDNÉ
26  Slovinsko Přístup kfinancování (20162019) ŽÁDNÉ
25  Slovensko ŽÁDNÉ Spravedlnost (2017)
24  Bulharsko ŽÁDNÉ Dohled (2016, 2017, 2019), platební neschopnost (20162019)
23  Lotyšsko ŽÁDNÉ Platební neschopnost (2016)
22  Estonsko ŽÁDNÉ
21  Maďarsko ŽÁDNÉ
20  Chorvatsko ŽÁDNÉ Platební neschopnost (2017)
19  Řecko ŽÁDNÉ Platební neschopnost (2019)
18  Polsko ŽÁDNÉ
17  Česká republika ŽÁDNÉ
16  Kypr Přístup kfinancování (20162019) Platební neschopnost (20162018), dohled (2019)
15  Rakousko Přístup kfinancování (20172019) ŽÁDNÉ

Pozn.: 1) Pořadí je stanoveno na základě hloubky místních kapitálových trhů podle Asimakopoulose a Wrighta, A new sense of urgencyThe future of Capital Markets Union, New Financial, listopad 2019, 2) Za přímá „doporučení pro jednotlivé země“ jsme považovali podle interní taxonomie Komise hlavně „zlepšit přístup k financím“ a „omezit zvýhodnění dluhu ve zdanění právnických osob“. Aby se označení unie kapitálových trhů (UKT) nepoužívala příliš volně, doporučení, která se zabývala tématy, jež se týkají i bankovního sektoru, jsme klasifikovali jako „obecnější doporučení pro jednotlivé země“. Jedná se například o režimy platební neschopnosti, dohled nad finančním sektorem a odprodej úvěrů v selhání, 3) Řecko obdrželo svá doporučení s ohledem na ekonomické ozdravné programy, které probíhaly do roku 2018, až v roce 2019.

Zdroj: EÚD na základě databáze CESAR, kterou provozuje Komise.

Příloha VI – Souhrn legislativních opatření pro unii kapitálových trhů k červenci 2020

OpatřeníLhůta proKOMEPRadaPřijatoUplatňováno od
EuVECA/
Přezkum EuSEF
3. čtvrtletí 2016 červenec 2016 říjen 2017 březen 2018
Nařízení oprospektu (přezkum) 4. čtvrtletí 2015 listopad 2015 červen 2017 červenec 2019
Nařízení oSTS sekuritizaci 3. čtvrtletí 2015 září 2015 prosinec 2017 leden 2019
Panevropský osobní penzijní produkt (PEPP) 2. čtvrtletí 2017 červen 2017 červen 2019 12 měsíců od uveřejnění aktů vpřenesené pravomoci
Přezkum evropského orgánu dohledu, včetně pravidel AML 3. čtvrtletí 2017 Přijato 20.9.2017 Vyjednávací mandát získán vprosinci 2018 Vyjednávací mandát získán
v únoru 2019
prosinec 2019 leden 2020 a leden 2022
Přezkum investičních podniků 2. čtvrtletí 2018 Přijato 20.12.2017 listopad 2019 červen 2021
Skupinové financování 4. čtvrtletí 2017 (analýza dopadů)
1. čtvrtletí 2018
Přijato 8.3.2018 Vyjednávací mandát získán vlistopadu 2018 Vyjednávací mandát získán
v červnu 2019
4.čtvrtletí 2020 4. čtvrtletí 2021
Kryté dluhopisy 1. čtvrtletí 2018 Přijato 12.3.2018 Vyjednávací mandát získán vlistopadu 2018 Vyjednávací mandát získán vlistopadu 2018 listopad 2019 červenec 2022
Přeshraniční distribuce fondů kolektivního investování 1. čtvrtletí 2018 (analýza dopadů)
2. čtvrtletí 2018
Přijato 12.3.2018 červen 2019 srpen 2021
10  Pravidla pro usnadnění přístupu malých a středních podniků na růstové trhy 2. čtvrtletí 2018 (analýza dopadů)
3. čtvrtletí 2018
Přijato 24.5.2018 listopad 2019 prosinec 2019 nebo leden 2021
11  Nařízení oinfrastruktuře evropských trhů (dohled) 2. čtvrtletí 2017 Přijato 13.6.2017 Vyjednávací mandát získán vkvětnu 2018 Vyjednávací mandát získán vprosinci 2018 květen 2019 červen 2019 – prosinec 2019
červen 2020 nebo červen 2021
12  Rámce pro preventivní restrukturalizaci, druhá šance a opatřeních ke zvýšení účinnosti postupů restrukturalizace, insolvence a oddlužení (GŘ JUST) 4. čtvrtletí 2016 Přijato 22.11.2016 červen 2019 červenec 2021, červenec 2024 a červenec 2026
13  Právo rozhodné pro účinky postoupení pohledávek na třetí strany (GŘ JUST) 4. čtvrtletí 2017 Přijato 12.3.2018 Vyjednávací mandát získán
v únoru 2019
Dosud nedohodnuto

Zdroj: EÚD na základě Evropské komise.

Zkratková slova a zkratky

AIF: alternativní investiční fond

AIFMD: směrnice o správcích alternativních investičních fondů

BAML: Bank of America Merrill Lynch

EFAMA: Evropská asociace fondů a asset managementu

ESMA: Evropský orgán pro cenné papíry a trhy

EuSEF: evropský fond sociálního podnikání

EuVECA: evropský fond rizikového kapitálu

IPOprimární veřejná nabídka akcií

MSP: malý a střední podnik

SKIPCP: subjekt kolektivního investování do převoditelných cenných papírů

SRSP: program na podporu strukturálních reforem (Structural Reform Support Programme)

SRSS: Útvar na podporu strukturálních reforem (Structural Reform Support Service) (nyní GŘ REFORM)

STS sekuritizace: jednoduchá, transparentní a standardizovaná sekuritizace

UKTunie kapitálových trhů

Glosář

Alternativní investiční fondy (AIF): všechny investiční fondy, na které se nevztahuje směrnice EU o SKIPCP a které naopak spadají pod směrnici o správcích alternativních investičních fondů (AIFMD). Patří mezi ně hedgeové fondy, rizikový kapitál, fondy soukromého kapitálu a nemovitostní fondy.

Evropský semestr: roční cyklus, který je rámcem pro koordinaci hospodářských politik členských států EU a monitorování pokroku.

Fond fondů: sdružený investiční fond, který namísto přímých investic do cenných papírů investuje do jiných fondů.

Fond rizikového kapitáluinvestiční fond spravující peníze profesionálních investorů, kteří se snaží investovat do malých a středních podniků s vysokým potenciálem růstu.

Hloubka trhu: ukazatel objemu obchodování na trhu.

Hluboký kapitálový trh: trh s velkým objemem obchodu s cennými papíry a s malým rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou.

Jednorožec: soukromý začínající podnik s hodnotou přes 1 miliardu dolarů. Přirovnání poukazuje na vzácnost takových podniků.

Jednotné evropské přístupové místo (ESAP): plánovaný webový portál EU, který bude umožňovat snadný a rychlý přístup k povinně zveřejňovaným informacím o kotovaných společnostech.

Krytý dluhopis: druh zajištěného dluhopisu vydaného bankou nebo jinou úvěrovou institucí, který je obvykle krytý hypotékami nebo úvěry ve veřejném sektoru.

