Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  10.02.2022 09:30:01

Vládní úspory mají své háčky

Vláda Petra Fialy včera schválila seznam směrů, ve kterých by se její návrh státního rozpočtu na letošek měl lišit od návrhu, který předložila loni na podzim vláda Andreje Babiše.

Základním posunem je snížení plánovaného deficitu o 100 mld. na 280 mld. . Snížení bude dosaženo z větší části úsporami na výdajové straně, z menší části vyššími příjmy díky rychlejšímu očekávanému růstu inkasa daní

Některé konkrétní změny v rozpočtu jsou bez diskuze na místě (nenavýšení plateb za státní pojištěnce do rozpočtů zdravotních pojišťoven držících z minulých let obří rezervyvyškrtnutí špatně připravených investic).

U jiných vytanou člověku na mysli určité pochybnosti. Uvedu tři příklady: 

(1) Vláda plánuje najít úspory v objemu 13 mld.  v položce nákupů, jejíž součástí jsou nejen zboží a službyale taky energie. Dosáhnout takové úspory v roce s inflací přes 7 % je vpravdě husarský kousek.

(2) Vláda chce ušetřit zmrazením úřednických platů a jen symbolickým zvýšením učitelských platů. Pak se ale nabízí otázka, proč vláda se stejnou nesmlouvavostí nešetří i na další, a mnohem větší skupině lidí příjmově závislých na státním rozpočtu, to jest na důchodcích. Zrušení blížící se mimořádné valorizace (vynucené nynější vysokou inflacínovelou příslušného zákona by technicky vzato nebyl problém.

(3) Významná část snížení deficitu má proběhnout cestou využití tzv. nároků z nespotřebovaných výdajů. Jde o navržené balíky výdajů, které byly příslušné rozpočtové kapitole schváleny už v rámci rozpočtu na některý dřívější rok, ale nebyly tehdy neutraceny. Řekněme, že součástí rozpočtu na rok 2018 byl nákup notebooků ministerstvem vnitra celkově za 1 milion , ale nákup z nějakých důvodů neproběhl. Skutečný deficit za rok 2018 tak byl o 1 milion  menší. Nynější vláda teď může v Babišově návrhu najít nákup výpočetní techniky za 1 milion , z návrhu tento nákup vyškrtnout a nákup provést jaksi mimo letošní rozpočet pod hlavičkou využití onoho tři roky starého jednomilionového nároku z nespotřebovaných výdajů. Letošní plánovaný deficit bude díky této operaci sice o 1 milion menší, skutečný deficit ale samozřejmě nikoli.

(4) Různé signály naznačují, že nová vláda si zatím nevede příliš dobře co se týče komunikace, a to nejen se sociálními partnery, ale i s médii. Doufejme, že je to jen odraz hektického prvotního období. Vláda by totiž měla zajistit, aby veřejný obraz tohoto tažení byl celkově pozitivní: tedy aby firmy a domácnosti měly pocit, že jde o změny, které ekonomice pomůžou. V opačném případě by se mohly českou ekonomikou rozšířit pocity, že vládní šetření (ještě navíc s vysokými sazbami ČNB) ekonomiku zatlačí do recese, takže je třeba i na úrovni rodinných a firemních rozpočtů šetřit a odkládat veškeré výdaje, ať jde o běžné útraty nebo investice. A takové pocity – přesněji řečeno, z nich plynoucí všeobecné obavy a šetření – by ekonomiku do oné recese skutečně zatlačit mohly. 

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688