ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  04.11.2022 15:09:23

Trh práce dává Fedu za pravdu

Říjnová data z trhu práce v USA jsou silná. Od května report překvapuje směrem nahoru u klíčového ukazatele nových pracovních míst, a to se stalo i tentokrát. V detailech najdeme i náznaky ochlazování, ale ty zůstávají příliš slabé, než aby změnily celkový pohled.

Nových pracovních míst přibylo 261 tisíc oproti očekávaným 195 tis. Minulý měsíc byl navíc revidován nahoru na 315 k. Čísla zůstávají vysoko nad průměrným měsíčním přírůstkem pracovních síly, takže budou udržovat velký počet volných míst. Za říjen lidi nabíraly firmy ve školství a zdravotnictví, pohostinství, specializovaných službách, obchodě a dopravě i průmyslu, takže poptávka po práci je poměrně široce založená a nejde pouze o nějaký izolovaný úkaz v jednom sektoru.

Mzdy lehce zpomalily na 4,7 z 5,0 pct meziročně, ale hodně zapůsobila srovnávací základna. Meziměsíční nárůst mezd o 0,4 pct je naopak mírně nad zářijovým údajem. V celkovém objemu jsou vyplacené mzdy meziměsíčně o 0,5 pct výš.

Průzkum v domácnostech dává rozdílný obrázek než zmíněná čísla z firem, což je ovšem spíš pravidlem než výjimkou. Zaměstnanost podle tohoto průzkumu klesla a míra nezaměstnanosti naopak stoupla na 3,7 pct. Spotřebitelé tedy naznačují propouštění, které zatím firmy do výkazů nepíšou. Zprávy o snižování stavů se sice množí, takže trend se může postupně obracet, ale podle jednotlivých firem těžko usuzovat na celkovou velikost a rychlost tohoto obratu.

Síla trhu práce během letošního roku zůstává překvapivá hlavně v konfrontaci se slabší ekonomikou a horšícím se výhledem pro poptávku. Výsledkem je propad produktivity, na který firmy stále reagují jen velmi vlažně. Důvody se hledají těžko a budou se skrývat na mikro úrovni. Může jít o opravdové zhoršení produktivity na úrovni jednotlivých zaměstnanců, pokles motivace k práci kvůli tomu, že zaměstnavatel nedokáže nabídnout růst mezd kompenzující inflaci, ale také o snahu udržet si lidi během složitého období. Ziskovost firem zůstává v úhrnu vysoká a mnohé možná radši obětují část zisku, než aby řešily odstupné a hledání a zaškolování lidí pár měsíců nato.

Každopádně ale dostáváme další signál, že domácí inflační tlaky mají z čeho čerpat. Díky chování firem celkový objem mezd v meziročním tempu (+7,5 pct) stále příliš nezaostává za inflací, jejíž destrukce příjmů tedy není výrazná. Samotná inflace tedy poptávku moc neutlumí. Trh práce zůstává jedním z klíčových argumentů pro jestřábí Fed. Dokud nedojde k podstatné redukci otevřených pozic či k propouštění, není na místě uvažovat o měkčí měnové politice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688