Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.11.2022 09:09:00

Říjnová inflace pod taktovkou úsporného tarifu, čeká nás vysoká volatilita - Rozbřesk

Pokles inflace v říjnu v důsledku zavedení energetického úsporného tarifu jsme sice očekávali, překvapil nás ovšem svojí intenzitou - náš odhad 17,5 % (versus 18,0 % v září) patřil sice k nejnižším na trhu, i tak ovšem výrazně zaostal za realitou (-1,4 % meziměsíčně,15,1 % meziročně).

Překvapení jde výhradně na vrub metodice zapracování energetického úsporného tarifu a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Po jejich započítání podle ČSÚ v říjnu meziměsíčně zlevnila elektřina o 53,9 %. Naprostá většina ostatních částí spotřebitelského koše pak buď zdražovala v souladu s naším očekáváním anebo dokonce rychleji - to v případě potravin, oblečení nebo služeb v oblasti vzdělávání. I proto na rozdíl od celkové inflace, inflace jádrová zůstala v říjnu jen desetinku pod svým vrcholem na 14,6 %. Co čekat dál?

Klíčové pro celkovou dynamiku inflace v nejbližších měsících bude další zdražování cen energií. Předpokládáme, že dodavatelé elektřiny i plynu budou v listopadu a následně v lednu měnit své ceníky tak, že se značná část zákazníků (bez delších fixací) přiblíží cenám implikovaným vládními stropy. Současně s tím od ledna 2023 vyprchá efekt energetického úsporného tarifu a ceny elektřiny v CPI se opět výrazně zvýší. V meziročním srovnání navíc bude sehrávat svoji roli v listopadu a v prosinci u plynu i elektřiny odpuštěná DPH v roce 2021 - nižší srovnávací základna by měla meziroční inflaci tlačit vzhůru. I když odhady inflace zůstávají v dnešní době velmi nejisté, předpokládáme, že na přelomu roku ještě výše zmíněné faktory posunou inflaci vzhůru (i když spíše jen do blízkosti 17 %). Od začátku roku 2023 pak předpokládáme postupné odeznívání vysokých cen energií z inflace.

Nejistota inflační prognózy přitom zůstává extrémní nejen kvůli vysoké volatilitě samotných energií, ale zejména kvůli řadě metodických “neznámých” (řada parametrů včetně podílu zákazníků na jednotlivých typech energetických smluv zůstává neznámá).

Z pohledu ČNB nakonec více než úroveň inflačního vrcholu i než dynamika energetické inflace bude důležitější “perzistence” inflace v ostatních složkách spotřebitelského koše. Zatímco u některých položek (jako imputované nájemné) vidíme již také odeznívání, velká část inflace potravin a služeb bude mít podle našeho názoru výraznější perzistenci. I proto nadále očekáváme velmi pomalé odeznívání inflace v průběhu roku 2023 a průměrnou inflaci za celý příští rok v okolí 10 %. Vyšší perzistence jádrové inflace bude hlavním argumentem pro delší stabilitu úrokových sazeb - start pozvolného uvolňování měnové politiky nadále vidíme nejdříve v druhé polovině příštího roku.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se včera pohybovala dál v okolí 24,30 EUR/CZK. Překvapivě výrazný pokles inflace šel prakticky celý na vrub zaúčtování úsporného tarifu (viz úvodník) a podle nás by neměl výrazně měnit postoj bankovní rady. Ke konci týdne však pro korunu může být pozitivní efekt nižší americké inflace, po které jdou dolů americké výnosy a slábne dolar.

Eurodolar

Americká inflace překvapivě viditelně zpomalila, což přineslo dramatický propad amerických úrokových sazeb a raketové zpevnění dolaru. Připomeňme, že celková inflace klesla na úroveň ze začátku roku a sestup z vrcholu začala kreslit také inflace jádrová. Říjnová inflace tedy klesla na 7,7 z 8,2 %, zatímco se čekalo 7,9. Jádrová inflace šla rovněž dolů, a to na 6,3 z 6,6 pct. Tato čísla sice silně tlačila dolů narůstající srovnávací základna minulého roku, ale dobře vypadají také údaje meziměsíční. Podle nich se ceny zvedly v říjnu o 0,4 %, respektive na jádrové úrovni 0,3 procenta. Energie přestaly zlevňovat a meziměsíčně táhly cenový index po přestávce znovu nahoru. Menší měrou přispívaly také potraviny.

Americká inflace se tedy zdá být jasně za vrcholem, což ovšem neplatí pro sazby Fedu, které zřejmě tak jako tak vzrostou na příštím zasedání o 50bps, přičemž ani to ještě nebude asi konec.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688