Mnohostranný obchodní systém: samoregulační systém pro obchodování s finančními nástroji, který je alternativou k tradičním burzám a na rozdíl od nich jej mohou provozovat nejen autorizovaní organizátoři trhu, ale také investiční podnik.

Nařízení o evropských fondech rizikového kapitálu (EuVECA): nařízení poskytující základ pro dobrovolný celoevropský pas pro kvalifikované fondy rizikového kapitálu a jejich správce.

Nařízení o evropských fondech sociálního podnikání (EuSEF): nařízení poskytující základ pro dobrovolný celoevropský pas pro kvalifikované alternativní investiční programy, které se zaměřují na sociální podniky.

Pracovní skupina pro unii kapitálových trhů: platforma vytvořená v rámci Vídeňské iniciativy, jejímž úkolem je podporovat výměnu informací o finančních trendech ve střední, východní a jihovýchodní Evropě, a rozvíjet tak místní kapitálové trhy. Skládá se ze zástupců veřejného a soukromého sektoru v příslušných zemích a zástupců mezinárodních institucí a je koordinována Komisí.

Primární veřejná nabídka akcií: první prodej akcií společnosti veřejnosti.

Program na podporu strukturálních reforem (SRSP): program EU, který zemím EU nabízí podporu v oblasti institucionálních, správních a prorůstových reforem bez nutnosti vnitrostátního spolufinancování.

Sekuritizace: sdružování různých druhů nelikvidních aktiv, jako jsou hypotéky, půjčky a leasingy, a jejich prodej investorům ve formě likvidních cenných papírů, například dluhopisů.

Směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID): právní rámec EU, který reguluje finanční trhy a zlepšuje ochranu investorů. V roce 2018 byla původní směrnice nahrazena směrnicí MiFID II.

Společný konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob: jednotný soubor pravidel pro výpočet zdanitelných zisků společností v EU.

Subjekt kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP): investiční nástroj, který sdružuje kapitál investorů a společně jej investuje prostřednictvím portfolia finančních nástrojů, jako jsou akcie, dluhopisy a jiné cenné papíry. SKIPCP se řídí pravidly směrnice EU, může být veřejně distribuován retailovým investorům v celé EU na základě jediného povolení vydaného jedním členským státem.

Trh pro růst malých a středních podniků: typ vícestranného obchodního systému pro akcie vydané během předcházejících tří let podniky s průměrnou tržní kapitalizací nižší než 200 milionů EUR.

Úleva u zdroje: forma daňové úlevy uplatněná v okamžiku srážky daně u zdroje.

Vídeňská iniciativa: platforma zřízená v lednu 2009, jíž se společně účastní všechny hlavní zainteresované veřejné i soukromé subjekty z bankovního sektoru EU, která má napomoci rozvíjejícím se evropským ekonomikám překonat globální hospodářskou krizi.

Zvýhodnění dluhu ve zdanění právnických osob: pokřivení hospodářských vztahů, které je důsledkem skutečnosti, že úrokové platby jsou ve většině systémů daně z příjmu právnických osob odpočitatelné, ale výplata dividend v případě kapitálového financování nikoliv.

Odpovědi Komise

Shrnutí

I

Souhrnná odpověď Komise k bodům IIII:

Úsilí o vytvoření skutečného jednotného kapitálového trhu začalo Římskou smlouvou před více než padesáti lety a zintenzivnilo se volným pohybem kapitálu zakotveným v Maastrichtské smlouvě (1992) a v akčním plánu finančních služeb (1999). Tohoto konečného cíle dosud nebylo dosaženo z velké části proto, že rozdíly v právních tradicích a postupech jednotlivých členských států EU bránily vytvoření plně harmonizovaného právního rámce v EU pro řízení finanční činnosti. Jedinou možností je usilovat o jeho dosažení postupně, a to ve všech oblastech, kde stále existují překážky bránící volnému pohybu kapitálu, přičemž je třeba mít na paměti globální vizi a celkové cíle. Vytváření unie kapitálových trhů je tedy postupný proces založený na uskutečnění mnoha malých, ale důležitých změn.

IV

Souhrnná odpověď Komise k bodům IVVII:

Komise realizovala všechna opatření, která oznámila v akčním plánu pro unii kapitálových trhůroku 2015 a v jeho přezkumu v polovině období z roku 2017. Evropský parlament a členské státy se dohodly na 12 ze 13 legislativních návrhů týkajících se unie kapitálových trhů, ačkoli ne u všech byla zachována úroveň ambicí navrhovaná Komisí. Komise se domnívá, že efektivita unie kapitálových trhů bude měřena efektivitou uskutečněných opatření. Vzhledem k tomu, že žádný z nedávno přijatých legislativních návrhů není v platnosti po dostatečně dlouhou dobu a některé z nich dosud nezačaly být uplatňovány, je obtížné posoudit, nakolik jsou účinné pro dosažení jejich úzce definovaných cílů a nakolik přispívají ke specifickým cílům unie kapitálových trhů. Urychlení vývoje na cestěunii kapitálových trhů vyžaduje podporu Evropského parlamentu a členských států na nejvyšší úrovni a také podporu technických odborníků ve veřejné správě. Rovněž je třeba, aby opatření řádně využívali účastníci trhu. EU může nabídnout nástroje a zavést podpůrné podmínky, je však na vnitrostátních orgánech, aby je prováděly přímo v praxi, a na soukromých subjektech, aby se ujaly iniciativy, chopily se obchodních příležitostí a inovovaly.

VIII

Komise souhlasí s EÚD, že cíle unie kapitálových trhů byly široce pojaté. Vzhledem k tomu, že vytváření unie kapitálových trhů je postupný proces založený na provedení mnoha podrobných a často technických změn, považovalo se za důležité stanovit dostatečně obecné a srozumitelné cíle, aby se neztrácela ze zřetele globální vize unie kapitálových trhů.

IX

I když Komise přijímá obecný směr všech doporučení, některá z nich přijímá plně, jiná částečně. Komise nepřijala pouze jedno dílčí doporučení. Viz odpovědi Komise k doporučením 1, 2, 3 a 4.

Úvod

08

Cílem akčního plánu z roku 2015 bylo překonat roztříštěnost kapitálových trhů, rozdělených vnitrostátními hranicemi. Komise souhlasí s EÚD v tom, že uvedená roztříštěnost právních předpisů poukazuje na rozdíly ve vnitrostátních právních předpisech.

09

Komise souhlasí s EÚD, že je třeba pokračovat v práci na unii kapitálových trhů. Pečlivě posoudila zprávu Fóra na vysoké úrovni o unii kapitálových trhů a zpětnou vazbu, kterou k ní obdržela. Práce pokračuje akčním plánem z roku 2020, v němž předkládá opatření, z nichž většina je legislativní povahy a která dále transformují finanční systém EU a přispějí k dotvoření unie kapitálových trhů.

12

Komise konstatuje, že Evropská centrální banka hraje v projektu unie kapitálových trhů velmi důležitou a podpůrnou úlohu.

