mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  01.04.2022 15:01:00

Ministr Jurečka ustavil poradní tým, který má připravit důchodovou reformu

Poradní tým, jehož úkolem je připravit dlouho odkládanou, a přitom velmi  potřebnou důchodovou reformu, se za týden poprvé sejde na MPSV. Cílem reformy  je zabezpečit do budoucna adekvátní důchody a zároveň stabilitu i dlouhodobou  finanční udržitelnost důchodového systému. Ten by měl být pro současné i budoucí  důchodce rovněž srozumitelný, aby každý měl jasnou představu o tom, kolik bude  přispívat, a kolik bude čerpat. 

„V Programovém prohlášení vlády jsme se zavázali uskutečnit důchodovou reformu. Aby  systém byl dlouhodobě udržitelný, potřebujeme podpořit rodiny, flexibilitu práce a dořešit  otázku penzí pro pracující v náročných profesích,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí  Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poradní tým zhodnotí i návrhy zpracované v předchozím  období, především ty zpracované komisemi profesorů Potůčka a Nerudové. Výsledkem  bude doporučení parametrů změn důchodového systému. 

„Chceme maximálně podpořit odpovědnost samotných lidí za své stáří, a to už i včetně  dnešní mladé generace. S tím souvisí i aktivnější spoření na důchod a výraznější ocenění  za počet vychovaných dětí,“ připomněl ministr Jurečka. Poradní tým podle něj naváže na  výstupy předchozích dvou důchodových komisí. „Nyní chci již užší akceschopný tým  ekonomických odborníků a zástupců politických stran, aby se v relativně krátkém čase  mohla důchodová reforma uskutečnit,“ zdůraznil ministr. 

Důchodový systém zažije s ohledem na demografický vývoj největší nápor po roce 2040.  Český důchodový systém je silně závislý na vybraném pojistném, proto je nezbytně nutné  jej stabilizovat dodatečnými příjmy. Je potřeba také maximálně podporovat flexibilitu práce  a umožnit, aby lidé mohli pracovat v různých formách do vyššího věku tak, jak chtějí a  mohou. Cílem není zvyšovat důchodový věk, pokud to nebude nutné. Spíše by měl být  umožněný postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními  úvazky a možností dobrovolně pracovat déle. Zaměstnancům v náročných profesích by  naopak měl být umožněn dřívější odchod do důchodu spojený s větší odpovědností  zaměstnavatelů

V Programovém prohlášení vlády je rovněž zmíněna zásluhová složka důchodu, která  bude vycházet z odvodů do pojistného systému a také z počtu vychovaných dětí. Rodiče,  kteří vychovali děti, museli vynaložit spoustu času, úsilí a značné náklady na výchovu  nové generace, která bude financovat důchodový systém v budoucnu. S tím je spojené  také posílení rodinné politiky obecně. 

V tuzemsku je také v porovnání s ostatními evropskými zeměmi extrémní potřebná délka  doby pojištění pro dosažení nároku na důchod. Cílem reformy je tuto dobu zkrátit  z nynějších 35 na 25 let.

Praha 1. dubna 2022 

Členové poradního týmu 

Expertní tým 

Helena Horská (hlavní ekonomka Raiffeisenbank v Praze, členka KoroNERV) Štěpán Jurajda (náměstek ministryně pro vědu výzkum a inovace, člen Rady vlády pro  vědu výzkum a inovace) 

Filip Pertold (zástupce výkonného ředitele think tanku IDEA při CERGE EI) 

Zástupci koaličních stran 

Šárka Jelínková (KDU ČSL; senátorka, první místopředsedkyně strany, předsedkyně  senátorského klubu) 

Jan Bauer (ODS; poslanec, místopředseda Hospodářského výboru a člen Výboru pro  sociální politiku

Viktor Vojtko (STAN; poslanec, člen Výboru pro sociální politiku

Miloš Nový (TOP09; poslanec, místopředseda Rozpočtového výboru) Jakub Michálek (Piráti; poslanec, místopředseda Ústavně právního výboru) 

Zástupci ministerstev 

Lenka Kohoutová (MF ČR; ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením  Sulická, poradkyně ministra financí) 

Iva Merhautová (MPSV ČR; náměstkyně pro řízení sekce sociálního pojištění a  nepojistných dávek)

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688