Kryštof Míšek (Kryštof Míšek)
Makroekonomika  |  29.10.2021 14:49:32

ČNB proti ekonomice

Pomalu se blíží zasedání měnové autority v ČR. Na pravidelném zasedání ČNB se bude rozhodovat o další reakci proti rychle rostoucí inflaci v ČR. Čísla, která k nám proudí v posledních měsících z hlediska cenové hladiny, nejsou zrovna povzbudivá a dle oficiálních dat ČSU přesahují 5 %. Důvodem je propad dodávek komponent, komodit a celkové narušení dodavatelských řetězců, ale částečně také fiskální politika vlády v reakci na COVID 19. Měla by ČNB přikročit znovu k prudkému zvýšení sazeb mezi 50 až 75 bazickými body?

Důvody, které bankéři včele s guvernérem Rusnokem pravidelně zmiňují, jsou zejména nabídkového charakteru, ale co když do věci promluví nové faktory. V posledních dvou týdnech začaly prudce růst nové případy nákazy COVID 19 a z minulosti již víme, že když reprodukční číslo drží hodnoty více než 1,5 dostává se epidemie mimo kontrolu vlády a nové případy rostou exponenciálně. Časem tedy nějaká ekonomická omezení mohou přijít na řadu. Automobilový průmysl včele s Škoda Auto hlásí přerušení výroby do 1 Q 2022 a tak lze čekat další nevynucené zpomalení české ekonomiky, která za poslední kvartál nemile překvapila a rostla meziročně méně, než se očekávalo (+2,8 %, trh čekal +3,2 %). Do toho všeho zasáhly stoupající ceny energií - když se podíváme na růst cen komodit, jako je ropa, zemní plyn a elektřina, jsme svědky ukázkového nabídkového šoku připomínajícího 70. léta a stagflaci v USA. Tentokrát sice nejsme svědky nedostatku všude, ale např. v Číně je problém tak rozsáhlý, že na pumpách se tvoří fronty a nafta je na příděl.

Z mého pohledu tak další utažení úrokových sazeb nepřichází v dobrý čas a ČNB by mohla zvážit přestávku, která by dala prostor bance vyčkat s dalším postupem. Představme si totiž hypoteticky rodinu, která má zajištěný hypoteční úvěr, skokově jí rostou ceny v jejím spotřební koši, a v posledních 10 letech odebírala energii od Bohemia Energy nebo od jiného dodavatele, který elektřiny obchodoval na kratší křivce. V takovém případě může lehce spadnout daná rodina do neřešitelné situace, zvlášť v případě, kdy vydělávají rodiče pracují v průmyslu zasaženém nedostatkem čipů. Snadno bychom se tak mohly dostat do situace, kdy část společnosti se bude cítit opuštěná a čelící dluhovým pastem z důvodu nemožnosti zaplatit za elektřinu a plyn při příchodu zimy, která může pár měsíců vydržet. ČNB by jednoznačně měla zvážit, zda česká ekonomika v tuto chvíli nepotřebuje spíše podporu než utažení. Na zvážení bankéřů by tak mělo být, zda sazby nezvýšit pouze symbolicky na 1,75 a počkat na zlepšení v dodavatelských řetězcích a na zprůchodnění Nord Stream II, který by mohl oslabit ceny plyn na burzách.

 

Kryštof Míšek

Od května 2021 dealer v TRINITY BANK. Studoval na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze a získal stipendium na programu Philosophy, Politics, Economics na CEVRO Institut.

Finančními a zejména komoditními trhy se zabývá přes deset let. Absolvoval stáž u OECD v Paříži.

Aktuální ekonomické dění komentuje v novém médiu Newstream.

30.10. 08:58  Doporučuji vrátit školné (jiri)
29.10. 21:25  Čip a Dejl (Pepan z KM)
29.10. 16:19  Re (Pepa)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688