Připomínky

20

Souhrnná odpověď Komise k bodům 2025:

Financování malých a středních podniků zůstává značným problémem. Se spolunormotvůrci byla dohodnuta a jsou prováděna opatření zaměřená na financování malých a středních podniků v rámci akčního plánu z roku 2015 a přezkumu v polovině období z roku 2017. Komise je přesvědčena, že konkrétní výsledky se časem projeví. Ačkoli dosud nejsou k dispozici důkazy, že by opatření měla významný dopad na chování malých a středních podniků v oblasti financování, za povšimnutí stojí, že průzkum o přístupu k financování ukázal, že schodek financování malých a středních podniků počátkem roku 2019 vymizel v 10 z 11 členských států, které se průzkumu zúčastnily52.

Hospodářský dopad pandemie COVID-19 však zvrátil pozitivní trend klesajících schodků financování, což zdůrazňuje, že podniky všech velikostí, a zejména malé a střední, potřebují spolehlivé tržní zdroje financování. Balíček týkající se oživení kapitálových trhů z července 2020 již navrhl cílené změny režimu prospektu a směrnice o trzích finančních nástrojů II (MiFID II), které usnadní tržní financování podniků53. Jako další součást tohoto balíčku navrhla Komise cílené změny pravidel sekuritizace s cílem posílit schopnost bank poskytovat úvěry malým a středním podnikům54. Komise za tímto účelem navrhla další opatření jako součást druhého akčního plánu pro unii kapitálových trhů55.

26

Souhrnná odpověď Komise k bodům 2630:

Lepší přístup k tržnímu financování, zejména kapitálovému, umožní společnostem inovovat, využívat výhod nových technologií a zabrání tomu, aby se inovativní začínající nebo rychle se rozvíjející podniky kvůli hledání kapitálu rozhodly přesunout se mimo EU nebo snížit své ambice, což by značně poškodilo budoucí růstový potenciál a produktivitu EU. Minulá opatření v rámci unie kapitálových trhů v tomto ohledu nepřinesla zásadní průlom. Pokrok byl nicméně výrazný. Evropská intervence ve fázi předcházející primární veřejné nabídce akcií, zejména v oblasti rizikového kapitálu, byla úspěšná při získávání soukromých institucionálních investorů do fondů rizikového kapitálu, a to díky katalytickému účinku intervence Evropského investičního fondu (EIF) a dalších iniciativ EU. Zatímco v období bezprostředně po krizi v letech 20082009 byla veřejná/vládní podpora rizikového kapitáluEvropě vyšší než 35 %, v roce 2019 se tento podíl snížil na 20 %, zatímco soukromá podpora se zvýšila. Rovněž průměrná velikost fondů rizikového kapitáluEU se během let po finanční krizi postupně zvyšovala56. Krize způsobená pandemií COVID-19 výrazně změnila hospodářské prostředí EU, a proto je třeba ve větší míře podpořit financování menších podniků a inovativních rozvíjejících se podniků.

34

V zájmu řešení naléhavě potřebného přístupu k tržnímu financování, který je důsledkem pandemie COVID-19, přijala Komise legislativní návrhy v rámci „balíčku týkajícího se oživení kapitálových trhů“. Jedním z těchto opatření je zavedení časově omezeného „prospektu EU pro oživení“57. Tento nový prospekt bude k dispozici pro sekundární emise akcií společností kótovaných na regulovaném trhu nebo na trhu pro růst malých a středních podniků.

36

Nařízení o prospektu zavedlo nový typ prospektu – unijní prospekt pro růst – který obsahuje zmírněné požadavky na zveřejnění informací zaměřené na malé a střední podniky a společnosti se střední tržní kapitalizací58. Ty jsou méně přísné než u úplného prospektu a očekává se, že sníží náklady a zátěž malých a středních podniků a zároveň zachovají důvěru investorů v investování do malých společností. Vzhledem k tomu, že nařízení o prospektu se používá pouze jeden rok, nejsou dosud k dispozici dostatečné údaje pro posouzení toho, zda tento prospekt dosáhl svých cílů. Bez ohledu na uvedené a na základě již přijatých opatření bude Komise usilovat o zjednodušení pravidel pro kótování na veřejných trzích.

37

Možnost členských států stanovit různé prahové hodnoty závisí na různé velikosti kapitálových trhů v rámci EU. Tato výjimka je však dostupná pouze pro veřejné nabídky cenných papírů, které nevyžadují schválení jiných členských států, a výjimka se nevztahuje na přijetí k obchodování na regulovaném trhu.

38

Na podporu oživení po krizi COVID-19 a v návaznosti na práci vykonanou v rámci strategie pro malé a střední podniky Komise v současné době pracuje na vytvoření fondu pro primární veřejnou nabídku akcií malých a středních podniků (SME IPO), aby malým a rychle rostoucím podnikům, především v odvětvích, která mají pro EU strategický význam, usnadnila získávání kapitálu a financování růstu.

39

Pokud jde o prospekt, nařízení o trzích pro růst malých a středních podniků zavedlo „převodní prospekt“ s cílem usnadnit přechod z trhu pro růst malých a středních podniků na regulovaný trh: za určitých podmínek mohou emitenti, jejichž cenné papíry byly přijaty k obchodování na trhu pro růst malých a středních podniků po dobu nejméně dvou let, sestavovat zjednodušený prospekt pro sekundární emisecílem požádat o přijetí k obchodování na regulovaném trhu59.

40

Souhrnná odpověď Komise k bodům 4043:

Správná rovnováha mezi poskytováním příslušných informací o investičních příležitostech investorům a minimalizací zátěže společností spojené s oznamováním těchto informací je klíčová pro usnadnění přístupu k tržnímu financování. Aby se společnosti více zviditelnily pro přeshraniční investory, bude se Komise zabývat nedostatkem dostupných a srovnatelných údajů o společnostech pro investory. Zaměřuje se také na cílené zjednodušení stávajících pravidel pro kótování, aby se snížily náklady malých a středních podniků na dodržování předpisů.

57

Souhrnná odpověď Komise k bodům 57 a 58:

V březnu 2019 představila Komise své názory na vývoj místních kapitálových trhů ve „Sdělení o unii kapitálových trhů: Pokrok při budování jednotného trhu s kapitálem pro silnou hospodářskou a měnovou unii“ a v doprovodném pracovním dokumentu útvarů Komise60. Je nutno přiznat, že tyto pokyny nepředstavují podrobný akční plán. Informovaly o strategické vizi, a sice o tom, že místní kapitálové trhy jsou důležité. To v té době nebylo zřejmé. Kromě toho byly nastíněny směry na třech úrovních, konkrétně na vnitrostátní, regionální a evropské, a opatření, která by měla být na každé z nich přijata.

59

Souhrnná odpověď Komise k bodům 5965:

Evropský semestr je důležitým prostředkem koordinace hospodářské politiky členských států a vzhledem k tomu, že mezi jeho cíle patří podpora investic, Komise při jeho podpoře důkladně zvažuje úlohu strukturálních reforem směřujících k lepším místním kapitálovým trhům. Vzhledem k tomu, že Komise může vydat pouze omezený počet doporučení pro jednotlivé členské státy, jsou kompromisy nevyhnutelné a je třeba volit z oblastí politik, které mohou být předmětem doporučení pro daný členský stát. V této souvislosti Komise zdůrazňuje, že pořadí priorit na úrovni jednotlivých zemí je stejně důležitým kritériem pro výběr doporučení jako soulad mezi jednotlivými zeměmi v dané oblasti politiky.

60

Komise se domnívá, že nejdůležitější otázky byly řešeny ve zprávách o jednotlivých zemích s přihlédnutím k formátu, podmínkám a potřebě stanovit priority, v jejichž rámci měla být posouzení vypracována.

Komise uznává, že v současné době existuje několik statistických ukazatelů týkajících se domácích kapitálových trhů, které by mohly být dále rozšířeny.

62

Rámec evropského semestru se používá k určení reformních a investičních potřeb v každém členském státě. Jeho doporučení se zaměřují na nedostatky, které vyžadují největší pozornost pro podporu růstuzaměstnanosti v daném členském státě. Jeho úkolem tedy není soustředit se na každou oblast, v níž členský stát nedosahuje průměru EU, ale upřednostnit omezený počet politických doporučení, která budou přínosem pro dané hospodářství, s ohledem na celkové priority každoročně stanovené v roční strategii pro udržitelný růst. Členské státy tento zjednodušený přístup uvítaly, neboť soustředění se na přesně vymezený omezený počet priorit pomáhá lépe zacílit činnost vlády a zvyšuje odpovědnost členských států za uvedený proces.

63

Na začátku každého cyklu semestru jsou v roční strategii pro udržitelný růst jasně stanoveny priority nadcházejícího cyklu koordinace politik. Kromě toho doporučení pro eurozónu, přijaté každý rok před přijetím doporučení pro jednotlivé země, stanoví prioritní politická doporučení pro členské státy eurozóny a stanoví pokyny pro jejich doporučení pro jednotlivé země. Pokud jde o stanovení priorit reforem, odrážejí doporučení navržená Komisí její posouzení, jaká prioritní opatření mají být přijata.

64

To, že doporučení pro jednotlivé země zahrnuje různé problémy, vyplývá ze skutečnosti, že řešení specifické sociálně-ekonomické výzvy vyžaduje politická opatření v různých oblastech. Stanovení časového rámce se rovněž nepovažuje za praktické, neboť Komise si uvědomuje, že někdy je nutné reformy provádět v různých fázích v průběhu času. Bylo by ovšem možné zvážit podrobnější kvalitativní posouzení úsilí členského státu o realizaci doporučení. To je již uznáváno, neboť Komise posuzuje provádění a uplatňuje různé kategorie hodnocení, např. omezený pokrok, určitý pokrok atd.

65

Komise konstatuje, že ne každé doporučení může být plně nebo zcela provedeno během jeho životnosti (13 až 16 měsíců). Kromě toho trvá určitou dobu, než se výsledek podniknutých reformních kroků v reálné ekonomice projeví.

Komise souhlasí s tím, že úroveň provádění doporučení pro jednotlivé země by mohla být vyšší. Za tímto účelem Komise navrhla nástroj pro technickou podporu, tedy samostatné nařízení, které je v nadcházejícím víceletém finančním rámci pokračováním stávajícího programu na podporu strukturálních reforem.

Kromě toho Komise navrhla novou facilitu na podporu oživení a odolnosti. Uvedená facilita podněcuje reformní a investiční úsilí členských států v souladu s prioritami stanovenými v doporučeních pro jednotlivé země a v zelených a digitálních cílech tím, že nabízí značnou finanční podporu.

70

Souhrnná odpověď Komise k bodům 7071 a obrázku 7:

Komise poukazuje na to, že rozdíly v počtu schválených a realizovaných projektů pro země s méně rozvinutými kapitálovými trhy jsou výsledkem technické podpory, kterou lze poskytnout pouze na základě poptávky členských států, a výběrového řízení založeného na kvalitě projektu, očekávaném dopadu a dostupném rozpočtu61.

77

Souhrnná odpověď Komise k bodům 77 a 78:

Komise poukazuje na to, že při posuzování technické podpory je třeba náležitě zohlednit skutečnost, že Komise poskytuje členským státům odborné znalosti, které jsou nezbytnou, avšak nikoli postačující podmínkou k tomu, aby členské státy reformu provedly, a to zejména v případě strategických a politických reforem. Z tohoto důvodu má v průběhu celého reformního procesu zásadní význam důsledná odpovědnost členských států za podpůrná opatření a reformní program.

Dokladem této odpovědnosti je, že členské státy přizpůsobují technická doporučení konkrétním administrativním a politickým souvislostem.

Je důležité připomenout, že výsledky projektů technické podpory je třeba chápat jako změny vyvolané, jako je přijetí strategie, přijetí nového právního či správního předpisu nebo změna stávajícího předpisu, přijetí (nových) postupů a opatření k posílení provádění reforem v přijímajících strukturách nebo organizacích.

V praxi mohou být projekty technické podpory zaměřené na provádění reforem mnohem snáze „plně“ provedeny členskými státy než projekty zaměřené na koncepci reforem. U takových projektů může být doba provádění také mnohem delší a případně probíhat ve fázích, jak dokládají některé projekty, které jsou předmětem tohoto auditu.

79

Souhrnná odpověď Komise k bodům 7981:

Hlavním cílem unie kapitálových trhů byla a bude podpora finanční integrace. Komise navrhla šest legislativních opatření pro zavedení nových pravidel pro produkty, značky a pas, která budou platit pro celou EU. U pěti z nich62 probíhá provádění po přijetí spolunormotvůrci a očekává se přijetí šestého nařízení63. Nová pravidla restrukturalizace64 navíc vedou k větší právní jistotě pro přeshraniční investory a dobrý pokrok v oblasti evropského finančního dohledu podporuje další sbližování dohledu. Ačkoli je ještě příliš brzy na posouzení jejich účinnosti a jejich přispění k finanční integraci v EU, Komise uznává, že je zapotřebí dalšího pokroku.

Prostřednictvím akčního plánu pro unii kapitálových trhů z roku 202065 hodlá Komise pokračovat v odstraňování hlavních překážek integrace trhu. Některá z těchto opatření přesahují rámec finančních právních předpisů EU a jejich cílem je odstranit překážky související s širším právním prostředím nebo překážky způsobené dlouhodobými vnitrostátními preferencemi nebo postupy. Takové překážky existují zejména v oblasti zdanění a platební neschopnosti nebankovních podniků. Komise proto v těchto oblastech navrhuje cílená opatření zaměřená na nejdůležitější překážky, které tříští trh a odrazují od přeshraničních investic.

86

Služby sítě Enterprise Europe Network v oblasti finanční gramotnosti podporují malé a střední podniky, které mezinárodně rostou a inovují, tím, že je informují o:

  • vhodných druzích financování a financování z EU, výhodách a nástrahách a o tom, co musí malé a střední podniky udělat, aby se připravily,
  • finančních právech (zejména opožděných platbách).

Objem služeb finanční gramotnosti, které mohou členové sítě Enterprise Europe Network poskytovat, je omezen jejich smluvní povinností poskytovat všechny typy služeb EEN vyváženým způsobem (poradenství ohledně přístupu k financování a široká škála dalších témat).

93

Komise by ráda upozornila na to, že zatěžující postupy vrácení srážkové daně jsou překážkou volného pohybu kapitálu, což omezuje přeshraniční investice.

Komise je i nadále odhodlána tuto otázku řešit, viz rovněž odpověď Komise k bodu 95.

94

Komise by ráda objasnila, že kodex chování týkající se srážkové daně je nezávazným nástrojem. Vyzývá členské státy, aby se dobrovolně zavázaly, že sladí své postupy s doporučeními obsaženými v kodexu v rámci zjednodušení postupů souvisejících se srážkovou daní. Hlavním cílem je zefektivnit postupy vracení srážkové daně (digitalizované, rychlé platby a postupy atd.), i když je zahrnuta také možnost zavedení standardizovaného a harmonizovaného systému poskytování daňových úlev u zdroje.

95

Komise se již dlouho aktivně zasazuje o zjednodušení postupů srážkové daně v rámci EU. V tomto smyslu je rovněž vhodné vyzdvihnout doporučení týkající se postupů úlev ze srážkové daně, které bylo zveřejněno v roce 200966. Práce provedené například v rámci kodexu chování byly způsobem, jak tento problém řešit a zároveň získat další zpětnou vazbu a informace o dopadu tohoto problému na vnitřní trh. Komise se rovněž nedávno zavázala, že předloží iniciativu na zavedení společného, standardizovaného systému pomoci u zdroje na úrovni celé EU.

96

Předsedkyně Evropské komise jasně uvedla, že Komise je ochotna prozkoumat uplatňování zásady hlasování kvalifikovanou většinou v daňových záležitostech. Viz rovněž odpověď Komise k bodu 95.

98

Komise by ráda objasnila následující: na zasedání zástupců výboru Tadeus v květnu 2020 se skutečně dospělo k závěru, že aby se zabránilo tomu, že překážky spojené s daňovými postupy budou brzdit přeshraniční investice, Komise zorganizuje zvláštní řadu činností, aby prozkoumala legislativní a nelegislativní iniciativy, jak řešit současné výzvy týkající se postupů v oblasti srážkové daně (jako je systém potenciálních úlev u zdroje). Zdůraznila, že další práce by měla v každém případě vycházet z předchozí práce vykonané na úrovni EU a na mezinárodní úrovni (kodex chování atd.).

101

Souhrnná odpověď Komise k bodům 101106:

Komise je odhodlána uplatňovat program zlepšování právní úpravy s cílem umožnit účinnou realizaci další fáze unie kapitálových trhů. Vzhledem k tomu, že cílem unie kapitálových trhů je umožnit činnost, která buď neexistuje, nebo se nachází v počáteční fázi, je kvalita údajů a jejich dostupnost obvykle omezená a neumožňuje předvídat, jak by se účastníci trhu přizpůsobili, ani s přiměřenou přesností odhadnout, jak by se trhy vyvíjely. Politický přístup proto spočívá v určení důvodů, proč činnost neproběhla nebo nebyla dostatečně rozvinutá, s cílem uvést tyto důvody do souvislosti se selháním trhu nebo překážkami a poté navrhnout politická opatření, která jsou vhodná k řešení těchto selhání a překážek, a zároveň zachovat další důležité cíle, jako je finanční stabilita nebo integrita trhu.

Komise uznává, že některé politické cíle byly formulovány poměrně široce, a proto je obtížné přesně určit, do jaké míry byly některé z těchto cílů splněny. Domnívá se, že specifičtější, nebo dokonce kvantifikovaný cíl by neměl žádný vliv na koncipování politik týkajících se unie kapitálových trhů, a odlišná posloupnost či stanovení priorit opatření by neumožnily výraznější pokrok, než jakého bylo skutečně dosaženo. Unie kapitálových trhů je dlouhodobý projekt, na kterém je třeba pracovat rozhodně a vytrvale v mnoha oblastech. Proto Komise upřednostňovala upozorňování na naléhavé situace a strukturální problémy namísto zdůrazňování priorit.

107

Souhrnná odpověď Komise k bodům 107114:

Vytvoření unie kapitálových trhů bylo jednou z klíčových priorit Junckerovy Komise. Po pěti letech existuje obecná shoda na tom, že kapitálové trhy musí být integrovanější a širší. Ve svém úvodním prohlášení před Evropským parlamentem předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Dotvořme konečně unii kapitálových trhů.“ Předsedkyně Komise požádala o urychlení práce na vytvoření unie kapitálových trhů, aby byly diverzifikovány zdroje financování společností a odstraněny překážky bránící toku kapitálu. Druhý akční plán pro unii kapitálových trhů stanoví klíčová opatření pro splnění tohoto závazku.

115

Souhrnná odpověď Komise k bodům 115124:

Komise informovala o pokroku legislativních návrhů a dalších opatření ve svých sděleních z let 2016, 2017, 20182019. Ke každému sdělení byl připojen pracovní dokument útvarů Komise s dalšími podrobnostmi, s výjimkou sdělení z roku 2019. Komise vytvořila rámec pro monitorování, který použil hospodářské ukazatele schopné měřit pokrok v plnění cílů unie kapitálových trhů již v roce 2016, ale uznává, že tento rámec nebyl v následujících letech uplatňován a zachován. Ukázalo se, že byl předčasný kvůli značné časové prodlevě, se kterou statistiky zahrnují změny ve finančních strukturách. Například většina strukturálních ukazatelů, které byly k dispozici v době přezkumu v polovině období, se týkala doby, kdy byl vypracován původní akční plán; údaje, které jsou k dispozici dnes, ještě nenaznačují, zda iniciativy unie kapitálových trhů přijaté v posledních letech byly účinné. Z tohoto důvodu Komise vykázala pouze statistické ukazatele, které informují o pokroku v unii kapitálových trhů ve zkrácené podobě. Monitorování skutečného dopadu opatření v rámci akčního plánu pro unii kapitálových trhů bylo předčasné, neboť většina opatření byla přijata teprve nedávno a jsou stále ve fázi provádění.

Závěry a doporučení

128

Souhrnná odpověď Komise k bodům 125129:

Celkově se evropské kapitálové trhy od zavedení prvního akčního plánu pro unii kapitálových trhů nadále rozvíjely. Komise předložila všechny legislativní návrhy, které byly uvedeny, a vydala nelegislativní opatření. I když opatření, která byla přijata, začínají mít dopad, ještě určitou dobu potrvá, než se výhody plně projeví a účinky budou pociťovány v praxi. Vždy bylo zřejmé, že unie kapitálových trhů je dlouhodobý projekt, který vyžaduje rozhodné a vytrvalé úsilí všech zúčastněných stran. Opatření oznámená v druhém akčním plánu budou dále transformovat finanční systém EU a přispívat k řešení politických a hospodářských výzev, které jsou před námi. Komise souhlasí, že přístup k některým formám financování, například k veřejnému kapitálu, je však i nadále omezený. Cílem nových opatření předložených v akčním plánu z roku 2020 je dosáhnout rovnováhy mezi zlepšením co do informací, které mají investoři k dispozici, a zajištěním větší proporcionálnosti oznamovacích povinností pro malé a střední podniky. Komise sdílí názor EÚD, že opatření na podporu sekuritizace dosud nevedla k očekávaným účinkům. Sekuritizace je pro oživení důležitá v době, kdy jsou banky pod tlakem na rozšíření úvěrů zejména malým a středním podnikům, a tím i na rozšiřování svých rozvah. Již v červenci 2020 proto Komisebalíčku týkajícím se oživení kapitálových trhů navrhla cílené změny sekuritizačního rámce67.

Doporučení 1 – Navrhnout dobře cílená opatření k dalšímu usnadnění přístupu malých a středních podniků na kapitálové trhy

Komise přijímá doporučení 1 a). Bude usilovat o zjednodušení stávajících pravidel pro kótování, aby se snížily náklady malých a středních podniků na dodržování předpisů a aby byl přezkoumán legislativní rámec pro evropské fondy dlouhodobých investic a aby se bankám zajistilo vhodné zacházení s dlouhodobými kapitálovými investicemi malých a středních podniků. Komise také posoudí výhody a proveditelnost zavedení požadavku, aby banky směrovaly malé a střední podniky, jejichž žádost o úvěr odmítly, na poskytovatele alternativního financování.

Komise přijímá doporučení 1 b). Kromě opatření popsaného v bodě 1 a), jehož cílem je zlepšit rovnováhu mezi zájmy podniků a investorů, navrhne Komise zřízení celounijní platformy (jednotného evropského přístupového místa), která investorům poskytne bezproblémový přístup k informacím o společnostech souvisejícím s finančními otázkami a udržitelností.

Komise přijímá doporučení 1 c). Komise přezkoumá stávající regulační rámec pro sekuritizaci, aby v EU rozšířila sekuritizační trh, a v důsledku zlepšila poskytování bankovních úvěrů podnikům EU, a to zejména malým a středním. Komise však varuje, že přezkum sekuritizačního rámce EU nemusí vést nutně k tomu, že bude sekuritizace malých a středních podniků podstatně atraktivnější, a to vzhledem k rizikovosti úvěrů pro malé a střední podniky a potenciálnímu nedostatku zájmu investorů o jejich sekuritizaci.

130

Viz odpověď Komise k bodům 57 a 58.

131

Viz odpověď Komise k bodům 5965.

132

Komise poukazuje na to, že technickou podporu poskytovanou na základě poptávky nelze zajistit pro všechny členské státy, které by ji potřebovaly.

Doporučení 2 – Podporovat prohlubování a větší integraci místních kapitálových trhů

Komise nepřijímá doporučení 2 a). Již přezkoumala osvědčené postupy a nastínila pokyny, kterými by se subjekty na různých úrovních mohly řídit (SWD(2019) 99). Dalším krokem by bylo, že členské státy budou z uvedeného vycházet. Několik členských států pracovalo na vnitrostátních strategiích kapitálového trhu. Komise bude pozorně sledovat a podporovat pokrok při budování propojeného ekosystému silných, transparentních a dostupných kapitálových trhůEU, mimo jiné prostřednictvím pokračující technické podpory. Cílem Komise je posílit monitorování a dialog s členskými státy a pokračovat ve své snaze řešit potřeby místních trhů.

Komise částečně přijímá doporučení 2 b). Doporučení pro jednotlivé země mohou hrát významnou roli při podpoře strukturálních reforem, a tím i při stimulaci politických opatření na úrovni členských států, která podporují tržní financování. Potřebu dosažení pokroku v tržním financování je třeba vyhodnotit s ohledem na jiné strukturální nedostatky, jimž členské státy čelí, naléhavost jejich řešení a prostředky, které jsou k tomu k dispozici. Nedostatečný rozvoj kapitálových trhů proto Komise nemůže přijmout jako samostatné kritérium pro vydávání doporučení pro jednotlivé země.

Komise částečně přijímá doporučení 2 c). Komise poukazuje na to, že bude pokračovat posilování modelu technické podpory založeného na poptávce, a to prostřednictvím cílených činností s členskými státy organizovaných v rámci každoročních výzev k předkládání žádostí členských států v oblasti rozvoje kapitálového trhu. Komise však nemůže zajistit, aby členské státy s nejvyššími potřebami v dané oblasti politiky v budoucnu nakonec o technickou podporu požádaly, ani že všechny technickou podporu Komise v této oblasti politiky obdrží.

Technická podpora poskytovaná Komisí je ve skutečnosti i nadále nástrojem poskytovaným na základě poptávky, jak stanoví nařízení o programu na podporu strukturálních reforem (budoucím nástroji pro technickou podporu)68, a podléhá rovněž výběrovému řízení na základě kritérií stanovených v nařízení, včetně posouzení kvality všech obdržených žádostí, jejich očekávaného dopadu a dostupného rozpočtu Komise.

133

Komise nepovažovala seznam navržených opatření za vyčerpávající a vybídla členské státy, aby v odborné skupině identifikovaly další překážky v oblastech významných pro unii kapitálových trhů.

Viz rovněž odpovědi Komise k bodům 79 a 81.

134

Viz odpověď Komise k bodu 86.

136

Komise by ráda upozornila na to, že kodex chování umožnil dosáhnout určitého pokroku ve zlepšení účinnosti postupů týkajících se srážkové daně. Kromě toho, jak je vysvětleno v bodě 99, předloží legislativní iniciativu zavádějící společný, standardizovaný systém úlev u zdroje na úrovni celé EU.

Doporučení 3 – Zabývat se odstraněním hlavních přeshraničních překážek bránících investicím

Komise částečně přijímá doporučení 3 a). Komise přijímá cíl doporučení 3 a) k podpoře finanční gramotnosti. Akční plán pro unii kapitálových trhů pro rok 202069 předpokládá dvě zvláštní opatření na podporu finanční gramotnosti. Zaprvé, aby Komise podpořila členské státy v jejich úsilí posílit finanční gramotnost, posoudí, zda je proveditelné vytvořit zvláštní rámec EU pro finanční kompetence. Zadruhé, usiluje o to, aby členské státy podporovaly vzdělávací opatření podporující finanční vzdělávání, pokud jde o odpovědné investování do odvětvových legislativních aktů.

Komise přijímá doporučení 3 b). Aby byly výsledky insolvenčních řízení předvídatelnější, převezme Komise legislativní nebo nelegislativní iniciativu zaměřenou na větší konvergenci v cílových oblastech hlavní nebankovní platební neschopnosti. Tato iniciativa by se mohla zabývat definicí spouštěcích mechanismů insolvenčních řízení, pořadím pohledávek a dalšími základními prvky, jako jsou vylučovací žaloby nebo vysledování majetku.

Komise přijímá doporučení 3 c). Akční plán pro spravedlivé a účinné zdanění podporující strategii oživení, zveřejněný dne 15. července 2020, odkazuje na legislativní iniciativu týkající se zavedení systému úlev ze srážkové daně u zdroje.

137

Viz odpověď Komise k bodům 101106.

138

Pokud jde o body 138 a 139, viz odpověď Komise na body 115124.

Doporučení 4 – Stanovit konkrétní cíle, kriticky důležitá opatření a monitorování unie kapitálových trhů

Komise přijímá doporučení 4 a). Akční plán pro unii kapitálových trhů pro rok 2020 navrhne konkrétní opatření, která jsou účinná pro dosažení konkrétních cílů podporujících cíle unie kapitálových trhů. Komise je odhodlána zabývat se důležitými opatřeními. Pro dosažení pokroku při utváření unie kapitálových trhů je třeba překonat struktury, v nichž jsou rozdíly mezi členskými státy utvářeny preferencemi, zakořeněnými zvyklostmi a právními tradicemi. Akční plán upozorňuje na naléhavé situace a strukturální problémy.

Komise přijímá doporučení 4 b). Nyní, kdy je cesta k dotvoření unie kapitálových trhů pevně stanovena a očekává se, že dopad prvního akčního plánu se projeví v údajích, budou pravidelné zprávy Komise o pokroku legislativních opatření doplněny sledováním vývoje kapitálového trhu EU pomocí souboru cílených ukazatelů.

Komise částečně přijímá doporučení 4 c). Studie uvedená v analýze EÚD představuje dobrý výchozí bod pro určení vhodných ukazatelů, pro něž jsou údaje spolehlivé, které mají dostatečné pokrytí v průběhu času i v členských státech a jsou spojeny s cíli unie kapitálových trhů. Vzhledem k tomu, že studie poukazuje na nedostatek údajů pro některé oblasti politiky a domnívá se, že propojení mezi ukazateli vstupů a výstupů je často obtížné empiricky stanovit, bude monitorování pokroku při plnění cílů unie kapitálových trhů ze strany Komise nevyhnutelně založeno na maximálním úsilí. Cílem bude zlepšit základnu výchozích údajů za předpokladu, že toho lze dosáhnout, aniž by se podáváním zpráv neúměrně zvýšila zátěž finančního sektoru. Pokud však budou údaje přebírány od třetích stran, nemůže Komise zaručit jejich spolehlivost.

Auditní tým

Účetní dvůr ve svých zvláštních zprávách informuje o výsledcích auditů politik a programů EU či témat z oblasti správy a řízení zaměřených na konkrétní oblasti rozpočtu. Účetní dvůr vybírá a koncipuje tyto auditní úkoly tak, aby byl jejich dopad co nejvyšší, a zohledňuje přitom rizika pro výkonnost a zajištění souladu s předpisy, objem příslušných příjmů či výdajů, očekávaný vývoj, politické zájmy a zájem veřejnosti.

Tento audit výkonnosti provedl auditní senát IV, který odpovídá za oblast regulace trhů a konkurenceschopného hospodářství a jemuž předsedá člen EÚD Alex Brenninkmeijer. Audit vedl člen EÚD Rimantas Šadžius a podporu mu poskytovali vedoucí kabinetu Mindaugas Pakštys a tajemník kabinetu Tomas Mackevičius, vyšší manažerka Marion Colonerusová, vedoucí úkolu Anna Ludwikowská a auditoři Athanasios Kustulidis, Ezio Guglielmi, Nadiya Sultanová a Karolína Benešová. Jazykovou podporu zajišťovala Victoria Gilsonová a Richard Moore.

Poznámky na konci textu

1 EÚD na základě výroční zprávy Evropské centrální banky za rok 2017, s. 36.

2 Závěrečná zpráva Fóra na vysoké úrovni pro unii kapitálových trhůA New Vision for Europe’s Capital Markets Union, 10. června 2020.

3 Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionůUnie kapitálových trhů pro občany a podniky – nový akční plán, COM(2020) 590 final ze dne 24.9.2020.

4 Nařízení (EU) 2017/825 a nařízení (EU) 2018/1671.

5 Zdroj: www.statista.com

6 SEC(1998) 552 final ze dne 31. března 1998.

7 COM(2011) 870 final.

8 Zvláštní zpráva EÚD č. 17/2019, bod 20.

9 SWD(2015) 183 final.

10 IPO Watch Europe 2011 a IPO Watch Europe 2019.

11 Politické směry pro příští Evropskou komisi, 2019–2024.

12 EUROFI Regulatory Update – duben 2020, Relaunching securitisation in the EU, s. 21.

13 Závěry Rady o prohlubování unie kapitálových trhů, 5. prosince 2019.

14 Zpráva OECD pro ministry financí a guvernéry centrálních bank G20 – září 2015zpráva pracovní skupiny Vídeňské iniciativy pro kapitálové trhy.

15 Zvláštní zpráva EÚD č. 17/2019 a zvláštní zpráva EÚD č. 2/2020.

16 Financování udržitelného evropského hospodářství – závěrečná zpráva z roku 2018.

17 SWD(2019) 99 final.

18 Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko.

19 Zvláštní zpráva EÚD č. 16/2020, body 49–50.

20 Zvláštní zpráva EÚD č. 16/2020, bod 5.

21 Zvláštní zpráva EÚD č. 16/2020, body 51, 63 a doporučení č. 4.

22 Zpráva pracovní skupiny Vídeňské iniciativy pro kapitálové trhy, s. 67.

23 SRSS, Evropská komise: Technická pomoc v oblasti unie kapitálových trhů, 1. verze, duben 2017.

24 Viz například EFAMA, Quarterly Statistical Release, březen 2019, č. 76, výroční statistická zpráva ESMA za rok 2020 a ALFI, Global Fund Distribution, 2019.

25 COM(2018) 92 final.

26 COM(2017) 147 final.

27 Giovanniniho skupina (listopad 2001), Cross-Border Clearing and Settlement Arrangements in the European Union.

28 COM(2015) 468 final.

29 OECD/INFE (2020), International Survey of Adult Financial Literacy.

30 Vídeňská iniciativa (12. března 2018). Zpráva pracovní skupiny Vídeňské iniciativy pro kapitálové trhyhttp://vienna-initiative.com/resources/themes/vienna/wp-content/uploads/2018/03/VI-CMU-Working-Group-Final-Report-March-2018.pdf.

31 Zápis z jednání Výboru pro finanční služby ze dne 3. května 2018.

32 https://eiah.eib.org/about/index.

33 Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1023 ze dne 20. června 2019 o rámcích preventivní restrukturalizace, o oddlužení a zákazech činnosti a opatřeních ke zvýšení účinnosti postupů restrukturalizace, insolvenceoddlužení a o změně směrnice (EU) 2017/1132 (směrnice o restrukturalizaci a insolvenci) (Úř. věst. L 172, 26.6.2019).

34 COM(2018) 96 final.

35 COM(2018) 89 final.

36 COM(2015) 468 final, s. 30.

37 Publikace EUStudy on a new approach to business failure and insolvency, 2016.

38 Zpráva EPTF, 15. května 2017.

39 COM(2019) 8 final „Kroky k zajištění efektivnějšího a demokratičtějšího rozhodování v daňové politice EU“ – 15. ledna 2019.

40 COM(2020) 312 final.

41 Nástroj č. 16: „Jak stanovit cíle“ ze souboru nástrojů ke zlepšování právní úpravy.

42 Zelená kniha o unii kapitálových trhů a https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_15_5733.

43 Ian Bell et al., Relaunching securitisation in the EU in the Eurofi, Regulatory Update, duben 2020, s. 20, 22–24.

44 Evropská komise. Nástroj ke zlepšování právní úpravy č. 41: „Mechanismy a ukazatele monitorování“. https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/better-regulation-toolbox-41_en_0.pdf.

45 Sedmá oblast intervence – „posílení dohledu“ – byla v přezkumu v polovině období 2017 vyčleněna z oblasti „usnadňování přeshraničních investic“.

46 Jedná se o tyto čtyři oblasti: 1) financování podniků na kapitálových a dluhových trzích, 2) financování inovací a začínajících a nekótovaných společností, 3) využívání kapitálových trhů k posílení kapacity bank, 4) podpora retailové účasti.

47 Pokud ukazatele překročily jedno ze tří „mezních kritérií“, byly zamítnuty. Tyto tři kritéria jsou následující: nereplikovatelnost, nedostatečné zeměpisné pokrytí a chybějící časové řady a rozdíly mezi jednotlivými zeměmi.

48 Čl. 12 odst. 1 nařízení (EU) 2019/1156.

49 „Inspirovat a motivovat subjekty působící na veřejných a soukromých trzích k dalšímu růstu a integraci kapitálových trhů v příslušných členských státech a regionech.“

50 Pouze obecně odkazuje na zjištění uvedené ve Zprávě o evropské finanční stabilitě a integraci (EFSIR) z roku 2018, že země střední, východní a jihovýchodní Evropy vytvářejí 8 % HDP EU, ale tvoří pouze 3 % kapitálového trhu EU.

51 Audit švédské nejvyšší kontrolní instituce z roku 2018 dospěl k závěru, že tyto účty mohly stát téměř 4 miliardy EUR (42 miliard SEK) v podobě ušlých daňových příjmů.

52 Survey on the Access to Finance of Enterprises in the euro area (Průzkum o přístupu podniků v eurozóně k financování), https://www.ecb.europa.eu/stats/ecb_surveys/safe/html/index.en.html

53 COM(2020) 281 final a COM(2020) 280 final.

54 COM(2020) 282 final.

55 COM(2020) 590.

56 Zdroj: InvestEurope, 2020.

57 COM(2020) 281 final.

58 Nařízení (EU) 2017/1129.

59 Nařízení (EU) 2017/1129.

60 COM(2019) 136 final a SWD(2019) 99 final.

61 Nařízení (EU) 2017/825.

62 Nařízení (EU) 2017/1991, 2017/2402, 2019/1238, 2019/1156, směrnice (EU) 2019/1160 a 2019/2162.

63 COM(2018) 113.

64 Směrnice (EU) 2019/1023.

65 COM(2020) 590.

66 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009H0784&from=CS

67 COM(2020) 282 final.

68 Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje nástroj pro technickou podporu (COM(2020) 409 final, 28.5.2020).

69 COM(2020) 590.

Harmonogram

Etapa Datum
Přijetí memoranda oplánování auditu / zahájení auditu 16.7.2019 
Oficiální zaslání návrhu zprávy Komisi (nebo jinému kontrolovanému subjektu) 5.8.2020 
Přijetí konečné verze zprávy po sporném řízení 20.10.2020 
Oficiální odpovědi Komise (nebo jiného kontrolovaného subjektu) byly obdrženy ve všech jazycích 9.11.2020 

Kontakt

EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR
12, rue Alcide De Gasperi
1615 Lucemburk
LUCEMBURSKO

Tel.: +352 4398-1
Dotazyeca.europa.eu/cs/Pages/ContactForm.aspx
Internetová stránkaeca.europa.eu
Twitter@EUAuditors

Mnoho doplňujících informací o Evropské unii je k dispozici na internetu.
Můžete se s nimi seznámit na portálu Europa (http://europa.eu).

Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie, 2020

PDF ISBN 978-92-847-5440-3 ISSN1977-5628 doi:10.2865/94054 QJ-AB-20-023-CS-N
HTML ISBN 978-92-847-5416-8 ISSN1977-5628 doi:10.2865/688463 QJ-AB-20-023-CS-Q

COPYRIGHT

© Evropská unie, 2020.

Politiku opakovaného použití dokumentů Evropského účetního dvora (EÚD) upravuje rozhodnutí Evropského účetního dvora č. 6-2019 o politice týkající se veřejně přístupných dat a opakovaném použití dokumentů.

Pokud není uvedeno jinak (například v jednotlivých upozorněních o ochraně autorských práv), je obsah EÚD vlastněný EU předmětem licence Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). To znamená, že opakované použití je povoleno za podmínky, že je uveden zdroj a případné změny jsou označeny. Uživatel nesmí zkreslit původní význam nebo sdělení dokumentů. EÚD nenese za jakékoli důsledky opakovaného použití odpovědnost.

Jste povinni vypořádat další práva, pokud konkrétní obsah zobrazuje identifikovatelné fyzické osoby, například na fotografiích zaměstnanců EÚD, nebo obsahuje díla třetích stran. Je-li povolení poskytnuto, ruší toto povolení výše uvedené obecné povolení a musí jasně uvádět veškerá omezení týkající se použití.

K reprodukci obsahu, který není vlastnictvím EU, musíte žádat o povolení přímo od držitelů autorských práv.

Obrázek 8: Icons © 20102020 Freepik Company S.L. Všechna práva vyhrazena.

Programové vybavení nebo dokumenty, na něž se vztahují práva průmyslového vlastnictví, jako patenty, ochranné známky, zapsané (průmyslové) vzory, loga a názvy, jsou z politiky EÚD pro opakované použití vyloučeny a není vám k nim poskytnuta licence.

Soubor internetových stránek orgánů a institucí Evropské unie využívajících doménu europa.eu obsahuje odkazy na stránky třetích stran. Protože nad jejich obsahem nemá EÚD žádnou kontrolu, doporučujeme seznámit se s jejich vlastními zásadami ochrany soukromí a politikou v oblasti autorských práv.

Používání loga Evropského účetního dvora

Logo Evropského účetního dvora nesmí být použito bez předchozího souhlasu Evropského účetního dvora.

Obraťte se na EU

Osobně
Po celé Evropské unii se nachází stovky informačních středisek Europe Direct. Adresu nejbližšího střediska naleznete na internetové stránce: https://europa.eu/european-union/contact_cs.

Telefonicky nebo e-mailem
Europe Direct je služba, která odpoví na vaše dotazy o Evropské unii. Můžete se na ni obrátit:

  • prostřednictvím bezplatné telefonní linky: 00 800 6 7 8 9 10 11 (někteří operátoři mohou tento hovor účtovat),
  • na standardním telefonním čísle: +32 22999696 nebo
  • e-mailem prostřednictvím internetové stránky: https://europa.eu/european-union/contact_cs.

Vyhledávání informací o EU

On-line
Informace o Evropské unii ve všech úředních jazycích EU jsou dostupné na internetových stránkách Europa na adrese: https://europa.eu/european-union/index_cs.

Publikace EU
Publikace EU, ať už bezplatné, nebo placené, si můžete stáhnout nebo objednat na adrese: https://op.europa.eu/cs/publications. Chcete-li obdržet více než jeden výtisk bezplatných publikací, obraťte se na službu Europe Direct nebo na místní informační střediska (viz https://europa.eu/european-union/contact_cs).

Právo EU a související dokumenty
Právní informace EU včetně všech právních předpisů EU od roku 1952 ve všech úředních jazykových verzích jsou dostupné na stránkách EUR-Lex na adrese: http://eur-lex.europa.eu.

Veřejně přístupná data od EU
Portál veřejně přístupných dat EU (http://data.europa.eu/euodp/cs) umožňuje přístup k datovým souborům z EU. Data lze bezplatně stahovat a opakovaně použít pro komerční i nekomerční účely.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688